SME
Streda, 30. november, 2022 | Meniny má Ondrej, Andrej

Gailtalská slanina má v Hermagore festival

Našincovi sa alpské dedinky podobajú ako vajce vajcu. Drobné rozdiely v architektúre, alebo iné odlišnosti turista za pár dní pobytu pobadá len veľmi ťažko. Dedinky sú rovnako čisté, rovnako útulné, hostitelia v reštauráciách, hoteloch či hosťovských ...

FOTO

Našincovi sa alpské dedinky podobajú ako vajce vajcu. Drobné rozdiely v architektúre, alebo iné odlišnosti turista za pár dní pobytu pobadá len veľmi ťažko. Dedinky sú rovnako čisté, rovnako útulné, hostitelia v reštauráciách, hoteloch či hosťovských domoch k turistom ústretoví. Snaha aspoň trocha sa odlíšiť je teda na mieste. Niekde majú slávnosť kvetín, inde slávnosť syra, vody či chleba.

Vždy začiatkom júna je v Hermagore festival slaniny, ktorá túto oblasť preslávila. Tento rok sa uskutočnil už 13. ročník. Mesto bolo plné stánkov, kde sa predávala predovšetkým slanina, skvelý syr a mnoho ďalších domácich dôbrot. Na zahryznutie a aj tých tekutých. Príbeh o vzniku festivalu nebolo problém nájsť. Poznajú ho všetci producenti gailtalskej slaniny (Hermagor a okolie leží v doline Gailtal), ktorá má už storočnú tradíciu.

Pred trinástimi rokmi presvedčil taliansky mäsiar Sigi Lasser žijúci v tejto oblasti výrobcov slaniny, aby sa ňou prezentovali. Bola kvalitná, mala osobitú chuť, tak prečo nie? Myšlienka usporiadať festival bola na svete a onedlho sa gailtalská slanina začala predávať aj v iných regiónoch. Neskôr dostala patent v rámci Európskej únie, stala sa vyhľadávanou špecialitou. Prichádzali si ju kupovať turisti a to pomohlo zvýšiť cestovný ruch v tomto regióne. V rámci dvojdňového "špekfestu" sa Hermagorom premelú tisíce ľudí a tak si domáci môžu mädliť ruky.

Výrobný postup vám síce bez problémov vysvetlia, niektoré tajomstvá však predsa len ostanú skryté. Na výrobu sa používa stehno z ošípaných, ktoré kŕmia výhradne produktami z gailtalskej doliny.

Mäso sa dáva do pácu, ktorý obsahuje okrem iného cesnak, černicové listy, hrubú soľ a celé čierne korenie. Hrúbka mäsa určuje dĺžku pácovania. Jeden centimeter, jeden týždeň. Potom sa mäso vyberie, nechá sa vyschnúť a niekoľkokrát za sebou sa údi. Celý proces trvá približne šesť mesiacov. Slanina, viac či menej prerastená, sa krája na takmer priesvitné plátky a podáva sa s chlebom. Je suchšia, podľa osobných skúseností nie je veľmi ťažká na žalúdok a vďaka pácu má výraznejšiu chuť ako tá naša. Aby ste ju dokonale "spálili", dostanete jednoduchú radu. Zalejte ju kalíštekom pálenky a potom zapite pollitrom piva. Ale to je len pre silnejšie žalúdky.

 

FOTO - AUTOR

Gailtalská slanina je suchšia ako tá naša, nezaťažuje príliš žalúdok a vďaka pácu má výraznú chuť.

Mestečko Hermagor sa preslávilo hlavne júnovým festivalom slaniny, ktorá patrí k špecialitám tohto regiónu. Počas neho sa sem na dva dni sťahujú turisti z celého Rakúska, ale aj z neďalekého Talianska a Slovinska.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  2. Ako vybrať správny televízor? QLED verzus QD OLED
  3. Po pohlavnom styku by sa ženy mali čo najskôr vymočiť. Muži nemusia
  4. Prejdite na zelený benzín, pomoc životnému prostrediu sa ráta!
  5. Vytvor si svoju budúcnosť
  6. Zaujímavé štúdium, skvelá práca aj plat. Vieš, kam ísť.
  7. Liečba rakoviny sa u nás výrazne zlepší. Bude to stáť 300-tisíc
  8. Ako sa dostať k darčeku výhodnejšie? Skúste túto možnosť.
  1. SPŠ strojnícka v Prešove úspešne realizuje program Erasmus+
  2. Kríza nie je dôvodom na zmrazovanie miezd
  3. Zmeny v systéme revíznych postupov
  4. Prvotriedne služby, nikoho iného by sme už nebrali
  5. Posledné voľné byty z úrody Jabloní. Nenechajte si ich ujsť.
  6. Prejdite na zelený benzín, pomoc životnému prostrediu sa ráta!
  7. Ako sa dostať k darčeku výhodnejšie? Skúste túto možnosť.
  8. Získajte sériu retro keramických hrnčekov
  1. Po pohlavnom styku by sa ženy mali čo najskôr vymočiť. Muži nie 16 918
  2. Hotely, strava, pláže, služby. Aká je dovolenka v Punta Cana? 6 895
  3. Zarábame milióny, no jachtu na Malorke nemám 6 823
  4. Niektorí ľudia nemajú pracovné návyky. Ako dlho trvá zmeniť to? 5 537
  5. EUBA - Tvoja voľba, tvoja budúcnosť 2 568
  6. TESCO pokračuje v raste.Otvorilo predajňu v Kysuckom Novom Meste 2 025
  7. Blíži sa najväčšia investičná konferencia roku 2022 1 599
  8. Liečba rakoviny sa u nás výrazne zlepší. Bude to stáť 300-tisíc 1 572
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Ľuboš Vodička: Maličkosti z Malých Karpát: Kamenné tváre a Obelisk
  2. Soňa Fröhlichová: Jazero Powell – najkrajšie priehradové jazero v USA, deň číslo 6
  3. Ľudmila Magdolenová: S deťmi po Balkáne. Časť piata-Tirana
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 50. - Antarktída - Prvá Byrdova antarktická expedícia (1928 - 1930) - 2/3, prvý polrok 1929
  5. Aleš Tvrdý: Južná Amerika
  6. Ľudmila Magdolenová: S deťmi po Balkáne. Časť štvrtá- Skaderské jazero a príchod na albánske pobrežie
  7. Soňa Fröhlichová: Grand Canyon –⁠ jeden z najkrajších prírodných divov sveta, deň číslo 4
  8. Aleš Tvrdý: Cestovateľ
  1. Grácz Ján: Po 62 odberoch končím s dobrovoľným darovaním krvi. Všeobecná zdravotná odmieta otcovi preplatiť liečbu. 185 001
  2. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia 15 787
  3. Michael Achberger: 7 tajných tipov na chudnutie: malé zmeny, veľké výsledky 6 129
  4. Jana Melišová: V závoji hmly 4 845
  5. Ľuboš Vodička: Železnica na Slovensku: Myjavský viadukt 4 019
  6. Ján Valchár: 9 mesiacov štvordňovej operácie (a najlepšia investícia histórie). 3 884
  7. Věra Tepličková: Tak Sme rodina, alebo nie sme rodina? 3 385
  8. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět 2 702
  1. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět
  2. Jiří Ščobák: Je 6 000 mrtvých v Kataru moc?
  3. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX
  4. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  5. Jiří Ščobák: Nechci se otužovat, ale v praxi to trochu dělám
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 51. - Antarktída - Prvá Byrdova antarktická expedícia (1928 - 1930) - 3/3, Prelet nad južným pólom
  7. Jiří Ščobák: Chcete výborný seriál s nestandardním příběhem? Chcete krásnou herečku a herce, kteří umí hrát? Teplo lidské duše? Strašidelný zámek a psychiatrii?
  8. Jiří Ščobák: Porazíme infláciu? Ako vznikla, kto za ňu môže a ako ju riešiť?
SkryťZatvoriť reklamu