SME
Utorok, 30. november, 2021 | Meniny má Ondrej, AndrejKrížovkyKrížovky

Gailtalská slanina má v Hermagore festival

Našincovi sa alpské dedinky podobajú ako vajce vajcu. Drobné rozdiely v architektúre, alebo iné odlišnosti turista za pár dní pobytu pobadá len veľmi ťažko. Dedinky sú rovnako čisté, rovnako útulné, hostitelia v reštauráciách, hoteloch či hosťovských ...

FOTO

Našincovi sa alpské dedinky podobajú ako vajce vajcu. Drobné rozdiely v architektúre, alebo iné odlišnosti turista za pár dní pobytu pobadá len veľmi ťažko. Dedinky sú rovnako čisté, rovnako útulné, hostitelia v reštauráciách, hoteloch či hosťovských domoch k turistom ústretoví. Snaha aspoň trocha sa odlíšiť je teda na mieste. Niekde majú slávnosť kvetín, inde slávnosť syra, vody či chleba.

Vždy začiatkom júna je v Hermagore festival slaniny, ktorá túto oblasť preslávila. Tento rok sa uskutočnil už 13. ročník. Mesto bolo plné stánkov, kde sa predávala predovšetkým slanina, skvelý syr a mnoho ďalších domácich dôbrot. Na zahryznutie a aj tých tekutých. Príbeh o vzniku festivalu nebolo problém nájsť. Poznajú ho všetci producenti gailtalskej slaniny (Hermagor a okolie leží v doline Gailtal), ktorá má už storočnú tradíciu.

Pred trinástimi rokmi presvedčil taliansky mäsiar Sigi Lasser žijúci v tejto oblasti výrobcov slaniny, aby sa ňou prezentovali. Bola kvalitná, mala osobitú chuť, tak prečo nie? Myšlienka usporiadať festival bola na svete a onedlho sa gailtalská slanina začala predávať aj v iných regiónoch. Neskôr dostala patent v rámci Európskej únie, stala sa vyhľadávanou špecialitou. Prichádzali si ju kupovať turisti a to pomohlo zvýšiť cestovný ruch v tomto regióne. V rámci dvojdňového "špekfestu" sa Hermagorom premelú tisíce ľudí a tak si domáci môžu mädliť ruky.

Výrobný postup vám síce bez problémov vysvetlia, niektoré tajomstvá však predsa len ostanú skryté. Na výrobu sa používa stehno z ošípaných, ktoré kŕmia výhradne produktami z gailtalskej doliny.

Mäso sa dáva do pácu, ktorý obsahuje okrem iného cesnak, černicové listy, hrubú soľ a celé čierne korenie. Hrúbka mäsa určuje dĺžku pácovania. Jeden centimeter, jeden týždeň. Potom sa mäso vyberie, nechá sa vyschnúť a niekoľkokrát za sebou sa údi. Celý proces trvá približne šesť mesiacov. Slanina, viac či menej prerastená, sa krája na takmer priesvitné plátky a podáva sa s chlebom. Je suchšia, podľa osobných skúseností nie je veľmi ťažká na žalúdok a vďaka pácu má výraznejšiu chuť ako tá naša. Aby ste ju dokonale "spálili", dostanete jednoduchú radu. Zalejte ju kalíštekom pálenky a potom zapite pollitrom piva. Ale to je len pre silnejšie žalúdky.

 

FOTO - AUTOR

Gailtalská slanina je suchšia ako tá naša, nezaťažuje príliš žalúdok a vďaka pácu má výraznú chuť.

Mestečko Hermagor sa preslávilo hlavne júnovým festivalom slaniny, ktorá patrí k špecialitám tohto regiónu. Počas neho sa sem na dva dni sťahujú turisti z celého Rakúska, ale aj z neďalekého Talianska a Slovinska.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. inFEEnity posilní Samuel Oriňák
  2. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom?
  3. Výhody najväčšej obchodnej siete objavuje aj verejný sektor
  4. Zaujímavé štúdium, skvelá práca aj plat. Vieš, kam ísť
  5. Chcete vedieť, kto fotí influencerky, celebrity a hviezdy?
  6. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  7. Pomáhajú firmám zarábať viac. Polepšili si aj živnostníci
  8. BLoKK v Bratislave je pred dokončením, ponúka posledné apartmány
  9. Spoznajte protizápalové účinky Kypriny úzkolistej spod Tatier
  10. Vianočné nákupy bez stresu? Pozrite sa, či na to idete správne
  1. Tabaková mládež. Čo s ňou?
  2. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  3. Pohľad do histórie. Kedy sme sa mali lepšie ako dnes?
  4. Spoznajte protizápalové účinky Kypriny úzkolistej spod Tatier
  5. Strava ani spánok nie sú dôležité, ak pri tom dýchame zlý vzduch
  6. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  7. Magnetickej rezonancie sa nemusia obávať ani klaustrofobici
  8. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Recruitment allowance as an employment recruitment instrument
  1. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije? 29 450
  2. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť 14 982
  3. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 11 756
  4. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom? 7 143
  5. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu 5 881
  6. Rekonštruujete? Pozor na romantické predstavy o vykurovaní 3 171
  7. Karnozín – účinná látka s obrovským potenciálom 3 065
  8. Volkswagen predstavuje ďalší elektrický model 2 700
  9. Ako ušetriť náklady v sklade? Máme pre vás 9 tipov 2 009
  10. Ako predísť intímnym problémom? Vyvolať ich môže aj bežná vložka 1 801
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Blanka Ulaherová: Osem hodín v Salzburgu
  2. Martin Majzlan: Žuvanie a svieži dych na maldivský spôsob
  3. Ján Urda: Za kostolmi
  4. Ida Tittelová: Bella Venezia
  5. Soňa Fröhlichová: Švajčiarsky Pilatus (2132 m) – tajomná Dračia hora, opradená legendami a ako bonus slovenský personál
  6. Miroslav Galovič: Stověžatá Praha trocha jinak aneb sedm pražských zastavení. Dnes páté, Olšanské hřbitovy (Memento Mori)
  7. Pavel Dvořák: Instantná polievka ako SYMBOL LUXUSU?
  8. Irena Šimuneková: Túlačky okolo Štrbských plies
  1. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 10 693
  2. Monika Nagyova: Poďte bližšie, staré dievky nehryzú. 8 420
  3. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 7 727
  4. Ján Marton: Prezidentka žije v krajine, ktorej nerozumie a ja nerozumiem jej. 5 259
  5. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 4 919
  6. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529? 4 745
  7. Lucia Nicholsonová: Otvorený list ministrovi Krajniakovi 4 399
  8. Tereza Krajčová: Anglický denník: 18. Najväčší strašiak návratu zo zahraničia? Slovenská mentalita 4 172
  1. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  2. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  3. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  4. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  5. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  6. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  7. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  8. Katarína Pázmányová: Zabúdate? Možno by ste mali navštíviť odborníka
Skryť Zatvoriť reklamu