SME
Nedeľa, 17. október, 2021 | Meniny má HedvigaKrížovkyKrížovky

Ako v zahraničí spoznáte dobrú reštauráciu?

Svetové metropoly sú plné skvelej gastronómie. Viete sa vyhnúť pascám na turistov?

(Zdroj: Pixabay - unsplash)

BRATISLAVA. Po niekoľkohodinovej prechádzke - napríklad Rímom - vám vyhladne a hľadáte miesto, kde by ste si mohli vychutnať vychýrenú taliansku kuchyňu. Na každom rohu vidíte stolíky a prísľub autentického zážitku.

Neviete si vybrať, napokon to vzdáte, a pár krokov od slávneho námestia Piazza Navona sa necháte sa zlákať do skromnej reštaurácie. Risknete to. Ak z toho nebude gastronomický zážitok, menu sľubuje aspoň prijateľné ceny.

Napriek tomu, že reštaurácia neprekypuje hosťami, personál si dáva načas. Jedlá, ktoré dorazia na stôl, trpia polotovarovými prísadami. Že ste sa ocitli na nesprávnom mieste ste pritom mohli zistiť omnoho skôr, než na stole pristál účet hodný michelinskej reštaurácie.

Skryť Vypnúť reklamu

Svetové metropoly sa hemžia vynikajúcou gastronómiou. Žiaľ, okrem kvalitných služieb natrafíte aj na šmejdov, ktorí sa snažia za minimum snahy vytiahnuť z neznalých turistov horibilné sumy. Ako sa im vyhnúť?

Prečítajte si tiež: Jedlo v Grécku. Čo stojí za to ochutnať? Čítajte 

Nenechajte sa nahnať

Zbadáte ich pri hlavných turistický atrakciách a frekventovaných trasách. Stoja pred terasou reštaurácie, sú elegantne oblečení, zväčša šarmantní, a s menu v ruke vás pohotovo pozývajú ku stolu.

Nasľubujú vám kadečo - najlepšiu pizzu v Taliansku, paellu v Španielsku, či najlahodnejšiu Pekinskú kačku. A to všetko za lákavo nízku cenu.

Možno budete mať šťastie aspoň na obsluhu, no jedlo bude priemerné až podpriemerné. Dych vám vyrazí až nečakane vysoká suma, ktorú objavíte na účte.

Platí, že kvalitná reštaurácia s dobrou povesťou a zákazníkmi, ktorí sa radi vracajú, nepotrebuje svojich hostí naháňať na ulici.

Skryť Vypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Jedlá, ktoré v Thajsku musíte ochutnať Čítajte 

Pozrite sa na ponuku

Ak hľadáte kulinársky zážitok a nejde vám iba o zaplnenie diery v žalúdku, preskúmajte tabuľu s menu.

Medzi varovné znamenia patria veľké vytlačené tabule s nekonečne dlhým zoznamom jedál.

Je vylúčené, aby boli všetky potrebné suroviny čerstvé a najlepšej možnej kvality. Môžete očakávať mrazené polotovary a ohrievanie predpripravených porcií.

Uprednostnite miesta, ktoré ponúkajú zopár jedál, ktoré majú vypísané na kriedovej tabuli alebo na ľahko obmeniteľnom sezónnom menu.

Je dobré znamenie, ak je menu napísané v tamojšom jazyku. Znamená to, že nejde o pascu na turistov, ale miesto, ktoré si chce získať domácich.

Ak je ponuka napísaná dvojjazyčne, ide o rozumný kompromis. Reštaurácie s ponukou jedine v angličtine vedia, že turista sa zväčša nevráti ani v prípade, že by varili dobre.

Skryť Vypnúť reklamu

Rozhodne sa preto vyhýbajte reštauráciám, ktoré časť svojej ponuky bez okolkov označia za turistické menu.

Prečítajte si tiež: Tradičné jedlá v Egypte Čítajte 

Verte ľuďom

Po dni na nohách a hodinách strávených v rade na vstup do múzeí a k pamiatkam sa vám zrejme nechce postaviť do ďalšieho radu. Pri hľadaní gastronomického zážitku to však ešte zvážte.

Neexistuje silnejší varovný znak ako prázdna reštaurácia. Ak vidíte terasu plnú spokojných ľudí a skupinky čakajúce na uvoľnený stôl, ste na správnej adrese. Najmä ak sú kvôli tamojšiemu jedlu odhodlaní vyčkať aj domáci.

A ak nechcete márniť drahocenný čas, plánujte dopredu a urobte si rezerváciu.

Po výbornej večeri nezabudnite využiť poznatky šikovného personálu - poproste ich, aby vám odporučili aj iné miesta. Málokedy narazíte na neochotu, skutočná vášeň pre kvalitné jedlo nepozná konkurenčné prostredie.

Skryť Vypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Rakúšania sú v jedle pôžitkári. Doprajú aj hosťom Čítajte 

Hľadajte aj online

Turistické bedekery a mapy vám nemusia chcieť poradiť to najlepšie - často ide o zaplatenú o inzerciu. Ak sa nedokážete poradiť s lokálnymi milovníkmi dobrého jedla a nemáte čas čítať blogy a sofistikovaných sprievodcov, využite online hodnotenia.

