SME

Votrelec ukazuje, ako chutí Bulharsko

Banálne jednoduchá delikatesa. Do šopského šalátu sa zamilujete, hoci ho vymysleli komunisti.

[content type="img" render-type="pressphoto" title="" src="https://m.smedata.sk/api-media/media/image/sme/1/56/5662281/5662281.jpeg?rev=2" author="Foto: SME - Ján Krošlák"longread-pos="full"]Bulharská zelenina patrí k najlepšej na svete. [/content]

TEXT: Marián Szűcs, FOTO: Ján Krošlák

Pokrájané paradajky, uhorky, trochu papriky, červenej cibuľky, na tom postrúhaný typický biely slaný syr z ovčieho alebo kravského mlieka. A navrch jedna oliva ako dekorácia.

Keď pátrate po bulharskom národnom jedle, väčšinou skončíte pri tejto až banálne jednoduchej, no zároveň veľmi chutnej a osviežujúcej lahôdke. Šopský šalát.

„Vždy, keď sa po lete vraciam do Sofie, teším sa na šopský šalát z pravých bulharských rajčín. Je to špeciálna sorta, volajú ich rozove domaty, sú to také veľké rajčiny,“ opisuje Monika Šlosáriková, Slovenka, ktorá už šesť rokov žije v Soffi.

„V Bulharsku nenájdete reštauráciu bez šopského šalátu. Ma farby bulharskej zástavy, biela - balkánsky syr, zelená – uhorky a paprika, červená – rajčiny. Do šopského šalátu sa veľmi ľahko zamilujete. Je to taká jednoduchá vec a pritom delikatesa, hlavne v letných mesiacoch,“ dodáva.

Výmysel Balkanturistu

Hoci je šopský šalát vo svete asi najznámejšie bulharské jedlo, jeho príbeh je vcelku krátky. Nie je to niečo, čo by mali domáci na stole po stáročia ako u nás trebárs bryndzové halušky.

Šopský šalát vznikol na popud komunistického vedenia krajiny v šesťdesiatych rokoch minulého storočia. Do Bulharska začali chodiť turisti, ale menu v reštauráciách nemalo žiadne štandardy. Všade sa robilo niečo iné. Alebo to isté, ale všade sa to volalo inak.

Na pokyn zhora vtedy štátna spoločnosť pre cestovný ruch Balkanturist zostavila recepty na niekoľko jedál, zväčša šalátov. Rozhodla, z čoho budú pripravené a ako sa budú volať. Tak vznikol aj šopský šalát.

Dočítajte tento článok
s predplatným SME.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Bol vedúci športového spravodajstva v denníku SME. V minulosti bol reportérom športového oddelenia v denníku Pravda a šéfredaktorom magazínu o behaní RUN. Ako novinár bol na troch olympiádach a viacerých vrcholných podujatiach v hokeji, lyžovaní či vodnom slalome. Spolu s bývalým hokejistom Borisom Valábikom je spoluautorom knihy Volali ma bitkár. Podieľal sa na niekoľkých ďalších publikáciách. Vyštudoval žurnalistiku na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Absolvoval medzinárodný novinársky študijný projekt na Fontys Hogescholen Tilburg v Holandsku.

Čítajte ďalej

Abu Simbel, Egypt

Turisti ešte v Egypte neobjavili veľa miest, hovorí delegátka

Autentická Hurghada? Tam sa neboja do výkladu zavesiť na hák polovicu kravy.


1. feb
Tradičná loď z mangrovníkového dreva

Predaj klinčekov Zanzibaru zarobil viac, než neslávny obchod s otrokmi

V Afrike sa netrápia tým, čo my, a preto sú viac pohode, hovorí sprievodca.


26. jan
Ilustračné foto.

Ťažké časy? Ľudia vykupujú letné dovolenky už v januári

Ktoré destinácie Slováci najviac preferujú?


24. jan

Benátky a Verona: zažite pôsobivé kúsky mozaiky severu Talianska

Sprievodkyňa radí, prečo spojiť návštevu týchto dvoch pôsobivých miest.


19. jan
Golfo di Orosei, Sardínia

Sardínia sa vymyká z talianskej škatuľky. Oviec má raz toľko než obyvateľov

Pred niekoľkými rokmi si ostrov vychutnávala iba hŕstka vyvolených.


12. jan
SME.sk Minúta Najčítanejšie
SkryťZatvoriť reklamu