SME

Votrelec ukazuje, ako chutí Bulharsko

Banálne jednoduchá delikatesa. Do šopského šalátu sa zamilujete, hoci ho vymysleli komunisti.

[content type="img" render-type="pressphoto" title="" src="http://i.sme.sk/cdata/7/79/7934917/bg-jedlo-hlavna_r9132_res.jpg" author="Foto: SME - Ján Krošlák"longread-pos="full"]Bulharská zelenina patrí k najlepšej na svete. [/content]

TEXT: Marián Szűcs, FOTO: Ján Krošlák

Pokrájané paradajky, uhorky, trochu papriky, červenej cibuľky, na tom postrúhaný typický biely slaný syr z ovčieho alebo kravského mlieka. A navrch jedna oliva ako dekorácia.

Keď pátrate po bulharskom národnom jedle, väčšinou skončíte pri tejto až banálne jednoduchej, no zároveň veľmi chutnej a osviežujúcej lahôdke. Šopský šalát.

„Vždy, keď sa po lete vraciam do Sofie, teším sa na šopský šalát z pravých bulharských rajčín. Je to špeciálna sorta, volajú ich rozove domaty, sú to také veľké rajčiny,“ opisuje Monika Šlosáriková, Slovenka, ktorá už šesť rokov žije v Soffi.

„V Bulharsku nenájdete reštauráciu bez šopského šalátu. Ma farby bulharskej zástavy, biela - balkánsky syr, zelená – uhorky a paprika, červená – rajčiny. Do šopského šalátu sa veľmi ľahko zamilujete. Je to taká jednoduchá vec a pritom delikatesa, hlavne v letných mesiacoch,“ dodáva.

Výmysel Balkanturistu

Hoci je šopský šalát vo svete asi najznámejšie bulharské jedlo, jeho príbeh je vcelku krátky. Nie je to niečo, čo by mali domáci na stole po stáročia ako u nás trebárs bryndzové halušky.

Šopský šalát vznikol na popud komunistického vedenia krajiny v šesťdesiatych rokoch minulého storočia. Do Bulharska začali chodiť turisti, ale menu v reštauráciách nemalo žiadne štandardy. Všade sa robilo niečo iné. Alebo to isté, ale všade sa to volalo inak.

Na pokyn zhora vtedy štátna spoločnosť pre cestovný ruch Balkanturist zostavila recepty na niekoľko jedál, zväčša šalátov. Rozhodla, z čoho budú pripravené a ako sa budú volať. Tak vznikol aj šopský šalát.

Pokračovanie článku patrí k prémiovému obsahu Sme.sk
Aj vy môžete byť jeho predplatiteľom

Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Mesačné predplatné
od 0,98 €
Objednať
Cena 0,98€ platí pre nových predplatiteľov prvý mesiac. Ďalšie mesiace sú za štandardnú cenu 3,90€.

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Čítajte ďalej

Udelili tohtoročné Oscary leteckých spoločností Video

Cestujúci vybrali najlepšie letiská a letecké spoločnosti pre rok 2017.

Ilustračné foto.

Koniec turistov vo fontánach. Rím bude pokutovať kúpanie Foto

Krátke schladenie vo fontáne môže turistov stáť až 240 eur.

Ilustračné foto

Desať najkrajších miest na Malte, ktoré musíte vidieť

Viete ktoré miesta na Malte určite navštíviť? Tieto patria medzi tie najkrajšie a najzaujímavejšie.

Modrá lagúna na ostrove Comino.

Rhodos: Pláže, nočný život aj história (Cestopis)

Grécky ostrov Rhodos je obľúbenou dovolenkovou destináciou, nielen vďaka príjemnému počasiu a krásnym plážam, ale aj kvôli svojej bohatej histórií.

10 najznámejších privátnych ostrovných rezortov

Viete, kde možno prežiť exkluzívnu dovolenku? Súkromné ostrovy ponúkajú luxus, dobrodružstvo a dokonalé súkromie.

Hľadáte dokonalú pláž, ktorá bude celá vaša? Aj to je možné v súkromných ostrovných rezortoch.

Ako zistíte, že máte v hotelovej izbe ploštice

Bez ohľadu na osobnú hygienu a poriadkumilovnosť, ploštice si možno priniesť z dovolenky domov.

Ak máte podozrenie na ploštice, žiadajte si inú izbu.
Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop