SME

Tradičné jedlá v Egypte

Niektoré egyptské jedlá prežívajú už päťtisíc rokov. Sú jednoduché ale výživné. Pozrite sa, ktoré tradičné jedlá môžete v Egypte ochutnať.

V Egypte sa tradične v chlebe podávajú mnohé typy jedál. V Egypte sa tradične v chlebe podávajú mnohé typy jedál. (Zdroj: flickr.com/Jacob Enos)

Jedlo je v Egypte neoddeliteľnou súčasťou jeho famóznej histórie. Je zmesou rôznych civilizácií, ktoré postupne prichádzali do Egypta počas jeho dlhej histórie.

Všetky tradičné jedlá sú veľmi jednoduché a nespoliehajú sa na masívne množstvo korenia. Od severu k juhu Egypta sa mierne odlišujú. Každý región vpečatil do jedla svoju vlastnú a jedinečnú chuť alebo obmenu receptu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Egyptské jedlá sú postavené hlavne na ľahkých základných potravinách, ktorými sú strukoviny, zelenina a ovocie. Prevláda fazuľa alebo šošovica. Zo zeleniny je nenahraditeľná cibuľa a cesnak.

SkryťVypnúť reklamu

Chlieb v Egypte

Chlieb je rovnako ako v mnohých iných krajinách základným pilierom stravovania. V Egypte sa podáva takmer ku každému jedlu, či už v mestských alebo vidieckych oblastiach.

Veľmi často slúži chlieb aj ako gamos, teda nádoba. V chlebe sa tradične podávajú niektoré typy jedál, hlavne omáčky, dipy alebo kebab.

Základným egyptským chlebom je Aish. Je to v podstate chlebové vrecko, ktoré sa podobá známemu pita chlebu. Cesto je vyrobené iba z pšeničnej múky, vody a soli. Jeho celozrnú variantu nájdete pod názvom Aish Baladi, alebo jednoducho Baladi.

Typickým plochým chlebom v Egypte je Aish Merahrah. Je to kukuričný chlieb do ktorého sa pridáva menšie množstvo semien Senovky gréckej. Pripravuje sa hlavne na vidieku a bochníky majú v priemere až 50 cm.

SkryťVypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Prečo Egypt láka milióny turistov Čítajte 

Čo ochutnať v Egypte

Koshari, niekedy označované ako Kushari, je považované za egyptské národné jedlo. Je to zmes šošovice, cestovín, ryže a ďalších ingrediencií v paradajkovej omáčke. Jedlo je dochutené karamelizovanou cibuľou, cesnakom a cícerom. Koshari sa varí v Egypte viac ako 100 rokov a spája britské, talianske, ázijské a americké suroviny.

Rovnako obľúbeným jedlom je Ful Medames, čo je v podstate fazuľová kaša. Pôvod jedla siaha do dôb faraónov. Názov jedla je odvodený od slova pochovaný, čo vychádza z pôvodného spôsobu prípravy, kedy sa hrniec zahrabával do horúceho uhlia alebo piesku.

Molokheyyah je jedlo podobné nášmu špenátu. Varí sa z listov juty a ďalších miestnych rastlín. Posekané listy sa varia v mäsovom alebo rybacom vývare a podáva sa s chlebom alebo ryžou. Je zaujímavé, že v desiatom storočí bolo jedlo kalifom zakázané.

SkryťVypnúť reklamu

Pri ochutnávke egyptských jedál si nenechajte ujsť Falafel. Je to chutná vysmážaná guľka pripravená z fazule. Bežne sa podávajú v chlebe preliate rôznymi druhmi omáčky alebo šalátmi. Je to typické jedlo rýchleho občerstvenia a zoženiete ho takmer všade. 

Prečítajte si tiež: Čo je dobré vedieť pred cestou do Egypta Čítajte 

Kde ochutnať egyptské jedlo

Pre skutočne autentický zážitok z egyptského jedla je najlepšie zavítať do niektorej miestnej reštaurácie. Vo väčších mestách nájdete reštaurácie, ktoré ponúkajú ako medzinárodnú kuchyňu, tak tradičné egyptské jedlá. Avšak je známe, že reštaurácie z turistických sprievodcov veľmi často zvyšujú ceny alebo ponúkajú turistom špeciálne menu za veľmi vysoké ceny.

V menších mestách bude výber reštaurácií obmedzený, ale objavíte viac autentických prvkov. Aj vo veľkých mestách sa oplatí hľadať malé tradičné reštaurácie, ktoré priťahujú hlavne miestnych. Všeobecne platí, čím viac Egypťanov sa príde najesť, tým lepšie jedlo podávajú. 

SkryťVypnúť reklamu

V Hurghade môžete typické egyptské jedlá ochutnať napríklad v reštaurácii El Halaka, Gad alebo Granada. V Asuáne napríklad v Panorama Restaurant. V Luxore môžete tradičné jedlá ochutnať v reštauráciách El Masry, Makka alebo v reštaurácii Chef Khalil.

Obedy sa v egyptských reštauráciách bežne podávajú v čase medzi 13 - 16 hodinou, zatiaľ čo na večeru sa môžete vydať od 20 hodiny až do polnoci. 

 

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Komerčné články

  1. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  2. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  3. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  4. Choďte za odborníkom. Či vás bolí zub alebo chcete investovať
  5. Firmy a školy sa môžu zbaviť elektroodpadu rýchlo a bezplatne
  6. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy
  7. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  8. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine!
  1. Choďte za odborníkom. Či vás bolí zub alebo chcete investovať
  2. Gymnazisti z Nového Mesta nad Váhom sa h3kovali
  3. Aj jedenáste ocenenie Slovak Superbrands Award putuje do dm
  4. Autocentrá AAA AUTO už za prvý štvrťrok predali 26 000 vozidiel
  5. Firmy a školy sa môžu zbaviť elektroodpadu rýchlo a bezplatne
  6. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy
  7. Relaxačný raj v resorte Drevenice Terchová
  8. Koniec bolesti! Využite výstavné dotácie na masážne kreslo
  1. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny 13 833
  2. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine! 8 307
  3. V púpave je všetko, čo potrebujete 4 692
  4. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy 3 183
  5. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou 3 129
  6. Veľká zmena pre ľudí s postihnutím 2 868
  7. Náš prvý prezident sa nebál hovoriť o mravnosti v politike 2 361
  8. Nebudete veriť, že toto skrýva Albánsko. Jeho pláže vyrazia dych 2 125
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Ľuboš Vodička: Zolná, kostol za hradbami
  2. Ľuboš Vodička: Slovenské hrady: Tematín
  3. Anton Kaiser: 100 rokov organizovanej turistiky III.
  4. Ladislav Kucharik: Bahrain - panské pieskovisko na zimu
  5. Michal Drotován: Singapur - mesto budúcnosti. Naozaj?
  6. Aleš Tvrdý: Ľudské povolania
  7. Ľuboš Vodička: Kam vo Viedni, keď prší? Albertina
  8. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými kalváriami - Lokca
  1. Lucia Nicholsonová: Otvorený list Kaliňákovi juniorovi 112 855
  2. Lucia Nicholsonová: List zápasníkovi Véghovi 70 883
  3. Ivan Čáni: Korčokovský magor. 41 223
  4. Martin Krsak: Slovensku nebude nikto diktovať! …ani zahraničie, ani zákony SR 35 680
  5. Marek Mačuha: Chudobní dôchodcovia? 35 416
  6. Boris Šabík: Zvláštne ticho po katastrofách 20 547
  7. Yevhen Hessen: Mobilizačný zákon: čo on znamená pre Ukrajincov v zahraničí? 15 294
  8. Martin Pollák: Komu sa klaňajú traja hrdobci? 13 420
  1. Yevhen Hessen: Mobilizačný zákon: čo on znamená pre Ukrajincov v zahraničí?
  2. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Sex v meste na slovenský spôsob
  3. Jiří Ščobák: Ivan Korčok dnes promluvil před Starou tržnicou v Bratislavě (video)
  4. Yevhen Hessen: Telegram ako zdroj konšpirácií, dezinformácií a propagandy?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 77. - Arktída - Ostrov Wrangel - miesto, kde sa začína ruský deň
  6. Post Bellum SK: Osobnosť, ktorú sme si nepripomenuli...
  7. Yevhen Hessen: Ukrajinských utečencov sa pýtajú "Prečo nie ste na fronte", ale utečencov z iných krajín sa na to nepýtajú?
  8. Jiří Ščobák: Ivan Korčok zvítězí, protože má něco, co Pellegrini nemá a nikdy mít nebude!
SkryťZatvoriť reklamu