SME

Destiláty, dobré jedlo aj levanduľa. Čo ponúkajú myjavské kopanice?

Myjavské kopanice objavujú aj gastroturisti aj cyklisti.

Pivovar a pálenica Turák a vnuk v Starej Turej ponúka aj firemné eventy.Pivovar a pálenica Turák a vnuk v Starej Turej ponúka aj firemné eventy. (Zdroj: SME-Jozef Ryník)

Tento článok vznikol v spolupráci s tvorcami knižných turistických sprievodcov Spectacular Slovakia. Tipy na zaujímavé atrakcie a nepoznané miesta nájdete v bedekri Slovensko.

Na Myjavských kopaniciach sa pálilo odjakživa. Tento región je známy ovocnými sadmi s kvalitnými slivkami, jablkami či hruškami. V niektorých sadoch sa ešte aj dnes nájdu aj vzácne oskoruše, ktoré sa dožívajú aj 300 rokov a rodia až po desiatkach rokov. Preto si niektorí miestni podnikatelia postavili biznis práve na pálení destilátov.

SkryťVypnúť reklamu

Oplatí sa navštíviť pálenicu spojenú s remeselným pivovarom Turák a vnuk v Starej Turej. Tam dostanete kvalitné destiláty, pivo, ale aj niečo pod zub v peknej reštaurácii s výhľadom na zvlnenú krajinu.

Súvisiaci článok Recept pre Tokaj? Udržať turistov dlhšie než na víkend (reportáž) Čítajte 

Obzrieť sa oplatí aj Myjavskú pálenicu priamo v meste Myjava. Tá je príťažlivá aj architektonicky. Jej budova je zvonka obložená tehličkami a zvnútra ponúka pohľad na krásne medené kotle, kde vzniká kvalitný destilát. Podobne ako v pivovare Turák a vnuk aj tam sa dajú objednať degustácie s jedlom.

Kto má radšej kávu ako destiláty, nech zájde do Cafe Cooltura v Starej Turej. Nájde tam kvalitnú kávu z pražiarne zo Slovenska, ale aj lokálne limonády či chutné zákusky. O viacerých tipoch, ktoré miesta sa oplatí navštíviť, sa dočítate v knižnom sprievodcovi Slovensko z edície Spectacular Slovakia.

SkryťVypnúť reklamu

Levanduľa na kopaniciach? Prečo nie

Okrem tradičných ovocných sadov nájdete na myjavských kopaniciach aj niečo netradičnejšie- levanduľovú farmu. Má priliehavý názov Violet hill a je to malá rodinná farma s veľkosťou päť árov. Od roku 2019 ju spravujú manželia Patrícia a Jaroslav Zemanovci, ktorí ju kúpili spolu s domom a obrovskou záhradou od pôvodných majiteľov.

Za domom tak majú okrem obrovských hrušiek aj 800 kríkov levandule. “Pestujeme dve odrody levandule. Jedlú a nejedlú,” vysvetľuje Patrícia. Z jedlej rastliny sa dá vyrábať napríklad sirup, džem čaj či pridávať ju ako korenie do pečiva. Z nejedlej sa vyrába olej, mydlo či iná kozmetika.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pre zákazníkov vedia farmári, ktorí to robia popri práci ITčkárov, pripraviť darčekové balíčky. Farmu využívajú aj svadobčania na fotenie. Iní zákazníci majú radi samozber levandule, ktorá dokáže zakvitnúť aj dvakrát ročne.

SkryťVypnúť reklamu

“Zákazníci sú často miestni ľudia, ale veľa objednávok, najmä na svadobné koše, máme z východného Slovenska,” opisuje zloženie klientely Patrícia.

Robili veľa, kúpili stroje

Spoznajte top pamiatky, ale aj miesta, na ktoré vás iní knižní sprievodcovia nezavedú (www.spectacularslovakia.sk) (zdroj: Spectacular Slovakia)Spoznajte top pamiatky, ale aj miesta, na ktoré vás iní knižní sprievodcovia nezavedú (www.spectacularslovakia.sk) (zdroj: Spectacular Slovakia)

Najlepšie sezóny mali cez covid pandémiu, keď im prišlo na samozber cez víkend na farmu aj 200 ľudí. Keďže farmárčenie robia manželia popri práci pred dvoma rokmi si uvedomili, že pracujú 16 hodín denne. Dali si rodinnú poradu a rozhodli sa, že osekajú fotenie na farme, lebo príprava naň je časovo náročná. Samozber pokračuje, ale úrodu zberajú aj sami. “Brigádnikov by sme nevedeli zaplatiť,” hodnotí finančné možnosti rodinnej farmy Patrícia.

Napriek tomu majú odvážne plány do budúcna. Nedávno kúpili šijací a vyšívaci stroj, ktoré používajú na vyšívanie ľudových vzorov na tričká. Predaj lokálnych produktov z dvora by chceli rozšíriť a predávať aj cez e-shop. Nedávno otvorili aj kamennú predajňu v Myjave.

SkryťVypnúť reklamu

Fine dining len cez víkend

Na myjavských kopaniciach sa dá aj dobre najesť. Problém je, že kvalitné reštaurácie sú často otvorené len cez víkend a to aj v letnej sezóne. Na denné menu môžete ísť hocikde a pizzu nájdete aj na dedinách v miestnych krčmách.

