SME
Štvrtok, 23. september, 2021 | Meniny má ZdenkaKrížovkyKrížovky
PÁR TIPOV OD DELEGÁTA, AKO SI NEPOKAZIŤ DOVOLENKU

Pozor na terminológiu - bufetové stoly ponúkajú iné ako švédske

Ak už dovolenkári šťastne dorazia a ubytujú sa, začnú sa obyčajne zaujímať o stravu. Prax nás často utvrdila v poznaní, že Slováci sa dokážu najmenej flexibilne prispôsobiť novým stravovacím návykom. ...

V Turecku, ale aj v iných krajinách pečú chlieb priamo na ulici.

FOTO SME - JÁN KROŠLÁK

Ak už dovolenkári šťastne dorazia a ubytujú sa, začnú sa obyčajne zaujímať o stravu. Prax nás často utvrdila v poznaní, že Slováci sa dokážu najmenej flexibilne prispôsobiť novým stravovacím návykom. V prípade stravovania sa však väčšine nepríjemných prekvapení dá predísť už pri kúpe dovolenky.

Najväčším problémom býva skutočnosť, že len veľmi málo turistov si pozorne preštuduje celú zmluvu a jej dodatky. Preto sa stáva, že mnohí sa neoprávnene sťažujú, prípadne žiadajú služby, na ktoré nemajú právo. Rebríčku najčastejších sťažností jednoznačne dominuje pojem kontinentálne raňajky. Tie zväčša pozostávajú z kávy alebo čaju, pečiva, džemu, masla občas obohatené o syr, salámu alebo vajíčka. Mnohé hotely pridávajú aj zeleninu či mlieko s cereáliami. To znamená, že aj keď sa dovolenkárom môže zdať strava po niekoľkých dňoch jednotvárna, ťažko sa domôžu nejakej obmeny či dokonca zmeny v jedálnom lístku.

Číslo dva je v rebríčku zámena pojmov švédske stoly za bufetové stoly. Vo väčšine hotelov sa strava podáva formou bufetových stolov, čo znamená, že oproti švédskym budú menej rozmanité, jedlá sa budú v istom cykle opakovať a budú zodpovedať príslušnej kategórii hotela a konkrétnej krajine. V praxi to znamená, že napríklad v Grécku sa môžete tešiť aj na baraninu na milión spôsobov.

Ďalšie nedorozumenie vzniká, ak cestovná kancelária presne neinformuje svojich klientov, čo sú to servírované večere. V podstate každý chápe, že mu čašník večeru naservíruje, ale niekedy CK uvedie, možnosť výberu z niekoľkých druhov jedál, pričom až na mieste klient zistí, že si vyberať nemôže. Vtedy sa treba opäť pozrieť do zmluvy. Opäť platí pravidlo: Čo nie je na papieri, na to sa nedá sťažovať.

Netreba zanedbať ani rozdiel medzi all inclusive a ultra all inclusive. Aj keď môžu mať tieto výrazy isté variácie vzhľadom na krajinu letoviska, v podstate ide o plnú penziu. Rozdiel je v tom, že zatiaľ čo ste pri programe all inclusive čiastočne časovo limitovaní konzumáciou niektorých nealkoholických a alkoholických (prevažne miestnych) nápojov, pri programe ultra all inclusive by takýto limit existovať nemal. Navyše niektoré all inclusive hotely majú slabšiu ponuku značkového alkoholu.

Treba si dať pozor aj na pouličné stánky s rýchlym občerstvením. V mnohých letoviskách sa môžete stretnúť s rôznymi pochúťkami. Nikdy si klient nemôže byť istý prípravou a hygienou, ale určite neurobí žiadnu chybu, ak si nechá zájsť chuť napríklad na pečené mäso, na ktoré priamo svieti slnko.

Mnohé cestovné kancelárie odporúčajú svojim klientom, aby nepili vodu z vodovodu, ale aby si ju kupovali. Na druhej strane vo všetkých upozorneniach tých istých CK sa dočítate, že hoteliéri zakazujú konzumovať čokoľvek, čo nebolo zakúpené v hoteli. Skúsení dovolenkári však vedia, že všetko sa dá preniesť v plážovej taške.

www.lamos.blog.sme.sk

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Profesionáli vedia, o čo ide. Ako si vybrať OZV a nepopáliť sa?
  2. Môžu byť kancelárie pripravené na budúcnosť?
  3. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov
  4. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád
  5. Varujú pred púštnymi búrkami v Dubaji
  6. Potrebujeme poďakovať vzorom. Preto rozbiehame novú biznis cenu
  7. Nová certifikovaná káva na vašich obľúbených čerpacích staniciac
  8. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem
  9. K online predplatnému teraz získate DIGI GO na 6 mesiacov zdarma
  10. Znalec slovenského brandy
  1. Stropný zdvihák zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  2. Nevedomosť poslancov opäť zhorší podmienky pre zamestnancov
  3. Zázračné účinky Arónie na zdravie
  4. Na ropnej plošine sa len pracuje a spí
  5. Potrebujeme poďakovať vzorom. Preto rozbiehame novú biznis cenu
  6. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov
  7. Varujú pred púštnymi búrkami v Dubaji
  8. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem
  9. K online predplatnému teraz získate DIGI GO na 6 mesiacov zdarma
  10. SodaStream má viac ako 700 predajcov, očakáva ďalší rast
  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 10 186
  2. Slovenský orloj – svetová atrakcia 5 710
  3. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 4 215
  4. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 4 030
  5. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 638
  6. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im? 3 087
  7. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 2 551
  8. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 2 430
  9. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty 2 277
  10. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy? 2 209
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  4. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  5. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  6. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  7. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  8. Adam Valček: Kauza DPB: Predaj vyše stotisíc pokút skontrolujú, toto sú ďalšie pochybnosti
  1. Pavel Dvořák: Ako ma zmenilo desať rokov v Číne
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 16. - Kto objavil Antarktídu - Bransfield, Bellingshausen alebo Palmer?
  3. Martin Majzlan: Kirgizsko - Z konského sedla až po pláže Issyk-Kul
  4. Alžbeta Szomolaiová: Zo Stratenej na Havraniu skalu
  5. Blanka Ulaherová: Sobota v údolí Wachau - od Richarda Levie srdce až po šnicľu v žemli
  6. Vladimír Benčík: Hanoj – s blížiacimi sa sviatkami lunárneho Nového roku je čoraz veselší a exotickejší
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 14. - Desať zaujímavostí o Antarktíde 2/3
  8. Iveta Bakitová: Poďte so mnou spoznávať známe aj menej známe miesta Talianska
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 25 540
  2. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič. 17 251
  3. Dušan Koniar: Ostávajú možno dva mesiace 8 930
  4. Stanislav Martinčko: Zatýkanie za spevu pápežskej hymny !! 6 058
  5. Martin Dorčák: DPH podľa Remišovej 5 525
  6. Peter Chudý: Vyšetrovateľov NAKA treba umlčať a naordinovať im leopoldovskú diétu alebo ako nevinný človek môže skončiť za mrežami 5 310
  7. Tomáš Mihalík: Ľuboš Blaha nechcene priznal, že vakcíny chránia pred covidom 3 906
  8. Marek Mačuha: Boris Kollár preráža dno 3 744
Skryť Zatvoriť reklamu