SME

Ako v zahraničí spoznáte dobrú reštauráciu?

Svetové metropoly sú plné skvelej gastronómie. Viete sa vyhnúť pascám na turistov?

(Zdroj: Pixabay - unsplash)

BRATISLAVA. Po niekoľkohodinovej prechádzke - napríklad Rímom - vám vyhladne a hľadáte miesto, kde by ste si mohli vychutnať vychýrenú taliansku kuchyňu. Na každom rohu vidíte stolíky a prísľub autentického zážitku.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Neviete si vybrať, napokon to vzdáte, a pár krokov od slávneho námestia Piazza Navona sa necháte sa zlákať do skromnej reštaurácie. Risknete to. Ak z toho nebude gastronomický zážitok, menu sľubuje aspoň prijateľné ceny.

Napriek tomu, že reštaurácia neprekypuje hosťami, personál si dáva načas. Jedlá, ktoré dorazia na stôl, trpia polotovarovými prísadami. Že ste sa ocitli na nesprávnom mieste ste pritom mohli zistiť omnoho skôr, než na stole pristál účet hodný michelinskej reštaurácie.

SkryťVypnúť reklamu

Svetové metropoly sa hemžia vynikajúcou gastronómiou. Žiaľ, okrem kvalitných služieb natrafíte aj na šmejdov, ktorí sa snažia za minimum snahy vytiahnuť z neznalých turistov horibilné sumy. Ako sa im vyhnúť?

Prečítajte si tiež: Jedlo v Grécku. Čo stojí za to ochutnať? Čítajte 

Nenechajte sa nahnať

Zbadáte ich pri hlavných turistický atrakciách a frekventovaných trasách. Stoja pred terasou reštaurácie, sú elegantne oblečení, zväčša šarmantní, a s menu v ruke vás pohotovo pozývajú ku stolu.

Nasľubujú vám kadečo - najlepšiu pizzu v Taliansku, paellu v Španielsku, či najlahodnejšiu Pekinskú kačku. A to všetko za lákavo nízku cenu.

Možno budete mať šťastie aspoň na obsluhu, no jedlo bude priemerné až podpriemerné. Dych vám vyrazí až nečakane vysoká suma, ktorú objavíte na účte.

Platí, že kvalitná reštaurácia s dobrou povesťou a zákazníkmi, ktorí sa radi vracajú, nepotrebuje svojich hostí naháňať na ulici.

SkryťVypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Jedlá, ktoré v Thajsku musíte ochutnať Čítajte 

Pozrite sa na ponuku

Ak hľadáte kulinársky zážitok a nejde vám iba o zaplnenie diery v žalúdku, preskúmajte tabuľu s menu.

Medzi varovné znamenia patria veľké vytlačené tabule s nekonečne dlhým zoznamom jedál.

Je vylúčené, aby boli všetky potrebné suroviny čerstvé a najlepšej možnej kvality. Môžete očakávať mrazené polotovary a ohrievanie predpripravených porcií.

Uprednostnite miesta, ktoré ponúkajú zopár jedál, ktoré majú vypísané na kriedovej tabuli alebo na ľahko obmeniteľnom sezónnom menu.

Je dobré znamenie, ak je menu napísané v tamojšom jazyku. Znamená to, že nejde o pascu na turistov, ale miesto, ktoré si chce získať domácich.

Ak je ponuka napísaná dvojjazyčne, ide o rozumný kompromis. Reštaurácie s ponukou jedine v angličtine vedia, že turista sa zväčša nevráti ani v prípade, že by varili dobre.

SkryťVypnúť reklamu

Rozhodne sa preto vyhýbajte reštauráciám, ktoré časť svojej ponuky bez okolkov označia za turistické menu.

Prečítajte si tiež: Tradičné jedlá v Egypte Čítajte 

Verte ľuďom

Po dni na nohách a hodinách strávených v rade na vstup do múzeí a k pamiatkam sa vám zrejme nechce postaviť do ďalšieho radu. Pri hľadaní gastronomického zážitku to však ešte zvážte.

Neexistuje silnejší varovný znak ako prázdna reštaurácia. Ak vidíte terasu plnú spokojných ľudí a skupinky čakajúce na uvoľnený stôl, ste na správnej adrese. Najmä ak sú kvôli tamojšiemu jedlu odhodlaní vyčkať aj domáci.

A ak nechcete márniť drahocenný čas, plánujte dopredu a urobte si rezerváciu.

Po výbornej večeri nezabudnite využiť poznatky šikovného personálu - poproste ich, aby vám odporučili aj iné miesta. Málokedy narazíte na neochotu, skutočná vášeň pre kvalitné jedlo nepozná konkurenčné prostredie.

SkryťVypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Rakúšania sú v jedle pôžitkári. Doprajú aj hosťom Čítajte 

Hľadajte aj online

Turistické bedekery a mapy vám nemusia chcieť poradiť to najlepšie - často ide o zaplatenú o inzerciu. Ak sa nedokážete poradiť s lokálnymi milovníkmi dobrého jedla a nemáte čas čítať blogy a sofistikovaných sprievodcov, využite online hodnotenia.

Zaujímavé podniky objavíte pomocou Googlu, na TripAdvisori, alebo cez Foursquare.

Nespoliehajte sa pritom iba na počet hviezdičiek - každý človek má kritériá kvality nastavené trochu inak. Prečítajte si aspoň pár zážitkov návštevníkov a môžete spoznať tamojšie špeciality, prípadne sa ubránite zbytočnému (a drahému) sklamaniu.

Nemáte prístup online, alebo sa nechcete zdržiavať hľadením do smartfónu? Preskúmajte vchod reštaurácie. Ak nájdete dvere oblepené certifikátmi kvality, čakajte zaujímavý zážitok.

SkryťVypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Kde sa na cestách po Českej republike dobre najesť a napiť Čítajte 

Kedy vyraziť na večeru?

Mnoho kvalitných reštaurácií funguje iba niekoľko hodín denne. Nebuďte prekvapení, ak vychýrená reštaurácia funguje iba v čase obeda.

Niektoré reštaurácie zas prispôsobujú svoje otváracie hodiny obvyklému času večere. Napríklad vo Švédsku večerajú už o šiestej večer, Parížania a Rimania jedávajú okolo deviatej, v Arabských krajinách okolo desiatej a v Španielsku, či Južnej Amerike, sa večeria pokojne až o jedenástej hodine večer.

V New Yorku sa zas jedáva takpovediac na dve zmeny, pričom tá skoršia začína už okolo pol šiestej popoludní. A ak vás hlad pristihol už dopoludnia, nevšedný zážitok a jedlo nasiaknuté čerstvosťou zaručene nájdete na rušných trhoviskách.

Tipy a triky

Ako písať veľké ô.

Klávesnica nemá samostatný znak pre veľké ô či ä, môžete ich však napísať pomocou šikovných klávesových skratiek pre písmená.


139
Ako napísať na klávesnici hranatú zátvorku.

Používanie klávesových skratiek vám ušetrí mnoho času. Naučte sa písať zátvorky, úvodzovky a ďalšie špeciálne znaky.


17
Illsutračné foto.

Návody pre hlasové schránky u slovenských operátorov.


1
Súvisiace témy: Cestovanie, Jedlo
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Komerčné články

  1. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia
  2. Slováci dodali tablety do Volkswagenu i do policajných áut
  3. Na toto by ste sa mali vo svojej obľúbenej krčme opýtať
  4. Plaza View v Dúbravke štartuje predpredaj bytov s výhľadom
  5. Takáto Čína sa bude páčiť aj Slovákom
  6. Známy operátor opäť prekvapuje: Prináša internet 2500 Mbit/s
  7. Cestovateľský hit desaťročí leží v Ázii – s 55% zľavou
  8. Hodnotenie profesionála: Aké sú rezorty na exotickom Mauríciu?
  1. Chcete investovať? Začína sa predaj dlhopisov pre Istropolis
  2. HAUS - Môžeš za to, že veci fungujú
  3. Plaza View v Dúbravke štartuje predpredaj bytov s výhľadom
  4. Známy operátor opäť prekvapuje: Prináša internet 2500 Mbit/s
  5. Takáto Čína sa bude páčiť aj Slovákom
  6. Cestovateľský hit desaťročí leží v Ázii – s 55% zľavou
  7. Hodnotenie profesionála: Aké sú rezorty na exotickom Mauríciu?
  8. Ich drony lietali na koncerte Rammsteinu
  1. Toto bude cestovateľský hit roka 2026 28 867
  2. BUBO zverejnilo všetky termíny - exotika za polovicu 25 308
  3. Ľuboš Fellner otvorene 8 039
  4. Dvanásť tipov, kam cestovať cez jesenné prázdniny 6 344
  5. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia 4 985
  6. Cestovateľský hit desaťročí leží v Ázii – s 55% zľavou 3 536
  7. Takáto Čína sa bude páčiť aj Slovákom 3 399
  8. Hodnotenie profesionála: Maldivské rezorty do hodiny od letiska 3 294
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Dada Vozáriková: Cez pol Európy na trajekt. Do Írska. (+ video)
  2. Ľuboš Vodička: Drevená vodárenská veža v Palárikove, slovenský unikát
  3. Radoslav Záhumenský: Celé Slovensko v mini verzii? Park, kde prejdete celé Slovensko za pár minút!
  4. Anton Kaiser: 100 rokov organizovanej turistiky LII.
  5. Irena Šimuneková: Topoľčiansky hrad
  6. Irena Šimuneková: Čriepky z Bojníc
  7. Pavel Baláž: V Bologni si vykrútite krky - pri pohľadoch na vysoké veže
  8. Ján Komrska: Mulhacén, Španielsko
  1. Radko Mačuha: Nepríjemná správa pre Fica a Uhríka. 102 100
  2. Pavol Návrat: Žiadosť občanov Slovenskej republiky o zlúčenie s Českou republikou 57 755
  3. Monika Albertiová: Facka Ficovi. Slovensko sa prebúdza! 21 119
  4. Martin Sukupčák: Otvorený list ministrovi Blanárovi 9 075
  5. Monika Albertiová: Ďakujeme, Smer. Vianoce zrušené, odvody zvýšené, a vy voliči žerte seno. Tak vám treba! 6 788
  6. Ján Kušnír: Prečo D2 každé ráno kolabuje 6 734
  7. Otilia Horrocks: Akcia "Hromžia celé Košice" v plnom prúde 6 496
  8. Radoslav Záhumenský: Celé Slovensko v mini verzii? Park, kde prejdete celé Slovensko za pár minút! 6 079
  1. Věra Tepličková: Pravdepodobná reakcia Smeru na vylúčenie z PES alebo Načo mi je perie?
  2. Radko Mačuha: Dôležitá je miera demokracie.
  3. Věra Tepličková: A je to tu: Mars útočí
  4. Radko Mačuha: Dobrá správa pre Fica a Uhríka.
  5. Marian Nanias: Čerenkovovo žiarenie v ľudskom tele.
  6. Věra Tepličková: Keby sme my vedeli...
  7. Roman Kebísek: Teoretik moci Machiavelli: Je rozdiel medzi tým, aký by mal život byť a aký naozaj je
  8. Radko Mačuha: Nepríjemná správa pre Fica a Uhríka.
SkryťZatvoriť reklamu