SME
Štvrtok, 29. september, 2022 | Meniny má Michal, Michaela

V Chorvátsku si pochutnáte na týchto špecialitách

Pozrite si, ktoré tradičné jedlá v Chorvátsku patria medzi najlepšie gastronomické špeciality.

Tradičné jedlá Chorvátska.Tradičné jedlá Chorvátska. (Zdroj: flickr.com/kate kate)

Chorvátsko má okrem skvelého Jadranu a krásneho vnútrozemia aj bohatú kulinársku tradíciu. Jedlá sa líšia od regiónu k regiónu a Chorváti sú na svoju kuchyňu právom hrdí. 

Vo vnútrozemí Chorvátska prevládajú vplyvy slovanskej kuchyne, ktorá je nám blízka. Typické je varenie na masti a používanie čierneho korenia, papriky a cesnaku. V novších receptoch je viditeľný aj vplyv maďarskej a rakúskej kultúry. Jedlá sú jednoduché a založené na variáciách základných surovín ako mlieko, mliečne výrobky, obilniny, strukoviny a mäso.

SkryťVypnúť reklamu

Na pobreží môžete ochutnať typickú stredomorskú kuchyňu s pôvodom v gréckej a rímskej kultúre. Používa sa hlavne olivový olej a bylinky. Z nich najčastejšie rozmarín, šalvia, bobkový list, oregano, muškátový oriešok alebo kôra z citrusového ovocia. V základných surovinách prevládajú morské ryby, morské mäkkýše, cestoviny a množstvo zeleniny. Mäso je typické pre slávnostné pokrmy a prevláda jahňacie, hovädzie a hydina.

Prečítajte si tiež: Ako si vybrať na dovolenke v Chorvátsku rybu Čítajte 

Typické jedlá v Dalmácii

Pokrmy v Dalmácii sa pripravujú prevažne varením vo vode, grilovaním alebo Pod Peko, čo je špeciálne pečenie v kamennej peci. Tradičné reštaurácie, ktoré sa špecializujú na dalmátske jedlá nájdete pod názvom konoba.

Jedným z najslávnejších jedál je Dalmátsky pršut (údená šunka), ktorá sa zvyčajne podáva s olivami a syrom ako tradičné predjedlo. Z polievok je typická rybacia polievka so zelerom, petržlenom a ryžou. K tradičným jedlám patrí hlavne brudet, čo je guláš z morských plodov. Podáva sa s palentou, ktorá je u nás známa ako polenta, čiže kukuričná kaša.

SkryťVypnúť reklamu

Ku skutočným gurmánskym pochúťkam patrí Crni rizot. Toto čierne rizoto je z morských plodov, kde nesmú chýbať chobotnice a sépie, ktoré svojim „atramentom“ dodávajú typickú chuť a hlavne čiernu farbu.

Slávnostným jedlom je pašticada, čo je hovädzie mäso v omáčke, ktorá je bohatá na chute rôznych byliniek. Pri rôznych príležitostiach sa ako pohostenie podávajú aj slané sardinky, ktoré sa zvyčajne zapíjajú červeným vínom.

K tradičným dalmátskym jedlám patrí aj Soparnik, čo je pikantný koláč plnený mangoldom. Každoročne v júli sa koná Soparnik Festival v Dugi Rat. Chorvátske ministerstvo kultúry vyhlásilo Soparnik za nehmotné kultúrne dedičstvo Chorvátska.

Prečítajte si tiež: Pozrite si Chorvátsko pred sezónou na fotografiách Čítajte 

Jedlá Istrie a Kvarneru

Chorvátske oblasti na severnom pobreží Jadranu predstavujú v kulinárskom svete zmes kontinentálnej a stredomorskej kuchyne. Avšak k obľúbeným jedlám na Istrii patria hlavne domáce cestoviny. Najznámejšie sú fuži a pljukanci, podávané s rôznymi omáčkami. Pljukanci typicky dostanete so šunkovou alebo špargľovou omáčkou. Fuži sa podáva často s hľuzovkovou omáčkou.

SkryťVypnúť reklamu

Hľuzovky sú vychýrenou špecialitou na Istrii. Sú tu dva druhy, biele aj čierne a hľadajú sa za pomoci špeciálne vycvičených psov. V mnohých reštauráciách ich možno ochutnávať v rôznych kombináciách pokrmov.

Pre Kvarnerský záliv je typická vôňa šalvie a levandule. Jedlá sú založené hlavne na morských rybách a mäkkýšoch v kombinácii s rôznymi bylinkami.

