SME

Field - pražská hviezda najlepších chutí

Návšteva reštaurácie s michelinskou hviezdou je zážitok kulinársky, výtvarný aj divadelný.

Šéfkukuchár reštaurácie Field Radek Kašpárek a jedna z jeho atrakcií.Šéfkukuchár reštaurácie Field Radek Kašpárek a jedna z jeho atrakcií. (Zdroj: FOTO MAFRA - Michal Růžička )

Praha má novú atrakciu: reštauráciu Field. Rok po otvorení získala v marci prestížnu michelinskú hviezdu. Ale samotné ocenenie ešte nie je dôvod vypraviť sa do Prahy. Také reštaurácia má aj Viedeň či Budapešť a na dovolenke na ne narazíte v rôznych končinách Európy.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Lenže návšteva Field je zážitok - kulinársky, výtvarný aj divadelné. Niečo ako vypraviť sa do Národného divadla na Predanú nevestu.

Prečítajte si tiež: Praha: Hviezdičku od Michelina dostala tretia reštaurácia Čítajte 

Jednu michelinskú hviezdu, teda uznávané ocenenie gastronomickej kvality, tento rok obhájili dve pražské rešturácie (prvýkrát ju získali v roku 2012), a to Alcron šéfkuchára Romana Paulusa a La Degustation Boheme Bourgeois, kde kuchyni šéfuje Oldřich Sahajdák.

SkryťVypnúť reklamu

Kašpárek uspel

Prekvapivo uspel aj nováčik Field šéfkuchára Radka Kašpárka. Kto však sleduje tohto ostravského rodáka dlhší čas, prekvapený nebol - jeho predchádzajúca vinohradská reštaurácia Ola Kala Bistro už od michelinských komisárov dostala nálepku - akýsi predstupeň hviezdy (tento rok bolo ocenených spolu 68 reštaurácií, jednu hviezdu má 48 podnikov, dve 15 a päť reštaurácií dostalo maximálny počet tri hviezdy).

Radek Kašpárek je spoluvlastníkom reštaurácie Field. Patrí k tým šéfkuchárom, ktorého meno si nielen prečítate na jedálnom lístku, ale spravidla ho aj vidíte, ako stojí pri výdaji a dokončuje úpravu jedla na tanieri.

Občas tiež prebehne reštauráciou a pozdraví hostí. Má povesť pedanta a detailistu a vo Fielde to spoznáte - od interiéru cez menu, kvalitu a výtvarnú podobu jedál až po obsluhu.

SkryťVypnúť reklamu

Kto sa rozhodne, že Field preskúma osobne, mal by si určite rezervovať stôl, a to v predstihu aspoň niekoľko dní. Reštaurácia je nielen cieľom pražských gurmánov, ale pretože už sa objavila v sprievodcoch, vždy je niekoľko stolov obsadených turistami z Japonska, Číny či  Austrálie.

Prečítajte si tiež: Michelin: Dánsku kraľuje Geranium, Noma je dvojka Čítajte 

Fantázia na tanieri

Jedálny lístok je úsporný, ponuka vína, naopak, dôkladná a rozsiahla. Kto chce mať zážitok ako v Národnom divadle z prvého radu, mal by si objednať šesťchodové degustačné menu (v cene 2200 korún, asi 80 eur), najlepšie s vínnym párovaním (za 50 eur, ale aj párovanie s nealkoholickými nápojmi je vynaliezavé).

Práve menu je prehliadkou Kašpárkovho poňatia modernej gastronómie. Vychádza zo základov českej kuchyne (králik, fazuľa, jablko, slanina), ale veľmi osobito ju dotvára. Stavil na sezónne suroviny, výrazné chute a nápadité aranžmány.

SkryťVypnúť reklamu

Každé jedlo na tanieri, ktoré sú vyrobené špeciálne pre Field rovnako ako sklo, je zároveň výtvarným dielkom. Autor hojne využíva prírodné materiály, takže sa servíruje na dreve, jedlú hlinu zo špiku a býčej krvi dostanete na rozpolenej kosti, zdobia sa machom, šiškami, vetvičkami.

A občas niektorý hosť zhltne aj kus takého prírodného „taniera“...

Keď pred vás položia prvé jedlo šesťdielneho seriálu - žabie stehienka so žĺtkom, chrenom a šťaveľom, poviete si asi, že je to krásne, iste chutné, ale že sa z takýchto miniporcií nenajete.

Field a Národné

Omyl. Menu je nielen pastva pre oči a pre chuťové poháriky, ale výdatné aj pre vyhladnutého hosťa. Určite však počítajte s najmenej dvoma a polhodinami času.

To znamená doraziť na obed hneď po otvorení reštaurácie (vo všedné dni je od 11.00 do 14.30 a potom večer od 18.00, cez víkend od 12.00 do 15.00 a večer) alebo si naplánovať výdatnú večeru.

SkryťVypnúť reklamu

Nápady v interiéri môžu pripadať niekomu až príliš doslovné - keď Field, tak pluh, kosák, krompáč a ďalšie náradie roľníkov. Kulinárske nápady však sú odzbrojujúce.

Keď sa začnú z taniera vďaka suchému ľadu valiť chuchvalce pary, zostane hosť v nemom údive... A ázijskí turisti len ochakajú, fotia, točia video, ochkajú, fotia, točia video...

Syry ako posledný chod vám prinesú v piknikovom košíku, o originálnych tanieroch už reč bola.

A aj keď sa aj perfekcionalistovi podarí urobiť chybičku (Chablis nebolo Chablis), hosť s pribúdajúcim časom celej posádke pod velením Radka Kašpárka uverí, že jej nič nie je na obtiaž, len aby vám splnili všetko, na čo si zmyslíte.

Praha má pre svojich návštevníkov tisíce lákadiel - od Národného divadla cez Pražský hrad až po pivnicu U hrocha.

SkryťVypnúť reklamu

A tiež tisíce falošných návnad - od Václavského námestia cez predražené reštaurácie v centre až po šialencov na segwayoch, samotné dvojkolky však za svojich šoférov nemôžu.

Fielde už môžeme preverene povedať, že patrí do skupiny k Národnému divadlu.

 

 

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 641
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 162
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 133
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 247
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 162
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 913
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 746
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 497
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu