Ako vyzerá hotel, kde je v izbách celý rok pod nulou?

Ľadový hotel vo Švédsku cez víkend po prvý krát zaháji svoju celoročnú prevádzku.

Každá izba je v hoteli unikátnym umeleckým dielom.(Zdroj: Asaf Kliger)

Prvý ľadový hotel na svete sa konečne dočkal celoročnej prevádzky. Doposiaľ museli severo-švédsky Icehotel každý rok postaviť nanovo.

Približne päťtisíc ton ľadu ťažili z priľahlej zamrznutej rieky Torn, na jar sa hotel roztopil. Cyklus trval celých 27 rokov.

Vďaka novej chladiacej technológii na solárny pohon bude konečne možné ľadový hotel prevádzkovať celoročne. "Chceli sme vyjsť v ústrety návštevníkom, ktorí túžili prísť aj počas leta. Taktiež, zimy sú z roka na rok kratšie a my sa tomu musíme prispôsobiť," vysvetľuje zakladateľ hotela Yngve Bergqvist.

Článok pokračuje pod video reklamou

Hotel sa nachádza dvesto kilometrov od polárneho kruhu v Jakkasjärvi. Na ceste za polnočným slnkom či polárnou žiarou majú návštevníci k dispozícii bar, jedenásť izieb ktoré vytvorili svetoví umelci, či deväť luxusných apartmánov so súkromnou saunou.

Niektoré časti hotela plánujú aj naďalej obmieňať, hostí napríklad každoročne prekvapia nové a ľadové diela.

Vnútorné steny celoročného hotela sú vyrobené z ľadových blokov. Aby vydržal zmeny počasia však musí byť vonkajšie steny betónové, dodatočne pokryté zmesou ľadu a snehu.

Kovové rúrky navŕtané v permafroste do päťmetrovej hĺbky pomáhajú udržať vnútornú teplotu hotela na mínus päť stupňov Celzia. Letné teplo do hotela neprenikne, vďaka dôkladnej izolácii sa budova správa ako termoska.

Prečítajte si tiež: Praha má nový hotel. Tancujúci dom ponúka štyri hviezdičky

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  3. Rozprávkové tankovanie
  4. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  5. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  6. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  7. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  8. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  9. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  10. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  1. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  2. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  3. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  4. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  5. Rozprávkové tankovanie
  6. AAA Auto zorganizovalo autogramiádu
  7. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  8. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  9. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  10. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  1. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 15 814
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 924
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 444
  4. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 394
  5. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 436
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 562
  7. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 7 786
  8. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 7 004
  9. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 914
  10. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 911