SME
Streda, 26. január, 2022 | Meniny má TamaraKrížovkyKrížovky

Preplávali by ste Balaton? Nie je to nemožné

Obľúbená súťaž sa koná vždy v lete a má vyše tridsaťročnú tradíciu. Trasa je dlhá 5,3 kilometra so štartom v prístave Révfülöp.

(Zdroj: FOTO – BALATONATUSZAS.HU.)

BUDAPEŠŤ. Lili Proicsová je sedemnásťročná študentka a vodnopólistka. Tento rok prvýkrát preplávala Balaton. „Rozhodli sme sa s kamoškou, že to skúsime spolu. Trochu sme sa tej dĺžky obávali, nakoniec sa nám to podarilo bez zastavenia. V istej chvíli sme síce mali na mále, či to nevzdáme, ale vtedy sme spomalili, zmenili kraul na prsia, trochu podebatovali a kríza prešla,“ hovorí Lili.

Najnáročnejšie to vraj bolo uprostred jazera, kde sú veľké vlny. Našťastie, trasu po oboch stranách lemujú bóje a plachetnice, každých päťdesiat metrov čaká záchranný čln, takže ten, ktorý počas plavby zistí, že potrebuje prestávku, môže si posedieť, zastaviť sa, dostane napiť.

Už teraz je známe, že najbližšie sa bude naprieč maďarským morom plávať 2. júla 2016. Samozrejme, všetko bude závisieť od počasia.

Ak je nevhodné, súťaž sa prekladá na iný termín. „To nie je veľmi príjemné pre organizátorov ani pre súťažiacich, ale býva to nevyhnutné, ak je búrka alebo silný vietor,“ hovorí Juraj Arky z Komárna. Už roky pravidelne trénuje a preplávanie Balatonu absolvoval v júli tohto roku už druhýkrát s časom 1:55 hodiny.

Na akcii sa zúčastnilo okolo osemtisíc plavcov, medzi ktorými sú profesionálni plavci aj obyčajná verejnosť, súťažia mladí aj starí, osemdesiatnici nie sú výnimkou. S jedným z nich, Dezsom Bangom z Komárna, plával aj Juraj a od starého pána bol lepší len o 15 minút.

„Súťaž sa začína už od ôsmej ráno, musíte priniesť papier od lekára, že ste v poriadku. Organizácia musí byť prísna, aby všetko prebehlo bez ujmy na zdraví,“ hovorí Juraj. Nie je profesionálnym športovcom, pracuje v čistiarni odpadových vôd, ale celý rok pravidelne pláva, aby sa raz za rok na Balatone dozvedel, ako je na tom.

[content type="img" render-type="pressphoto" title="" src="https://m.smedata.sk/api-media/media/image/sme/5/56/5671715/5671715.jpeg?rev=2" author=""]FOTO SME - GABRIEL KUCHTA[/content]

Rybie orgie

Ba Balatone sa kedysi vo veľkom rybárčilo. Na vodu každé ráno vyplávali rybárske lode s veľkými košmi a nachytali ryby, z ktorých jedna časť hneď putovala do pobrežných kuchýň. Podobne sa to deje aj dnes, ibaže v oveľa menšej miere.

Zrejme preto nie je náhoda, že najobľúbenejšou rybou pri Balatone sa stala morská ryba hejk. Kedysi ňou bol zubáč, z ktorého sa pripravovali rôzne typické špeciality. Labužníci sa zvykli odvolávať najmä na recepty grófskej rodiny Festeticsovcov z Keszthelya, ktorí ako ďalšiu obľúbenú surovinu uvádzali aj dnes už vyhynuté jazerné raky.

[content type="img" render-type="pressphoto" title="" src="https://m.smedata.sk/api-media/media/image/sme/6/56/5671716/5671716.jpeg?rev=2" author=""]Garda festival v Tihanyi. FOTO – BALATONTIPP.HU[/content]

Odvtedy spôsob úpravy rýb prešiel mnohými zlepšeniami, fantázii sa medze nekladú. Napríklad taký perkelt zo zubáča s tvarohovo-kôprovými rezancami nemá chybu, nehovoriac o filé zo zubáča na masle s citrónom a mandľami a s petržlenovými zemiakmi.

Špeciálnou gastronomickou udalosťou je jedenie typickej balatonskej ryby gardy (po slovensky šabľa krivočiara). V Maďarsku sa jej hovorí aj videná ryba, lebo kedysi sa vraj chytala tak, že roje vo vode najprv sledovali rybári z neďalekých kopcov.

Pri tejto príležitosti sa každý rok v Tihanyi koná takzvaný Festival videnej ryby alebo Garda festival, kde sa tieto vodné dravce špeciálne pripravujú. V blízkej oblasti lemovanej badacsonyskými kopcami sa rodí široko-ďaleko známe víno. Vinári preto celý rok zbierajú suché viničné konáre, aby na pečenie „maďarskej gardy“ pripravili dobrú pahrebu.

Z viničných odrezkov sa najprv urobí veľká vatra, okolo ktorej sa potom napichajú do zeme prúty, na ktorých sa garda pomaly opeká. Ešte predtým ju obalia v slanom múčno-paprikovom obale. „Počas festivalu sa pečie nad pahrebou iba zopár kusov, návštevníkov by nenasýtili,“ hovorí Lőrincz Levente z Komárna, ktorý trávi letá v dedovej chate v Tihanyi. Podarilo sa mu vraj zatiaľ ochutnať iba gardu pečenú v stánku na oleji, ale chutila vynikajúco. A nemá veľa kostí.

