SME
Pondelok, 25. január, 2021 | Meniny má GejzaKrížovkyKrížovky

Jedlo v Grécku. Čo stojí za to ochutnať?

Grécka kuchyňa ponúka mnoho jedál pre slovenské ucho s čudnými názvami. Bez ohľadu na to medzi dovolenkármi boduje.

Grécku gastronómiu netvorí iba chutný gyros.Grécku gastronómiu netvorí iba chutný gyros. (Zdroj: flickr/cc/jeffreyw)

Grécka kuchyňa je zdravá, ľahká a navyše chutná. Miešajú sa v nej vplyvy viacerých oblasti Stredozemného mora a Balkánu. Ponúka množstvo rýb a morských plodov, olivy a olivový olej, šaláty, kozľacinu či jahňacinu, rôzne druhy jogurtov a syrov.

Posedenie pri dobrom jedle a víne tu preto patria k príjemným zážitkom. Uistite sa, či  ste počas návštevy Grécka ochutnali väčšinu z nasledujúcich jedál.

Choriatiki

To, čo väčšina z nás pozná ako grécky šalát, domáci volajú choriatiki.

Skladá sa najmä z rajčín, uhoriek, šalátu, cibule a slaného syru feta, to všetko poliate olivovým olejom. V gréckych pomeroch má samozrejme každý kuchár svoje vlastné doplnky k tejto základnej receptúre.

Skryť Vypnúť reklamu

Moussaka

Variácie na moussaku má každá stredomorská či balkánska kuchyňa.

Gréci si pri pečení tohto pokrmu zakladajú na postupnom vrstvení ingrediencií, ktoré tvoria restované baklažány, mleté mäso, paradajkové pyré, zemiaky, cibuľa, cesnak a koreniny ako škorica a nové korenie.

To všetko posypané syrom a zaliate bešamelom.

Prečítajte si tiež: Pokojná dovolenka? Skúste menej známe grécke ostrovy Čítajte 

Tzatziki

Tzatziki je biely jogurt s nastrúhanou uhorkou, cesnakom a korením. Zvykne sa podávať s bielym chlebom alebo pečivom a cesnakovým maslom.

Zvyčajne sa jedáva ako predjedlo, prípadne aj ako príloha do gyrosu.

Taramosalata

Grécka špecialita taramosalata sa pripravuje z chleba (prípadne zemiakov), cibule, olivového oleja a ikier, ktoré sa spoločne rozmixujú. Pridáva sa podľa chuti aj smotana či cesnak.

Zvyčajne sa podáva ako predjedlo spolu s chlebom alebo toastami.

Skryť Vypnúť reklamu

Komerčne pripravovaná taramosalata má vďaka farbivám ostro ružovú farbu.

Souvlaki

Gréci sú majstri v grilovaní na drevenom uhlí. Naložená jahňacina či kozľacina sa opeká napichnutá na paličke (ako špíz).

Takto pripravené  mäso sa potom (ako istý druh gréckeho fastfoodu) dáva do pitta chleba s paradajkami, cibuľou, čili a cesnakovým tzatziki.  

Prečítajte si tiež: Navštívte desať najkrajších gréckych dedín Čítajte 

Gyros

Rozdiel medzi gyrosom, souvlaki či kebabom väčšina z nás nerozozná.

Gyros na rozdiel od souvlaki tvoria na sebe naukladané plátky mäsa opekané na zvislom ražni. Upečené kúsky orezávané z okrajov sa potom podobne ako pri souvlaki spolu so zeleninou a ďalšími prísadami vkladajú do pita chleba.

Saganaki

Pre nás Slovákov to je v podstate grécky vyprážaný syr. Pripravuje sa z tvrdého ovčieho alebo kozieho syra v malej panvici, podľa ktorej dostal pomenovanie.

Skryť Vypnúť reklamu

Zvyčajne sa saganaki podáva pokvapkaný citrónovou šťavou a korením.

Sfougata

Sfougata sú v oleji vysmážané guličky pripravené zo zmesi vajec, syra a korenín.

Niekde sa do tejto zmesi pridávajú podľa ročného obdobia aj huby či pokrájaný cesnak.

Revithokeftedes

Zmes vareného cíceru a korenín môže mať tvar guliek alebo malých placiek, podáva sa so zeleninou.

Ak ste už jedli blízkovýchodný falafel, dalo by sa toto jedlo prirovnať práve k nemu. Niektorí Gréci to však neradi priznávajú.

Baklava

Tento sladký zákusok je rozšírený nielen v Grécku, ale na celom Blízkom Východe.

Medzi viacerými vrstvami lístkového cesta je zmes z posekaných orechov alebo mandlí, ktoré pokope drží sladký med alebo sirup.

Loukoumades

Tento sladký dezert by sa dal najlepšie prirovnať k našim vysmážaným šiškám.

Skryť Vypnúť reklamu

Drobnejšie v oleji smažené guľky sú však zaliate voňavým medom, čokoládou, niekedy posypané mletou škoricou a sezamom.

Načítavam video...

 

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  3. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  4. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  5. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  8. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  1. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  2. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  3. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  4. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  5. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  6. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Hygge ako životný štýl
  10. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 42 945
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 26 679
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 15 309
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 206
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 759
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 691
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 404
  8. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 374
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 294
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 158
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu