SME
Utorok, 12. november, 2019 | Meniny má Svätopluk

Sprievodca Michelin: Dánsku kraľuje Geranium, Noma je dvojka

Gastronomický sprievodca Michelin udelil reštaurácii Geranium v Kodani maximálne hodnotenie, tri hviezdičky. Známejšia Noma získala dve, hoci časopis Restaurant jej udelil titul svetovej jednotky už štyrikrát.

Reštaurácia Noma v Kodani.Reštaurácia Noma v Kodani.(Zdroj: TASR/AP)

BRATISLAVA. V stredu vyšlo nové vydanie škandinávskej edície najvplyvnejšieho gastronomického sprievodcu od Michelinu. Prekvapenie prinieslo udelenie najvyššieho ocenenia - troch hviezdičiek - kodanskej reštaurácií Geranium.

V roku 2007 ju založil šéfkuchár Rasmus Kofoed, ktorý už za svoje kuchárske majstrovstvo dostal v roku 2011 medzinárodné ocenenie Bocuse d’Or.

Článok pokračuje pod video reklamou

Noma až druhá

Už niekoľko rokov pritom platilo, že v dánskej špičkovej gastronómii je najlepšia Noma. Reštauráciu, ktorú v Kodani vedie šéfkuchár René Redzepi, získala od roku 2010 ocenenie najlepšia na svete štyrikrát, naposledy v roku 2014. 

Toto ocenenie však získala od britského gastronomického časopisu Restaurant, ktorý ju udeľuje od roku 2002 a každý rok ju môže získať 50 podnikov na základe rozhodovania 837 odborníkov z celého sveta. Od Michelinu, ktorého hodnotenie sa napriek konzervatívnosti považuje za najprestížnejšie vo svete top gastronómie, však získala "iba" dve hviezdičky

O hviezdičku viac ako Nome  udelil Michelin práve Geraniu. Škandinávii sú len dve reštaurácie s troma hviezdičkami. Okrem  Gerania je to  Maaemo v nórskom Oslo. Na celom svete je takýchto reštaurácií teraz iba  116.

Načítavám video...

Ako hodnotí Michelin

Prvé vydanie červenej biblie gastronómie, ako sa začalo sprievodcovi postupne pre farbu obalu hovoriť, vyšlo v roku 1900. Zostavil ju výrobca pneumatík André Jules Michelin a šoférom ju ponúkal zadarmo, aby im pomohol orientovať sa v prípade poruchy auta.

Okrem údajov o autoservisoch, garážach či benzínových pumpách poskytovala aj informácie o možnosti ubytovania a stravovania. Spočiatku  bola zameraná len na Francúzsko. Taliansko sa svojej verzie dočkalo v roku 1956 a napríklad prvý michelinovský sprievodca pre New York vyšiel až v roku 2005, pre San Francisco o rok neskôr. Dnes sa už hodnotia aj reštaurácie v Tokiu alebo v Hong Kongu.

Hodnotenie reštaurácií hviezdičkami sa zaviedlo v roku 1926, o päť rokov neskôr sa zjednotilo na hierarchii od jednej do troch. Hviezdičky sa udeľujú reštaurácii, nie samotnému šéfkuchárovi, hoci práve jeho schopnosti sú pri hodnotení najdôležitejšie. Aj ocenenie jedinou hviezdičkou má nevyčísliteľnú hodnotu, pretože reštaurácii pomáha presadiť sa v tvrdej konkurencii.

  • 1 hviezdička - “Veľmi dobrá reštaurácia vo svojej kategórií" (Une très bonne table dans sa catégorie)
  • 2 hviezdičky - “Výborná kuchyňa, stojí za obchádzku” (Table excellente, mérite un détour)
  • 3 hviezdičky - “Výnimočná kuchyňa, stojí za špeciálnu návštevu" (Une des meilleures tables, vaut le voyage)

V michelinovskom sprievodcovi sú tiež reštaurácie bez hviezdičky, ich prostredie a atmosféra sú hodnotené stupnicou 1 až 5 príborov. Pomocou ďalších značiek (napr. minca) sa hodnotí cena menu, výhľad, či kvalita výberu vín.

Návštevy inšpektorov sú anonymné a Michelin nezverejňuje konkrétne pravidlá, ktorými sa riadia pri hodnotení. Reštaurácia sa o tom, že bola hodnotená dozvie až z najnovšieho vydania sprievodcu.

Na Slovensku sa to zatiaľ žiadnej nepodarilo a aj v Prahe, vo Viedni či v Budapešti je ich iba niekoľko.

Načítavám video...

 

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme
  2. Kedy sa vám jazda na LPG oplatí, ako servisovať a kde netankovať
  3. Darčeky sa dajú tento rok kúpiť výhodnejšie
  4. Obyčajné dáta sa dokážu premeniť na neobyčajné veci
  5. Nestarnú, ale dozrievajú
  6. Vykurujete plynom? Využite špeciálnu ponuku od ZSE
  7. TOP pätnásť miest v Spojených arabských emirátoch
  8. VIVO! prišlo do Bratislavy
  9. 7 dôvodov, prečo spoznať prírodnú kozmetiku od rodinnej firmy
  10. 5 najúčinnejších tipov, ako sa zbaviť bolesti hlavy
  1. Darčeky sa dajú tento rok kúpiť výhodnejšie
  2. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme
  3. Raj prírodného snehu Aflenzer Bürgeralm v regióne HOCHsteiermark
  4. Na rozvoj turizmu v Košickom kraji je pripravených 840-tisíc eur
  5. Obyčajné dáta sa dokážu premeniť na neobyčajné veci
  6. Nestarnú, ale dozrievajú
  7. Vykurujete plynom? Využite špeciálnu ponuku od ZSE
  8. Ako prejsť na novú Ekasu jednoducho a s nulovými investíciami?
  9. Polus City Center je oddnes VIVO! Bratislava s viac obchodmi
  10. TOP pätnásť miest v Spojených arabských emirátoch
  1. 5 najúčinnejších tipov, ako sa zbaviť bolesti hlavy 13 390
  2. Príbehy z raketovej základne, ktoré ste nikdy nemali počuť 11 134
  3. TOP pätnásť miest v Spojených arabských emirátoch 9 474
  4. Pre prácu v banke sú nevyhnutné tri schopnosti. Máte ich? 9 018
  5. Nový Volkswagen Golf a jeho 7 zásadných noviniek 6 841
  6. Bývať v novom sa dá aj bez hypotéky (a založenia nehnuteľnosti) 6 203
  7. Kedy sa vám jazda na LPG oplatí, ako servisovať a kde netankovať 4 811
  8. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 % 4 746
  9. Máte cukrovku? Zhoršenie zraku rozhodne nepodceňujte 4 648
  10. Vykurujete plynom? Využite špeciálnu ponuku od ZSE 4 333