SME
Štvrtok, 22. august, 2019 | Meniny má Tichomír
KOMERČNÝ OBSAH

Tipy od sprievodkyne: Ako si užiť dovolenku na nádhernej Ischii?

Hodinky odložte, čas tu nikomu nič nehovorí, hovorí sprievodkyňa.

(Zdroj: dovolenka.sme.sk)

Vraví sa, že turisti smerujú na Capri a domáci Taliani na Ischiu. Najväčší ostrov Neapolského zálivu získava čoraz väčšiu popularitu. Ak máte radi kúpele, aktívny oddych doplnený o klenoty talianskej gastronómie, maličký ostrov v Tyrrhénskom mori sa vám zaraz zapáči.

Čím je Ischia špeciálna a prečo nie je pre každého dovolenkára nám v rozhovore porozprávala sprievodkyňa PaedDr. Jana Palenčárová, Phd., ktorej Ischia prirástla k srdcu.

Aké ste mali pocity pri prvej návšteve Ischie? Má niečo, čo inde v Taliansku nenájdeme?

Rozhodne áno. Spojenie (mentálneho) relaxu, pobytu pri celoročne teplom mori s kúpeľmi je jedinečné. Dovolím si tvrdiť, že inde v Taliansku, ani v Európe sa nedá nájsť podobná kombinácia. V živote sa neraz dostaneme do fázy, keď sa chceme zastaviť a trošku premýšľať o tom, ako ďalej, čo zmeniť. Čoraz viac si uvedomujeme silu prepojenia psychického a fyzického zdravia. A stráviť aktívnu dovolenku, užiť si more a liečiť sa zároveň (neuvedomujúc si to), nemôžete kdekoľvek. Slnkom zaliata zelená Ischia vám to umožní.

Prvé pocity, keď vystúpite na ostrove vás neopustia do konca pobytu. Ocitnete sa akoby v inom svete, mimo civilizácie a ruchu miest. Všetko je tu akési „retro“, ktoré si vás podmaní. Jednoduchosť a pohoda vás nakazia, aj keď niečo práve nefunguje tak, ako má. Budete sa usmievať aj vy a nič sa vám nebude chcieť riešiť. Ostrovania majú úžasnú filozofiu: Ono sa to vyrieši, len pokoj.

Ako sa na ostrov dopraviť?

Cesta na ostrov nie je ľahká. Kto cestuje a vie cestovať sa teraz usmeje a povie si, nič zložité, ale predsalen, je to časovo náročnejšie. Musíte priletieť do Neapolu. Keď vyjdete z terminálu na letisku, prejdete asi 200 m stále rovno k zastávke mestskej dopravy, ktorou sa dostanete do prístavu, či do centra mesta (v sezóne stojí lístok 5 €). Taxíkom z letiska zaplatíte do 30 €/auto (odporúčam, vopred si cenu dohodnite).

Z prístavu Beverello máte trajekt priamo na Ischiu, ktorý v sezóne premáva v priemere každú hodinu. Cesta trvá do hodiny rýchloloďou, niečo cez hodinu klasickým trajektom; cena lístka sa pohybuje od 12 do 18 €/cesta. V prístave Beverello je možnosť zjesť niečo drobné (pizza, panini), dať si pohár vína, espresso a nasať niečo málo z atmosféry. Takto začnete svoju cestu v pohode typickej pre Talianov, s úsmevom. Nachystajte si foťáky, lebo cesta na Ischiu je úchvatná.

Ischia má vcelku kopcovitý terén. Ako sa najlepšie na mieste prepravovať?

Po ostrove odporúčam čo najviac chodiť pešo, užijete si ho. Všetko trvá do 20 minút, maximálne do pol hodiny. Mestská doprava je na ostrove dobre organizovaná, lístok stojí 1,50 €/cesta a kúpite ho na recepciách hotelov, v obchodíkoch s označením T (tabacchi), ale aj v potravinách či v obchode s počítačmi. Existujú aj celotýždenné či mesačné lístky.

Môžete si zobrať aj taxík, no na cenu sa pýtajte vopred. Občas vám taxikár zastaví aj sám a za lístok na dopravu + pár drobnných vás odvezie tam, kde poviete.

