PESTRÉ LETO V ZAHRANIČÍ

Preplávali by ste Balaton? Nie je to nemožné

Obľúbená súťaž sa koná vždy v lete a má vyše tridsaťročnú tradíciu. Trasa je dlhá 5,3 kilometra so štartom v prístave Révfülöp.

(Zdroj: FOTO – BALATONATUSZAS.HU.)

BUDAPEŠŤ. Lili Proicsová je sedemnásťročná študentka a vodnopólistka. Tento rok prvýkrát preplávala Balaton. „Rozhodli sme sa s kamoškou, že to skúsime spolu. Trochu sme sa tej dĺžky obávali, nakoniec sa nám to podarilo bez zastavenia. V istej chvíli sme síce mali na mále, či to nevzdáme, ale vtedy sme spomalili, zmenili kraul na prsia, trochu podebatovali a kríza prešla,“ hovorí Lili.

Najnáročnejšie to vraj bolo uprostred jazera, kde sú veľké vlny. Našťastie, trasu po oboch stranách lemujú bóje a plachetnice, každých päťdesiat metrov čaká záchranný čln, takže ten, ktorý počas plavby zistí, že potrebuje prestávku, môže si posedieť, zastaviť sa, dostane napiť.

Už teraz je známe, že najbližšie sa bude naprieč maďarským morom plávať 2. júla 2016. Samozrejme, všetko bude závisieť od počasia.

Ak je nevhodné, súťaž sa prekladá na iný termín. „To nie je veľmi príjemné pre organizátorov ani pre súťažiacich, ale býva to nevyhnutné, ak je búrka alebo silný vietor,“ hovorí Juraj Arky z Komárna. Už roky pravidelne trénuje a preplávanie Balatonu absolvoval v júli tohto roku už druhýkrát s časom 1:55 hodiny.

Na akcii sa zúčastnilo okolo osemtisíc plavcov, medzi ktorými sú profesionálni plavci aj obyčajná verejnosť, súťažia mladí aj starí, osemdesiatnici nie sú výnimkou. S jedným z nich, Dezsom Bangom z Komárna, plával aj Juraj a od starého pána bol lepší len o 15 minút.

„Súťaž sa začína už od ôsmej ráno, musíte priniesť papier od lekára, že ste v poriadku. Organizácia musí byť prísna, aby všetko prebehlo bez ujmy na zdraví,“ hovorí Juraj. Nie je profesionálnym športovcom, pracuje v čistiarni odpadových vôd, ale celý rok pravidelne pláva, aby sa raz za rok na Balatone dozvedel, ako je na tom.

[content type="img" render-type="pressphoto" title="" src="http://i.sme.sk/cdata/1/79/7968711/gk__0779_r7139_res.jpg" author=""]FOTO SME - GABRIEL KUCHTA[/content]

Rybie orgie

Ba Balatone sa kedysi vo veľkom rybárčilo. Na vodu každé ráno vyplávali rybárske lode s veľkými košmi a nachytali ryby, z ktorých jedna časť hneď putovala do pobrežných kuchýň. Podobne sa to deje aj dnes, ibaže v oveľa menšej miere.

Zrejme preto nie je náhoda, že najobľúbenejšou rybou pri Balatone sa stala morská ryba hejk. Kedysi ňou bol zubáč, z ktorého sa pripravovali rôzne typické špeciality. Labužníci sa zvykli odvolávať najmä na recepty grófskej rodiny Festeticsovcov z Keszthelya, ktorí ako ďalšiu obľúbenú surovinu uvádzali aj dnes už vyhynuté jazerné raky.

[content type="img" render-type="pressphoto" title="" src="http://i.sme.sk/cdata/1/79/7968711/gardafestival2-foto-balatontipp-2x_res.jpg" author=""]Garda festival v Tihanyi. FOTO – BALATONTIPP.HU[/content]

Odvtedy spôsob úpravy rýb prešiel mnohými zlepšeniami, fantázii sa medze nekladú. Napríklad taký perkelt zo zubáča s tvarohovo-kôprovými rezancami nemá chybu, nehovoriac o filé zo zubáča na masle s citrónom a mandľami a s petržlenovými zemiakmi.

Špeciálnou gastronomickou udalosťou je jedenie typickej balatonskej ryby gardy (po slovensky šabľa krivočiara). V Maďarsku sa jej hovorí aj videná ryba, lebo kedysi sa vraj chytala tak, že roje vo vode najprv sledovali rybári z neďalekých kopcov.

Pri tejto príležitosti sa každý rok v Tihanyi koná takzvaný Festival videnej ryby alebo Garda festival, kde sa tieto vodné dravce špeciálne pripravujú. V blízkej oblasti lemovanej badacsonyskými kopcami sa rodí široko-ďaleko známe víno. Vinári preto celý rok zbierajú suché viničné konáre, aby na pečenie „maďarskej gardy“ pripravili dobrú pahrebu.

Z viničných odrezkov sa najprv urobí veľká vatra, okolo ktorej sa potom napichajú do zeme prúty, na ktorých sa garda pomaly opeká. Ešte predtým ju obalia v slanom múčno-paprikovom obale. „Počas festivalu sa pečie nad pahrebou iba zopár kusov, návštevníkov by nenasýtili,“ hovorí Lőrincz Levente z Komárna, ktorý trávi letá v dedovej chate v Tihanyi. Podarilo sa mu vraj zatiaľ ochutnať iba gardu pečenú v stánku na oleji, ale chutila vynikajúco. A nemá veľa kostí.

(ea)

Najčítanejšie na SME Cestovanie


Inzercia - Tlačové správy


  1. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy
  2. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  3. Iba dnes: Narodeninové predplatné SME.sk za 25 eur
  4. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  5. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  6. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  7. Kam do tepla v januári?
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely
  9. Konzultácia so svetovými odborníkmi dokáže zachrániť život
  10. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru?
  1. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  2. Tipy pre atraktívne poprsie po dojčení. Plastike povedzte nie
  3. Stanovisko spoločnosti Advokátska kancelária JUDr. Radomír Bžán
  4. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy
  5. Iba dnes: Narodeninové predplatné SME.sk za 25 eur
  6. Denník SME oslavuje 25 rokov rekordným počtom predplatiteľov
  7. Najinzerovanejšie zánovné auto roku 2017? Mnohých to prekvapí
  8. Stavebná fakulta STU pozýva na Deň otvorených dverí!
  9. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  10. Stavebná fakulta STU pozýva na Deň otvorených dverí!
  1. Iba dnes: Narodeninové predplatné SME.sk za 25 eur 15 433
  2. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 12 499
  3. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 3 049
  4. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru? 2 946
  5. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 2 240
  6. Kam do tepla v januári? 2 134
  7. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 1 790
  8. Moderný bungalov očami mladých architektov 1 729
  9. Divoký Island: cesta ostrovom ľadu a ohňa 1 274
  10. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate 1 119