Primátor Brezovej pod Bradlom Jaroslav Ciran nám odporúča reštauráciu a penzión v Košariskách so zvláštnym názvom Holotéch víška. Víška sa nazývala komora na poschodí domu. Penzión je vo vkusne zrekonštruovanom starom dome. Je otvorený len počas víkendov. Na bežné, ale chutné stravovanie je v tej istej dedine vhodné zájsť do reštaurácie s priliehavým názvom Gurmán. Dostanete tam aj pizzu.

Len cez víkendy a na objednávku akcie funguje aj nedávno zrekonštruovaný Gregorov mlyn v dedine Hradište pod Vrátnom.

SkryťVypnúť reklamu

Jednou z kvalitných reštaurácii je aj rodinný podnik Na nátoni v Starej Myjave. Zakladateľ a majiteľ Rasťo Viskup hovorí, že odkedy má reštauráciu otvorenú na objednávku, tak sa vie hosťom venovať osobnejšie.

“Regulujeme si akcie, eventy, degustačné večere tak, aby hostia dostali kvalitný servis a nás táto práca napĺňala a mala aj finančný efekt,” vysvetľuje. Nikdy nechcel robiť v reštaurácii obedné menu.

Súvisiaci článok Splav po rieke, nocľah na strome. Čo ponúka Tokaj popri víne? (tipy) Čítajte 

Lokálni dodávatelia a gastroturisti

V reštaurácii sa majiteľ spolieha väčšinou na lokálnych dodávateľov. Napríklad mäso kupuje od miestnej firmy Svaman. Syry zase odoberá z ovčej farmy z neďalekej moravskej dediny. Zeleninu a bylinky im dodáva farma Vlčí mak z Gbelov na Záhorí.

Návštevníkov svojho podniku aj regiónu myjavských kopaníc by Viskup nazval gastroturisti. “Návštevu našej reštauráciu si spoja s príjemnou prechádzkou prípadne cyklovýletom. Domáci hostia nás využívajú na oslavy,” dodáva. Pochváli sa aj tým, že v jeho podniku jedli aj bývalý prezident Andrej Kiska a prezidentka Zuzana Čaputová.

SkryťVypnúť reklamu
Bedeker Slovensko: Spoznajte top pamiatky, ale aj nevšedné miesta Čítajte 

Rozvoj cestovného ruchu na kopaniciach vidí pozitívne, len by pridal na propagácii. “Myjavské kopanice sú dobré dostupné, majú krásnu prírodu vhodnú na pešiu ako aj cykloturistiku. Väčšiu podporu by malo dostať aj budovanie ubytovacích ako aj stravovacích zariadení,” dodáva.

Do budúcna by si želal, aby jeho reštaurácia mohla byť otvorená viac dní v týždni a zachovala si pritom kvalitu.

Musíme sa zosieťovať

Na myjavských kopaniciach môže turista naozaj zažiť a objaviť veľa nečakaných miest. Problém je, že často o nich nevie a nájde ich len náhodne či na odporúčanie miestnych.

“Je tu veľa zaujímavých miest, ktoré však nie sú navzájom poprepájané, takže ľudia, ktorí sem prídu nevedia, že vo vedľajšej dedine Prietrž je ručná výroba papiera,” vysvetľuje absenciu spojenia Eva Zekucia, členka občianskeho združenia Odkaz Štefánik.

SkryťVypnúť reklamu

Teší sa, že na kopaniciach vznikajú ostrovčeky pozitívnej deviácie, kde sa ľudia radi vracajú.

Turistika

Súvisiace témy: Pivovar, Turistika
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Komerčné články

  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  3. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  4. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  6. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  7. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  8. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Záver vojny bol pre mnohých Slovákov životnou skúškou
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá
  4. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  5. Tatra banka uvádza nový produkt Digitálna hypotéka
  6. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  7. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 062
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 8 462
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 4 033
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 3 427
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 3 113
  6. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu 2 699
  7. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 2 277
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 245
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Pavel Baláž: V Bologni si vykrútite krky - pri pohľadoch na vysoké veže
  2. Ján Komrska: Mulhacén, Španielsko
  3. Patrik Užák: Balada o Balatóne
  4. Peter Lacina: Toskánsko za humnami: Spring '25
  5. Ladislav Kucharik: Rio 01 - Holé zadky v meste hriechu, pod rukami Krista
  6. Soňa Fröhlichová: Bazilej (Basel, Bâle) je pozoruhodné mesto, žijúce kultúrou, športom a tradíciami
  7. Soňa Fröhlichová: Bazilejský karneval trvá 72 hodín
  8. Iveta Bakitová: Fínsko - 5 dní v krajine tisícich jazier v zime
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 21 414
  2. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 15 599
  3. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 8 948
  4. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 8 687
  5. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 7 314
  6. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 161
  7. Tadeáš Ďurica: Igor sa vracia 5 323
  8. Jozef Pivarník: Rovnako veľký, ale násobne chudobnejší: Prečo je rozdiel medzi Slovenskom a Švajčiarskom taký priepastný? 4 813
  1. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
  2. Tupou Ceruzou: Za čiarou
  3. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky
  4. Marian Nanias: Richard L. Garwin: Génius, ktorý formoval jadrovú éru a bránil mier.
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka.
  6. Věra Tepličková: Dnes by sme mali byť ticho
  7. Marcel Rebro: Hanbím sa za to, že som Slovák!
  8. Radko Mačuha: Fico atentát prežil, ale Boris Nemcov nie.
SkryťZatvoriť reklamu