Ako žijú kovboji z mínových polí

Pásť kravy na Golanských výšinách je iné ako v Texase. Tam nehrozí, že ich nesprávny krok zabije, no v Izraeli sa prach mieša s výbuchmi

Niektoré mínové polia armáda vyčistila, no iné zostávajú zo strategických či z finančných dôvodov nedotknuté a kovboji si musia so zatúlanými kravami poradiť pomocou psov.(Zdroj: JANA MACHATOVÁ)

.

Šiltovka stiahnutá hlboko do očí, pištoľ za pásom a žiarivý úsmev. Z otvorených dverí mi máva kovboj Erez. Ukazuje, aby som vošla dnu a pritom máva rukou nad dunením, ktoré otriasa rančom. „Na to si človek zvykne, ani naše kravy to neruší,“ povie bezstarostne a dáva zovrieť vodu na tureckú kávu.

Erez, Shay a Yechiel sú traja kovboji z ranča Merom Golan na severovýchode Golanských výšin, len pár kilometrov od hraníc so Sýriou.

Štebotanie vtákov a cvrlikanie cikád tu v pravidelných intervaloch prerušujú výbuchy z cvičení izraelskej armády. Okrem komplikovaného statusu Golanských výšin, ktoré Izrael získal vo vojne v roku 1967 a neskôr anektoval, má citeľnú prítomnosť izraelskej armády v tejto oblasti na svedomí najmä neistá situácia v Sýrii a pomerne časté, dramatické boje medzi Assadovými vojskami a rebelmi o kontrolu nad hraničným priechodom medzi Izraelom a Sýriou - Quneitra.

Článok pokračuje pod video reklamou

b18a3925_r680_res.jpg

b18a3934_r1468_res.jpg

Nebezpečné pastviny

Keď je na hranici horúco, ľudia z okolia a novinári sa zhromaždia na kopci nad priechodom a pozorujú explózie a stúpajúci dym na druhej strane. A občas promptne líhajú na zem, keď preletí projektil ponad hranicu a spustí sirény na izraelskej strane Golanských výšin.

Ďalekohľadom vidieť aj bojovníkov a sýrskych zranených, ktorých občas dovážajú k hranici, odkiaľ ich Izraelčania berú do svojich nemocníc. Tam podstupujú komplikované operácie a procedúry na účet izraelských daňových poplatníkov.

Okolité kopčeky a polia vytvárajú idylickú atmosféru a človek si najprv ani nevšimne, že mnohé z nich sú ohradené ostnatým plotom s výstražnou tabuľou signalizujúcou nebezpečenstvo.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C3TZW na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C3TZW na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Odborári pokračujú v zbieraní podpisov za zastropovanie dôchodku
  3. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  4. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  5. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  6. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  7. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  8. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  9. Prečo sú pneumatiky dôležitejšie ako bezpečnostné pásy?
  10. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's?
  1. Rozprávkové tankovanie
  2. AAA Auto zorganizovalo autogramiádu
  3. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  4. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  5. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  6. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  7. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  8. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  9. Dôležité zmeny v založení s.r.o. od 1.9.2018
  10. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro
  1. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 21 457
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 875
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 418
  4. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 391
  5. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 8 899
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 489
  7. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 910
  8. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 5 602
  9. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 835
  10. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 4 220