SME
Nedeľa, 20. september, 2020 | Meniny má Ľuboslav(a)KrížovkyKrížovky
PESTRÉ LETO V ZAHRANIČÍ

S husľami si kupujete aj príbeh, hovorí maestro z Cremony

Maestro Russ z Cremony si vyberá drevo na svoje husle v alpských lesoch.

Talianska Cremona pôsobí na hudobníkov ako vysnívaný obchodný dom. V úzkych uličkách 70-tisícového historického mesta vidieť na každom rohu smerovku k miestnemu maestrovi, ktorý kráča v šľapajach slávneho Antonia Stradivariho, vari najznámejšieho výrobcu huslí na svete.

TEXT: Lukáš Onderčanin FOTO: Tibor Somogyi

 

V Cremone má Stradivari mnoho nasledovníkov - dielňu tu má otvorených asi 150 výrobcov huslí.

Poobede je mesto tiché, z niektorých okien počuť tóny huslí. Len pár ulíc od cremonskej katedrály má dielňu aj Edgar E. Russ. Už spod okien sa ozýva zvuk hobľovania, brúsenia a klepania.

Edgar prišiel do hlavného mesta huslí pred vyše tridsiatimi rokmi z Rakúska. „V pätnástich som vyrobil svoju prvú gitaru - vtedy to bolo preto, že som chcel hrať. Pomáhal mi dedko, ktorý bol veľmi zručný,“ opisuje majster svoje začiatky.

Hoci nemal rodinnú tradíciu, vybral sa do talianskeho mesta a vyštudoval na Stradivariho medzinárodnej škole husliarstva. Po skončení štúdia odišiel do USA. „V Európe má husliarstvo tradíciu, každý je presvedčený, že to robí najlepšie. V Amerike to také nebolo,” hovorí. Nedostal však zelenú kartu a po rokoch sa vrátil do Cremony.

Mladý chlapec po jeho boku práve dlátom vystrúhava telo violy, dievča oproti ohýba okraje huslí. Niektorí prišli do Edgarovej dielne hneď po štúdiu, iní sú tu na stáži.

Nedržal sa tradícií

V meste, kde je asi najväčšia koncentrácia výrobcov huslí na svete, nie je ľahké sa presadiť. Zvlášť, ak nie ste Talian. Hudobníci sem prichádzajú aj na dva týždne, obchádzajú majstrov a skúšajú každé husle. Potom si zhromaždia tie najlepšie a vyberú z nich, prípadne vyberú len majstra.

„Poviete si - dobré husle padnú každému hudobníkovi, ale nie je to tak. Husle sú veľmi osobná vec, niečo ako hlas speváka. Je to súčasťou umenia, kupujete koncept, príbeh, štýl myslenia…“ vysvetľuje Edgar. Každý majster má pritom iný štýl, čo je pre viacerých výhodou. Russ tvrdí, že sa snaží byť otvorený novým myšlienkam a nerobiť všetko tvrdohlavo podľa tradícií. Dnes sa mu to darí - jeho nástroje tvoria 20 percent z predaja v Cremone a jedenásť percent v celom Taliansku.

Začiatky však neboli ľahké. Zhotovoval husle podobne ako ostatní, oženil sa, narodili sa mu dve dcéry a neskôr sa aj rozviedol. „Nebol som práve husľový Bill Gates,“ smeje sa. Začal preto prerábať a meniť nastavenie na nástrojoch z Nemecka a Rakúska. Dnes robí všetky kategórie huslí - obyčajné za cenu asi 2400 eur, za strednú triedu zaplatíte aj 6500 eur. Najdrahšie a najkvalitnejšie z triedy master sa pohybujú od 20-tisíc eur vyššie.

foto_40_r3517_res.jpg

Drevo treba počuť

Poviete si - dobré husle padnú každému hudobníkovi, ale nie je to tak. Husle sú veľmi osobná vec, niečo ako hlas speváka.

Na stene dielne má majster zavesené husle, drevené formy aj nástroje na opracovanie dreva. Niekedy na jedných husliach pracujú viacerí, inokedy sa im venuje ten istý človek. Väčšinou ich výroba trvá asi mesiac a pol. Husle sa pritom môžu robiť v pevnej forme, takzvaným francúzskym štýlom, keď sa jednotlivé časti zliepajú dokopy až neskôr. Cremonský štýl je iný - všetko sa robí postupne, keďže husle nie sú rovnomerné.

Ich príbeh sa však začína už dávno predtým, v lesoch talianskych Álp. Aj Edgar chodí každoročne v zime na prechádzky takzvaným Stradivariho lesom vo Val Di Fiemme. Brodí sa snehom a vyberá si smreky, ktorých drevo používa na hornú časť huslí. „Najlepšie drevo znie, keď je zamrznuté,” hovorí. Majstri často do stromov vŕtajú, vyberať sem chodia ľudia nielen z Talianska. Dno a okraje huslí sú zase najčastejšie z javora, ktorý Edgar kupuje z Balkánu. „Najlepšie je drevo z Bosny, často ho však pašujú z Rumunska,“ dodáva.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C3SK6 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M3SK6 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  2. Nadšenci behu darovali košickej ZOO viac ako 2000 EUR
  3. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % až do 8,25 %
  4. Čo ste nevedeli o jedle v Bratislave? Príbehy reštaurácií
  5. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte
  6. Premení klimatická kríza Liptov na Podunajskú nížinu?
  7. Home (ale aj) Office
  8. Blíži sa nová kríza, ktorej následky môžu byť omnoho väčšie
  9. Užite si čarovnú jeseň na horách: Tipy na výlety pre celú rodinu
  10. Unikátny zážitok na Muránskej planine. Uvíta vás tisícka sysľov
  1. Foreigners will be centre stage in Bratislava for the whole week
  2. Poznanie
  3. Lákajú vás benefity poisťovní? Pri zmene si všímajte podmienky
  4. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  5. Osud našich riek máme vo svojich rukách, nenechajme to plávať
  6. Nadšenci behu darovali košickej ZOO viac ako 2000 EUR
  7. Pomohli sme tým, ktorí pomáhali
  8. Cenovo dostupná autokamera Mio a pritom sa skvelými funkciami
  9. Nová služba v Prešove – celoročný bezplatný zber elektroodpadu
  10. Prečo sa kanalizácia v našich mestách upcháva, keď prší?
  1. Čo ste nevedeli o jedle v Bratislave? Príbehy reštaurácií 31 260
  2. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 25 495
  3. Blíži sa nová kríza, ktorej následky môžu byť omnoho väčšie 22 219
  4. Užite si čarovnú jeseň na horách: Tipy na výlety pre celú rodinu 13 218
  5. Unikátny zážitok na Muránskej planine. Uvíta vás tisícka sysľov 12 609
  6. 5 digitálnych vychytávok, ktoré vám uľahčia štúdium 10 930
  7. Fantastická pomôcka pre deti – zábavný a náučný pracovný zošit 9 782
  8. Zažite liečivú silu minerálnych vôd. Obľubovali ich aj králi 9 778
  9. Školský rozvrh s kalendárom prázdnin v denníku SME 9 745
  10. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 9 432
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu