SME

V zmrzlinárskej škole ochutnáte aj lososovú

Do Talianska sa o gelate chodí učiť celý svet.

Študenti na Gelato university sa učia aj to, ako vyrobiť lososovú zmrzlinu. Teda - gelato, keďže podľa talianskych noriem je medzi nimi veľký rozdiel.

TEXT: Lukáš Onderčanin, FOTO: Tibor Somogyi

M ladý chlapec si napraví firemnú šiltovku a nervózne prehrabáva krémovú pistáciovú zmrzlinu v chladiacom boxe. Vzápätí prichádza ruská rodinka, jej členovia si objednávajú po dva kopčeky zmrzliny do téglikov. Teda - dve naberačky, keďže pravú taliansku zmrzlinu tu guľatou lyžicou nik nenaberá.

Keď zákazníci odídu, k chlapcovi pristúpi lektor a vysvetľuje mu, ako má zmeniť technikuZopár kilometrov od talianskej Bologne sa nachádza jedinečná Carpigiani Gelato University, teda škola, v ktorej sa schádzajú ľudia z celého sveta, aby sa naučili zmrzlinárske umenie.

Článok pokračuje pod video reklamou

Nedostanete z nej titul a nemusíte v nej študovať štyri roky. Kompletný zmrzlinársky kurz trvá štyri týždne. Kurzy sú v angličtine, taliančine aj vo francúzštine.

Zmrzlina nie je gelato

To, že zmrzlina nie je v histórii ľudstva nijaká novinka, dokazuje miestne múzeum. Prvýkrát sa o niečom podobnom hovorilo už 12-tisíc rokov pred naším letopočtom. Neskôr bežci v Mezopotámii šprintovali aj sto kilometrov do hôr, aby v špeciálnych boxoch doniesli sneh, ktorý sa používal na osvieženie nápojov a jedál na banketoch. Arabi zase v minulosti liali na sneh cukrový sirup s rôznymi príchuťami.

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C3SRF na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C3SRF na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Čítajte ďalej

Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou

Spoznajte kráľovské mestá a neobjavený vidiek Maroka s pôsobivou atmosférou.

Dobrodružné cestovanie po Maroku.

Obľúbenosť Cyklomosta slobody každoročne rastie Video

V máji po cyklomoste ponad Moravu prešlo 36 717 ľudí.

Cyklomost slobody (neoficiálne Chucka Norrisa) počas slávnostného otvorenia 22. septembra 2012.

Sedem dôvodov, prečo sa vám zapáči Lisabon

Koláčiky, dlhé kilometre pláží, skvelá kuchyňa či pestrofarebné domy - to je len malá ochutnávka toho, prečo by ste mali navštíviť Lisabon.

Čo vidieť a robiť vo Varadero na Kube

Varadero je na Kube exkluzívnou oblasťou, ktorá je zvlášť ideálna na dovolenku na pláži.

Varadero, TOP destinácia na Kube.

Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru

Tajomná Petra je vďaka priamym letom z Bratislavy oveľa dostupnejšia.

Ázijská kuchyňa a tie najlepšie jedlá, ktoré sa oplatí ochutnať

Ázijská gastronómia je plná farieb, chutí a často aj zážitkov.

Ázijská kuchyňa je rozmanitý gastronomický zážitok
Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop