SME

V Bulharsku sú ruže nad zlato

Bulharsko je najväčším producentom ružového oleja na svete, kilogram stojí tisíce eur.

[content type="img" render-type="pressphoto" title="" src="http://i.sme.sk/cdata/3/79/7936593/7-x-img_1588_r2166.jpg" author="" longread-pos="full"]Špeciálnu odrodu damašských ruží Bulhari stáročia šľachtili a prispôsobili tunajším podmienkam.[/content]

V Bačkove žijú mnísi ako pred stáročiami.

TEXT: Marián Szűcs

Je to ako tekutý poklad, ktorý sa po kvapkách doluje z miliónov lupienkov ruží. Štipku z neho možno máte bežne na sebe, hoci o tom neviete. Väčšina svetových výrobcov ho totiž pridáva do parfumov.

Olej z kvetov ruží. A jeho najväčším producentom na svete je Bulharsko.

Kedysi sa jeho cena vyvažovala zlatom. Za kilogram ružového oleja sa platilo kilogramom zlata. Dnes sú to tisícky eur.

„Na vyprodukovanie jedného kilogramu ružového oleja sú potrebné tri až štyri tony ružových lupeňov. To je asi milión ruží. Preto má olej takú vysokú cenu,“ hovorí pestovateľ ruží Dančo Petkov.

Údolie ruží

Ruže sa v Bulharsku pestujú na jedinom mieste, ktoré leží medzi dvoma pásmi hôr. Hovoria mu Údolie ruží. Prečo práve tu?

„V údolí je iná pôda, pieskovo-ílová. Nie je veľmi úrodná pre iné rastliny, ale pre ruže je dokonalá. Druhá vec je počasie. Pre ruže je dôležité, ako prebieha prechod medzi zimou a jarou. V údolí je mierny a postupný. A tretia vec – každé ráno je tu rosa,“ vysvetľuje Petkov.

Ranná rosa pomáha udržať olej v kvetoch a vtedy je výťažok najväčší. „Ruže sa zbierajú od skorého rána, od piatej. Pokračujete, kým slnko nie je vysoko a kvety sa príliš neroztvoria. Potom už strácajú olej,“ pokračuje.

„Kvety môžete trhať aj na obed, ale výťažok z nich bude oveľa menší,“ dodáva.

Pestovanie ruží má v Bulharsku 400-ročnú tradíciu. Žiadne pestrofarebné lány kvetov od obzoru po obzor však nečakajte. Špeciálna odroda damašských ruží pripomína skôr ker vysoký asi meter a pol. Kvitne iba raz do roka. Rastlinu pochádzajúcu z územia historickej Perzie už Bulhari počas stáročí prešľachtili a prispôsobili tunajším podmienkam.

Vrátil sa z Kanady

[content type="citation"]V prvý deň zbadáte jednu kvitnúcu ružu. Na druhý deň desať, na tretí sto, na štvrtý tisíc a na piaty deň môžete začať zbierať.[/content]Tridsiatnik Petkov ešte pred pár rokmi nevedel o pestovaní ruží vôbec nič. Vyrástol totiž v Kanade, kam rodičia emigrovali, keď mal osem.

Jeho starí rodičia mali v údolí štyri hektáre pôdy a venovali sa pestovaniu ruží. „Mal som veľmi blízky vzťah so starkou, rozprávala mi príbehy o tom, ako zbierala ruže skoro ráno. Takže som vedel o ružiach a údolí, ale to bolo všetko, lebo som žil v Ottawe,“ vraví.

Keď dospel, rozhodol sa vrátiť do Bulharska. A premýšľal, čo by tam mohol robiť. Vybral si ruže a prevzal farmu po starých rodičoch, ktorí medzitým zomreli.

Neodradilo ho ani to, že s pestovaním ruží nemal žiadne skúsenosti. Najskôr šiel do knižnice a prečítal všetko, čo sa dalo. Zoznámil sa s ľuďmi z Inštitútu ruží v meste Kazanlak, ktoré je centrom Údolia ruží.

„Ale najviac mi pomohli ľudia z našej dediny. Mnohí síce nedokázali pochopiť, prečo som sa z Kanady vrátil do Bulharska a robili si zo mňa žarty, ale boli veľmi milí,“ hovorí s úsmevom mladík, ktorému všetci hovoria Dany.

„V knihách sa píše, ako treba ruže strihať, pri akej teplote ich sadiť. Snažil som sa všetko robiť presne podľa nich. Ale v praxi nie všetko funguje. Ľudia mi ukázali, čo treba robiť a čo nie. Bez nich by som si s mnohými vecami neporadil,“ dodáva

Ako výroba brandy

Obdobie vhodné na zber ruží trvá najviac 28 dní, zvyčajne menej. Býva na prelome mája a júna.

„V prvý deň zbadáte jednu kvitnúcu ružu. Na druhý deň desať, na tretí sto, na štvrtý tisíc a na piaty deň môžete začať zbierať. Pri menšom množstve sa to neoplatí,“ vysvetľuje Petkov.

Dočítajte tento článok
s predplatným SME.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Bol vedúci športového spravodajstva v denníku SME. V minulosti bol reportérom športového oddelenia v denníku Pravda a šéfredaktorom magazínu o behaní RUN. Ako novinár bol na troch olympiádach a viacerých vrcholných podujatiach v hokeji, lyžovaní či vodnom slalome. Spolu s bývalým hokejistom Borisom Valábikom je spoluautorom knihy Volali ma bitkár. Podieľal sa na niekoľkých ďalších publikáciách. Vyštudoval žurnalistiku na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Absolvoval medzinárodný novinársky študijný projekt na Fontys Hogescholen Tilburg v Holandsku.

Čítajte ďalej

Podcast Všesvet

V Bordeaux viete kúpiť víno za päťtisíc eur, ale aj za desať. Treba si dať pozor na región

Bordeaux je považované za oblasť s najväčšou produkciou vína na svete.


21. mar
Monako, Azúrové pobrežie Francúzska

Čím je Azúrové pobrežie tak príťažlivé? Zistíte po pár chvíľach

Nepotrebujete k tomu ani tučný bankový účet.


15. mar
Podcast Všesvet

V Ekvádore je stále bežný šamanizmus

Do Ekvádoru môžete vstúpiť bezplatne na 90 dní.


14. mar

S Etnou za bránami. Východ Sicílie je pastvou pre všetky zmysly

Nechýbalo veľa a Catania, druhé najväčšie mesto ostrova, by dnes neexistovala.


9. mar
Radnica a veža Perlachturm

Unikátny systém kanálov v Augsburgu nemá v Európe obdobu

Druhé najstaršie mesto Nemecka je plné unikátnych atrakcií, ktoré inde len tak neuvidíte.


8. mar
Hotel Partizán, Tále

Brezno môže byť Zakopaným, podnikatelia to ale nemôžu platiť (rozhovor)

Prežijeme aj bez Bookingu, hovorí Michal Kič.


7. mar
SME.sk Minúta Najčítanejšie
SkryťZatvoriť reklamu