SME
Streda, 12. máj, 2021 | Meniny má PankrácKrížovkyKrížovky

Gailtalská slanina má v Hermagore festival

Našincovi sa alpské dedinky podobajú ako vajce vajcu. Drobné rozdiely v architektúre, alebo iné odlišnosti turista za pár dní pobytu pobadá len veľmi ťažko. Dedinky sú rovnako čisté, rovnako útulné, hostitelia v reštauráciách, hoteloch či hosťovských ...

FOTO

Našincovi sa alpské dedinky podobajú ako vajce vajcu. Drobné rozdiely v architektúre, alebo iné odlišnosti turista za pár dní pobytu pobadá len veľmi ťažko. Dedinky sú rovnako čisté, rovnako útulné, hostitelia v reštauráciách, hoteloch či hosťovských domoch k turistom ústretoví. Snaha aspoň trocha sa odlíšiť je teda na mieste. Niekde majú slávnosť kvetín, inde slávnosť syra, vody či chleba.

Vždy začiatkom júna je v Hermagore festival slaniny, ktorá túto oblasť preslávila. Tento rok sa uskutočnil už 13. ročník. Mesto bolo plné stánkov, kde sa predávala predovšetkým slanina, skvelý syr a mnoho ďalších domácich dôbrot. Na zahryznutie a aj tých tekutých. Príbeh o vzniku festivalu nebolo problém nájsť. Poznajú ho všetci producenti gailtalskej slaniny (Hermagor a okolie leží v doline Gailtal), ktorá má už storočnú tradíciu.

Pred trinástimi rokmi presvedčil taliansky mäsiar Sigi Lasser žijúci v tejto oblasti výrobcov slaniny, aby sa ňou prezentovali. Bola kvalitná, mala osobitú chuť, tak prečo nie? Myšlienka usporiadať festival bola na svete a onedlho sa gailtalská slanina začala predávať aj v iných regiónoch. Neskôr dostala patent v rámci Európskej únie, stala sa vyhľadávanou špecialitou. Prichádzali si ju kupovať turisti a to pomohlo zvýšiť cestovný ruch v tomto regióne. V rámci dvojdňového "špekfestu" sa Hermagorom premelú tisíce ľudí a tak si domáci môžu mädliť ruky.

Výrobný postup vám síce bez problémov vysvetlia, niektoré tajomstvá však predsa len ostanú skryté. Na výrobu sa používa stehno z ošípaných, ktoré kŕmia výhradne produktami z gailtalskej doliny.

Mäso sa dáva do pácu, ktorý obsahuje okrem iného cesnak, černicové listy, hrubú soľ a celé čierne korenie. Hrúbka mäsa určuje dĺžku pácovania. Jeden centimeter, jeden týždeň. Potom sa mäso vyberie, nechá sa vyschnúť a niekoľkokrát za sebou sa údi. Celý proces trvá približne šesť mesiacov. Slanina, viac či menej prerastená, sa krája na takmer priesvitné plátky a podáva sa s chlebom. Je suchšia, podľa osobných skúseností nie je veľmi ťažká na žalúdok a vďaka pácu má výraznejšiu chuť ako tá naša. Aby ste ju dokonale "spálili", dostanete jednoduchú radu. Zalejte ju kalíštekom pálenky a potom zapite pollitrom piva. Ale to je len pre silnejšie žalúdky.

 

FOTO - AUTOR

Gailtalská slanina je suchšia ako tá naša, nezaťažuje príliš žalúdok a vďaka pácu má výraznú chuť.

Mestečko Hermagor sa preslávilo hlavne júnovým festivalom slaniny, ktorá patrí k špecialitám tohto regiónu. Počas neho sa sem na dva dni sťahujú turisti z celého Rakúska, ale aj z neďalekého Talianska a Slovinska.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Najbrutálnejšie preteky sveta? Extreme E je Formulou 1 v teréne
  2. Tatra banka ako prvá banka na Slovensku vydala zelené dlhopisy
  3. Túžite bývať vo svojom za pár mesiacov? Realita s Variant-Haus®
  4. Chcete mať pasívny príjem vďaka investovaniu? Ako začať?
  5. Toto je budúcnosť dopravy. Vyhrajú elektromobily, autá na vodík alebo hybridy?
  6. Tip na rodinné kombi 4x4 v plnej výbave do 30 000 eur
  7. Klus, Pirošíková, Bošňák dnes o 17.00 o slobode cestovania
  8. Chcete, aby mali školáci Čerstvé hlavičky? Hlasujte
  9. Praktické rady, ako zmierniť prejavy alergií. Kľúčom je interiér
  10. Tepelnou izoláciou POLYFORM pohodlne ušetríte náklady
  1. Union má novinku – Očný balík v hodnote 100 eur pre každého
  2. Čerstvá dvojnásobná mamička porovnáva pôrod v Nemecku
  3. Tretia generácia očných špecialistov prichádza do Košíc
  4. Klus, Pirošíková, Bošňák dnes o 17.00 o slobode cestovania
  5. Chcete, aby mali školáci Čerstvé hlavičky? Hlasujte
  6. Nákupy, ktoré rozbúchajú srdce v nákupnom centre Novum Prešov
  7. Najbrutálnejšie preteky sveta? Extreme E je Formulou 1 v teréne
  8. Vyhrajú elektromobily, autá na vodík alebo hybridy?
  9. Praktické rady, ako zmierniť prejavy alergií. Kľúčom je interiér
  10. Posúvajú svet k lepšiemu: Sociálni inovátori
  1. Prečo držia Slováci peniaze na účtoch, keď im nezarábajú? 15 771
  2. Portfólio manažér: Čaká nás dobré obdobie pre ekonomiku 14 034
  3. Boj Grékov za slobodu prebudil solidaritu v celej Európe 11 508
  4. Pätnásť gréckych ostrovov, kde strávite skvelú letnú dovolenku 11 376
  5. Vyhrajú elektromobily, autá na vodík alebo hybridy? 7 264
  6. Hokejové hviezdy v biznise nezažiarili. Až na jednu výnimku 6 879
  7. O pro-agingu so Soňou Müllerovou, Deň matiek a ekošpeciál 6 368
  8. Zaujímavé príležitosti po kríze. Analytici radia, kam investovať 5 732
  9. Máte 30 a začínate investovať? Týchto 6 vecí potrebujete vedieť 5 649
  10. SME Elektromobilita: Ako nabíjať? Aký majú dojazd? 5 642
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu