SME
Štvrtok, 8. december, 2022 | Meniny má Marína

Ako v zahraničí spoznáte dobrú reštauráciu?

Svetové metropoly sú plné skvelej gastronómie. Viete sa vyhnúť pascám na turistov?

(Zdroj: Pixabay - unsplash)

BRATISLAVA. Po niekoľkohodinovej prechádzke - napríklad Rímom - vám vyhladne a hľadáte miesto, kde by ste si mohli vychutnať vychýrenú taliansku kuchyňu. Na každom rohu vidíte stolíky a prísľub autentického zážitku.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Neviete si vybrať, napokon to vzdáte, a pár krokov od slávneho námestia Piazza Navona sa necháte sa zlákať do skromnej reštaurácie. Risknete to. Ak z toho nebude gastronomický zážitok, menu sľubuje aspoň prijateľné ceny.

Napriek tomu, že reštaurácia neprekypuje hosťami, personál si dáva načas. Jedlá, ktoré dorazia na stôl, trpia polotovarovými prísadami. Že ste sa ocitli na nesprávnom mieste ste pritom mohli zistiť omnoho skôr, než na stole pristál účet hodný michelinskej reštaurácie.

SkryťVypnúť reklamu

Svetové metropoly sa hemžia vynikajúcou gastronómiou. Žiaľ, okrem kvalitných služieb natrafíte aj na šmejdov, ktorí sa snažia za minimum snahy vytiahnuť z neznalých turistov horibilné sumy. Ako sa im vyhnúť?

Prečítajte si tiež: Jedlo v Grécku. Čo stojí za to ochutnať? Čítajte 

Nenechajte sa nahnať

Zbadáte ich pri hlavných turistický atrakciách a frekventovaných trasách. Stoja pred terasou reštaurácie, sú elegantne oblečení, zväčša šarmantní, a s menu v ruke vás pohotovo pozývajú ku stolu.

Nasľubujú vám kadečo - najlepšiu pizzu v Taliansku, paellu v Španielsku, či najlahodnejšiu Pekinskú kačku. A to všetko za lákavo nízku cenu.

Možno budete mať šťastie aspoň na obsluhu, no jedlo bude priemerné až podpriemerné. Dych vám vyrazí až nečakane vysoká suma, ktorú objavíte na účte.

Platí, že kvalitná reštaurácia s dobrou povesťou a zákazníkmi, ktorí sa radi vracajú, nepotrebuje svojich hostí naháňať na ulici.

SkryťVypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Jedlá, ktoré v Thajsku musíte ochutnať Čítajte 

Pozrite sa na ponuku

Ak hľadáte kulinársky zážitok a nejde vám iba o zaplnenie diery v žalúdku, preskúmajte tabuľu s menu.

Medzi varovné znamenia patria veľké vytlačené tabule s nekonečne dlhým zoznamom jedál.

Je vylúčené, aby boli všetky potrebné suroviny čerstvé a najlepšej možnej kvality. Môžete očakávať mrazené polotovary a ohrievanie predpripravených porcií.

Uprednostnite miesta, ktoré ponúkajú zopár jedál, ktoré majú vypísané na kriedovej tabuli alebo na ľahko obmeniteľnom sezónnom menu.

Je dobré znamenie, ak je menu napísané v tamojšom jazyku. Znamená to, že nejde o pascu na turistov, ale miesto, ktoré si chce získať domácich.

Ak je ponuka napísaná dvojjazyčne, ide o rozumný kompromis. Reštaurácie s ponukou jedine v angličtine vedia, že turista sa zväčša nevráti ani v prípade, že by varili dobre.

SkryťVypnúť reklamu

Rozhodne sa preto vyhýbajte reštauráciám, ktoré časť svojej ponuky bez okolkov označia za turistické menu.

Prečítajte si tiež: Tradičné jedlá v Egypte Čítajte 

Verte ľuďom

Po dni na nohách a hodinách strávených v rade na vstup do múzeí a k pamiatkam sa vám zrejme nechce postaviť do ďalšieho radu. Pri hľadaní gastronomického zážitku to však ešte zvážte.

Neexistuje silnejší varovný znak ako prázdna reštaurácia. Ak vidíte terasu plnú spokojných ľudí a skupinky čakajúce na uvoľnený stôl, ste na správnej adrese. Najmä ak sú kvôli tamojšiemu jedlu odhodlaní vyčkať aj domáci.

A ak nechcete márniť drahocenný čas, plánujte dopredu a urobte si rezerváciu.

Po výbornej večeri nezabudnite využiť poznatky šikovného personálu - poproste ich, aby vám odporučili aj iné miesta. Málokedy narazíte na neochotu, skutočná vášeň pre kvalitné jedlo nepozná konkurenčné prostredie.

SkryťVypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Rakúšania sú v jedle pôžitkári. Doprajú aj hosťom Čítajte 

Hľadajte aj online

Turistické bedekery a mapy vám nemusia chcieť poradiť to najlepšie - často ide o zaplatenú o inzerciu. Ak sa nedokážete poradiť s lokálnymi milovníkmi dobrého jedla a nemáte čas čítať blogy a sofistikovaných sprievodcov, využite online hodnotenia.

Zaujímavé podniky objavíte pomocou Googlu, na TripAdvisori, alebo cez Foursquare.

Nespoliehajte sa pritom iba na počet hviezdičiek - každý človek má kritériá kvality nastavené trochu inak. Prečítajte si aspoň pár zážitkov návštevníkov a môžete spoznať tamojšie špeciality, prípadne sa ubránite zbytočnému (a drahému) sklamaniu.

