SME

Votrelec ukazuje, ako chutí Bulharsko

Banálne jednoduchá delikatesa. Do šopského šalátu sa zamilujete, hoci ho vymysleli komunisti.

[content type="img" render-type="pressphoto" title="" src="http://i.sme.sk/cdata/7/79/7934917/bg-jedlo-hlavna_r9132_res.jpg" author="Foto: SME - Ján Krošlák"longread-pos="full"]Bulharská zelenina patrí k najlepšej na svete. [/content]

TEXT: Marián Szűcs, FOTO: Ján Krošlák

Pokrájané paradajky, uhorky, trochu papriky, červenej cibuľky, na tom postrúhaný typický biely slaný syr z ovčieho alebo kravského mlieka. A navrch jedna oliva ako dekorácia.

Keď pátrate po bulharskom národnom jedle, väčšinou skončíte pri tejto až banálne jednoduchej, no zároveň veľmi chutnej a osviežujúcej lahôdke. Šopský šalát.

„Vždy, keď sa po lete vraciam do Sofie, teším sa na šopský šalát z pravých bulharských rajčín. Je to špeciálna sorta, volajú ich rozove domaty, sú to také veľké rajčiny,“ opisuje Monika Šlosáriková, Slovenka, ktorá už šesť rokov žije v Soffi.

„V Bulharsku nenájdete reštauráciu bez šopského šalátu. Ma farby bulharskej zástavy, biela - balkánsky syr, zelená – uhorky a paprika, červená – rajčiny. Do šopského šalátu sa veľmi ľahko zamilujete. Je to taká jednoduchá vec a pritom delikatesa, hlavne v letných mesiacoch,“ dodáva.

Výmysel Balkanturistu

Hoci je šopský šalát vo svete asi najznámejšie bulharské jedlo, jeho príbeh je vcelku krátky. Nie je to niečo, čo by mali domáci na stole po stáročia ako u nás trebárs bryndzové halušky.

Šopský šalát vznikol na popud komunistického vedenia krajiny v šesťdesiatych rokoch minulého storočia. Do Bulharska začali chodiť turisti, ale menu v reštauráciách nemalo žiadne štandardy. Všade sa robilo niečo iné. Alebo to isté, ale všade sa to volalo inak.

Na pokyn zhora vtedy štátna spoločnosť pre cestovný ruch Balkanturist zostavila recepty na niekoľko jedál, zväčša šalátov. Rozhodla, z čoho budú pripravené a ako sa budú volať. Tak vznikol aj šopský šalát.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C3T99 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C3T99 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Čítajte ďalej

Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu

Nechajte sa prekvapiť dušou a atmosférou hlavných miest Estónska a Lotyšska.

Riga, hlavné mesto Lotyšska

Bratislava je v TOP 10, vyhrala Budapešť

V desiatom ročníku ankety European Best Destination je Bratislava deviata.

Bratislavský Starý most.

TOP strediská na lyžovačku v Dolomitoch a rakúskych Alpách

Predstavujeme top lyžiarske strediská a pridávame aj tipy na príjemné hotely.

Kaprun, Rakúsko

Okradli ho v Indii. Miestni ľudia sa mu poskladali na vlak

Na Indiu musí každý cestovateľ dozrieť.

Všesvet- týždenný cestovateľský podcast.

Emiráty a Omán. Klenoty Arabského polostrova

Prejdite sa Emirátmi a napokon objavte nepoznaný Omán s jeho unikátnymi fjordmi.

TOP destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime

Láka vás to odísť do tepla? Pozrite si tipy, kam sa vybrať za skvelým relaxom.

Tipy na destinácie a hotely pre skvelú exotickú dovolenku.
Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop