SME

V zmrzlinárskej škole ochutnáte aj lososovú

Do Talianska sa o gelate chodí učiť celý svet.

Študenti na Gelato university sa učia aj to, ako vyrobiť lososovú zmrzlinu. Teda - gelato, keďže podľa talianskych noriem je medzi nimi veľký rozdiel.

TEXT: Lukáš Onderčanin, FOTO: Tibor Somogyi

M ladý chlapec si napraví firemnú šiltovku a nervózne prehrabáva krémovú pistáciovú zmrzlinu v chladiacom boxe. Vzápätí prichádza ruská rodinka, jej členovia si objednávajú po dva kopčeky zmrzliny do téglikov. Teda - dve naberačky, keďže pravú taliansku zmrzlinu tu guľatou lyžicou nik nenaberá.

Keď zákazníci odídu, k chlapcovi pristúpi lektor a vysvetľuje mu, ako má zmeniť technikuZopár kilometrov od talianskej Bologne sa nachádza jedinečná Carpigiani Gelato University, teda škola, v ktorej sa schádzajú ľudia z celého sveta, aby sa naučili zmrzlinárske umenie.

Nedostanete z nej titul a nemusíte v nej študovať štyri roky. Kompletný zmrzlinársky kurz trvá štyri týždne. Kurzy sú v angličtine, taliančine aj vo francúzštine.

Zmrzlina nie je gelato

To, že zmrzlina nie je v histórii ľudstva nijaká novinka, dokazuje miestne múzeum. Prvýkrát sa o niečom podobnom hovorilo už 12-tisíc rokov pred naším letopočtom. Neskôr bežci v Mezopotámii šprintovali aj sto kilometrov do hôr, aby v špeciálnych boxoch doniesli sneh, ktorý sa používal na osvieženie nápojov a jedál na banketoch. Arabi zase v minulosti liali na sneh cukrový sirup s rôznymi príchuťami.

Pokračovanie článku patrí k prémiovému obsahu Sme.sk
Aj vy môžete byť jeho predplatiteľom

Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Mesačné predplatné
od 0,98 €
Objednať
Cena 0,98€ platí pre nových predplatiteľov prvý mesiac. Ďalšie mesiace sú za štandardnú cenu 3,90€.

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Čítajte ďalej

Prečo Španieli večerajú neskoro v noci

Neskoré večere a siestu spôsobilo rozhodnutie španielskeho diktátora.

Valencia, Španielsko.

Ružové aj čierne. Pláže, ktoré sa vytrhli zo stereotypu Foto

Pozrite si netradičné pláže sveta, ktoré sa vymykajú zo šedého priemeru.

Ružový piesok možno nájsť na Bahamách, ale aj na Kréte.

Talianske Bergamo spája dva odlišné svety (Cestopis)

V čarovnom meste na severe Talianska si užijete kombináciu moderného mesta a stredovekých pamiatok bez davov turistov.

Bergamo, Taliansko

Vyberte si dovolenku na Silvestra už teraz

Oslávte príchod nového roka vo veľkolepom štýle na tropickom ostrove.

Dovolenka na Silvestra. Tipy na destinácie.

Turistický sprievodca na Sicíliu

Praktické informácie pre turistov, ktorí plánujú navštíviť taliansky ostrov Sicíliu.

Turistický sprievodca na Sicíliu.

Krásy Slovinska, ktoré stihnete za predĺžený víkend (Cestopis)

Slovinsko je nádherná krajina s veľmi krásnou, rozmanitou prírodou.

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop