SME

Destiláty, dobré jedlo aj levanduľa. Čo ponúkajú myjavské kopanice?

Myjavské kopanice objavujú aj gastroturisti aj cyklisti.

Pivovar a pálenica Turák a vnuk v Starej Turej ponúka aj firemné eventy.Pivovar a pálenica Turák a vnuk v Starej Turej ponúka aj firemné eventy. (Zdroj: SME-Jozef Ryník)

Tento článok vznikol v spolupráci s tvorcami knižných turistických sprievodcov Spectacular Slovakia. Tipy na zaujímavé atrakcie a nepoznané miesta nájdete v bedekri Slovensko.

Na Myjavských kopaniciach sa pálilo odjakživa. Tento región je známy ovocnými sadmi s kvalitnými slivkami, jablkami či hruškami. V niektorých sadoch sa ešte aj dnes nájdu aj vzácne oskoruše, ktoré sa dožívajú aj 300 rokov a rodia až po desiatkach rokov. Preto si niektorí miestni podnikatelia postavili biznis práve na pálení destilátov.

SkryťVypnúť reklamu

Oplatí sa navštíviť pálenicu spojenú s remeselným pivovarom Turák a vnuk v Starej Turej. Tam dostanete kvalitné destiláty, pivo, ale aj niečo pod zub v peknej reštaurácii s výhľadom na zvlnenú krajinu.

Súvisiaci článok Recept pre Tokaj? Udržať turistov dlhšie než na víkend (reportáž) Čítajte 

Obzrieť sa oplatí aj Myjavskú pálenicu priamo v meste Myjava. Tá je príťažlivá aj architektonicky. Jej budova je zvonka obložená tehličkami a zvnútra ponúka pohľad na krásne medené kotle, kde vzniká kvalitný destilát. Podobne ako v pivovare Turák a vnuk aj tam sa dajú objednať degustácie s jedlom.

Kto má radšej kávu ako destiláty, nech zájde do Cafe Cooltura v Starej Turej. Nájde tam kvalitnú kávu z pražiarne zo Slovenska, ale aj lokálne limonády či chutné zákusky. O viacerých tipoch, ktoré miesta sa oplatí navštíviť, sa dočítate v knižnom sprievodcovi Slovensko z edície Spectacular Slovakia.

SkryťVypnúť reklamu

Levanduľa na kopaniciach? Prečo nie

Okrem tradičných ovocných sadov nájdete na myjavských kopaniciach aj niečo netradičnejšie- levanduľovú farmu. Má priliehavý názov Violet hill a je to malá rodinná farma s veľkosťou päť árov. Od roku 2019 ju spravujú manželia Patrícia a Jaroslav Zemanovci, ktorí ju kúpili spolu s domom a obrovskou záhradou od pôvodných majiteľov.

Za domom tak majú okrem obrovských hrušiek aj 800 kríkov levandule. “Pestujeme dve odrody levandule. Jedlú a nejedlú,” vysvetľuje Patrícia. Z jedlej rastliny sa dá vyrábať napríklad sirup, džem čaj či pridávať ju ako korenie do pečiva. Z nejedlej sa vyrába olej, mydlo či iná kozmetika.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pre zákazníkov vedia farmári, ktorí to robia popri práci ITčkárov, pripraviť darčekové balíčky. Farmu využívajú aj svadobčania na fotenie. Iní zákazníci majú radi samozber levandule, ktorá dokáže zakvitnúť aj dvakrát ročne.

SkryťVypnúť reklamu

“Zákazníci sú často miestni ľudia, ale veľa objednávok, najmä na svadobné koše, máme z východného Slovenska,” opisuje zloženie klientely Patrícia.

Robili veľa, kúpili stroje

Spoznajte top pamiatky, ale aj miesta, na ktoré vás iní knižní sprievodcovia nezavedú (www.spectacularslovakia.sk) (zdroj: Spectacular Slovakia)Spoznajte top pamiatky, ale aj miesta, na ktoré vás iní knižní sprievodcovia nezavedú (www.spectacularslovakia.sk) (zdroj: Spectacular Slovakia)

Najlepšie sezóny mali cez covid pandémiu, keď im prišlo na samozber cez víkend na farmu aj 200 ľudí. Keďže farmárčenie robia manželia popri práci pred dvoma rokmi si uvedomili, že pracujú 16 hodín denne. Dali si rodinnú poradu a rozhodli sa, že osekajú fotenie na farme, lebo príprava naň je časovo náročná. Samozber pokračuje, ale úrodu zberajú aj sami. “Brigádnikov by sme nevedeli zaplatiť,” hodnotí finančné možnosti rodinnej farmy Patrícia.

Napriek tomu majú odvážne plány do budúcna. Nedávno kúpili šijací a vyšívaci stroj, ktoré používajú na vyšívanie ľudových vzorov na tričká. Predaj lokálnych produktov z dvora by chceli rozšíriť a predávať aj cez e-shop. Nedávno otvorili aj kamennú predajňu v Myjave.

SkryťVypnúť reklamu

Fine dining len cez víkend

Na myjavských kopaniciach sa dá aj dobre najesť. Problém je, že kvalitné reštaurácie sú často otvorené len cez víkend a to aj v letnej sezóne. Na denné menu môžete ísť hocikde a pizzu nájdete aj na dedinách v miestnych krčmách.

Primátor Brezovej pod Bradlom Jaroslav Ciran nám odporúča reštauráciu a penzión v Košariskách so zvláštnym názvom Holotéch víška. Víška sa nazývala komora na poschodí domu. Penzión je vo vkusne zrekonštruovanom starom dome. Je otvorený len počas víkendov. Na bežné, ale chutné stravovanie je v tej istej dedine vhodné zájsť do reštaurácie s priliehavým názvom Gurmán. Dostanete tam aj pizzu.

Len cez víkendy a na objednávku akcie funguje aj nedávno zrekonštruovaný Gregorov mlyn v dedine Hradište pod Vrátnom.

SkryťVypnúť reklamu

Jednou z kvalitných reštaurácii je aj rodinný podnik Na nátoni v Starej Myjave. Zakladateľ a majiteľ Rasťo Viskup hovorí, že odkedy má reštauráciu otvorenú na objednávku, tak sa vie hosťom venovať osobnejšie.

“Regulujeme si akcie, eventy, degustačné večere tak, aby hostia dostali kvalitný servis a nás táto práca napĺňala a mala aj finančný efekt,” vysvetľuje. Nikdy nechcel robiť v reštaurácii obedné menu.

Súvisiaci článok Splav po rieke, nocľah na strome. Čo ponúka Tokaj popri víne? (tipy) Čítajte 

Lokálni dodávatelia a gastroturisti

V reštaurácii sa majiteľ spolieha väčšinou na lokálnych dodávateľov. Napríklad mäso kupuje od miestnej firmy Svaman. Syry zase odoberá z ovčej farmy z neďalekej moravskej dediny. Zeleninu a bylinky im dodáva farma Vlčí mak z Gbelov na Záhorí.

Návštevníkov svojho podniku aj regiónu myjavských kopaníc by Viskup nazval gastroturisti. “Návštevu našej reštauráciu si spoja s príjemnou prechádzkou prípadne cyklovýletom. Domáci hostia nás využívajú na oslavy,” dodáva. Pochváli sa aj tým, že v jeho podniku jedli aj bývalý prezident Andrej Kiska a prezidentka Zuzana Čaputová.

SkryťVypnúť reklamu
Bedeker Slovensko: Spoznajte top pamiatky, ale aj nevšedné miesta Čítajte 

Rozvoj cestovného ruchu na kopaniciach vidí pozitívne, len by pridal na propagácii. “Myjavské kopanice sú dobré dostupné, majú krásnu prírodu vhodnú na pešiu ako aj cykloturistiku. Väčšiu podporu by malo dostať aj budovanie ubytovacích ako aj stravovacích zariadení,” dodáva.

Do budúcna by si želal, aby jeho reštaurácia mohla byť otvorená viac dní v týždni a zachovala si pritom kvalitu.

Musíme sa zosieťovať

Na myjavských kopaniciach môže turista naozaj zažiť a objaviť veľa nečakaných miest. Problém je, že často o nich nevie a nájde ich len náhodne či na odporúčanie miestnych.

“Je tu veľa zaujímavých miest, ktoré však nie sú navzájom poprepájané, takže ľudia, ktorí sem prídu nevedia, že vo vedľajšej dedine Prietrž je ručná výroba papiera,” vysvetľuje absenciu spojenia Eva Zekucia, členka občianskeho združenia Odkaz Štefánik.

SkryťVypnúť reklamu

Teší sa, že na kopaniciach vznikajú ostrovčeky pozitívnej deviácie, kde sa ľudia radi vracajú.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Komerčné články

  1. Viacgeneračné rodiny: Slovenský recept na hádky?
  2. Na toto by ste sa mali vo svojej obľúbenej krčme opýtať
  3. Dieťa, ktoré cíti záujem, má odvahu učiť sa
  4. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia
  5. Srí Lanka, Thajsko, Japonsko. Kde vás Ázia prekvapí najviac?
  6. Z čašníkov majiteľmi top hotelov: Stavili na lokálnosť a luxus
  7. Tichá epidémia bolesti chrbta: Dostupná pomoc pre tisíce ľudí
  8. Union drží prvenstvo v dostupnosti zdravotnej starostlivosti
  1. Dieťa, ktoré cíti záujem, má odvahu učiť sa
  2. Na toto by ste sa mali vo svojej obľúbenej krčme opýtať
  3. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia
  4. Na začiatku ledva naškrabali 700 eur, dnes majú miliónové tržby
  5. Srí Lanka, Thajsko, Japonsko. Kde vás Ázia prekvapí najviac?
  6. Z čašníkov majiteľmi top hotelov: Stavili na lokálnosť a luxus
  7. Sú prípravky na imunitu len vyhodené peniaze?
  8. FameL GmbH: Náhrada škody bez rizika nákladov
  1. Čo urobiť, keď sa na stene objaví trhlina? Farba ju nezachráni 9 489
  2. Cukrovar mení Trnavu na miesto, kde sny ožívajú 5 996
  3. Skládky nechceme, no moderných riešení sa obávame 5 103
  4. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v neznámom Bahrajne? 4 748
  5. Na začiatku ledva naškrabali 700 eur, dnes majú miliónové tržby 4 483
  6. Tichá epidémia bolesti chrbta: Dostupná pomoc pre tisíce ľudí 3 858
  7. Z čašníkov majiteľmi top hotelov: Stavili na lokálnosť a luxus 3 697
  8. Jeden stavbár, druhý mikrobiológ. Bratia zvalcovali trh 3 536
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Irena Šimuneková: Čriepky z Bojníc
  2. Pavel Baláž: V Bologni si vykrútite krky - pri pohľadoch na vysoké veže
  3. Ján Komrska: Mulhacén, Španielsko
  4. Patrik Užák: Balada o Balatóne
  5. Peter Lacina: Toskánsko za humnami: Spring '25
  6. Ladislav Kucharik: Rio 01 - Holé zadky v meste hriechu, pod rukami Krista
  7. Soňa Fröhlichová: Bazilej (Basel, Bâle) je pozoruhodné mesto, žijúce kultúrou, športom a tradíciami
  8. Soňa Fröhlichová: Bazilejský karneval trvá 72 hodín
  1. Radko Mačuha: "Maskovacie prvky" auta šéfa SIS 17 982
  2. Dušan Koniar: Puč na Slovensku 13 176
  3. Ján Šeďo: To dopravní inžinieri všetko posr**i ! 12 052
  4. Ivan Mlynár: Je Šutaj Eštok úplný kretén ? Nie, je to génius. Ak to niekto nechápe, je to jeho problém. 11 899
  5. Radoslav Záhumenský: Rozhľadňa, ktorú takmer nikto nepozná, a pritom z nej Malá Fatra ukazuje svoju pravú krásu! 6 427
  6. Daniel Guľaš: Svetový šašo 6 315
  7. Blanka Ulaherová: Návrat po 46 rokoch 4 814
  8. Ivan Mlynár: Zábava Roberta Fica s riskovaním našich životov neberie konca. 4 495
  1. Marcel Rebro: Diplomacia podľa Fica: úsmevy v Pekingu a Užhorode, dym v Kyjive
  2. Marian Nanias: Jadrové reaktory použité v kozmickom prieskume.
  3. Radko Mačuha: Fico nás posiela na výlet do Číny.
  4. Marian Nanias: Atómová elektráreň na Mesiaci?
  5. Věra Tepličková: Naša Cecilia, že nie je naša Cecília?
  6. Věra Tepličková: Vírus vraj sa objavil, parlament nám zamoril
  7. Jiří Ščobák: Proč je boj Palestinců konfliktem mezi bohatými a chudými? A co s tím má F*co?
  8. Radko Mačuha: Ficova fotka s Putinom nakoniec nebude zadarmo.
SkryťZatvoriť reklamu