Zaujímavé podniky objavíte pomocou Googlu, na TripAdvisori, alebo cez Foursquare.

Nespoliehajte sa pritom iba na počet hviezdičiek - každý človek má kritériá kvality nastavené trochu inak. Prečítajte si aspoň pár zážitkov návštevníkov a môžete spoznať tamojšie špeciality, prípadne sa ubránite zbytočnému (a drahému) sklamaniu.

Nemáte prístup online, alebo sa nechcete zdržiavať hľadením do smartfónu? Preskúmajte vchod reštaurácie. Ak nájdete dvere oblepené certifikátmi kvality, čakajte zaujímavý zážitok.

Skryť Vypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Kde sa na cestách po Českej republike dobre najesť a napiť Čítajte 

Kedy vyraziť na večeru?

Mnoho kvalitných reštaurácií funguje iba niekoľko hodín denne. Nebuďte prekvapení, ak vychýrená reštaurácia funguje iba v čase obeda.

Niektoré reštaurácie zas prispôsobujú svoje otváracie hodiny obvyklému času večere. Napríklad vo Švédsku večerajú už o šiestej večer, Parížania a Rimania jedávajú okolo deviatej, v Arabských krajinách okolo desiatej a v Španielsku, či Južnej Amerike, sa večeria pokojne až o jedenástej hodine večer.

V New Yorku sa zas jedáva takpovediac na dve zmeny, pričom tá skoršia začína už okolo pol šiestej popoludní. A ak vás hlad pristihol už dopoludnia, nevšedný zážitok a jedlo nasiaknuté čerstvosťou zaručene nájdete na rušných trhoviskách.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch
  2. Nie je to prvýkrát, čo sa Vám bolesť chrbta vrátila?
  3. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie
  4. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov
  5. Ľudia v núdzi potrebujú pomoc, nakúpte potraviny aj pre nich
  6. K online predplatnému získate 30€ na nákup v sieti Intersport
  7. ŠFRB:Výstavbu a kúpu nájomných bytov podporujeme reálnymi krokmi
  8. Pracoviská zmenila pandémia. Búšiť do klávesnice môžete aj doma
  9. Bratislavu bude sprevádzať luxus
  10. Pandémia upozornila na automatizáciu. Nahradí ľudí technika?
  1. Stropný zdvihák zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  2. Nie je to prvýkrát, čo sa Vám bolesť chrbta vrátila?
  3. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  4. Wüstenrot rástol v predaji životného i neživotného poistenia
  5. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  6. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie
  7. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov
  8. S deťmi za zdravím do Vysokých Tatier
  9. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  10. Šetrenie energie v domácnosti: Diaľkové meranie pomáha sporiť
  1. Stravovacie zlozvyky Slovákov. Odborníci radia čomu sa vyvarovať 19 528
  2. Pracoviská zmenila pandémia. Búšiť do klávesnice môžete aj doma 9 831
  3. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov 7 770
  4. V centre Bratislavy je na predaj 5-izbový apartmán. Takto vyzerá 6 456
  5. Bratislavu bude sprevádzať luxus 5 262
  6. Bratovražedná vojna navždy zmenila Ameriku 4 254
  7. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch 3 990
  8. Mäspoma a Kellys Bicycles či Bivio a Minifarma 3 760
  9. Aký polystyrén je najlepší na zatepľovanie? Sivý robí divy 3 351
  10. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie 3 229
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Irena Šimuneková: Túlačky okolo Štrbských plies
  2. Peter Krivda Soliwarski: Túlačky LXXXVIII - Zámok Plumlov /CZ/
  3. Pavel Dvořák: Život na Slovensku očami Číňanov
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 18. - Preteky v lokalizácii južného pólu 1/2 - Dumont d'Urville
  5. Pavel Dvořák: Sú Číňania šťastnejší?
  6. Lubo Repka: Zakladajúce štáty USA – Massachusetts
  7. Vladimír Benčík: Vietnam – viete že sa na vietnamskom trhu dá kúpiť láska i šťastie?
  8. Pavel Dvořák: Ako ma zmenilo desať rokov v Číne
  1. Roland Vizner: Aký bude Váš dôchodok. Jednoduchý a vcelku presný návod ako ho vypočítať za 3 minúty. 19 944
  2. Tereza Krajčová: Anglický denník: 15. Ak vás anglické zdravotníctvo nezabije, tak aspoň prizabije 9 814
  3. Martin Kugla: Zachráňme Petržalku! 7 070
  4. Pavel Dvořák: Toto sú nepokojné časy 6 216
  5. Peter Chudý: Norbert Bödör je bezúhonný človek alebo čo mi povedal o svojom príbuznom Tibor Gašpar. 5 417
  6. Stanislav Martinčko: Chudoba v nedeľu na panské,do R.Soboty !!! 5 024
  7. Ústav aplikovanej psychológie FSEV UK: Homo Schizotikus alebo Ako sa mozog ľudský k schizofrénii dostal 3 449
  8. Věra Tepličková: Poslanec Fico sa rozhodol spievať, covid-necovid 2 417
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  2. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  3. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  4. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  5. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  6. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  7. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  8. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
Skryť Zatvoriť reklamu