Jedlo v Grécku. Čo stojí za to ochutnať?

Grécka kuchyňa ponúka mnoho jedál pre slovenské ucho s čudnými názvami. Bez ohľadu na to medzi dovolenkármi boduje.

Grécku gastronómiu netvorí iba chutný gyros.(Zdroj: flickr/cc/jeffreyw)

Grécka kuchyňa je zdravá, ľahká a navyše chutná. Miešajú sa v nej vplyvy viacerých oblasti Stredozemného mora a Balkánu. Ponúka množstvo rýb a morských plodov, olivy a olivový olej, šaláty, kozľacinu či jahňacinu, rôzne druhy jogurtov a syrov.

Posedenie pri dobrom jedle a víne tu preto patria k príjemným zážitkom. Uistite sa, či  ste počas návštevy Grécka ochutnali väčšinu z nasledujúcich jedál.

Choriatiki

To, čo väčšina z nás pozná ako grécky šalát, domáci volajú choriatiki.

Skladá sa najmä z rajčín, uhoriek, šalátu, cibule a slaného syru feta, to všetko poliate olivovým olejom. V gréckych pomeroch má samozrejme každý kuchár svoje vlastné doplnky k tejto základnej receptúre.

Moussaka

Variácie na moussaku má každá stredomorská či balkánska kuchyňa.

Gréci si pri pečení tohto pokrmu zakladajú na postupnom vrstvení ingrediencií, ktoré tvoria restované baklažány, mleté mäso, paradajkové pyré, zemiaky, cibuľa, cesnak a koreniny ako škorica a nové korenie.

To všetko posypané syrom a zaliate bešamelom.

Prečítajte si tiež: Pokojná dovolenka? Skúste menej známe grécke ostrovy

Tzatziki

Tzatziki je biely jogurt s nastrúhanou uhorkou, cesnakom a korením. Zvykne sa podávať s bielym chlebom alebo pečivom a cesnakovým maslom.

Zvyčajne sa jedáva ako predjedlo, prípadne aj ako príloha do gyrosu.

Taramosalata

Grécka špecialita taramosalata sa pripravuje z chleba (prípadne zemiakov), cibule, olivového oleja a ikier, ktoré sa spoločne rozmixujú. Pridáva sa podľa chuti aj smotana či cesnak.

Zvyčajne sa podáva ako predjedlo spolu s chlebom alebo toastami.

Komerčne pripravovaná taramosalata má vďaka farbivám ostro ružovú farbu.

Souvlaki

Gréci sú majstri v grilovaní na drevenom uhlí. Naložená jahňacina či kozľacina sa opeká napichnutá na paličke (ako špíz).

Takto pripravené  mäso sa potom (ako istý druh gréckeho fastfoodu) dáva do pitta chleba s paradajkami, cibuľou, čili a cesnakovým tzatziki.  

Prečítajte si tiež: Navštívte desať najkrajších gréckych dedín

Gyros

Rozdiel medzi gyrosom, souvlaki či kebabom väčšina z nás nerozozná.

Gyros na rozdiel od souvlaki tvoria na sebe naukladané plátky mäsa opekané na zvislom ražni. Upečené kúsky orezávané z okrajov sa potom podobne ako pri souvlaki spolu so zeleninou a ďalšími prísadami vkladajú do pita chleba.

Saganaki

Pre nás Slovákov to je v podstate grécky vyprážaný syr. Pripravuje sa z tvrdého ovčieho alebo kozieho syra v malej panvici, podľa ktorej dostal pomenovanie.

Zvyčajne sa saganaki podáva pokvapkaný citrónovou šťavou a korením.

Sfougata

Sfougata sú v oleji vysmážané guličky pripravené zo zmesi vajec, syra a korenín.

Niekde sa do tejto zmesi pridávajú podľa ročného obdobia aj huby či pokrájaný cesnak.

Revithokeftedes

Zmes vareného cíceru a korenín môže mať tvar guliek alebo malých placiek, podáva sa so zeleninou.

Ak ste už jedli blízkovýchodný falafel, dalo by sa toto jedlo prirovnať práve k nemu. Niektorí Gréci to však neradi priznávajú.

Baklava

Tento sladký zákusok je rozšírený nielen v Grécku, ale na celom Blízkom Východe.

Medzi viacerými vrstvami lístkového cesta je zmes z posekaných orechov alebo mandlí, ktoré pokope drží sladký med alebo sirup.

Loukoumades

Tento sladký dezert by sa dal najlepšie prirovnať k našim vysmážaným šiškám.

Drobnejšie v oleji smažené guľky sú však zaliate voňavým medom, čokoládou, niekedy posypané mletou škoricou a sezamom.

Načítavám video...
article_photo

 

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Čo majú študovať naše deti, aby si v budúcnosti našli prácu?
  2. Hovoriaci prekladač reči do vrecka Langie - až 52 jazykov!
  3. Platbami kartou míňame viac. Čo by obchodníci mali vedieť o zákazníkoch
  4. Slovenské ovocie a zelenina - máme ich v obchodoch dostatok?
  5. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie
  6. Mobil banking VÚB opäť bližšie k najlepšej bankovej aplikácii
  7. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád
  8. Objavte novinku s duálnym účinkom proti starnutiu pleti
  9. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre
  10. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia
  1. Slovensko spieva koledy
  2. Workshop Inštitútu Ronalda Coasa na EU v Bratislave
  3. Stavbárska olympiáda 2018/19 vás očakáva
  4. Diplomacia v praxi – unikát, ktorý funguje dodnes
  5. Hitem jsou cyklopočítače Mio - pro zábavu i výkon
  6. Slovenské ovocie a zelenina - máme ich v obchodoch dostatok?
  7. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie
  8. Kartou míňame viac. Čo by obchodníci mali vedieť o zákazníkoch
  9. Autokamery Mio a navigace teď s 3letou záruční dobou
  10. Move in immediately, if you feel like it
  1. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie 42 160
  2. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia 15 390
  3. Takto vyzerá miesto, odkiaľ k nám putuje slovenské hovädzie 10 113
  4. Na školách potrebujeme kontroverznejšie témy. Byť ticho nepomáha 7 804
  5. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 7 739
  6. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME 7 624
  7. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 7 315
  8. Prehrieva sa vám mobil? Môžete prísť o peniaze 6 264
  9. Geológ: recykláciu umelého kopca v Slnečniciach sledujeme denne 5 860
  10. Slováci sa pripravujú o stovky až tisícky eur 5 734