Peter Morvay, redaktor denníka SME
JAZERO TISA. Vodná nádrž dnes známa ako jazero Tisa mala slúžiť poľnohospodárom ako zdroj vody na zalievanie a na výrobu energie v elektrárni Kiskőre.
Od svojho uvedenia do prevádzky v roku 1973 však postupne začala slúžiť najmä tomu, čo malo byť pôvodne len jej doplnkovou úlohou – turistike, zábave a poznávaniu prírody.
Dnes ju právom nazývajú Balatonom východného Maďarska. Je však zaujímavejšia než „maďarské more“.
U susedov v Maďarsku je čo obdivovať aj sa máte kde zabaviť.
Pozrite si fotogalériu >>
Rozmanité jazero
SME u susedov
Maďarsko
pondelok – rozhovor
utorok – čo treba vidieť
streda – očami umelca
štvrtok – príbeh úspechu
piatok – čo ich trápi
Jazero veľké 127 kilometrov štvorcových netvorí súvislá vodná plocha, ale množstvo kanálov, zátok, ostrovov a otvorenej vody, oddelených rákosím.
Vďaka tomu je tu príroda veľmi bohatá a rôznorodá, v jazere Tisa napríklad žije viac ako 50 druhov rýb, dvojnásobok toho, čo obýva Balaton.
Rozmanitosť jazera umožňuje množstvo programov. V severnom cípe má prísne chránenú vtáčiu rezerváciu. Na jeho južnom konci v zátoke sa zase môžete vyblázniť na motorových člnoch.
Medzi nimi je raj vodnej turistiky, pozorovania prírody, kúpania a rybárčenia. Zaujímavé programy od sledovania bobrov po rybárčenie na ľade tu ponúkajú po celý rok. K tomu navyše skvelé čárdy, tradičné hostince s rybacími špecialitami.
V okolí jazera je niekoľko termálnych kúpalísk a Národný park Hortobágy, kde možno spoznať život na maďarskej stepi – na puste.
Hlavným cieľom návštevníkov jazera je Ekocentrum v obci Poroszló na západnom brehu. V strednej Európe výnimočná inštitúcia sa snaží na jednom mieste predstaviť čo najviac z fauny jazera a Karpatskej kotliny.
Aj keď zameranie na druhy, ktoré tu žili alebo žijú, prináša nečakané problémy.
FOTO SME - TOMÁŠ BENEDIKOVIČ
Najväčšie akvárium
Získať ich je oveľa ťažšie, a s ich chovom máme menej skúseností, než je to pri cudzokrajných druhoch, tvrdí staviteľ tunajšieho sladkovodného akvária, najväčšieho tohto druhu v Európe.
„Žraloka si kúpite cez internet, my sme si však väčšinu rýb museli sami chytiť,“ hovorí Olivér Kórody.
Zo zásady „len domáce druhy“ urobilo Ekocentrum len dve výnimky. Prvou je Kórodyho vlastná 50ročná africká korytnačka, druhou sú vydry. Namiesto domácich vydier v Ekocentre „zamestnali“ ich navlas podobných ázijských bratrancov, ktorí sú cez deň aktívnejší a sú aj prítulnejší.
Ich opatrovateľovi to umožňuje trikrát denne predvádzať vydriu šou, pri ktorej mu mokrí kamaráti lezú i po ramenách a hlave.
„Než sa však takto spriatelili, rozhrýzli mu vydry niekoľko párov gumených čižiem. A bezpečne pohryzú každého kameramana, čo im tam vlezie,“ dodáva Kórody.
Akvárium.
FOTO SME - TOMÁŠ BENEDIKOVIČ
Obrovská vyza
Sám je najviac pyšný na u nás už vymretú obrovskú vyzu, ktorú doviezli z delty Dunaja, niekoľko druhov veľkých jeseterov, meter a pol dlhého sumca. Ale aj na drobné, málo známe či zriedkavé domáce rybičky, ako sú rôzne druhy kolkov a číkov.
Súčasťou centra je park so šakalmi zlatými a pelikánmi, dvomi druhmi, ktoré pôvodne tiež žili aj na území Maďarska. (Šakaly sa k nám pre klimatické zmeny pomaly vracajú, v Maďarsku sa ich počet odhaduje na 5-tisíc a videli ich i na juhu Slovenska.)
Deti sú nadšené z kormoránov, danielov, korytnačiek, voliér pre vážky, výbehu pre zranené bociany a z jazierka s plťami, vhodnými na námorné bitky.
Pri Ekocentre začína 1,5–kilometrový drevený chodník medzi rákosím, spájajúci stanovištia na pozorovanie vodných vtákov. Na jazero môžete aj v prenajatých plavidlách. Vrátane motorových člnov s GPS navigáciou s 12 nastavenými trasami od celodennej po jednohodinovú.
To aby ste nezablúdili v labyrinte kanálov.
Jeseter.
FOTO SME - TOMÁŠ BENEDIKOVIČ
Tajomstvo halaszlé je v paprike
JAZERO TISA. Podobne ako guláš, polievka pastierov hovädzieho dobytka gulyásov (čítaj gujáš), získalo aj maďarské halászlé (čítaj haláslé) meno po profesii, ktorá si ho varila.
Halászlé je rybárska polievka, pripravovaná podľa možnosti z viacerých druhov rýb, medzi ktorými by určite nemal chýbať kapor. Druhou zásadnou ingredienciou je kvalitná mletá paprika.
Halászlé má dve základné verzie podľa riek a miest, pri ktorých sa varilo. V dunajskom (bajskom) halászlé sa všetko od zeleniny po rôzne časti rýb varí dokopy.
Pri tiskom (segedínskom) halászlé sa urobí vývar z menších rýb či rybích hláv. V precedenom vývare sa potom dovaria cennejšie kusy rybieho mäsa.
Pôsobivejšie na tanieri vyzerá dunajské halászlé s celými rybami, jednoduchšia je však tiská verzia.