SME

Aký je najlepší olivový olej? Predsa z Korfu

Výroba olivového oleja je alchýmia a malý grécky ostrov Korfu je miesto, kde ju ovládajú dokonale. Až tri percentá celosvetovej produkcie olivového oleja pochádza práve odtiaľ.

[content type="img" render-type="pressphoto" title="" src="https://m.smedata.sk/api-media/media/image/sme/6/56/5656006/5656006.jpeg?rev=2" author="" longread-pos="full"]Pri zmienke o extra panenskom oleji zo slovenského supermarketu sa Grék Spiros Mavroudis pousmial[/content]

Romantický ostrov je posiaty miliónmi olivovníkov, ktoré majú často aj 400 rokov. Navštívili sme miesto, kde výrobe olivového oleja rozumejú najlepšie.

TEXT: Pavol Štrba, FOTO SME: Gabriel Kuchta

V celom Grécku len ťažko nájdete miesto hustejšie posiate olivovníkmi ako práve Korfu. Hornatý, pomerne malý, asi sto kilometrov dlhý a niekoľko desiatok kilometrov široký ostrov v Jónskom mori občas pôsobí, ako keby tam ani iná vegetácia nerástla.

Odhady hovoria, že na ňom rastie až päť miliónov olivovníkov. Pred dávnymi storočiami ich tam nasadili Benátčania, ktorí na Korfu predtým vyklčovali miestne viniče.

Aj preto vedie často jediná cesta, ktorou sa dá dostať na niektorú z krásnych panensky pôsobiacich piesočnatých pláží, výlučne cez romanticky pôsobiace olivové háje.

Jednou z takých ciest sme zamierili aj do nenápadnej dedinky Vraganiotika. Po dlhom blúdení horskými serpentínami napokon konečne v diaľke zbadáme, ako na nás z krajnice kýva usmievavý, trochu obézny päťdesiatnik Spiros Mavroudis.

A zatiaľ čo v celom Grécku niet olivovejšieho miesta, ako je Korfu, na celom Korfu možno niet muža, ktorý by o olivách vedel viac ako práve Spiros.

Všetko o olivách

„Čo by ste chceli vedieť o olivách?“ zasmial sa hostiteľ po tom, ako sa s nami zvítal v areáli svojej farmy a jeho britská manželka nám ponúkla kávu. Nechceme byť hneď od začiatku drzí, ale potichu dúfame, že ich legendárny olej bude chutiť lepšie ako instantné presso.

„Všetko!“ odvetíme s úsmevom.

Dočítajte tento článok
s predplatným SME.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Do SME nastúpil v decembri 2014. Predtým šesť rokov pracoval ako redaktor zahraničia v agentúre SITA. Ešte predtým popri občasnom prispievaní do SME, týždenníka .týždeň a literárnych časopisov vykladal kamióny v Anglicku, potil sa za barom v Dubline a pár mesiacov zachraňoval topiacich sa Američanov v newyorskom aquaparku. Najradšej píše o zabudnutom Balkáne, utečencoch, amerických voľbách a šedivosti európskej byrokracie. Miluje korčuľovanie, lyžovanie, varenie a spanie. Keď bude veľký, napíše ilustrovanú kuchársku knihu, ktorá bude dostupná aj na Kindli. Facebook, Twitter

Čítajte ďalej

15 miest v Grécku, na ktoré sú domáci najpyšnejší

Gréci sú na svoju krajinu právom hrdí. Ktoré miesta považujú za tie najkrajšie?


4. máj
Port Ghalib

Marsa Alam po dvoch rokoch víta turistov. Obnovené sú aj lety z Viedne

Egyptské letovisko na pobreží Červeného mora láka úchvatným podmorským svetom.


12. máj
Národný park Timanfaya

Sprievodca Lanzarote: lávové polia striedajú skvostné pláže

Hoci Lanzarote zďaleka nie je najväčší z Kanárskych ostrovov, ponúka toho veľa.


27. apr
Podcast Všesvet

Turkméni chcú tento rok zavrieť bránu do pekla. Čo ešte nájdete v krajine bizarností?

Nikde na svete nenájdete viac zlatých sôch vodcu ako v Ašchabade.


26. apr
Kláštor Chor Virap

Tajomné Arménsko láka unikátnymi kláštormi, horami i vínom

Arménsko, akoby vytesané do kaukazských hôr, servíruje bohatú nádielku zážitkov.


21. apr
Podcast Všesvet

Noci v sieti, samba a pirane. Aký je splav Amazonky?

Nový Všesvet podcast o Amazónii.


19. apr
SME.sk Minúta Najčítanejšie
SkryťZatvoriť reklamu