SME
Sobota, 16. január, 2021 | Meniny má KristínaKrížovkyKrížovky
PESTRÉ LETO V ZAHRANIČÍ

Preplávali by ste Balaton? Nie je to nemožné

Obľúbená súťaž sa koná vždy v lete a má vyše tridsaťročnú tradíciu. Trasa je dlhá 5,3 kilometra so štartom v prístave Révfülöp.

(Zdroj: FOTO – BALATONATUSZAS.HU.)

BUDAPEŠŤ. Lili Proicsová je sedemnásťročná študentka a vodnopólistka. Tento rok prvýkrát preplávala Balaton. „Rozhodli sme sa s kamoškou, že to skúsime spolu. Trochu sme sa tej dĺžky obávali, nakoniec sa nám to podarilo bez zastavenia. V istej chvíli sme síce mali na mále, či to nevzdáme, ale vtedy sme spomalili, zmenili kraul na prsia, trochu podebatovali a kríza prešla,“ hovorí Lili.

Najnáročnejšie to vraj bolo uprostred jazera, kde sú veľké vlny. Našťastie, trasu po oboch stranách lemujú bóje a plachetnice, každých päťdesiat metrov čaká záchranný čln, takže ten, ktorý počas plavby zistí, že potrebuje prestávku, môže si posedieť, zastaviť sa, dostane napiť.

Už teraz je známe, že najbližšie sa bude naprieč maďarským morom plávať 2. júla 2016. Samozrejme, všetko bude závisieť od počasia.

Ak je nevhodné, súťaž sa prekladá na iný termín. „To nie je veľmi príjemné pre organizátorov ani pre súťažiacich, ale býva to nevyhnutné, ak je búrka alebo silný vietor,“ hovorí Juraj Arky z Komárna. Už roky pravidelne trénuje a preplávanie Balatonu absolvoval v júli tohto roku už druhýkrát s časom 1:55 hodiny.

Na akcii sa zúčastnilo okolo osemtisíc plavcov, medzi ktorými sú profesionálni plavci aj obyčajná verejnosť, súťažia mladí aj starí, osemdesiatnici nie sú výnimkou. S jedným z nich, Dezsom Bangom z Komárna, plával aj Juraj a od starého pána bol lepší len o 15 minút.

„Súťaž sa začína už od ôsmej ráno, musíte priniesť papier od lekára, že ste v poriadku. Organizácia musí byť prísna, aby všetko prebehlo bez ujmy na zdraví,“ hovorí Juraj. Nie je profesionálnym športovcom, pracuje v čistiarni odpadových vôd, ale celý rok pravidelne pláva, aby sa raz za rok na Balatone dozvedel, ako je na tom.

[content type="img" render-type="pressphoto" title="" src="https://m.smedata.sk/api-media/media/image/sme/5/56/5671715/5671715.jpeg?rev=2" author=""]FOTO SME - GABRIEL KUCHTA[/content]

Rybie orgie

Ba Balatone sa kedysi vo veľkom rybárčilo. Na vodu každé ráno vyplávali rybárske lode s veľkými košmi a nachytali ryby, z ktorých jedna časť hneď putovala do pobrežných kuchýň. Podobne sa to deje aj dnes, ibaže v oveľa menšej miere.

Zrejme preto nie je náhoda, že najobľúbenejšou rybou pri Balatone sa stala morská ryba hejk. Kedysi ňou bol zubáč, z ktorého sa pripravovali rôzne typické špeciality. Labužníci sa zvykli odvolávať najmä na recepty grófskej rodiny Festeticsovcov z Keszthelya, ktorí ako ďalšiu obľúbenú surovinu uvádzali aj dnes už vyhynuté jazerné raky.

[content type="img" render-type="pressphoto" title="" src="https://m.smedata.sk/api-media/media/image/sme/6/56/5671716/5671716.jpeg?rev=2" author=""]Garda festival v Tihanyi. FOTO – BALATONTIPP.HU[/content]

Odvtedy spôsob úpravy rýb prešiel mnohými zlepšeniami, fantázii sa medze nekladú. Napríklad taký perkelt zo zubáča s tvarohovo-kôprovými rezancami nemá chybu, nehovoriac o filé zo zubáča na masle s citrónom a mandľami a s petržlenovými zemiakmi.

Špeciálnou gastronomickou udalosťou je jedenie typickej balatonskej ryby gardy (po slovensky šabľa krivočiara). V Maďarsku sa jej hovorí aj videná ryba, lebo kedysi sa vraj chytala tak, že roje vo vode najprv sledovali rybári z neďalekých kopcov.

Pri tejto príležitosti sa každý rok v Tihanyi koná takzvaný Festival videnej ryby alebo Garda festival, kde sa tieto vodné dravce špeciálne pripravujú. V blízkej oblasti lemovanej badacsonyskými kopcami sa rodí široko-ďaleko známe víno. Vinári preto celý rok zbierajú suché viničné konáre, aby na pečenie „maďarskej gardy“ pripravili dobrú pahrebu.

Z viničných odrezkov sa najprv urobí veľká vatra, okolo ktorej sa potom napichajú do zeme prúty, na ktorých sa garda pomaly opeká. Ešte predtým ju obalia v slanom múčno-paprikovom obale. „Počas festivalu sa pečie nad pahrebou iba zopár kusov, návštevníkov by nenasýtili,“ hovorí Lőrincz Levente z Komárna, ktorý trávi letá v dedovej chate v Tihanyi. Podarilo sa mu vraj zatiaľ ochutnať iba gardu pečenú v stánku na oleji, ale chutila vynikajúco. A nemá veľa kostí.

(ea)

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  2. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  10. Slovaktual umožní všetkým zamestnancom bezplatné testovanie
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 20 116
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 14 002
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 10 527
  4. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 8 053
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 8 000
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 7 306
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 600
  8. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 6 559
  9. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 548
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 5 367
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu