Gailtalská slanina má v Hermagore festival

Našincovi sa alpské dedinky podobajú ako vajce vajcu. Drobné rozdiely v architektúre, alebo iné odlišnosti turista za pár dní pobytu pobadá len veľmi ťažko. Dedinky sú rovnako čisté, rovnako útulné, hostitelia v reštauráciách, hoteloch či hosťovských ...

FOTO

Našincovi sa alpské dedinky podobajú ako vajce vajcu. Drobné rozdiely v architektúre, alebo iné odlišnosti turista za pár dní pobytu pobadá len veľmi ťažko. Dedinky sú rovnako čisté, rovnako útulné, hostitelia v reštauráciách, hoteloch či hosťovských domoch k turistom ústretoví. Snaha aspoň trocha sa odlíšiť je teda na mieste. Niekde majú slávnosť kvetín, inde slávnosť syra, vody či chleba.

Vždy začiatkom júna je v Hermagore festival slaniny, ktorá túto oblasť preslávila. Tento rok sa uskutočnil už 13. ročník. Mesto bolo plné stánkov, kde sa predávala predovšetkým slanina, skvelý syr a mnoho ďalších domácich dôbrot. Na zahryznutie a aj tých tekutých. Príbeh o vzniku festivalu nebolo problém nájsť. Poznajú ho všetci producenti gailtalskej slaniny (Hermagor a okolie leží v doline Gailtal), ktorá má už storočnú tradíciu.

Pred trinástimi rokmi presvedčil taliansky mäsiar Sigi Lasser žijúci v tejto oblasti výrobcov slaniny, aby sa ňou prezentovali. Bola kvalitná, mala osobitú chuť, tak prečo nie? Myšlienka usporiadať festival bola na svete a onedlho sa gailtalská slanina začala predávať aj v iných regiónoch. Neskôr dostala patent v rámci Európskej únie, stala sa vyhľadávanou špecialitou. Prichádzali si ju kupovať turisti a to pomohlo zvýšiť cestovný ruch v tomto regióne. V rámci dvojdňového "špekfestu" sa Hermagorom premelú tisíce ľudí a tak si domáci môžu mädliť ruky.

Výrobný postup vám síce bez problémov vysvetlia, niektoré tajomstvá však predsa len ostanú skryté. Na výrobu sa používa stehno z ošípaných, ktoré kŕmia výhradne produktami z gailtalskej doliny.

Mäso sa dáva do pácu, ktorý obsahuje okrem iného cesnak, černicové listy, hrubú soľ a celé čierne korenie. Hrúbka mäsa určuje dĺžku pácovania. Jeden centimeter, jeden týždeň. Potom sa mäso vyberie, nechá sa vyschnúť a niekoľkokrát za sebou sa údi. Celý proces trvá približne šesť mesiacov. Slanina, viac či menej prerastená, sa krája na takmer priesvitné plátky a podáva sa s chlebom. Je suchšia, podľa osobných skúseností nie je veľmi ťažká na žalúdok a vďaka pácu má výraznejšiu chuť ako tá naša. Aby ste ju dokonale "spálili", dostanete jednoduchú radu. Zalejte ju kalíštekom pálenky a potom zapite pollitrom piva. Ale to je len pre silnejšie žalúdky.

 

FOTO - AUTOR

Gailtalská slanina je suchšia ako tá naša, nezaťažuje príliš žalúdok a vďaka pácu má výraznú chuť.

Mestečko Hermagor sa preslávilo hlavne júnovým festivalom slaniny, ktorá patrí k špecialitám tohto regiónu. Počas neho sa sem na dva dni sťahujú turisti z celého Rakúska, ale aj z neďalekého Talianska a Slovinska.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Cestovanie


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kreditná karta – áno alebo nie
  2. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou
  3. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  4. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  5. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  6. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  7. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
  8. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
  9. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom
  10. Arca Brokerage House s výrazným nárastom aktív pod správou
  1. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou
  2. MiddleCap Equity Partners a Mayfair Assets ukončili fúziu
  3. Súboj olympionikov na Malom Dunaji
  4. 5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu
  5. Dvojitý diplom medzi EU v Bratislave a UNWE v Sofii
  6. Ustanovujúce valné zhromaždenie Alumni klubu EU v Bratislave
  7. Kreditná karta – áno alebo nie
  8. Nemusím sa na nikoho spoliehať
  9. Štátny tajomník envirorezortu: Na sucho musíme byť pripravení.
  10. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  1. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí 27 351
  2. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch? 9 277
  3. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 8 240
  4. Kreditná karta – áno alebo nie 7 856
  5. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina? 5 704
  6. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 5 575
  7. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 5 491
  8. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou 5 084
  9. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 4 696
  10. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 3 973