Na autá či motorky by som zabudla, hoci požičovne fungujú. Na ostrove je len jedna cesta, široká miestami ako u nás chodníky, preto treba byť zručný a veľmi trpezlivý. Miestni sa zvyknú na ceste zastaviť a prehodiť pár slov, keď vidia kamaráta oproti a tak stojíme všetci. Pešo by ste boli všade asi skôr. Nehodovosť je tam takmer nulová.

Pre aký typ cestovateľov je ostrov vhodný?

Na Ischiu „treba mať oči“. Ischia je pre ľudí, ktorí už veľa prešli, veľa skúsili, zažili. Je pre klientov, ktorí nehľadajú moderné rezorty a prehýbajúce sa stoly. Ischia je pre cestovateľov, ktorí hľadajú zážitok, inšpiráciu, a zároveň chcú byť fit. Chcú mentálny a fyzický relax.

Na ostrove doslova zastal čas. Nájdete tu len malé rodinné hotely s atmosférou sedemdesiatych rokov, usmievavých ľudí, ochotných pomôcť vám v každej situácii a všade pokoj. Hodinky odložte, čas tu nikomu nič nehovorí. Faktom je, že Ischia je pre náročnejších klientov, nie je to dovolenka s hotelom pri mori a bezchybným servisom. Je to návrat v čase, neopísateľná pohoda, zelené more, veľa slnka a zároveň jemný, ale citeľný signál „si tu a teraz“, premýšľaj o sebe. Hovorí sa, že na Ischiu nikto nepríde iba raz. Je čarovná, „zamotá“ vám hlavu, oblaží telo a vy znova prídete. Je v nej niečo magické.

Čo by si návštevníci rozhodne mali pozrieť a akým spôsobom sa dá na ostrove aktívne tráviť dovolenka?

Na Ischii sa veľa kúpe a veľa chodí - schody, cesty a cestičky hore a dole. Ischia sú termály priamo v mori či hneď vedľa a tzv. fumararole, čiže pary vyvierajúce zo zeme, prírodné sauny. Všetko to zažijete v niektorom z termálnych parkov (Poseidon, Negombo, Nitrodi, Castiglione), ale odporúčam aj termál zadarmo Sorgeto, či najhorúcejšiu pláž Maronti s 2000 rokov starými rímskymi kúpeľmi Cava Scura. Ischia sú prekrásne vychádzky po ostrove, všetko je poľahky dosiahnuteľné, ak radi chodíte (samozrejme, mestská doprava funguje).

Čo odporúčam ja? Vyjsť si na vyhliadkový bod Zaro a vidieť Forio s plážami San Francesco a Chiaia ako na dlani, vyšlapať si na najvyšší bod ostrova Monte Epomeo a vidieť absolútne celý ostrov z každej strany.

Zájsť si aspoň do jednej z dvoch botanických záhrad na ostrove La Mortella a Il Ravino. Každá má svoje čaro, svoju atmosféru. Prejdite sa na historické Sant Montano v chutnom Lacco Amen. Navštívte pitoreskné Sant´Angelo, časť ostrova, ktorá je vyhľadávaná najmä osobnosťami zo sveta filmu, hudby či politiky. Tiež tam dobre nakúpite.

Mimochodom nákupy. Za zmienku stojí aj hlavné mesto ostrova Ischia Porto či jeho historická časť Ischia Ponte s ikonickým hradom Castello Aragonese, symbolom ostrova, ktorý vidíte už z mora, keď prichádzate na ostrov. A určite neodíďte z ostrova bez návštevy kostolíka Santa Maria del Soccorso vo Forio. Fyzikálny úkaz, niečo ako polárna žiara, uvidíte len tu, v Istanbule a na istom mieste v Tichom oceáne. Zelený lúč vraj robí navždy šťastných ľudí.

Jednou z možností spoznávania Talianska je gastronómia. Aké špeciality odporúčate ochutnať?

Určite bruschettu da Giuliano - opečený chlieb s ochutenými paradajkami u Giuliana v Serrara-Fontana, parmigianu (niečo ako lasagne, ale namiesto cesta sú tam plátky baklažánu; odporúčam v Punta Chiarito) a špecialitu ostrova Cognilio all´ischitana - králik na ischitánsky spôsob.

