Ako v zahraničí spoznáte dobrú reštauráciu?

Svetové metropoly sú plné skvelej gastronómie. Viete sa vyhnúť pascám na turistov?

(Zdroj: Pixabay - unsplash)

BRATISLAVA. Po niekoľkohodinovej prechádzke - napríklad Rímom - vám vyhladne a hľadáte miesto, kde by ste si mohli vychutnať vychýrenú taliansku kuchyňu. Na každom rohu vidíte stolíky a prísľub autentického zážitku.

Neviete si vybrať, napokon to vzdáte, a pár krokov od slávneho námestia Piazza Navona sa necháte sa zlákať do skromnej reštaurácie. Risknete to. Ak z toho nebude gastronomický zážitok, menu sľubuje aspoň prijateľné ceny.

Napriek tomu, že reštaurácia neprekypuje hosťami, personál si dáva načas. Jedlá, ktoré dorazia na stôl, trpia polotovarovými prísadami. Že ste sa ocitli na nesprávnom mieste ste pritom mohli zistiť omnoho skôr, než na stole pristál účet hodný michelinskej reštaurácie.

Článok pokračuje pod video reklamou

Svetové metropoly sa hemžia vynikajúcou gastronómiou. Žiaľ, okrem kvalitných služieb natrafíte aj na šmejdov, ktorí sa snažia za minimum snahy vytiahnuť z neznalých turistov horibilné sumy. Ako sa im vyhnúť?

Prečítajte si tiež: Jedlo v Grécku. Čo stojí za to ochutnať?

Nenechajte sa nahnať

Zbadáte ich pri hlavných turistický atrakciách a frekventovaných trasách. Stoja pred terasou reštaurácie, sú elegantne oblečení, zväčša šarmantní, a s menu v ruke vás pohotovo pozývajú ku stolu.

Nasľubujú vám kadečo - najlepšiu pizzu v Taliansku, paellu v Španielsku, či najlahodnejšiu Pekinskú kačku. A to všetko za lákavo nízku cenu.

Možno budete mať šťastie aspoň na obsluhu, no jedlo bude priemerné až podpriemerné. Dych vám vyrazí až nečakane vysoká suma, ktorú objavíte na účte.

Platí, že kvalitná reštaurácia s dobrou povesťou a zákazníkmi, ktorí sa radi vracajú, nepotrebuje svojich hostí naháňať na ulici.

Prečítajte si tiež: Jedlá, ktoré v Thajsku musíte ochutnať

Pozrite sa na ponuku

Ak hľadáte kulinársky zážitok a nejde vám iba o zaplnenie diery v žalúdku, preskúmajte tabuľu s menu.

Medzi varovné znamenia patria veľké vytlačené tabule s nekonečne dlhým zoznamom jedál.

Je vylúčené, aby boli všetky potrebné suroviny čerstvé a najlepšej možnej kvality. Môžete očakávať mrazené polotovary a ohrievanie predpripravených porcií.

Uprednostnite miesta, ktoré ponúkajú zopár jedál, ktoré majú vypísané na kriedovej tabuli alebo na ľahko obmeniteľnom sezónnom menu.

Je dobré znamenie, ak je menu napísané v tamojšom jazyku. Znamená to, že nejde o pascu na turistov, ale miesto, ktoré si chce získať domácich.

Ak je ponuka napísaná dvojjazyčne, ide o rozumný kompromis. Reštaurácie s ponukou jedine v angličtine vedia, že turista sa zväčša nevráti ani v prípade, že by varili dobre.

Rozhodne sa preto vyhýbajte reštauráciám, ktoré časť svojej ponuky bez okolkov označia za turistické menu.

Prečítajte si tiež: Tradičné jedlá v Egypte

Verte ľuďom

Po dni na nohách a hodinách strávených v rade na vstup do múzeí a k pamiatkam sa vám zrejme nechce postaviť do ďalšieho radu. Pri hľadaní gastronomického zážitku to však ešte zvážte.

Neexistuje silnejší varovný znak ako prázdna reštaurácia. Ak vidíte terasu plnú spokojných ľudí a skupinky čakajúce na uvoľnený stôl, ste na správnej adrese. Najmä ak sú kvôli tamojšiemu jedlu odhodlaní vyčkať aj domáci.

A ak nechcete márniť drahocenný čas, plánujte dopredu a urobte si rezerváciu.

Po výbornej večeri nezabudnite využiť poznatky šikovného personálu - poproste ich, aby vám odporučili aj iné miesta. Málokedy narazíte na neochotu, skutočná vášeň pre kvalitné jedlo nepozná konkurenčné prostredie.

Prečítajte si tiež: Rakúšania sú v jedle pôžitkári. Doprajú aj hosťom

Hľadajte aj online

Turistické bedekery a mapy vám nemusia chcieť poradiť to najlepšie - často ide o zaplatenú o inzerciu. Ak sa nedokážete poradiť s lokálnymi milovníkmi dobrého jedla a nemáte čas čítať blogy a sofistikovaných sprievodcov, využite online hodnotenia.

Zaujímavé podniky objavíte pomocou Googlu, na TripAdvisori, alebo cez Foursquare.

Nespoliehajte sa pritom iba na počet hviezdičiek - každý človek má kritériá kvality nastavené trochu inak. Prečítajte si aspoň pár zážitkov návštevníkov a môžete spoznať tamojšie špeciality, prípadne sa ubránite zbytočnému (a drahému) sklamaniu.

Nemáte prístup online, alebo sa nechcete zdržiavať hľadením do smartfónu? Preskúmajte vchod reštaurácie. Ak nájdete dvere oblepené certifikátmi kvality, čakajte zaujímavý zážitok.

Prečítajte si tiež: Kde sa na cestách po Českej republike dobre najesť a napiť

Kedy vyraziť na večeru?

Mnoho kvalitných reštaurácií funguje iba niekoľko hodín denne. Nebuďte prekvapení, ak vychýrená reštaurácia funguje iba v čase obeda.

Niektoré reštaurácie zas prispôsobujú svoje otváracie hodiny obvyklému času večere. Napríklad vo Švédsku večerajú už o šiestej večer, Parížania a Rimania jedávajú okolo deviatej, v Arabských krajinách okolo desiatej a v Španielsku, či Južnej Amerike, sa večeria pokojne až o jedenástej hodine večer.

V New Yorku sa zas jedáva takpovediac na dve zmeny, pričom tá skoršia začína už okolo pol šiestej popoludní. A ak vás hlad pristihol už dopoludnia, nevšedný zážitok a jedlo nasiaknuté čerstvosťou zaručene nájdete na rušných trhoviskách.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Najkrajšie americké národné parky
  2. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  3. Keď Slováci krotia morský vietor
  4. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  5. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000 €
  6. Robila som domáci džem z ovocia z Kauflandu. Ako to dopadlo?
  7. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov
  8. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií
  9. Vizuálny smog je problém
  10. Reportáž: Na Záhorí vyrábajú svetové omietky
  1. Najkrajšie americké národné parky
  2. Podceňovať skúšobné jazdy sa pri výbere vozidla neoplatí
  3. Slováci nakupujú viac slovenskej zeleniny a ovocia ako vlani
  4. Plánovaním financií vás ani prísnejšie podmienky nezaskočia
  5. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  6. HB Reavis rozširuje svoje portfólio v Londýne už o piaty projekt
  7. Keď Slováci krotia morský vietor
  8. Ochrana pred tropickou horúčavou
  9. Pivovar Šariš investoval do kultúry
  10. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  1. Najkrajšie americké národné parky 13 670
  2. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov 11 625
  3. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií 7 012
  4. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 € 3 265
  5. Vizuálny smog je problém 2 994
  6. Najvýhodnejšia dovolenka v Tatrách a Liptove 2 777
  7. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate 2 710
  8. Keď Slováci krotia morský vietor 2 393
  9. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou 1 617
  10. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000 € 1 378