SME

Votrelec ukazuje, ako chutí Bulharsko

Banálne jednoduchá delikatesa. Do šopského šalátu sa zamilujete, hoci ho vymysleli komunisti.

[content type="img" render-type="pressphoto" title="" src="https://m.smedata.sk/api-media/media/image/sme/1/56/5662281/5662281.jpeg?rev=2" author="Foto: SME - Ján Krošlák"longread-pos="full"]Bulharská zelenina patrí k najlepšej na svete. [/content]

TEXT: Marián Szűcs, FOTO: Ján Krošlák

Pokrájané paradajky, uhorky, trochu papriky, červenej cibuľky, na tom postrúhaný typický biely slaný syr z ovčieho alebo kravského mlieka. A navrch jedna oliva ako dekorácia.

Keď pátrate po bulharskom národnom jedle, väčšinou skončíte pri tejto až banálne jednoduchej, no zároveň veľmi chutnej a osviežujúcej lahôdke. Šopský šalát.

„Vždy, keď sa po lete vraciam do Sofie, teším sa na šopský šalát z pravých bulharských rajčín. Je to špeciálna sorta, volajú ich rozove domaty, sú to také veľké rajčiny,“ opisuje Monika Šlosáriková, Slovenka, ktorá už šesť rokov žije v Soffi.

„V Bulharsku nenájdete reštauráciu bez šopského šalátu. Ma farby bulharskej zástavy, biela - balkánsky syr, zelená – uhorky a paprika, červená – rajčiny. Do šopského šalátu sa veľmi ľahko zamilujete. Je to taká jednoduchá vec a pritom delikatesa, hlavne v letných mesiacoch,“ dodáva.

Výmysel Balkanturistu

Hoci je šopský šalát vo svete asi najznámejšie bulharské jedlo, jeho príbeh je vcelku krátky. Nie je to niečo, čo by mali domáci na stole po stáročia ako u nás trebárs bryndzové halušky.

Šopský šalát vznikol na popud komunistického vedenia krajiny v šesťdesiatych rokoch minulého storočia. Do Bulharska začali chodiť turisti, ale menu v reštauráciách nemalo žiadne štandardy. Všade sa robilo niečo iné. Alebo to isté, ale všade sa to volalo inak.

Na pokyn zhora vtedy štátna spoločnosť pre cestovný ruch Balkanturist zostavila recepty na niekoľko jedál, zväčša šalátov. Rozhodla, z čoho budú pripravené a ako sa budú volať. Tak vznikol aj šopský šalát.

Dočítajte tento článok
s predplatným SME.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Bol vedúci športového spravodajstva v denníku SME. V minulosti bol reportérom športového oddelenia v denníku Pravda a šéfredaktorom magazínu o behaní RUN. Ako novinár bol na troch olympiádach a viacerých vrcholných podujatiach v hokeji, lyžovaní či vodnom slalome. Spolu s bývalým hokejistom Borisom Valábikom je spoluautorom knihy Volali ma bitkár. Podieľal sa na niekoľkých ďalších publikáciách. Vyštudoval žurnalistiku na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Absolvoval medzinárodný novinársky študijný projekt na Fontys Hogescholen Tilburg v Holandsku.

Čítajte ďalej

Podcast Všesvet

V Bordeaux viete kúpiť víno za päťtisíc eur, ale aj za desať. Treba si dať pozor na región

Bordeaux je považované za oblasť s najväčšou produkciou vína na svete.


21. mar
Monako, Azúrové pobrežie Francúzska

Čím je Azúrové pobrežie tak príťažlivé? Zistíte po pár chvíľach

Nepotrebujete k tomu ani tučný bankový účet.


15. mar
Podcast Všesvet

V Ekvádore je stále bežný šamanizmus

Do Ekvádoru môžete vstúpiť bezplatne na 90 dní.


14. mar

S Etnou za bránami. Východ Sicílie je pastvou pre všetky zmysly

Nechýbalo veľa a Catania, druhé najväčšie mesto ostrova, by dnes neexistovala.


9. mar
Radnica a veža Perlachturm

Unikátny systém kanálov v Augsburgu nemá v Európe obdobu

Druhé najstaršie mesto Nemecka je plné unikátnych atrakcií, ktoré inde len tak neuvidíte.


8. mar
Hotel Partizán, Tále

Brezno môže byť Zakopaným, podnikatelia to ale nemôžu platiť (rozhovor)

Prežijeme aj bez Bookingu, hovorí Michal Kič.


7. mar
SME.sk Minúta Najčítanejšie
SkryťZatvoriť reklamu