SME

Votrelec ukazuje, ako chutí Bulharsko

Banálne jednoduchá delikatesa. Do šopského šalátu sa zamilujete, hoci ho vymysleli komunisti.

[content type="img" render-type="pressphoto" title="" src="https://m.smedata.sk/api-media/media/image/sme/1/56/5662281/5662281.jpeg?rev=2" author="Foto: SME - Ján Krošlák"longread-pos="full"]Bulharská zelenina patrí k najlepšej na svete. [/content]

TEXT: Marián Szűcs, FOTO: Ján Krošlák

Pokrájané paradajky, uhorky, trochu papriky, červenej cibuľky, na tom postrúhaný typický biely slaný syr z ovčieho alebo kravského mlieka. A navrch jedna oliva ako dekorácia.

Keď pátrate po bulharskom národnom jedle, väčšinou skončíte pri tejto až banálne jednoduchej, no zároveň veľmi chutnej a osviežujúcej lahôdke. Šopský šalát.

„Vždy, keď sa po lete vraciam do Sofie, teším sa na šopský šalát z pravých bulharských rajčín. Je to špeciálna sorta, volajú ich rozove domaty, sú to také veľké rajčiny,“ opisuje Monika Šlosáriková, Slovenka, ktorá už šesť rokov žije v Soffi.

„V Bulharsku nenájdete reštauráciu bez šopského šalátu. Ma farby bulharskej zástavy, biela - balkánsky syr, zelená – uhorky a paprika, červená – rajčiny. Do šopského šalátu sa veľmi ľahko zamilujete. Je to taká jednoduchá vec a pritom delikatesa, hlavne v letných mesiacoch,“ dodáva.

Výmysel Balkanturistu

Hoci je šopský šalát vo svete asi najznámejšie bulharské jedlo, jeho príbeh je vcelku krátky. Nie je to niečo, čo by mali domáci na stole po stáročia ako u nás trebárs bryndzové halušky.

Šopský šalát vznikol na popud komunistického vedenia krajiny v šesťdesiatych rokoch minulého storočia. Do Bulharska začali chodiť turisti, ale menu v reštauráciách nemalo žiadne štandardy. Všade sa robilo niečo iné. Alebo to isté, ale všade sa to volalo inak.

Na pokyn zhora vtedy štátna spoločnosť pre cestovný ruch Balkanturist zostavila recepty na niekoľko jedál, zväčša šalátov. Rozhodla, z čoho budú pripravené a ako sa budú volať. Tak vznikol aj šopský šalát.

Dočítajte tento článok
s predplatným SME.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Bol vedúci športového spravodajstva v denníku SME. V minulosti bol reportérom športového oddelenia v denníku Pravda a šéfredaktorom magazínu o behaní RUN. Ako novinár bol na troch olympiádach a viacerých vrcholných podujatiach v hokeji, lyžovaní či vodnom slalome. Spolu s bývalým hokejistom Borisom Valábikom je spoluautorom knihy Volali ma bitkár. Podieľal sa na niekoľkých ďalších publikáciách. Vyštudoval žurnalistiku na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Absolvoval medzinárodný novinársky študijný projekt na Fontys Hogescholen Tilburg v Holandsku.

Čítajte ďalej

Marrákeš je červená perla Maroka

Podmanivá atmosféra Marakéša vás očarí množstvom farieb a pulzujúcim životom.


24. nov
Podcast Všesvet

Prečo Islanďania nemajú radi Justina Biebera?

Aj v okolí Reykjavíku nájdete desiatky bezplatných termálnych kúpeľov.


20 h

Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami

Splnenie cestovateľského sna na Maldivách je možné priamym letom z Bratislavy.


2. dec
Podcast Všesvet

Cestovateľ Zibura: V Číne mi pomohlo, keď som chodil s fotkou Zemana so Si Ťin-pchingom

Láďa Zibura prešiel v Číne a Nepále pešo 1500 km.


30. nov
Ilustračné foto

Rattaj: Skôr by mali zavrieť školy ako lyžiarske strediská

Lyžiarske strediská trápi neistota a strach o existenciu.


23. nov
SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop
Skryť Zatvoriť reklamu