Nemáte prístup online, alebo sa nechcete zdržiavať hľadením do smartfónu? Preskúmajte vchod reštaurácie. Ak nájdete dvere oblepené certifikátmi kvality, čakajte zaujímavý zážitok.

SkryťVypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Kde sa na cestách po Českej republike dobre najesť a napiť Čítajte 

Kedy vyraziť na večeru?

Mnoho kvalitných reštaurácií funguje iba niekoľko hodín denne. Nebuďte prekvapení, ak vychýrená reštaurácia funguje iba v čase obeda.

Niektoré reštaurácie zas prispôsobujú svoje otváracie hodiny obvyklému času večere. Napríklad vo Švédsku večerajú už o šiestej večer, Parížania a Rimania jedávajú okolo deviatej, v Arabských krajinách okolo desiatej a v Španielsku, či Južnej Amerike, sa večeria pokojne až o jedenástej hodine večer.

V New Yorku sa zas jedáva takpovediac na dve zmeny, pričom tá skoršia začína už okolo pol šiestej popoludní. A ak vás hlad pristihol už dopoludnia, nevšedný zážitok a jedlo nasiaknuté čerstvosťou zaručene nájdete na rušných trhoviskách.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šéf sporiteľne: Synovia ma inšpirujú, čo čítať a koho sledovať
  2. Plánujete budúci rok kúpu kosačky ?
  3. Kapor a rezne vo sviatočnom menu? Poradíme, čo s použitým olejom
  4. Vďaka kvalitným privátnym značkám na nákupoch zaručene ušetríte
  5. Nový spoločník v živote? Podporíte ním deti, ktoré to potrebujú
  6. Aby na Vianoce nič nechýbalo
  7. Nový vlakový cestovný poriadok z vášho regiónu v denníku SME
  8. Fénix - Kultúrna pamiatka roka 2023: Keď história opäť ožíva
  1. Objavte miesto, kde v objatí troch riek vzniká výnimočné víno
  2. Auto na prenájom môže byť výhodné aj pre živnostníkov
  3. BILLA spolu so zákazníkmi pomôže aj pred Vianocami jednorodičom
  4. Plánujete budúci rok kúpu kosačky ?
  5. Vďaka kvalitným privátnym značkám na nákupoch zaručene ušetríte
  6. Kapor a rezne vo sviatočnom menu? Poradíme, čo s použitým olejom
  7. Nový spoločník v živote? Podporíte ním deti, ktoré to potrebujú
  8. Auto do 14-tisíc už nekúpite. Zvážte radšej prenájom
  1. Polovicu dovolenky zaplatíme od pondelka za Vás 15 717
  2. Strážia ho divé opice. Gibraltár vás prenesie do Británie 7 615
  3. TRNKA: Esetov veľa nevznikne a ani ten jeden nemá Slovensko istý 5 920
  4. Nový vlakový cestovný poriadok z vášho regiónu v denníku SME 5 282
  5. Vyberte si knihy s príbehom. Čo sa oplatí čítať na Vianoce? 5 002
  6. Deti cestujú do exotiky zadarmo 4 285
  7. Štvrtý diel komiksu Posledný Follower v denníku SME 3 274
  8. Predaj osobných automobilov Všeobecná zdravotná poisťovňa, a.s. 3 147
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Ľuboš Vodička: Maličkosti z Malých Karpát: Kamenné tváre a Obelisk
  2. Soňa Fröhlichová: Jazero Powell – najkrajšie priehradové jazero v USA, deň číslo 6
  3. Ľudmila Magdolenová: S deťmi po Balkáne. Časť piata-Tirana
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 50. - Antarktída - Prvá Byrdova antarktická expedícia (1928 - 1930) - 2/3, prvý polrok 1929
  5. Aleš Tvrdý: Južná Amerika
  6. Ľudmila Magdolenová: S deťmi po Balkáne. Časť štvrtá- Skaderské jazero a príchod na albánske pobrežie
  7. Soňa Fröhlichová: Grand Canyon –⁠ jeden z najkrajších prírodných divov sveta, deň číslo 4
  8. Aleš Tvrdý: Cestovateľ
  1. Věra Tepličková: Ako som cestovala vlakom 14 565
  2. Grácz Ján: Po 62 odberoch končím s dobrovoľným darovaním krvi. Všeobecná zdravotná odmieta otcovi preplatiť liečbu. 13 573
  3. Věra Tepličková: K zubárovi lacnejšie, len keď si dáte vyšetriť pipíka 11 797
  4. Post Bellum SK: Poprava sa konala 3. decembra 1952 v ranných hodinách 2 987
  5. Ján Valchár: Defekácia Putina a ruské nádielky Svätého Nikolaja 2 664
  6. Ján Valchár: Prvý decembrový blog alebo láska je láska 2 419
  7. Viktor Pamula: Spolky v Spišskej Novej Vsi I. 2 270
  8. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět 1 825
  1. Monika Nagyova: Trapas na Bibliotéke
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 52. - Arktída - Expedícia na lodi Zaria do Sannikovovej zeme (1900 - 1902)
  3. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět
  4. Jiří Ščobák: Je 6 000 mrtvých v Kataru moc?
  5. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX
  6. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  7. Jiří Ščobák: Nechci se otužovat, ale v praxi to trochu dělám
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 51. - Antarktída - Prvá Byrdova antarktická expedícia (1928 - 1930) - 3/3, Prelet nad južným pólom
SkryťZatvoriť reklamu