SME

V zmrzlinárskej škole ochutnáte aj lososovú

Do Talianska sa o gelate chodí učiť celý svet.

Študenti na Gelato university sa učia aj to, ako vyrobiť lososovú zmrzlinu. Teda - gelato, keďže podľa talianskych noriem je medzi nimi veľký rozdiel.

TEXT: Lukáš Onderčanin, FOTO: Tibor Somogyi

M ladý chlapec si napraví firemnú šiltovku a nervózne prehrabáva krémovú pistáciovú zmrzlinu v chladiacom boxe. Vzápätí prichádza ruská rodinka, jej členovia si objednávajú po dva kopčeky zmrzliny do téglikov. Teda - dve naberačky, keďže pravú taliansku zmrzlinu tu guľatou lyžicou nik nenaberá.

Keď zákazníci odídu, k chlapcovi pristúpi lektor a vysvetľuje mu, ako má zmeniť technikuZopár kilometrov od talianskej Bologne sa nachádza jedinečná Carpigiani Gelato University, teda škola, v ktorej sa schádzajú ľudia z celého sveta, aby sa naučili zmrzlinárske umenie.

Nedostanete z nej titul a nemusíte v nej študovať štyri roky. Kompletný zmrzlinársky kurz trvá štyri týždne. Kurzy sú v angličtine, taliančine aj vo francúzštine.

Zmrzlina nie je gelato

To, že zmrzlina nie je v histórii ľudstva nijaká novinka, dokazuje miestne múzeum. Prvýkrát sa o niečom podobnom hovorilo už 12-tisíc rokov pred naším letopočtom. Neskôr bežci v Mezopotámii šprintovali aj sto kilometrov do hôr, aby v špeciálnych boxoch doniesli sneh, ktorý sa používal na osvieženie nápojov a jedál na banketoch. Arabi zase v minulosti liali na sneh cukrový sirup s rôznymi príchuťami.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C3SRF na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C3SRF na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Čítajte ďalej

Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska

Zážitkami nabitý poznávací zájazd vám predstaví všehochuť Thajského kráľovstva.

Tip na zájazd: Thajsko so slovenským sprievodcom.

TOP strediská na lyžovačku v Dolomitoch a rakúskych Alpách

Predstavujeme top lyžiarske strediská a pridávame aj tipy na príjemné hotely.

Kaprun, Rakúsko

Kde v Európe najlepšie oslávite príchod nového roka?

Privítajte nový rok v európskych metropolách alebo na obľúbených ostrovoch.

Silvester v zahraničí.

Deväť tradičných trhov, kde ulovíte poklady

Okrem príležitosti nakupovať ponúkajú jedinečnú atmosféru a originálne tovary, ktoré inde nezoženiete. Tieto patria medzi najpopulárnejšie.

Slovo kebab používame nesprávne. Čo znamená naozaj

O Turecku, Instanbule a cestovateľských tipoch.

Istanbul, Turecko

Dva svety kontrastov: Tajuplný Černobyľ a moderný Kyjev

Čím to je, že práve na miestach akým je Kyjev či Černobyľ sa ukrýva toľko príťažlivosti a fascinácie.

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop