SME

V zmrzlinárskej škole ochutnáte aj lososovú

Do Talianska sa o gelate chodí učiť celý svet.

Študenti na Gelato university sa učia aj to, ako vyrobiť lososovú zmrzlinu. Teda - gelato, keďže podľa talianskych noriem je medzi nimi veľký rozdiel.

TEXT: Lukáš Onderčanin, FOTO: Tibor Somogyi

M ladý chlapec si napraví firemnú šiltovku a nervózne prehrabáva krémovú pistáciovú zmrzlinu v chladiacom boxe. Vzápätí prichádza ruská rodinka, jej členovia si objednávajú po dva kopčeky zmrzliny do téglikov. Teda - dve naberačky, keďže pravú taliansku zmrzlinu tu guľatou lyžicou nik nenaberá.

Keď zákazníci odídu, k chlapcovi pristúpi lektor a vysvetľuje mu, ako má zmeniť technikuZopár kilometrov od talianskej Bologne sa nachádza jedinečná Carpigiani Gelato University, teda škola, v ktorej sa schádzajú ľudia z celého sveta, aby sa naučili zmrzlinárske umenie.

Nedostanete z nej titul a nemusíte v nej študovať štyri roky. Kompletný zmrzlinársky kurz trvá štyri týždne. Kurzy sú v angličtine, taliančine aj vo francúzštine.

Zmrzlina nie je gelato

To, že zmrzlina nie je v histórii ľudstva nijaká novinka, dokazuje miestne múzeum. Prvýkrát sa o niečom podobnom hovorilo už 12-tisíc rokov pred naším letopočtom. Neskôr bežci v Mezopotámii šprintovali aj sto kilometrov do hôr, aby v špeciálnych boxoch doniesli sneh, ktorý sa používal na osvieženie nápojov a jedál na banketoch. Arabi zase v minulosti liali na sneh cukrový sirup s rôznymi príchuťami.

Dočítajte tento článok
s predplatným SME.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Vyštudoval žurnalistiku na Univerzite Komenského. V denníku SME pracuje od roku 2013, aktuálne sa ako redaktor zahraničného oddelenia venuje najmä strednej a východnej Európe. Pôsobí tiež ako šéfredaktor štvrťročníka Príbehy 20. storočia. V roku 2021 získal Novinársku cenu za reportáž o slobode médií v Maďarsku a napísal knihu o Čechoslovákoch v kirgizskom družstve Interhelpo. Twitter, Instagram

Čítajte ďalej

Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40 % z ceny

S bezpečným FLEX tarifom môžete zájazd bezdôvodne zrušiť do 15 dní pred odletom.


19. jan
Ulica v marockom Marakéši.

Marrákeš je červená perla Maroka

Podmanivá atmosféra Marakéša vás očarí množstvom farieb a pulzujúcim životom.


11. jan
Podcast Všesvet

V Maroku si môžete užiť oceán aj lyžiarske zjazdovky

Maroko sa po týždňoch opäť otvára turistom.


11. jan

Cestovné poistenie vás ochráni proti ochoreniu Covid-19 už takmer v každej poisťovni

Poisťovne už zareagovali na rozbiehajúcu sa sezónu.


10. jan

Očarujúca Srí Lanka: Malý ostrov plný prekvapení

Srí Lanka spája lákavú kombináciu neodolateľných zážitkov a autentickej krásy.


4. jan
SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop
Skryť Zatvoriť reklamu