(ea)

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zánik platobných kariet. Ako budú vyzerať platby budúcnosti?
  2. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu
  3. 20-minútové mestá: Mestá, v ktorých chcete žiť
  4. TOP zamestnávateľ, pre ktorého sa oplatí pracovať
  5. Predplaťte si SME.sk vo vašej firme
  6. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40 % z ceny
  7. Európsky unikát. Kvalitné CBD funguje aj napriek neprajníkom
  8. Anketa: Slováci, ako sme na tom so závislosťami?
  9. Mecom ide na zelenú
  10. V roku 2021 kúpili Slováci kryptomeny za viac ako 25 000 000 €
  1. Vianočné dovolenky sa vrátili na čísla pred pandémiou
  2. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  3. TOP zamestnávateľ, pre ktorého sa oplatí pracovať
  4. Predplaťte si SME.sk vo vašej firme
  5. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  6. Vedeli ste, že šport a podnikanie majú veľa spoločného?
  7. Slovensko uvažuje! Video so ŠOKOM má už vyše 900-tisíc videní
  8. Developer Mint Investments získal prvenstvo v CIJ Awards 2021
  9. Stropný zdvihák zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  10. Zázračné účinky Arónie na zdravie
  1. Zánik platobných kariet. Ako budú vyzerať platby budúcnosti? 4 880
  2. 5 neznámych vecí, ktoré umožňujú platobné karty 4 780
  3. Európsky unikát. Kvalitné CBD funguje aj napriek neprajníkom 4 764
  4. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40 % z ceny 4 403
  5. Slovensko uvažuje! Video so ŠOKOM má už vyše 900-tisíc videní 3 546
  6. Anketa: Slováci, ako sme na tom so závislosťami? 3 396
  7. Akcie, fondy, kryptomeny. Do čoho treba tento rok investovať 3 220
  8. Marrákeš je červená perla Maroka 2 135
  9. V roku 2021 kúpili Slováci kryptomeny za viac ako 25 000 000 € 1 970
  10. Mecom ide na zelenú 1 961
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Daniel Schikor: Železničná stanica Stará Kremnička
  2. Irena Šimuneková: Tatranský ľadový dóm - katedrála sv. Jakuba v Santiagu de Compostela.
  3. Ján Urda: Zvoničky a zvonice - 25
  4. Michal Kassaj: Okolo Neusiedler See na Favoritoch
  5. Martin Majzlan: Kok Boru – Najtvrdší kolektívny šport na svete
  6. Vladimír Benčík: Arménsko - navštívime 7-tisíc rokov staré rytiny na Uchtasare, už ich neuvidíte
  7. Martin Majzlan: Altyn Arashan - Horúce pramene v nebesiach
  8. Pavel Dvořák: Wuhan by ste mali chcieť navštíviť
  1. Pavel Macko: Vodka a cigary? 13 556
  2. Michal Porubän: Tak si tu žijeme - poslanec Blaha je zaočkovaný a Žilinka nechce zverejniť zmluvu čo podpísal v Rusku :) 6 325
  3. Simona Kyselicová: Ako sa testuje na Covid v Nórsku. P.S.: Som pozitívna 6 245
  4. Lórant Kulík: URBEX: Keď prejdete v Košiciach na ulici kpt.Nálepku cez (ne)utajenú pasáž, zapne sa časostroj 5 917
  5. Martin Ondráš: Keď sa podvod a klamstvo tvári ako etalón morálky 5 155
  6. Asociácia dôchodkových správcovských spoločností: V roku 2022 pôjdu do dôchodku tisícky ľudí. Ste pripravené a pripravení? 4 110
  7. Daniel Bíro: 10 zaujímavostí, o ktorých ste, možno, nevedeli 3 118
  8. Daniel Schikor: Železničná stanica Stará Kremnička 2 230
  1. Jiří Ščobák: Proč má akvarista začátečník dlouho čekat, než vloží do akvária ryby? (v rostlinných akváriích se substrátem)
  2. Jiří Ščobák: Připravované důchodové reformy na Slovensku: V 3. pilíři se neudělá mnoho, 2. vypadá optimističtěji
  3. Jiří Ščobák: Jsou poplatky v slovenských bankách vysoké? Dá se jim vyhnout? Které jsou skryté?
  4. Jiří Ščobák: Novak Djoković pravděpodobně pozitivní test neměl. Oslava poštovní známky a akce s dětmi to dokazují
  5. Jiří Ščobák: Analytici odpovídají: Kolik mám investovat do krypta? Které mi doporučují? Budou kryptoměny v roce 2022 prosperovat?
  6. Milota Sidorová: Toto mesto v Taliansku založilo Kanceláriu pre čas. Čaká to aj Bratislavu?
  7. Pavol Koprda: Milan Mazurek straší vedľajšími účinkami vakcín. Čo naozaj hovoria dáta?
  8. Lucia Šicková: S týmito 4 krokmi sme zaviedli kultúru feedbacku v našej firme
Skryť Zatvoriť reklamu