Ischitánci sú spätí s pôdou. Ryby a morské plody sú na ostrov dovážané z neďalekej Procidy. Ischitánci sú známi bielym vínom. Odroda Biancolella získala v roku 2018 cenu za najlepšie víno roka.

Zo sladkostí vyskúšajte sfoliatelle (koláčiky z lístkového cesta), či Babá (piškótové cesto namočené do rumu). Najete sa tu hriešne dobre. Ešteže sú tam všade tie schody a cesty hore-dole!

Čo si odniesť z ostrova, aby sme mali spomienku na Ischiu aj doma na Slovensku?

Určite kozmetiku (odporúčam z kúpeľov Nitrodi), keramiku, oleje, najmä citrónový na dochutenie šalátov, bylinky a likéry typické pre Neapolský záliv -Limoncello či Rucolino. Prvý je z citrónov, druhý z rukoly a pijú ich za hlt, ako digestív.

Overené hotely na Ischii

Tím dovolenka.sme.sk testoval hotely na Ischii, aby sme si boli istí, že dovolenku strávite príjemne a v pohodlí. Ktoré hotely odporúčame?

3* Galidon Terme & Village s all inclusive nápojmi v cene (od 449 eur)

article_photo(zdroj: dovolenka.sme.sk)

3* Maremonti (od 299 eur)

article_photo(zdroj: dovolenka.sme.sk)

3*+ Park Hotel Terme Mediterraneo (od 399 eur)

article_photo(zdroj: dovolenka.sme.sk)

4* Punta Imperatore (od 469 eur)

article_photo(zdroj: dovolenka.sme.sk)

4* Parco San Marco (od 489 eur)

article_photo(zdroj: dovolenka.sme.sk)

3* Imperamare (od 519 eur)

article_photo(zdroj: dovolenka.sme.sk)

4* Il Gattopardo Terme & Beauty Farm (od 549 eur)

article_photo(zdroj: dovolenka.sme.sk)

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Oslava prvého miliónu dopadla šokujúco
  2. Zaspomínajte si na detstvo s tradičnými pochúťkami
  3. Najväčšia konferencia o doprave v SR sa už blíži
  4. Tajné funkcie áut: vedeli ste o nich?
  5. Barbados, Portoriko: Plavte sa Južným Karibikom (letenka v cene)
  6. Posezónna špeciálna ponuka na špičkové japonské klimatizácie
  7. Do čoho obliekate svoje deti? Nekvalitnými materiálmi im škodíte
  8. Horúčavy na Slovensku budú častejšie. Koľko stupňov dosiahnu?
  9. Mesto Košice hľadá riaditeľov mestských podnikov
  10. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Mexiku?
  1. Mimoriadny úspech na medzinárodnej súťaži v Číne
  2. Zaspomínajte si na detstvo s tradičnými pochúťkami
  3. Filmári objavili skryté krásy Novej Bane – tu je video
  4. IT je dokonalá ukážka slovenskej kreativity
  5. Tajné funkcie áut: vedeli ste o nich?
  6. Najväčšia konferencia o doprave v SR sa už blíži
  7. Opätovne ožíva bratislavská Koliba Expo
  8. Prvý dojem urobíte len raz. Prečo to platí práve pri predaji?
  9. Otvoria prvú časť zrekonštruovaného Polusu
  10. Dobrá správa z Domaše: Hotel Zátoka na Eve opäť funguje
  1. Tajné funkcie áut: vedeli ste o nich? 24 003
  2. Barbados, Portoriko: Plavte sa Južným Karibikom (letenka v cene) 13 082
  3. Horúčavy na Slovensku budú častejšie. Koľko stupňov dosiahnu? 10 047
  4. Do čoho obliekate svoje deti? Nekvalitnými materiálmi im škodíte 9 249
  5. Oslava prvého miliónu dopadla šokujúco 9 191
  6. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Mexiku? 6 497
  7. Najväčšia konferencia o doprave v SR sa už blíži 5 695
  8. Malebné severné Taliansko: Hory, jazerá, krásne mestá aj móda 4 626
  9. Farma v Krtíši je stredoeurópskym unikátom. Majiteľ neberie plat 4 334
  10. Na horúčavy myslite už pri stavbe domu 4 305