SME

V zmrzlinárskej škole ochutnáte aj lososovú

Do Talianska sa o gelate chodí učiť celý svet.

Študenti na Gelato university sa učia aj to, ako vyrobiť lososovú zmrzlinu. Teda - gelato, keďže podľa talianskych noriem je medzi nimi veľký rozdiel.

TEXT: Lukáš Onderčanin, FOTO: Tibor Somogyi

M ladý chlapec si napraví firemnú šiltovku a nervózne prehrabáva krémovú pistáciovú zmrzlinu v chladiacom boxe. Vzápätí prichádza ruská rodinka, jej členovia si objednávajú po dva kopčeky zmrzliny do téglikov. Teda - dve naberačky, keďže pravú taliansku zmrzlinu tu guľatou lyžicou nik nenaberá.

Keď zákazníci odídu, k chlapcovi pristúpi lektor a vysvetľuje mu, ako má zmeniť technikuZopár kilometrov od talianskej Bologne sa nachádza jedinečná Carpigiani Gelato University, teda škola, v ktorej sa schádzajú ľudia z celého sveta, aby sa naučili zmrzlinárske umenie.

Nedostanete z nej titul a nemusíte v nej študovať štyri roky. Kompletný zmrzlinársky kurz trvá štyri týždne. Kurzy sú v angličtine, taliančine aj vo francúzštine.

Zmrzlina nie je gelato

To, že zmrzlina nie je v histórii ľudstva nijaká novinka, dokazuje miestne múzeum. Prvýkrát sa o niečom podobnom hovorilo už 12-tisíc rokov pred naším letopočtom. Neskôr bežci v Mezopotámii šprintovali aj sto kilometrov do hôr, aby v špeciálnych boxoch doniesli sneh, ktorý sa používal na osvieženie nápojov a jedál na banketoch. Arabi zase v minulosti liali na sneh cukrový sirup s rôznymi príchuťami.

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C3SRF na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C3SRF na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Čítajte ďalej

Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?

Pomôžeme vám rozhodnúť sa, ktorú destináciu na pobreží Egejského mora si vybrať.

Egejská riviéra, Turecko.

Praktický sprievodca thajským ostrovom Phuket

Ako si naplánovať dovolenku a čo vidieť na thajskom ostrove Phuket.

Sprievodca na ostrov Phuket.

Najlepšie tipy slovenských blogerov, ako cestovať s deťmi

Prinášame praktické rady slovenských blogeriek a blogerov, ako cestovať s deťmi.

Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy

Počas tohtoročnej dovolenkovej sezóny sú grécke ostrovy oveľa dostupnejšie. Pozrite sa, na ktoré sa dostanete letecky z Bratislavy.

Jedno z najfotografovanejších miest Grécka je pláž Navagio na ostrove Zakynthos.

Poznáte taliansky ostrov Ischia?

Od Neapolu je vzdialený približne 30 km. Je známy pre svoje termálne pramene, krásnu prírodu a okolité more.

Začnite rok 2018 cestovaním: tipy, kam na víkend

Nové zážitky čakajú aj v roku 2018. Pozrite si naše tipy, kam sa vybrať na víkend.

Grandhotel Praha Tatranská Lomnica
Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop