SME
Sobota, 31. júl, 2021 | Meniny má IgnácKrížovkyKrížovky

Sprievodca Michelin: Dánsku kraľuje Geranium, Noma je dvojka

Gastronomický sprievodca Michelin udelil reštaurácii Geranium v Kodani maximálne hodnotenie, tri hviezdičky. Známejšia Noma získala dve, hoci časopis Restaurant jej udelil titul svetovej jednotky už štyrikrát.

Reštaurácia Noma v Kodani.Reštaurácia Noma v Kodani. (Zdroj: TASR/AP)

BRATISLAVA. V stredu vyšlo nové vydanie škandinávskej edície najvplyvnejšieho gastronomického sprievodcu od Michelinu. Prekvapenie prinieslo udelenie najvyššieho ocenenia - troch hviezdičiek - kodanskej reštaurácií Geranium.

V roku 2007 ju založil šéfkuchár Rasmus Kofoed, ktorý už za svoje kuchárske majstrovstvo dostal v roku 2011 medzinárodné ocenenie Bocuse d’Or.

Noma až druhá

Už niekoľko rokov pritom platilo, že v dánskej špičkovej gastronómii je najlepšia Noma. Reštauráciu, ktorú v Kodani vedie šéfkuchár René Redzepi, získala od roku 2010 ocenenie najlepšia na svete štyrikrát, naposledy v roku 2014. 

Skryť Vypnúť reklamu

Toto ocenenie však získala od britského gastronomického časopisu Restaurant, ktorý ju udeľuje od roku 2002 a každý rok ju môže získať 50 podnikov na základe rozhodovania 837 odborníkov z celého sveta. Od Michelinu, ktorého hodnotenie sa napriek konzervatívnosti považuje za najprestížnejšie vo svete top gastronómie, však získala "iba" dve hviezdičky

O hviezdičku viac ako Nome  udelil Michelin práve Geraniu. Škandinávii sú len dve reštaurácie s troma hviezdičkami. Okrem  Gerania je to  Maaemo v nórskom Oslo. Na celom svete je takýchto reštaurácií teraz iba  116.

Načítavam video...

Ako hodnotí Michelin

Prvé vydanie červenej biblie gastronómie, ako sa začalo sprievodcovi postupne pre farbu obalu hovoriť, vyšlo v roku 1900. Zostavil ju výrobca pneumatík André Jules Michelin a šoférom ju ponúkal zadarmo, aby im pomohol orientovať sa v prípade poruchy auta.

Skryť Vypnúť reklamu

Okrem údajov o autoservisoch, garážach či benzínových pumpách poskytovala aj informácie o možnosti ubytovania a stravovania. Spočiatku  bola zameraná len na Francúzsko. Taliansko sa svojej verzie dočkalo v roku 1956 a napríklad prvý michelinovský sprievodca pre New York vyšiel až v roku 2005, pre San Francisco o rok neskôr. Dnes sa už hodnotia aj reštaurácie v Tokiu alebo v Hong Kongu.

Hodnotenie reštaurácií hviezdičkami sa zaviedlo v roku 1926, o päť rokov neskôr sa zjednotilo na hierarchii od jednej do troch. Hviezdičky sa udeľujú reštaurácii, nie samotnému šéfkuchárovi, hoci práve jeho schopnosti sú pri hodnotení najdôležitejšie. Aj ocenenie jedinou hviezdičkou má nevyčísliteľnú hodnotu, pretože reštaurácii pomáha presadiť sa v tvrdej konkurencii.

Skryť Vypnúť reklamu
  • 1 hviezdička - “Veľmi dobrá reštaurácia vo svojej kategórií" (Une très bonne table dans sa catégorie)
  • 2 hviezdičky - “Výborná kuchyňa, stojí za obchádzku” (Table excellente, mérite un détour)
  • 3 hviezdičky - “Výnimočná kuchyňa, stojí za špeciálnu návštevu" (Une des meilleures tables, vaut le voyage)

V michelinovskom sprievodcovi sú tiež reštaurácie bez hviezdičky, ich prostredie a atmosféra sú hodnotené stupnicou 1 až 5 príborov. Pomocou ďalších značiek (napr. minca) sa hodnotí cena menu, výhľad, či kvalita výberu vín.

Návštevy inšpektorov sú anonymné a Michelin nezverejňuje konkrétne pravidlá, ktorými sa riadia pri hodnotení. Reštaurácia sa o tom, že bola hodnotená dozvie až z najnovšieho vydania sprievodcu.

Na Slovensku sa to zatiaľ žiadnej nepodarilo a aj v Prahe, vo Viedni či v Budapešti je ich iba niekoľko.

Skryť Vypnúť reklamu
Načítavam video...

 

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  2. Motorkárska výstroj v lete: ako jazdiť aj v horúčavách?
  3. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021
  4. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
  5. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  6. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  7. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  8. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  9. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  10. Lenivý brunch s Muchom
  1. Motorkárska výstroj v lete: ako jazdiť aj v horúčavách?
  2. Košická štvrť je súčasťou odpadového experimentu.
  3. Kúpa vozidla cez inzerát či od malého predajcu je rizikovejšia
  4. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021
  5. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
  6. Nepodceňujte rozmiestnenie zásuviek a vypínačov
  7. Hrotka: Sporiteľne ťahajú za kratší koniec. Musíme reagovať
  8. Slováci čoraz viac nakupujú pivo vo vratných fľašiach
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 5 060
  2. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 4 778
  3. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 3 969
  4. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021 3 518
  5. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 448
  6. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 339
  7. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 3 259
  8. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 3 168
  9. Jeden deň na Bratislavu nestačí 3 080
  10. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké? 2 982
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu