SME

Dobrý parmezán spoznáte aj podľa zvuku, vo svete víťazia napodobeniny

Dobrý parmezán spoznáte aj podľa zvuku.

[content type="img" render-type="pressphoto" title="" src="http://i.sme.sk/cdata/9/79/7900539/4-x-foto_42.jpg" author="" longread-pos="full"]Kvalita či poruchy sa na bochníku parmezánu dajú zistiť aj podľa zvuku. FOTO SME – TIBOR SOMOGYI[/content]

Pravý parmezán je len jeden, nájdete ho na severe Talianska. Konkurujú mu podobné syry aj napodobeniny.

TEXT: Lukáš Onderčanin

Čašník na terase príjemnej trattorie Due Cavallini v centre Mantovy prinesie najskôr každému zákazníkovi na stôl pečivo a následne misku so strúhaným parmezánom. Tunajšia reštaurácia sa bez neho nezaobíde.

Miestni pri vedľajšom stole si parmezánom hojne posypú tortellini s jahňacinou, ďalší si syr pridávajú do paradajkovej polievky. Mantova, zachované stredoveké mesto južne od Verony, je bod, kde sa stretáva gastronómia viacerých regiónov. Tortelli s tekvicou, krémové rizoto, miestna šunka aj ovsené koláče. A najmä sa tu stretávajú dva zrejme najznámejšie talianske syry – oba výzorovo aj typovo podobné - Parmigiano-Reggiano a Grana Padano.

Nechce súperiť

Enri Bonfante prechádza pomedzi bučiace kravy na svojom statku Forte d’Attila v regióne Lombardia. Názov si vybral podľa miesta, na ktorom farma je - v 5. storočí tu pápež Lev I. presvedčil Attilu, vodcu Hunov, aby nepokračoval v plienení a ušetril Rím.

Dnes je na tichom vidieku farma s kvetmi, malý obchodík s mliečnymi výrobkami a výrobná hala.

„Dôležitá je chuť, kvalita a najmä tím – pracujem tu ja, manželka a naši zamestnanci – všetci máme podobné zmýšľanie,“ vysvetľuje Bonfante. Syrov vyrábajú len pár, syr parmezánového typu medzi nimi nie je. „Je priťažké súperiť s firmami, ktoré robia napríklad Grana Padano.

Pre konzorcium, ktoré výrobu tohto syra zabezpečuje, preto dodáva nepasterizované mlieko a sám sa sústredí na iné syry. Provincia okolo Mantovy je najsevernejším bodom, kde sa vyrába ‚kráľ syrov‘, ako ho často talianski kuchári nazývajú.

Parmigiano-Reggiano, teda pravý parmezán, nájdete len na južnom brehu rieky Pád, prevažne v regióne Emilia Romagna. Akokoľvek podobný bude parmezán vyrobený na sever od Pádu, ochrannú známku už nedostane.

Na druhom brehu mu konkuruje Grana Padano – jemnejší, lacnejší, sypkejší a aj rozšírenejší. „Pravý parmezán je konkurencia, ale nie až taká, má totiž iné využitie. Ak máte radšej jemnú chuť alebo chcete použiť syr do cestovín, Grana Padano je určite obľúbenejší,” tvrdí Silvia Bertozzová, manažérka kvality mantovskej mliekarne. Syr, ktorý kúpite aj priamo pomletý na prášok, môžu totiž vyrábať takmer v celom severnom Taliansku.

foto_36_r2958_res.jpg

FOTO SME – TIBOR SOMOGYI

500 litrov mlieka na jeden syr

Za sklom družstevnej mliekarne 4 Madonne pri Modene stojí pätica turistov a sledujú výrobný proces. V hale sú desiatky veľkých medených kotlov, v každom sa krúti asi tisíc litrov mlieka.

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C3SGW na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C3SGW na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Čítajte ďalej

Eilat: Slnko, teplo a zábava

Eilat v Izraeli je populárnou destináciou na pobreží Červeného mora, ktorá láka dovolenkovať aj počas zimy. Pozrite sa, čo ponúka.

Pohľad na prístav v Eilate

Turistický sprievodca: Krabi, Thajsko

Chcete zažiť v Thajsku trhy, mestá, prales aj more? Vydajte sa preskúmať Krabi.

Railay Bay počas východu slnka, Krabi

Moskva alebo Petrohrad? Pre ktoré ruské mesto sa rozhodnete?

Obe mestá majú nezameniteľnú atmosféru, nádherné pamiatky a lákavé atrakcie. Vybrať si, ktoré je krajšie, je náročná úloha.

Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku

Medzi najlepšími cestovateľskými zaujímavosťami v Mexiku hľadajte pyramídy. Tieto patria medzi najkrajšie.

Chichen Itzá v Mexiku

Turistický sprievodca do Havany

Zaujímavé informácie a praktické tipy na cestovanie do kubánskej Havany.

K Havane neodmysliteľne patria farby.

Čarovné a romantické Benátky počas karnevalu

Navštíviť Benátky počas svetovo známeho karnevalu je nezabudnuteľný zážitok na celý život.

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop