Jedlo v Grécku. Čo stojí za to ochutnať?

Grécka kuchyňa ponúka mnoho jedál pre slovenské ucho s čudnými názvami. Bez ohľadu na to medzi dovolenkármi boduje.

Grécku gastronómiu netvorí iba chutný gyros.(Zdroj: flickr/cc/jeffreyw)

Grécka kuchyňa je zdravá, ľahká a navyše chutná. Miešajú sa v nej vplyvy viacerých oblasti Stredozemného mora a Balkánu. Ponúka množstvo rýb a morských plodov, olivy a olivový olej, šaláty, kozľacinu či jahňacinu, rôzne druhy jogurtov a syrov.

Posedenie pri dobrom jedle a víne tu preto patria k príjemným zážitkom. Uistite sa, či  ste počas návštevy Grécka ochutnali väčšinu z nasledujúcich jedál.

Choriatiki

To, čo väčšina z nás pozná ako grécky šalát, domáci volajú choriatiki.

Skladá sa najmä z rajčín, uhoriek, šalátu, cibule a slaného syru feta, to všetko poliate olivovým olejom. V gréckych pomeroch má samozrejme každý kuchár svoje vlastné doplnky k tejto základnej receptúre.

Moussaka

Variácie na moussaku má každá stredomorská či balkánska kuchyňa.

Gréci si pri pečení tohto pokrmu zakladajú na postupnom vrstvení ingrediencií, ktoré tvoria restované baklažány, mleté mäso, paradajkové pyré, zemiaky, cibuľa, cesnak a koreniny ako škorica a nové korenie.

To všetko posypané syrom a zaliate bešamelom.

Prečítajte si tiež: Prečítajte si tiež: Pokojná dovolenka? Skúste menej známe grécke ostrovy

Tzatziki

Tzatziki je biely jogurt s nastrúhanou uhorkou, cesnakom a korením. Zvykne sa podávať s bielym chlebom alebo pečivom a cesnakovým maslom.

Zvyčajne sa jedáva ako predjedlo, prípadne aj ako príloha do gyrosu.

Taramosalata

Grécka špecialita taramosalata sa pripravuje z chleba (prípadne zemiakov), cibule, olivového oleja a ikier, ktoré sa spoločne rozmixujú. Pridáva sa podľa chuti aj smotana či cesnak.

Zvyčajne sa podáva ako predjedlo spolu s chlebom alebo toastami.

Komerčne pripravovaná taramosalata má vďaka farbivám ostro ružovú farbu.

Souvlaki

Gréci sú majstri v grilovaní na drevenom uhlí. Naložená jahňacina či kozľacina sa opeká napichnutá na paličke (ako špíz).

Takto pripravené  mäso sa potom (ako istý druh gréckeho fastfoodu) dáva do pitta chleba s paradajkami, cibuľou, čili a cesnakovým tzatziki.  

Prečítajte si tiež: Prečítajte si tiež: Navštívte desať najkrajších gréckych dedín

Gyros

Rozdiel medzi gyrosom, souvlaki či kebabom väčšina z nás nerozozná.

Gyros na rozdiel od souvlaki tvoria na sebe naukladané plátky mäsa opekané na zvislom ražni. Upečené kúsky orezávané z okrajov sa potom podobne ako pri souvlaki spolu so zeleninou a ďalšími prísadami vkladajú do pita chleba.

Saganaki

Pre nás Slovákov to je v podstate grécky vyprážaný syr. Pripravuje sa z tvrdého ovčieho alebo kozieho syra v malej panvici, podľa ktorej dostal pomenovanie.

Zvyčajne sa saganaki podáva pokvapkaný citrónovou šťavou a korením.

Sfougata

Sfougata sú v oleji vysmážané guličky pripravené zo zmesi vajec, syra a korenín.

Niekde sa do tejto zmesi pridávajú podľa ročného obdobia aj huby či pokrájaný cesnak.

Revithokeftedes

Zmes vareného cíceru a korenín môže mať tvar guliek alebo malých placiek, podáva sa so zeleninou.

Ak ste už jedli blízkovýchodný falafel, dalo by sa toto jedlo prirovnať práve k nemu. Niektorí Gréci to však neradi priznávajú.

Baklava

Tento sladký zákusok je rozšírený nielen v Grécku, ale na celom Blízkom Východe.

Medzi viacerými vrstvami lístkového cesta je zmes z posekaných orechov alebo mandlí, ktoré pokope drží sladký med alebo sirup.

Loukoumades

Tento sladký dezert by sa dal najlepšie prirovnať k našim vysmážaným šiškám.

Drobnejšie v oleji smažené guľky sú však zaliate voňavým medom, čokoládou, niekedy posypané mletou škoricou a sezamom.

article_photo

 

Najčítanejšie na SME Cestovanie


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. Už aj seniori presadajú do SUV
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  5. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  6. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  7. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  8. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  9. Stavebný úrad neoprávnene predĺžil americkej ambasáde lehotu
  10. Grantová výzva na vykonávanie činností centier Europe Direct
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 27 810
  2. Ako sme jazdili v socializme 3 773
  3. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 2 052
  4. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 1 748
  5. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 707
  6. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me 1 573
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 444
  8. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 388
  9. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 1 352
  10. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 194