SME

Aký je najlepší olivový olej? Predsa z Korfu

Výroba olivového oleja je alchýmia a malý grécky ostrov Korfu je miesto, kde ju ovládajú dokonale. Až tri percentá celosvetovej produkcie olivového oleja pochádza práve odtiaľ.

[content type="img" render-type="pressphoto" title="" src="http://i.sme.sk/cdata/7/79/7912027/ot1_r3336.jpg" author="" longread-pos="full"]Pri zmienke o extra panenskom oleji zo slovenského supermarketu sa Grék Spiros Mavroudis pousmial[/content]

Romantický ostrov je posiaty miliónmi olivovníkov, ktoré majú často aj 400 rokov. Navštívili sme miesto, kde výrobe olivového oleja rozumejú najlepšie.

TEXT: Pavol Štrba, FOTO SME: Gabriel Kuchta

V celom Grécku len ťažko nájdete miesto hustejšie posiate olivovníkmi ako práve Korfu. Hornatý, pomerne malý, asi sto kilometrov dlhý a niekoľko desiatok kilometrov široký ostrov v Jónskom mori občas pôsobí, ako keby tam ani iná vegetácia nerástla.

Odhady hovoria, že na ňom rastie až päť miliónov olivovníkov. Pred dávnymi storočiami ich tam nasadili Benátčania, ktorí na Korfu predtým vyklčovali miestne viniče.

Aj preto vedie často jediná cesta, ktorou sa dá dostať na niektorú z krásnych panensky pôsobiacich piesočnatých pláží, výlučne cez romanticky pôsobiace olivové háje.

Jednou z takých ciest sme zamierili aj do nenápadnej dedinky Vraganiotika. Po dlhom blúdení horskými serpentínami napokon konečne v diaľke zbadáme, ako na nás z krajnice kýva usmievavý, trochu obézny päťdesiatnik Spiros Mavroudis.

A zatiaľ čo v celom Grécku niet olivovejšieho miesta, ako je Korfu, na celom Korfu možno niet muža, ktorý by o olivách vedel viac ako práve Spiros.

Všetko o olivách

„Čo by ste chceli vedieť o olivách?“ zasmial sa hostiteľ po tom, ako sa s nami zvítal v areáli svojej farmy a jeho britská manželka nám ponúkla kávu. Nechceme byť hneď od začiatku drzí, ale potichu dúfame, že ich legendárny olej bude chutiť lepšie ako instantné presso.

„Všetko!“ odvetíme s úsmevom.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C3SRV na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C3SRV na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Čítajte ďalej

Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska

Zážitkami nabitý poznávací zájazd vám predstaví všehochuť Thajského kráľovstva.

Tip na zájazd: Thajsko so slovenským sprievodcom.

TOP strediská na lyžovačku v Dolomitoch a rakúskych Alpách

Predstavujeme top lyžiarske strediská a pridávame aj tipy na príjemné hotely.

Kaprun, Rakúsko

Kde v Európe najlepšie oslávite príchod nového roka?

Privítajte nový rok v európskych metropolách alebo na obľúbených ostrovoch.

Silvester v zahraničí.

Deväť tradičných trhov, kde ulovíte poklady

Okrem príležitosti nakupovať ponúkajú jedinečnú atmosféru a originálne tovary, ktoré inde nezoženiete. Tieto patria medzi najpopulárnejšie.

Slovo kebab používame nesprávne. Čo znamená naozaj

O Turecku, Instanbule a cestovateľských tipoch.

Istanbul, Turecko

Dva svety kontrastov: Tajuplný Černobyľ a moderný Kyjev

Čím to je, že práve na miestach akým je Kyjev či Černobyľ sa ukrýva toľko príťažlivosti a fascinácie.

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop