Tento článok vznikol v spolupráci s tvorcami knižných turistických sprievodcov Spectacular Slovakia. Tipy na zaujímavé atrakcie a nepoznané miesta nájdete v bedekri Slovensko.
Na Myjavských kopaniciach sa pálilo odjakživa. Tento región je známy ovocnými sadmi s kvalitnými slivkami, jablkami či hruškami. V niektorých sadoch sa ešte aj dnes nájdu aj vzácne oskoruše, ktoré sa dožívajú aj 300 rokov a rodia až po desiatkach rokov. Preto si niektorí miestni podnikatelia postavili biznis práve na pálení destilátov.
Oplatí sa navštíviť pálenicu spojenú s remeselným pivovarom Turák a vnuk v Starej Turej. Tam dostanete kvalitné destiláty, pivo, ale aj niečo pod zub v peknej reštaurácii s výhľadom na zvlnenú krajinu.

Obzrieť sa oplatí aj Myjavskú pálenicu priamo v meste Myjava. Tá je príťažlivá aj architektonicky. Jej budova je zvonka obložená tehličkami a zvnútra ponúka pohľad na krásne medené kotle, kde vzniká kvalitný destilát. Podobne ako v pivovare Turák a vnuk aj tam sa dajú objednať degustácie s jedlom.
Kto má radšej kávu ako destiláty, nech zájde do Cafe Cooltura v Starej Turej. Nájde tam kvalitnú kávu z pražiarne zo Slovenska, ale aj lokálne limonády či chutné zákusky. O viacerých tipoch, ktoré miesta sa oplatí navštíviť, sa dočítate v knižnom sprievodcovi Slovensko z edície Spectacular Slovakia.

Levanduľa na kopaniciach? Prečo nie
Okrem tradičných ovocných sadov nájdete na myjavských kopaniciach aj niečo netradičnejšie- levanduľovú farmu. Má priliehavý názov Violet hill a je to malá rodinná farma s veľkosťou päť árov. Od roku 2019 ju spravujú manželia Patrícia a Jaroslav Zemanovci, ktorí ju kúpili spolu s domom a obrovskou záhradou od pôvodných majiteľov.
Za domom tak majú okrem obrovských hrušiek aj 800 kríkov levandule. “Pestujeme dve odrody levandule. Jedlú a nejedlú,” vysvetľuje Patrícia. Z jedlej rastliny sa dá vyrábať napríklad sirup, džem čaj či pridávať ju ako korenie do pečiva. Z nejedlej sa vyrába olej, mydlo či iná kozmetika.
Pre zákazníkov vedia farmári, ktorí to robia popri práci ITčkárov, pripraviť darčekové balíčky. Farmu využívajú aj svadobčania na fotenie. Iní zákazníci majú radi samozber levandule, ktorá dokáže zakvitnúť aj dvakrát ročne.
“Zákazníci sú často miestni ľudia, ale veľa objednávok, najmä na svadobné koše, máme z východného Slovenska,” opisuje zloženie klientely Patrícia.

Robili veľa, kúpili stroje
Najlepšie sezóny mali cez covid pandémiu, keď im prišlo na samozber cez víkend na farmu aj 200 ľudí. Keďže farmárčenie robia manželia popri práci pred dvoma rokmi si uvedomili, že pracujú 16 hodín denne. Dali si rodinnú poradu a rozhodli sa, že osekajú fotenie na farme, lebo príprava naň je časovo náročná. Samozber pokračuje, ale úrodu zberajú aj sami. “Brigádnikov by sme nevedeli zaplatiť,” hodnotí finančné možnosti rodinnej farmy Patrícia.
Napriek tomu majú odvážne plány do budúcna. Nedávno kúpili šijací a vyšívaci stroj, ktoré používajú na vyšívanie ľudových vzorov na tričká. Predaj lokálnych produktov z dvora by chceli rozšíriť a predávať aj cez e-shop. Nedávno otvorili aj kamennú predajňu v Myjave.

Fine dining len cez víkend
Na myjavských kopaniciach sa dá aj dobre najesť. Problém je, že kvalitné reštaurácie sú často otvorené len cez víkend a to aj v letnej sezóne. Na denné menu môžete ísť hocikde a pizzu nájdete aj na dedinách v miestnych krčmách.
Primátor Brezovej pod Bradlom Jaroslav Ciran nám odporúča reštauráciu a penzión v Košariskách so zvláštnym názvom Holotéch víška. Víška sa nazývala komora na poschodí domu. Penzión je vo vkusne zrekonštruovanom starom dome. Je otvorený len počas víkendov. Na bežné, ale chutné stravovanie je v tej istej dedine vhodné zájsť do reštaurácie s priliehavým názvom Gurmán. Dostanete tam aj pizzu.
Len cez víkendy a na objednávku akcie funguje aj nedávno zrekonštruovaný Gregorov mlyn v dedine Hradište pod Vrátnom.
Jednou z kvalitných reštaurácii je aj rodinný podnik Na nátoni v Starej Myjave. Zakladateľ a majiteľ Rasťo Viskup hovorí, že odkedy má reštauráciu otvorenú na objednávku, tak sa vie hosťom venovať osobnejšie.
“Regulujeme si akcie, eventy, degustačné večere tak, aby hostia dostali kvalitný servis a nás táto práca napĺňala a mala aj finančný efekt,” vysvetľuje. Nikdy nechcel robiť v reštaurácii obedné menu.

Lokálni dodávatelia a gastroturisti
V reštaurácii sa majiteľ spolieha väčšinou na lokálnych dodávateľov. Napríklad mäso kupuje od miestnej firmy Svaman. Syry zase odoberá z ovčej farmy z neďalekej moravskej dediny. Zeleninu a bylinky im dodáva farma Vlčí mak z Gbelov na Záhorí.
Návštevníkov svojho podniku aj regiónu myjavských kopaníc by Viskup nazval gastroturisti. “Návštevu našej reštauráciu si spoja s príjemnou prechádzkou prípadne cyklovýletom. Domáci hostia nás využívajú na oslavy,” dodáva. Pochváli sa aj tým, že v jeho podniku jedli aj bývalý prezident Andrej Kiska a prezidentka Zuzana Čaputová.

Rozvoj cestovného ruchu na kopaniciach vidí pozitívne, len by pridal na propagácii. “Myjavské kopanice sú dobré dostupné, majú krásnu prírodu vhodnú na pešiu ako aj cykloturistiku. Väčšiu podporu by malo dostať aj budovanie ubytovacích ako aj stravovacích zariadení,” dodáva.
Do budúcna by si želal, aby jeho reštaurácia mohla byť otvorená viac dní v týždni a zachovala si pritom kvalitu.
Musíme sa zosieťovať
Na myjavských kopaniciach môže turista naozaj zažiť a objaviť veľa nečakaných miest. Problém je, že často o nich nevie a nájde ich len náhodne či na odporúčanie miestnych.
“Je tu veľa zaujímavých miest, ktoré však nie sú navzájom poprepájané, takže ľudia, ktorí sem prídu nevedia, že vo vedľajšej dedine Prietrž je ručná výroba papiera,” vysvetľuje absenciu spojenia Eva Zekucia, členka občianskeho združenia Odkaz Štefánik.
Teší sa, že na kopaniciach vznikajú ostrovčeky pozitívnej deviácie, kde sa ľudia radi vracajú.
Čo neminúť na myjavských kopaniciach
- Hvezdáreň a habánsky mlyn, Sobotište
- Múzeum M.R. Štefánika, Košariská: expozícia ukazuje významné životné etapy štátnika a diplomata generála Štefánika.
- Mohyla pod Bradlom: Významný architektonický pomník, kde je pochovaný M.R.Štefánik a traja talianski letci.
- Chata Bradlo, turistická chata na Mohyle M.R.Štefánika na Bradle.
- MiniFarma, Lubiná je vhodná pre rodiny s deťmi, ktoré si tam môžu obzrieť nielen domáce a lesné zvieratá, ale aj ťavu či kenguru
- Prameň na súši: Súš, Stará Turá: kresťanské centrum pre mladých a rodiny. Vyrábajú tam aj lokálne produkty ako čaje či sirupy.
- Violet Hill - levandulova farma (Poriadie)
- Turák a vnuk - pivovar v Starej Turej.
- Myjavská pálenica priamo v meste Myjava. Podobne ako v pivovare Turák a vnuk aj tam sa dajú objednať degustácie s jedlom.
- Cafe Cooltura v Starej Ture - kvalitnú kávu z pražiarne zo Slovenska, lokálne limonády či chutné zákusky.
- Záhrada Podjavorina, Hrnčiarové, Lubiná: občerstvenie, kde sa dajú kúpiť lokálne syry, mäso aj cestoviny
- Modré domčeky, apartmány v historických domoch, Podbranč
- Holubyho chata,Veľká Javorina: známa turistická chata v Bielych Karpatoch na hraniciach Česka a Slovenska.
- Hostinec U Klačkov: penzión a reštaurácie, kde sa môžete dobre najesť aj si kúpiť lokálne produkty.
- Biomila SK, firma, ktorá vyrába biopotraviny, Rudník
- Herbex, výrobca prírodných bylinných čajov, Hrašné
- Ručná výroba papiera, Prietrž
- Zrúcanina hradu Branč, Podbranč
- Gregorov mlyn v dedine Hradište pod Vrátnom (reštaurácia na objednávky cez víkend)
- Holotéch víška - reštaurácia a penzión v Košariskách
- Rodinná reštaurácia Na nátoni v Starej Myjave
Viac tipov na cestovanie nájdete v bedekri Slovensko.