Na Slovensku máme šesť špičkových zimných stredísk

POPRAD 25. októbra (SITA) – Vo väčšine slovenských lyžiarskych stredísk bude od nadchádzajúcej zimnej sezóny platiť nová kategorizácia. Najvyššiemu počtu päť hviezdičiek zodpovedá na Slovensku šesť lyžiarskych ...

POPRAD 25. októbra (SITA) – Vo väčšine slovenských lyžiarskych stredísk bude od nadchádzajúcej zimnej sezóny platiť nová kategorizácia. Najvyššiemu počtu päť hviezdičiek zodpovedá na Slovensku šesť lyžiarskych stredísk. Ide o strediská Ski Jasná, Park Snow Donovaly, Park Snow Štrbské Pleso, Ski Park Ružomberok, Snow Paradise Veľká Rača a Vrátna free time zone. Od týchto stredísk môže návštevník očakávať tie najšpičkovejšie služby. „Celú kategorizáciu sme pripravovali tak, aby bolo návštevníkom zrejme a jasné, že počtom hviezdičiek ohodnocujeme aj ponúkané služby a materiálno-technickú základňu v strediskách,“ uviedol pre SITA konateľ spoločnosti Sitour Ladislav Jurdík počas Dni lanoviek a vlekov, ktoré sa dnes končia v Demänovskej Doline.

Do druhej etapy kategorizácie, ktorá platí od tohto roku až do septembra 2009, sa zapojilo spolu 75 lyžiarskych stredísk. Štyri hviezdičky má osem stredísk, tri hviezdičky má 33 stredísk, dve hviezdičky získalo 22 stredísk a jednou hviezdičkou bolo ohodnotených šesť stredísk. Kategorizácia stredísk nie je uzavretou záležitosťou. Ak stredisko investuje, zmodernizuje alebo rozšíri ponuku služieb, môže požiadať o prehodnotenie kategorizácie aj počas trojročnej platnosti kategorizácie.

Projekt kategorizácie zimných stredísk pripravilo Záujmové združenie prevádzkovateľov lanoviek a lyžiarskych vlekov Lavex v spolupráci s firmou Sitour. Prvú etapu kategorizácie pripravili v roku 2003, ktorá platila do roku 2006. Počas prvých troch rokov platnosti kategorizácie sa podľa Jurdíka ukázalo, že niektoré parametre sa museli objektívne zmeniť. „Zmenili a doplnili sme parametre týkajúce sa homologizácie tratí, nadmorskej výšky strediska, maximálnej dĺžky zjazdnosti a tiež dĺžky zasnežovaných tratí. Naopak vylúčili sme z kategorizácie body lekár a horská služba, pretože tie by tam mali byť automaticky,“ doplnil Jurdík.

Kategorizácia nie je až tak dôležitá pre samotné stredisko ako skôr pre ich návštevníkov, ktorí na základe počtu hviezdičiek získajú jednoznačnú informáciu o úžitkovej hodnote lyžiarskeho areálu. Už prvá etapa kategorizácie zimných stredísk priniesla svoj význam v podobe zvýšenej súťaživosti stredísk, ktorej výsledkom sú lepšie vybavené strediská, kvalitnejšie služby a bohatší program cez hlavnú lyžiarsku sezónu.


Agentúra SITA vydá k správe zvukovú správu.


Najčítanejšie na SME Cestovanie


Inzercia - Tlačové správy


  1. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  2. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  3. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  2. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  3. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  4. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  5. Stavebný úrad neoprávnene predĺžil americkej ambasáde lehotu
  6. Grantová výzva na vykonávanie činností centier Europe Direct
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  8. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  9. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  10. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 21 155
  2. Ako sme jazdili v socializme 2 195
  3. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 267
  4. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me 1 140
  5. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 875
  6. Zo stredomorskej stravy sa nepriberá 844
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 732
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 723
  9. Túžite po práci z pláže? 7 rád, ako sa stať digitálnym nomádom 678
  10. Prísne kontroly a veľa tepla. Takto sa vyrába mlieko 671