SME

Ako v zahraničí spoznáte dobrú reštauráciu?

Svetové metropoly sú plné skvelej gastronómie. Viete sa vyhnúť pascám na turistov?

(Zdroj: Pixabay - unsplash)

BRATISLAVA. Po niekoľkohodinovej prechádzke - napríklad Rímom - vám vyhladne a hľadáte miesto, kde by ste si mohli vychutnať vychýrenú taliansku kuchyňu. Na každom rohu vidíte stolíky a prísľub autentického zážitku.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Neviete si vybrať, napokon to vzdáte, a pár krokov od slávneho námestia Piazza Navona sa necháte sa zlákať do skromnej reštaurácie. Risknete to. Ak z toho nebude gastronomický zážitok, menu sľubuje aspoň prijateľné ceny.

Napriek tomu, že reštaurácia neprekypuje hosťami, personál si dáva načas. Jedlá, ktoré dorazia na stôl, trpia polotovarovými prísadami. Že ste sa ocitli na nesprávnom mieste ste pritom mohli zistiť omnoho skôr, než na stole pristál účet hodný michelinskej reštaurácie.

SkryťVypnúť reklamu

Svetové metropoly sa hemžia vynikajúcou gastronómiou. Žiaľ, okrem kvalitných služieb natrafíte aj na šmejdov, ktorí sa snažia za minimum snahy vytiahnuť z neznalých turistov horibilné sumy. Ako sa im vyhnúť?

Prečítajte si tiež: Jedlo v Grécku. Čo stojí za to ochutnať? Čítajte 

Nenechajte sa nahnať

Zbadáte ich pri hlavných turistický atrakciách a frekventovaných trasách. Stoja pred terasou reštaurácie, sú elegantne oblečení, zväčša šarmantní, a s menu v ruke vás pohotovo pozývajú ku stolu.

Nasľubujú vám kadečo - najlepšiu pizzu v Taliansku, paellu v Španielsku, či najlahodnejšiu Pekinskú kačku. A to všetko za lákavo nízku cenu.

Možno budete mať šťastie aspoň na obsluhu, no jedlo bude priemerné až podpriemerné. Dych vám vyrazí až nečakane vysoká suma, ktorú objavíte na účte.

Platí, že kvalitná reštaurácia s dobrou povesťou a zákazníkmi, ktorí sa radi vracajú, nepotrebuje svojich hostí naháňať na ulici.

SkryťVypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Jedlá, ktoré v Thajsku musíte ochutnať Čítajte 

Pozrite sa na ponuku

Ak hľadáte kulinársky zážitok a nejde vám iba o zaplnenie diery v žalúdku, preskúmajte tabuľu s menu.

Medzi varovné znamenia patria veľké vytlačené tabule s nekonečne dlhým zoznamom jedál.

Je vylúčené, aby boli všetky potrebné suroviny čerstvé a najlepšej možnej kvality. Môžete očakávať mrazené polotovary a ohrievanie predpripravených porcií.

Uprednostnite miesta, ktoré ponúkajú zopár jedál, ktoré majú vypísané na kriedovej tabuli alebo na ľahko obmeniteľnom sezónnom menu.

Je dobré znamenie, ak je menu napísané v tamojšom jazyku. Znamená to, že nejde o pascu na turistov, ale miesto, ktoré si chce získať domácich.

Ak je ponuka napísaná dvojjazyčne, ide o rozumný kompromis. Reštaurácie s ponukou jedine v angličtine vedia, že turista sa zväčša nevráti ani v prípade, že by varili dobre.

SkryťVypnúť reklamu

Rozhodne sa preto vyhýbajte reštauráciám, ktoré časť svojej ponuky bez okolkov označia za turistické menu.

Prečítajte si tiež: Tradičné jedlá v Egypte Čítajte 

Verte ľuďom

Po dni na nohách a hodinách strávených v rade na vstup do múzeí a k pamiatkam sa vám zrejme nechce postaviť do ďalšieho radu. Pri hľadaní gastronomického zážitku to však ešte zvážte.

Neexistuje silnejší varovný znak ako prázdna reštaurácia. Ak vidíte terasu plnú spokojných ľudí a skupinky čakajúce na uvoľnený stôl, ste na správnej adrese. Najmä ak sú kvôli tamojšiemu jedlu odhodlaní vyčkať aj domáci.

A ak nechcete márniť drahocenný čas, plánujte dopredu a urobte si rezerváciu.

Po výbornej večeri nezabudnite využiť poznatky šikovného personálu - poproste ich, aby vám odporučili aj iné miesta. Málokedy narazíte na neochotu, skutočná vášeň pre kvalitné jedlo nepozná konkurenčné prostredie.

SkryťVypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Rakúšania sú v jedle pôžitkári. Doprajú aj hosťom Čítajte 

Hľadajte aj online

Turistické bedekery a mapy vám nemusia chcieť poradiť to najlepšie - často ide o zaplatenú o inzerciu. Ak sa nedokážete poradiť s lokálnymi milovníkmi dobrého jedla a nemáte čas čítať blogy a sofistikovaných sprievodcov, využite online hodnotenia.

Zaujímavé podniky objavíte pomocou Googlu, na TripAdvisori, alebo cez Foursquare.

