SME

Pozor na terminológiu - bufetové stoly ponúkajú iné ako švédske

Ak už dovolenkári šťastne dorazia a ubytujú sa, začnú sa obyčajne zaujímať o stravu. Prax nás často utvrdila v poznaní, že Slováci sa dokážu najmenej flexibilne prispôsobiť novým stravovacím návykom. ...

V Turecku, ale aj v iných krajinách pečú chlieb priamo na ulici.


FOTO SME - JÁN KROŠLÁK

Ak už dovolenkári šťastne dorazia a ubytujú sa, začnú sa obyčajne zaujímať o stravu. Prax nás často utvrdila v poznaní, že Slováci sa dokážu najmenej flexibilne prispôsobiť novým stravovacím návykom. V prípade stravovania sa však väčšine nepríjemných prekvapení dá predísť už pri kúpe dovolenky.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Najväčším problémom býva skutočnosť, že len veľmi málo turistov si pozorne preštuduje celú zmluvu a jej dodatky. Preto sa stáva, že mnohí sa neoprávnene sťažujú, prípadne žiadajú služby, na ktoré nemajú právo. Rebríčku najčastejších sťažností jednoznačne dominuje pojem kontinentálne raňajky. Tie zväčša pozostávajú z kávy alebo čaju, pečiva, džemu, masla občas obohatené o syr, salámu alebo vajíčka. Mnohé hotely pridávajú aj zeleninu či mlieko s cereáliami. To znamená, že aj keď sa dovolenkárom môže zdať strava po niekoľkých dňoch jednotvárna, ťažko sa domôžu nejakej obmeny či dokonca zmeny v jedálnom lístku.

SkryťVypnúť reklamu

Číslo dva je v rebríčku zámena pojmov švédske stoly za bufetové stoly. Vo väčšine hotelov sa strava podáva formou bufetových stolov, čo znamená, že oproti švédskym budú menej rozmanité, jedlá sa budú v istom cykle opakovať a budú zodpovedať príslušnej kategórii hotela a konkrétnej krajine. V praxi to znamená, že napríklad v Grécku sa môžete tešiť aj na baraninu na milión spôsobov.

Ďalšie nedorozumenie vzniká, ak cestovná kancelária presne neinformuje svojich klientov, čo sú to servírované večere. V podstate každý chápe, že mu čašník večeru naservíruje, ale niekedy CK uvedie, možnosť výberu z niekoľkých druhov jedál, pričom až na mieste klient zistí, že si vyberať nemôže. Vtedy sa treba opäť pozrieť do zmluvy. Opäť platí pravidlo: Čo nie je na papieri, na to sa nedá sťažovať.

SkryťVypnúť reklamu

Netreba zanedbať ani rozdiel medzi all inclusive a ultra all inclusive. Aj keď môžu mať tieto výrazy isté variácie vzhľadom na krajinu letoviska, v podstate ide o plnú penziu. Rozdiel je v tom, že zatiaľ čo ste pri programe all inclusive čiastočne časovo limitovaní konzumáciou niektorých nealkoholických a alkoholických (prevažne miestnych) nápojov, pri programe ultra all inclusive by takýto limit existovať nemal. Navyše niektoré all inclusive hotely majú slabšiu ponuku značkového alkoholu.

Treba si dať pozor aj na pouličné stánky s rýchlym občerstvením. V mnohých letoviskách sa môžete stretnúť s rôznymi pochúťkami. Nikdy si klient nemôže byť istý prípravou a hygienou, ale určite neurobí žiadnu chybu, ak si nechá zájsť chuť napríklad na pečené mäso, na ktoré priamo svieti slnko.

SkryťVypnúť reklamu

Mnohé cestovné kancelárie odporúčajú svojim klientom, aby nepili vodu z vodovodu, ale aby si ju kupovali. Na druhej strane vo všetkých upozorneniach tých istých CK sa dočítate, že hoteliéri zakazujú konzumovať čokoľvek, čo nebolo zakúpené v hoteli. Skúsení dovolenkári však vedia, že všetko sa dá preniesť v plážovej taške.

www.lamos.blog.sme.sk

Autor: PRAVOĽUB LAMOŠ

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Komerčné články

  1. Bezlepkové delikatesy od šéfkuchára svetových hviezd
  2. Kozmetika ju najprv zachránila, dnes ňou pomáha iným
  3. IAD Investičný Realitný Fond: Kooperativa mieri do Twin City C
  4. V predaji 3-izbových bytov vedie projekt v Dúbravke
  5. Hyundai má neodolateľné zľavy. Ušetríte tisícky eur
  6. Čo bude toto leto in?
  7. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  8. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  1. Kozmetika ju najprv zachránila, dnes ňou pomáha iným
  2. Bezlepkové delikatesy od šéfkuchára svetových hviezd
  3. LESY SR hostili prestížne udeľovanie cien CIC
  4. IAD Investičný Realitný Fond: Kooperativa mieri do Twin City C
  5. Dá sa na Slovensku zbohatnúť poctivo?
  6. V predaji 3-izbových bytov vedie projekt v Dúbravke
  7. Hyundai má neodolateľné zľavy. Ušetríte tisícky eur
  8. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  1. Hyundai má neodolateľné zľavy. Ušetríte tisícky eur 8 373
  2. Kozmetika ju najprv zachránila, dnes ňou pomáha iným 6 921
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 172
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 3 563
  5. Dá sa na Slovensku zbohatnúť poctivo? 3 498
  6. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 261
  7. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 3 028
  8. Čo bude toto leto in? 2 700
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Pavel Baláž: V Bologni si vykrútite krky - pri pohľadoch na vysoké veže
  2. Ján Komrska: Mulhacén, Španielsko
  3. Patrik Užák: Balada o Balatóne
  4. Peter Lacina: Toskánsko za humnami: Spring '25
  5. Ladislav Kucharik: Rio 01 - Holé zadky v meste hriechu, pod rukami Krista
  6. Soňa Fröhlichová: Bazilej (Basel, Bâle) je pozoruhodné mesto, žijúce kultúrou, športom a tradíciami
  7. Soňa Fröhlichová: Bazilejský karneval trvá 72 hodín
  8. Iveta Bakitová: Fínsko - 5 dní v krajine tisícich jazier v zime
  1. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 941
  2. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 101
  3. Otilia Horrocks: Keď sa p. redaktorka Benedikovičová opýtala premiéra Roberta Fica na PPA haciendy... /plus video/ 6 885
  4. Vladimír Čuchran: Správanie sa pri nákupoch. Až sa nabudúce v obchode zahľadíte na "krtkovanie" v potravinách. Možno návod, chvíľa na zamyslenie. Dôchodca v obchode. 6 750
  5. Martin Ondráš: Podivné penzióny vs rozkrádanie eurofondov - skutočná pravda 4 959
  6. Viktor Pamula: Odkaz premiera jeho voličom i nám všetkým. 4 826
  7. Soňa Kallová: Národný dopravca zvýšil cestovné v Tatrách o 400%. Pri kúpe v pokladni o 500%. 4 577
  8. Tomáš Mikloško: Toxické peklo: Ako rozpoznať narcistu a jeho obeť 4 488
  1. Věra Tepličková: Bujak Marián alebo Odkaz ženám, čo obľubujú bitkárov
  2. Věra Tepličková: Temné progresívne sily ovládli Brusel
  3. Marcel Rebro: Bude na ochranu premiéra Fica prijatý "LEX ALKOHOL"?
  4. INESS: Cena zamestnanca verzus OECD: ktoré je správne?
  5. Radko Mačuha: Teleráno na ministerstve kultúry?
  6. Roman Kebísek: Pilárik: Harpha Davidica, 1651, slovenský literárny barok
  7. Marcel Rebro: Na Slovensku s jeho pomocou lovia medvede, v Ukrajine Rusov
  8. Marian Nanias: Jadrové zbrane – versus - Umelá Inteligencia.
SkryťZatvoriť reklamu