PESTRÉ LETO V ZAHRANIČÍ

Preplávali by ste Balaton? Nie je to nemožné

Obľúbená súťaž sa koná vždy v lete a má vyše tridsaťročnú tradíciu. Trasa je dlhá 5,3 kilometra so štartom v prístave Révfülöp.

(Zdroj: FOTO – BALATONATUSZAS.HU.)

BUDAPEŠŤ. Lili Proicsová je sedemnásťročná študentka a vodnopólistka. Tento rok prvýkrát preplávala Balaton. „Rozhodli sme sa s kamoškou, že to skúsime spolu. Trochu sme sa tej dĺžky obávali, nakoniec sa nám to podarilo bez zastavenia. V istej chvíli sme síce mali na mále, či to nevzdáme, ale vtedy sme spomalili, zmenili kraul na prsia, trochu podebatovali a kríza prešla,“ hovorí Lili.

Najnáročnejšie to vraj bolo uprostred jazera, kde sú veľké vlny. Našťastie, trasu po oboch stranách lemujú bóje a plachetnice, každých päťdesiat metrov čaká záchranný čln, takže ten, ktorý počas plavby zistí, že potrebuje prestávku, môže si posedieť, zastaviť sa, dostane napiť.

Už teraz je známe, že najbližšie sa bude naprieč maďarským morom plávať 2. júla 2016. Samozrejme, všetko bude závisieť od počasia.

Ak je nevhodné, súťaž sa prekladá na iný termín. „To nie je veľmi príjemné pre organizátorov ani pre súťažiacich, ale býva to nevyhnutné, ak je búrka alebo silný vietor,“ hovorí Juraj Arky z Komárna. Už roky pravidelne trénuje a preplávanie Balatonu absolvoval v júli tohto roku už druhýkrát s časom 1:55 hodiny.

Na akcii sa zúčastnilo okolo osemtisíc plavcov, medzi ktorými sú profesionálni plavci aj obyčajná verejnosť, súťažia mladí aj starí, osemdesiatnici nie sú výnimkou. S jedným z nich, Dezsom Bangom z Komárna, plával aj Juraj a od starého pána bol lepší len o 15 minút.

„Súťaž sa začína už od ôsmej ráno, musíte priniesť papier od lekára, že ste v poriadku. Organizácia musí byť prísna, aby všetko prebehlo bez ujmy na zdraví,“ hovorí Juraj. Nie je profesionálnym športovcom, pracuje v čistiarni odpadových vôd, ale celý rok pravidelne pláva, aby sa raz za rok na Balatone dozvedel, ako je na tom.

[content type="img" render-type="pressphoto" title="" src="http://i.sme.sk/cdata/1/79/7968711/gk__0779_r7139_res.jpg" author=""]FOTO SME - GABRIEL KUCHTA[/content]

Rybie orgie

Ba Balatone sa kedysi vo veľkom rybárčilo. Na vodu každé ráno vyplávali rybárske lode s veľkými košmi a nachytali ryby, z ktorých jedna časť hneď putovala do pobrežných kuchýň. Podobne sa to deje aj dnes, ibaže v oveľa menšej miere.

Zrejme preto nie je náhoda, že najobľúbenejšou rybou pri Balatone sa stala morská ryba hejk. Kedysi ňou bol zubáč, z ktorého sa pripravovali rôzne typické špeciality. Labužníci sa zvykli odvolávať najmä na recepty grófskej rodiny Festeticsovcov z Keszthelya, ktorí ako ďalšiu obľúbenú surovinu uvádzali aj dnes už vyhynuté jazerné raky.

[content type="img" render-type="pressphoto" title="" src="http://i.sme.sk/cdata/1/79/7968711/gardafestival2-foto-balatontipp-2x_res.jpg" author=""]Garda festival v Tihanyi. FOTO – BALATONTIPP.HU[/content]

Odvtedy spôsob úpravy rýb prešiel mnohými zlepšeniami, fantázii sa medze nekladú. Napríklad taký perkelt zo zubáča s tvarohovo-kôprovými rezancami nemá chybu, nehovoriac o filé zo zubáča na masle s citrónom a mandľami a s petržlenovými zemiakmi.

Špeciálnou gastronomickou udalosťou je jedenie typickej balatonskej ryby gardy (po slovensky šabľa krivočiara). V Maďarsku sa jej hovorí aj videná ryba, lebo kedysi sa vraj chytala tak, že roje vo vode najprv sledovali rybári z neďalekých kopcov.

Pri tejto príležitosti sa každý rok v Tihanyi koná takzvaný Festival videnej ryby alebo Garda festival, kde sa tieto vodné dravce špeciálne pripravujú. V blízkej oblasti lemovanej badacsonyskými kopcami sa rodí široko-ďaleko známe víno. Vinári preto celý rok zbierajú suché viničné konáre, aby na pečenie „maďarskej gardy“ pripravili dobrú pahrebu.

Z viničných odrezkov sa najprv urobí veľká vatra, okolo ktorej sa potom napichajú do zeme prúty, na ktorých sa garda pomaly opeká. Ešte predtým ju obalia v slanom múčno-paprikovom obale. „Počas festivalu sa pečie nad pahrebou iba zopár kusov, návštevníkov by nenasýtili,“ hovorí Lőrincz Levente z Komárna, ktorý trávi letá v dedovej chate v Tihanyi. Podarilo sa mu vraj zatiaľ ochutnať iba gardu pečenú v stánku na oleji, ale chutila vynikajúco. A nemá veľa kostí.

(ea)

Najčítanejšie na SME Cestovanie


Inzercia - Tlačové správy


  1. Turistický nosič pre malého dobrodruha?
  2. Aký bude váš doplnkový dôchodok
  3. Premýšľate nad kúpou last minute dovolenky v Egypte?
  4. Vaginálne mykózy – ako sa im brániť?
  5. Bolesti hlavy, brucha či únava? Môžu za to možno aj parazity!
  6. Neviete si vybrať správne miesto na dovolenku v Grécku?
  7. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  8. Jednoduchá mobilná tlač z vášho smartfónu, alebo tabletu?
  9. Vďaka úveru na rekonštrukciu môžete ušetriť tisícky EUR
  10. Zažite vašu vysnívanú dovolenku na Bali
  1. Kŕčové žily: nepekné a nebezpečné
  2. Študenti obhajovali návrhy na využitie Pisztoryho paláca
  3. Turistický nosič pre malého dobrodruha?
  4. Kúpte si nehnuteľnosť v 5* luxusnom rezorte v zálive Sistiana
  5. Odmeny za diplomové práce na Stavebnej fakulte STU v Bratislave
  6. Zmluva o nájme pre ambasádu USA neoprávnene zaradená do programu
  7. 4* projekt víl a apartmánov priamo na pobreží, Chorvátsko
  8. Slováci rozhodli o najlepšom!
  9. AAA Auto má nový úver pre živnostníkov
  10. Aký bude váš doplnkový dôchodok
  1. Aký bude váš doplnkový dôchodok 10 172
  2. Od 1. júla už prestanete chodiť na poštu! 4 889
  3. Bolesti hlavy, brucha či únava? Môžu za to možno aj parazity! 4 887
  4. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a. 3 784
  5. Vaginálne mykózy – ako sa im brániť? 3 634
  6. Jarabinky Grande odštartovali predaj zaujímavými cenami bytov 3 252
  7. Neviete si vybrať správne miesto na dovolenku v Grécku? 3 197
  8. Premýšľate nad kúpou last minute dovolenky v Egypte? 3 168
  9. Neobvyklý objav, ktorý umožňuje zvládnuť angličtinu za 2 týždne 2 912
  10. V Prešove sa dnes tankuje za euro. Aj prémiové palivá 2 560