Nespoliehajte sa pritom iba na počet hviezdičiek - každý človek má kritériá kvality nastavené trochu inak. Prečítajte si aspoň pár zážitkov návštevníkov a môžete spoznať tamojšie špeciality, prípadne sa ubránite zbytočnému (a drahému) sklamaniu.

Nemáte prístup online, alebo sa nechcete zdržiavať hľadením do smartfónu? Preskúmajte vchod reštaurácie. Ak nájdete dvere oblepené certifikátmi kvality, čakajte zaujímavý zážitok.

SkryťVypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Kde sa na cestách po Českej republike dobre najesť a napiť Čítajte 

Kedy vyraziť na večeru?

Mnoho kvalitných reštaurácií funguje iba niekoľko hodín denne. Nebuďte prekvapení, ak vychýrená reštaurácia funguje iba v čase obeda.

Niektoré reštaurácie zas prispôsobujú svoje otváracie hodiny obvyklému času večere. Napríklad vo Švédsku večerajú už o šiestej večer, Parížania a Rimania jedávajú okolo deviatej, v Arabských krajinách okolo desiatej a v Španielsku, či Južnej Amerike, sa večeria pokojne až o jedenástej hodine večer.

V New Yorku sa zas jedáva takpovediac na dve zmeny, pričom tá skoršia začína už okolo pol šiestej popoludní. A ak vás hlad pristihol už dopoludnia, nevšedný zážitok a jedlo nasiaknuté čerstvosťou zaručene nájdete na rušných trhoviskách.

Tipy a triky

Ako napísať na klávesnici hranatú zátvorku.

Používanie klávesových skratiek vám ušetrí mnoho času. Naučte sa písať zátvorky, úvodzovky a ďalšie špeciálne znaky.


17
Illsutračné foto.

Návody pre hlasové schránky u slovenských operátorov.


1
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu
  3. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  4. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike?
  5. Dobrovoľníci, prihláste sa na Týždeň dobrovoľníctva
  6. PLANEO otvára v máji 9 predajní. Má to zmysel v dobe digitálu?
  7. Green Corner: zelené bývanie blízko centra s prvou splátkou 10 %
  8. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky
  1. Jednoduché farebné premeny do bytu aj záhrady
  2. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii
  3. Zlatý sen vo vzduchu
  4. Sapara a Nagy povzbudzovali malých futbalistov a futbalistky
  5. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  6. Pozvánka, ktorá sa neodmieta: oslávte 25 rokov s Kauflandom
  7. Kaufland oslavuje 25 rokov a tvorí pilier slovenskej ekonomiky
  8. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia
  1. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike? 7 379
  2. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje 6 193
  3. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 5 123
  4. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 4 919
  5. PLANEO otvára v máji 9 predajní. Má to zmysel v dobe digitálu? 4 768
  6. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 2 830
  7. Slováci posielajú na MS mladíkov. Kedy hrajú a kde ich sledovať? 2 189
  8. Dobrovoľníci, prihláste sa na Týždeň dobrovoľníctva 1 564
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Peter Lacina: Toskánsko za humnami: Spring '25
  2. Ladislav Kucharik: Rio 01 - Holé zadky v meste hriechu, pod rukami Krista
  3. Soňa Fröhlichová: Bazilej (Basel, Bâle) je pozoruhodné mesto, žijúce kultúrou, športom a tradíciami
  4. Soňa Fröhlichová: Bazilejský karneval trvá 72 hodín
  5. Iveta Bakitová: Fínsko - 5 dní v krajine tisícich jazier v zime
  6. Irena Šimuneková: Rozhľadňa pod Klenovou
  7. Blanka Ulaherová: Pokakalsapeter, veselý cintorín, plno kaktusov a hmyz na zožratie (Mexiko 2024/2)
  8. Martin Majzlan: Icefields Parkway – Najkrajšia cesta na svete
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 37 715
  2. Ivan Mlynár: Odpoveď Michalovi Šimečkovi na otázku, ktorú o Ficovi zrejme nikdy nepoloží 23 689
  3. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 20 333
  4. Vlado Jakubkovič: Vypískaný mr. Rudo a prezident mieru. 14 371
  5. Ján Chomík: Liek na nespavosť 7 976
  6. Rastislav Puchala: Výzva od Ficina prijatá 7 785
  7. Matúš Lazúr: Vlakom z Bratislavy až za polárny kruh. 6 984
  8. Michael Achberger: Jogurty pod lupou: Pravda, ktorú vám výrobcovia radšej nepovedia 5 952
  1. Marcel Rebro: Fico má strach z Ukrajiny, preto sa klania Putinovi
  2. Radko Mačuha: Fico ide na oslavu začiatku 3 svetovej vojny.
  3. Tupou Ceruzou: Dobre bude
  4. Post Bellum SK: Hlasy pamätníkov: Nedopusťme návrat vojny!
  5. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy.
  6. Jiří Ščobák: Víte, kde hledat nejstarší samostatně stojící chrám na světě? A jak ho asi postavili?
  7. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať?
  8. Tupou Ceruzou: Zámočky
SkryťZatvoriť reklamu