SME

Gailtalská slanina má v Hermagore festival

Našincovi sa alpské dedinky podobajú ako vajce vajcu. Drobné rozdiely v architektúre, alebo iné odlišnosti turista za pár dní pobytu pobadá len veľmi ťažko. Dedinky sú rovnako čisté, rovnako útulné, hostitelia v reštauráciách, hoteloch či hosťovských ...

FOTO

Našincovi sa alpské dedinky podobajú ako vajce vajcu. Drobné rozdiely v architektúre, alebo iné odlišnosti turista za pár dní pobytu pobadá len veľmi ťažko. Dedinky sú rovnako čisté, rovnako útulné, hostitelia v reštauráciách, hoteloch či hosťovských domoch k turistom ústretoví. Snaha aspoň trocha sa odlíšiť je teda na mieste. Niekde majú slávnosť kvetín, inde slávnosť syra, vody či chleba.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vždy začiatkom júna je v Hermagore festival slaniny, ktorá túto oblasť preslávila. Tento rok sa uskutočnil už 13. ročník. Mesto bolo plné stánkov, kde sa predávala predovšetkým slanina, skvelý syr a mnoho ďalších domácich dôbrot. Na zahryznutie a aj tých tekutých. Príbeh o vzniku festivalu nebolo problém nájsť. Poznajú ho všetci producenti gailtalskej slaniny (Hermagor a okolie leží v doline Gailtal), ktorá má už storočnú tradíciu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Pred trinástimi rokmi presvedčil taliansky mäsiar Sigi Lasser žijúci v tejto oblasti výrobcov slaniny, aby sa ňou prezentovali. Bola kvalitná, mala osobitú chuť, tak prečo nie? Myšlienka usporiadať festival bola na svete a onedlho sa gailtalská slanina začala predávať aj v iných regiónoch. Neskôr dostala patent v rámci Európskej únie, stala sa vyhľadávanou špecialitou. Prichádzali si ju kupovať turisti a to pomohlo zvýšiť cestovný ruch v tomto regióne. V rámci dvojdňového "špekfestu" sa Hermagorom premelú tisíce ľudí a tak si domáci môžu mädliť ruky.

Výrobný postup vám síce bez problémov vysvetlia, niektoré tajomstvá však predsa len ostanú skryté. Na výrobu sa používa stehno z ošípaných, ktoré kŕmia výhradne produktami z gailtalskej doliny.

SkryťVypnúť reklamu

Mäso sa dáva do pácu, ktorý obsahuje okrem iného cesnak, černicové listy, hrubú soľ a celé čierne korenie. Hrúbka mäsa určuje dĺžku pácovania. Jeden centimeter, jeden týždeň. Potom sa mäso vyberie, nechá sa vyschnúť a niekoľkokrát za sebou sa údi. Celý proces trvá približne šesť mesiacov. Slanina, viac či menej prerastená, sa krája na takmer priesvitné plátky a podáva sa s chlebom. Je suchšia, podľa osobných skúseností nie je veľmi ťažká na žalúdok a vďaka pácu má výraznejšiu chuť ako tá naša. Aby ste ju dokonale "spálili", dostanete jednoduchú radu. Zalejte ju kalíštekom pálenky a potom zapite pollitrom piva. Ale to je len pre silnejšie žalúdky.

 

FOTO - AUTOR

Gailtalská slanina je suchšia ako tá naša, nezaťažuje príliš žalúdok a vďaka pácu má výraznú chuť.

SkryťVypnúť reklamu

Mestečko Hermagor sa preslávilo hlavne júnovým festivalom slaniny, ktorá patrí k špecialitám tohto regiónu. Počas neho sa sem na dva dni sťahujú turisti z celého Rakúska, ale aj z neďalekého Talianska a Slovinska.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Komerčné články

  1. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr
  2. Hodnotenie profesionála: Maldivy sú mimo sezóny oázou pokoja
  3. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri
  4. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku
  5. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život
  6. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte
  7. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť
  8. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť
  1. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr
  2. Hodnotenie profesionála: Maldivy sú mimo sezóny oázou pokoja
  3. Rady pre začínajúcich podnikateľov: na čo nezabudnúť pri štarte
  4. Filantropia slovenských milionárov s tichým vplyvom
  5. Špeciálna krížovkárska príloha v denníkoch SME a Korzár
  6. LESY SR otvorili novú predajňu Lesníckych pochúťok
  7. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri
  8. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku
  1. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte 14 004
  2. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr 8 896
  3. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život 7 443
  4. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku 4 835
  5. Hodnotenie profesionála: Maldivy sú mimo sezóny oázou pokoja 3 839
  6. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť 3 614
  7. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť 3 308
  8. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri 2 664
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Irena Šimuneková: Liptovská Teplička – miesto, kde sa budeš chcieť vrátiť....
  2. Ľuboš Vodička: Slovenský Tádž Mahal, mauzóleum v Krásnohorskom Podhradí
  3. Soňa Fröhlichová: Cestovanie po Švajčiarsku, Grand Tour of Switzerland, etapa číslo 4 (Ženeva, Lausanne, Montreux, Vallorbe, Château-d’Œx)
  4. Blanka Ulaherová: ... a každý deň sme videli Ararat
  5. Dada Vozáriková: Cez pol Európy na trajekt. Do Írska. (+ video)
  6. Ľuboš Vodička: Drevená vodárenská veža v Palárikove, slovenský unikát
  7. Radoslav Záhumenský: Celé Slovensko v mini verzii? Park, kde prejdete celé Slovensko za pár minút!
  8. Anton Kaiser: 100 rokov organizovanej turistiky LII.
  1. Anna Brawne: Pán riaditeľ SIS, klamete alebo máte problémy s pamäťou? 14 282
  2. Rado Surovka: Prečo Fico vyhrá voľby v r.2027. 11 681
  3. Ján Valchár: Čo to, čo to? Žeby ďalšia rafinéria? 6 227
  4. Veronika Michalčíková: S KST na neprístupných miestach Belianskych Tatier. Sú to celkom fajn ľudia 5 914
  5. Angelika Herčková: V sociálnych službách nás majú za handry nielen vládni predstavitelia, ale aj rodinní príbuzní? 5 402
  6. Ján Valchár: Palivová kríza v Rusku bujnie 5 395
  7. Ivan Čáni: Súdruh Blaha nie je rozhodne žiadne neviniatko, ale toto si ani on nezaslúži. 4 915
  8. Ján Valchár: Základný stavebný kameň každej ideológie: STRACH 4 449
  1. Radko Mačuha: Desať prikázaní Glücka.
  2. Marcel Rebro: Týždeň ticha uprostred vojny
  3. Roman Kebísek: Timravinu novelu Hrdinovia uhorské úrady scenzurovali. Rukopis je nezvestný
  4. Věra Tepličková: Aj ja som za bundy alebo Ako Glück riešil, riešil, až vyriešil kriminalitu
  5. Radko Mačuha: Skúsme pochopiť Slovensko.
  6. Dušan Koniar: Ak je Únia v prdeli, kto je tá šťastná mrľa z nej trčiaca?
  7. Marcel Rebro: Pošli Vianoce deťom do ostreľovaného mesta
  8. Roman Kebísek: Ako sa správa stoický filozof? Marcus Aurelius o tom písal pri Hrone
SkryťZatvoriť reklamu