SME

Preplávali by ste Balaton? Nie je to nemožné

Obľúbená súťaž sa koná vždy v lete a má vyše tridsaťročnú tradíciu. Trasa je dlhá 5,3 kilometra so štartom v prístave Révfülöp.

(Zdroj: FOTO – BALATONATUSZAS.HU.)

BUDAPEŠŤ. Lili Proicsová je sedemnásťročná študentka a vodnopólistka. Tento rok prvýkrát preplávala Balaton. „Rozhodli sme sa s kamoškou, že to skúsime spolu. Trochu sme sa tej dĺžky obávali, nakoniec sa nám to podarilo bez zastavenia. V istej chvíli sme síce mali na mále, či to nevzdáme, ale vtedy sme spomalili, zmenili kraul na prsia, trochu podebatovali a kríza prešla,“ hovorí Lili.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Najnáročnejšie to vraj bolo uprostred jazera, kde sú veľké vlny. Našťastie, trasu po oboch stranách lemujú bóje a plachetnice, každých päťdesiat metrov čaká záchranný čln, takže ten, ktorý počas plavby zistí, že potrebuje prestávku, môže si posedieť, zastaviť sa, dostane napiť.

SkryťVypnúť reklamu

Už teraz je známe, že najbližšie sa bude naprieč maďarským morom plávať 2. júla 2016. Samozrejme, všetko bude závisieť od počasia.

Prečítajte si tiež: Maďarské more. K Balatonu už chodia aj ľudia zo Západu Čítajte 

Ak je nevhodné, súťaž sa prekladá na iný termín. „To nie je veľmi príjemné pre organizátorov ani pre súťažiacich, ale býva to nevyhnutné, ak je búrka alebo silný vietor,“ hovorí Juraj Arky z Komárna. Už roky pravidelne trénuje a preplávanie Balatonu absolvoval v júli tohto roku už druhýkrát s časom 1:55 hodiny.

Na akcii sa zúčastnilo okolo osemtisíc plavcov, medzi ktorými sú profesionálni plavci aj obyčajná verejnosť, súťažia mladí aj starí, osemdesiatnici nie sú výnimkou. S jedným z nich, Dezsom Bangom z Komárna, plával aj Juraj a od starého pána bol lepší len o 15 minút.

„Súťaž sa začína už od ôsmej ráno, musíte priniesť papier od lekára, že ste v poriadku. Organizácia musí byť prísna, aby všetko prebehlo bez ujmy na zdraví,“ hovorí Juraj. Nie je profesionálnym športovcom, pracuje v čistiarni odpadových vôd, ale celý rok pravidelne pláva, aby sa raz za rok na Balatone dozvedel, ako je na tom.

SkryťVypnúť reklamu

[content type="img" render-type="pressphoto" title="" src="https://m.smedata.sk/api-media/media/image/sme/5/56/5671715/5671715.jpeg?rev=2" author=""]FOTO SME - GABRIEL KUCHTA[/content]

Rybie orgie

Ba Balatone sa kedysi vo veľkom rybárčilo. Na vodu každé ráno vyplávali rybárske lode s veľkými košmi a nachytali ryby, z ktorých jedna časť hneď putovala do pobrežných kuchýň. Podobne sa to deje aj dnes, ibaže v oveľa menšej miere.

Zrejme preto nie je náhoda, že najobľúbenejšou rybou pri Balatone sa stala morská ryba hejk. Kedysi ňou bol zubáč, z ktorého sa pripravovali rôzne typické špeciality. Labužníci sa zvykli odvolávať najmä na recepty grófskej rodiny Festeticsovcov z Keszthelya, ktorí ako ďalšiu obľúbenú surovinu uvádzali aj dnes už vyhynuté jazerné raky.

SkryťVypnúť reklamu

[content type="img" render-type="pressphoto" title="" src="https://m.smedata.sk/api-media/media/image/sme/6/56/5671716/5671716.jpeg?rev=2" author=""]Garda festival v Tihanyi. FOTO – BALATONTIPP.HU[/content]

Odvtedy spôsob úpravy rýb prešiel mnohými zlepšeniami, fantázii sa medze nekladú. Napríklad taký perkelt zo zubáča s tvarohovo-kôprovými rezancami nemá chybu, nehovoriac o filé zo zubáča na masle s citrónom a mandľami a s petržlenovými zemiakmi.

Špeciálnou gastronomickou udalosťou je jedenie typickej balatonskej ryby gardy (po slovensky šabľa krivočiara). V Maďarsku sa jej hovorí aj videná ryba, lebo kedysi sa vraj chytala tak, že roje vo vode najprv sledovali rybári z neďalekých kopcov.

SkryťVypnúť reklamu

Pri tejto príležitosti sa každý rok v Tihanyi koná takzvaný Festival videnej ryby alebo Garda festival, kde sa tieto vodné dravce špeciálne pripravujú. V blízkej oblasti lemovanej badacsonyskými kopcami sa rodí široko-ďaleko známe víno. Vinári preto celý rok zbierajú suché viničné konáre, aby na pečenie „maďarskej gardy“ pripravili dobrú pahrebu.

Z viničných odrezkov sa najprv urobí veľká vatra, okolo ktorej sa potom napichajú do zeme prúty, na ktorých sa garda pomaly opeká. Ešte predtým ju obalia v slanom múčno-paprikovom obale. „Počas festivalu sa pečie nad pahrebou iba zopár kusov, návštevníkov by nenasýtili,“ hovorí Lőrincz Levente z Komárna, ktorý trávi letá v dedovej chate v Tihanyi. Podarilo sa mu vraj zatiaľ ochutnať iba gardu pečenú v stánku na oleji, ale chutila vynikajúco. A nemá veľa kostí.

SkryťVypnúť reklamu

(ea)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Komerčné články

  1. Špeciálna krížovkárska príloha v denníkoch SME a Korzár
  2. Viacgeneračné rodiny: Slovenský recept na hádky?
  3. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom
  4. Jedinečná príležitosť získať kariérny náskok od Jerònimo Martins
  5. Osem destinácií, kam na last minute dovolenku v septembri
  6. Kaufland má 25 rokov a otvára 25. K Park: To bude oslava!
  7. Fit-out od M2C: Premena priestorov na kľúč
  8. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  1. Špeciálna krížovkárska príloha v denníkoch SME a Korzár
  2. eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van: Šetrite náklady s elektromobilom
  3. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom
  4. Slovenskí učitelia vyvinuli aplikáciu, ktorá šetrí hodiny práce
  5. Viacgeneračné rodiny: Slovenský recept na hádky?
  6. Hudba, smiech a festival plný vody: Liptov čaká rozlúčka s letom
  7. Kaufland má 25 rokov a otvára 25. K Park: To bude oslava!
  8. Osem destinácií, kam na last minute dovolenku v septembri
  1. Osem destinácií, kam na last minute dovolenku v septembri 11 972
  2. Slovenskí učitelia vyvinuli aplikáciu, ktorá šetrí hodiny práce 4 750
  3. Kaufland má 25 rokov a otvára 25. K Park: To bude oslava! 4 437
  4. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom 3 672
  5. Nová Kia Sportage zvládne každé dobrodružstvo aj životný štýl 3 311
  6. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 3 047
  7. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete 1 799
  8. Viacgeneračné rodiny: Slovenský recept na hádky? 1 642
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Irena Šimuneková: Čriepky z Bojníc
  2. Pavel Baláž: V Bologni si vykrútite krky - pri pohľadoch na vysoké veže
  3. Ján Komrska: Mulhacén, Španielsko
  4. Patrik Užák: Balada o Balatóne
  5. Peter Lacina: Toskánsko za humnami: Spring '25
  6. Ladislav Kucharik: Rio 01 - Holé zadky v meste hriechu, pod rukami Krista
  7. Soňa Fröhlichová: Bazilej (Basel, Bâle) je pozoruhodné mesto, žijúce kultúrou, športom a tradíciami
  8. Soňa Fröhlichová: Bazilejský karneval trvá 72 hodín
  1. Radoslav Záhumenský: Skrytý hrad na Slovensku, ktorý väčšina ľudí nikdy nenavštívi 58 289
  2. Monika Albertiová: Balím kufre! Tu sa nedá žiť a minimálna mzda? Na smiech! 24 860
  3. Michal Porubän: Otvorený list vedeniu Slovenskej akadémie vied 20 590
  4. Martin Kresák: Minimálna mzda 915 €: v Bratislave pohoda, v Gelnici pohroma 10 383
  5. Ivan Mlynár: Rozhovor medzi Robertom Ficom a Ursulou von der Leyen, ktorý sa nikdy neuskutočnil. 8 083
  6. Ivan Mlynár: Matúš Šutaj Eštok. 7 513
  7. Martin Fronk: Druhá Gaderská dolina? Objavte skrytý tiesňavový klenot v Kremnických vrchoch! 7 510
  8. Rudolfa Vallová: Minister Huliak urobil krok do neznáma a pristál na zemi 5 745
  1. Marcel Rebro: Druhý život obrancov zo 106. bataliónu
  2. Věra Tepličková: Vláda prstom: ty-ty-ty a Šaško robí audity
  3. Marcel Rebro: Rusko: veľmoc latrín a tankodrómov
  4. Radko Mačuha: Sťahovanie kostola pod dúhovou vlajkou.
  5. Marcel Rebro: Slovenská veda: halušky s bryndzou, ortéza a analýza DNA
  6. Marcel Rebro: Máša, melón a plyšová opica
  7. Radko Mačuha: Ďalšia Britská stopa. V srdci Slovenska.
  8. Igor Pogány: Ako prinútiť AI, aby vám našla nový koníček
SkryťZatvoriť reklamu