SME

S husľami si kupujete aj príbeh, hovorí maestro z Cremony

Maestro Russ z Cremony si vyberá drevo na svoje husle v alpských lesoch.

Talianska Cremona pôsobí na hudobníkov ako vysnívaný obchodný dom. V úzkych uličkách 70-tisícového historického mesta vidieť na každom rohu smerovku k miestnemu maestrovi, ktorý kráča v šľapajach slávneho Antonia Stradivariho, vari najznámejšieho výrobcu huslí na svete.

TEXT: Lukáš Onderčanin FOTO: Tibor Somogyi

 

V Cremone má Stradivari mnoho nasledovníkov - dielňu tu má otvorených asi 150 výrobcov huslí.

Poobede je mesto tiché, z niektorých okien počuť tóny huslí. Len pár ulíc od cremonskej katedrály má dielňu aj Edgar E. Russ. Už spod okien sa ozýva zvuk hobľovania, brúsenia a klepania.

Edgar prišiel do hlavného mesta huslí pred vyše tridsiatimi rokmi z Rakúska. „V pätnástich som vyrobil svoju prvú gitaru - vtedy to bolo preto, že som chcel hrať. Pomáhal mi dedko, ktorý bol veľmi zručný,“ opisuje majster svoje začiatky.

Hoci nemal rodinnú tradíciu, vybral sa do talianskeho mesta a vyštudoval na Stradivariho medzinárodnej škole husliarstva. Po skončení štúdia odišiel do USA. „V Európe má husliarstvo tradíciu, každý je presvedčený, že to robí najlepšie. V Amerike to také nebolo,” hovorí. Nedostal však zelenú kartu a po rokoch sa vrátil do Cremony.

Mladý chlapec po jeho boku práve dlátom vystrúhava telo violy, dievča oproti ohýba okraje huslí. Niektorí prišli do Edgarovej dielne hneď po štúdiu, iní sú tu na stáži.

Nedržal sa tradícií

V meste, kde je asi najväčšia koncentrácia výrobcov huslí na svete, nie je ľahké sa presadiť. Zvlášť, ak nie ste Talian. Hudobníci sem prichádzajú aj na dva týždne, obchádzajú majstrov a skúšajú každé husle. Potom si zhromaždia tie najlepšie a vyberú z nich, prípadne vyberú len majstra.

„Poviete si - dobré husle padnú každému hudobníkovi, ale nie je to tak. Husle sú veľmi osobná vec, niečo ako hlas speváka. Je to súčasťou umenia, kupujete koncept, príbeh, štýl myslenia…“ vysvetľuje Edgar. Každý majster má pritom iný štýl, čo je pre viacerých výhodou. Russ tvrdí, že sa snaží byť otvorený novým myšlienkam a nerobiť všetko tvrdohlavo podľa tradícií. Dnes sa mu to darí - jeho nástroje tvoria 20 percent z predaja v Cremone a jedenásť percent v celom Taliansku.

Začiatky však neboli ľahké. Zhotovoval husle podobne ako ostatní, oženil sa, narodili sa mu dve dcéry a neskôr sa aj rozviedol. „Nebol som práve husľový Bill Gates,“ smeje sa. Začal preto prerábať a meniť nastavenie na nástrojoch z Nemecka a Rakúska. Dnes robí všetky kategórie huslí - obyčajné za cenu asi 2400 eur, za strednú triedu zaplatíte aj 6500 eur. Najdrahšie a najkvalitnejšie z triedy master sa pohybujú od 20-tisíc eur vyššie.

foto_40_r3517_res.jpg

Drevo treba počuť

Poviete si - dobré husle padnú každému hudobníkovi, ale nie je to tak. Husle sú veľmi osobná vec, niečo ako hlas speváka.

Na stene dielne má majster zavesené husle, drevené formy aj nástroje na opracovanie dreva. Niekedy na jedných husliach pracujú viacerí, inokedy sa im venuje ten istý človek. Väčšinou ich výroba trvá asi mesiac a pol. Husle sa pritom môžu robiť v pevnej forme, takzvaným francúzskym štýlom, keď sa jednotlivé časti zliepajú dokopy až neskôr. Cremonský štýl je iný - všetko sa robí postupne, keďže husle nie sú rovnomerné.

Ich príbeh sa však začína už dávno predtým, v lesoch talianskych Álp. Aj Edgar chodí každoročne v zime na prechádzky takzvaným Stradivariho lesom vo Val Di Fiemme. Brodí sa snehom a vyberá si smreky, ktorých drevo používa na hornú časť huslí. „Najlepšie drevo znie, keď je zamrznuté,” hovorí. Majstri často do stromov vŕtajú, vyberať sem chodia ľudia nielen z Talianska. Dno a okraje huslí sú zase najčastejšie z javora, ktorý Edgar kupuje z Balkánu. „Najlepšie je drevo z Bosny, často ho však pašujú z Rumunska,“ dodáva.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C3SK6 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Komerčné články

  1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 29 421
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 17 440
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 543
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 913
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 268
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 115
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 847
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 754
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Ľuboš Vodička: Zolná, kostol za hradbami
  2. Anton Kaiser: 100 rokov organizovanej turistiky III.
  3. Ľuboš Vodička: Slovenské hrady: Tematín
  4. Ladislav Kucharik: Bahrain - panské pieskovisko na zimu
  5. Michal Drotován: Singapur - mesto budúcnosti. Naozaj?
  6. Aleš Tvrdý: Ľudské povolania
  7. Ľuboš Vodička: Kam vo Viedni, keď prší? Albertina
  8. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými kalváriami - Lokca
  1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 46 095
  2. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 647
  3. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 435
  4. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 9 848
  5. Janka Bittó Cigániková: Drucker to vyhlásil 1. februára, Dolinková to stále zdržiava. Stáť nás to môže zdravie a životy 8 454
  6. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 366
  7. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 8 266
  8. Ján Šeďo: Malý cár : "Uvedomme si, že máme 2 atómové elektrárne". Vážne ? 6 432
  1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
  3. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
  5. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
  6. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
  7. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny
SkryťZatvoriť reklamu