K regionálnym pochúťkam patrí Paški sir z ostrova Pag. Je vyrobený z ovčieho alebo kozieho mlieka. Ten sa podáva s nemenej slávnou šunkou pršut. O šunke z Pagu sa hovorí, že je najlepšia z celého Chorvátska. Vďačí za to vetru zvanom Bóra, ktorý vanie na ostrov z vrchu Velebit.

Jedlá vo vnútrozemí Chorvátska

Kontinentálna kuchyňa Chorvátska sa v mnohom podobá na tradičnú slovenskú kuchyňu. Z polievok sú typické hovädzia a kuracia. Mäso sa varí so zeleninou a podáva s domácimi rezancami alebo knedličkami. V zime sa varia zemiakové, kapustové a strukovinové polievky, typicky ochutené paprikou a cesnakom.

SkryťVypnúť reklamu

Na rozdiel od pobrežných oblastí, mäsové jedlá tvoria základ každodenných pokrmov. Mäso z Tiblica je typickým jedlom v Medjimurci. Je to údené bravčové uložené v drevenom sude.

Zaujímavá je aj Pržolica, teda hovädzie mäso, ktoré je vyprážané a potom udusené so slaninou a nakoniec ešte zapečené so zeleninou. Tradičný pokrm, ktorý sa pripravuje varením vonku vo veľkom liatinovom kotli na otvorenom ohni je Čobanac. Ide o pokrm z duseného mäsa a po celej krajine sa pripravujú rôzne variácie tejto receptúry.

K najnovšiemu kulinárskemu dedičstvu patrí čevapčiči, ktoré je národným jedlom z Bosny a Hercegoviny. Vďaka existencii bývalej Juhoslávie sa však toto jedlo rozšírilo a zostalo v obľube Chorvátov. Pripravuje sa z mletého hovädzieho mäsa a tradične sa tvarujú špeciálnym lievikom. V obmenách receptúry je tiež kombinácia mletého hovädzieho a bravčového mäsa.

SkryťVypnúť reklamu

 

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Atos má „platinovú“ medailu EcoVadis za postoj k udržateľnosti
  2. Piešťanská firma ovládla svet zubárskych kresiel
  3. 5 príkladov, kedy banke nejde len o peniaze
  4. Školy môžu získať podporu pre zelené projekty
  5. Európska noc výskumníkov prináša zážitky s vedou opäť naživo
  6. Riskovali viac než iní. Jeden z nich sa slávy nedožil
  7. Takto si nastavíte, aby vám maily od SME nekončili v spame
  8. Digitálne dvojča v Konštrukta-TireTech
  1. SITA Slovenská tlačová agentúra zlepšuje dostupnosť služieb
  2. 4 veci, na ktoré si treba dať pozor pri zateplení šikmej strechy
  3. 5 príkladov, kedy banke nejde len o peniaze
  4. Atos má „platinovú“ medailu EcoVadis za postoj k udržateľnosti
  5. Jablone prinášajú už tretiu úrodu. A je rovnako bohatá.
  6. Školy môžu získať podporu pre zelené projekty
  7. Európska noc výskumníkov prináša zážitky s vedou opäť naživo
  8. Jednodňovú zdravotnú starostlivosť preferujú lekári aj pacienti
  1. Osem cestovateľských tipov, kam sa vybrať cez jesenné prázdniny 11 328
  2. Tejto zelenine patrí štvrté miesto na svete. Máte ju doma? 4 855
  3. Riskovali viac než iní. Jeden z nich sa slávy nedožil 4 783
  4. Európska noc výskumníkov prináša zážitky s vedou opäť naživo 4 761
  5. Vyskúšajte vylepšenú aplikáciu SME aj s novou SME Minútou 3 745
  6. Digitálne dvojča v Konštrukta-TireTech 3 643
  7. Piešťanská firma ovládla svet zubárskych kresiel 3 620
  8. Bublina: Hravý a kreatívny časopis pre deti v denníku SME 2 606
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Veronika Michalčíková: Španielska Andalúzia (1): Arabská pevnosť, katolícka katedrála a gigantická koncentrácia skleníkov
  2. Ľuboš Vodička: Hrady české, moravské a sliezske: Bítov
  3. Aleš Tvrdý: Durban ma privítal "vo veľkom štýle"
  4. Nikoleta Čáková: Púť na koniec sveta II. (Finisterre Camino)
  5. Vladimír Benčík: Malta 1/3 – návšteva u „hadích kňazov“ s dlhými lebkami
  6. Blanka Ulaherová: Konečne opäť Bosna
  7. Martin Majzlan: Skaza a tragédia Aralského jazera
  8. Aleš Tvrdý: Vlakom po Európe
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú. 12 863
  2. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia v Rusku dobrou správou? 10 628
  3. Roman Kebísek: Malý prehľad prepadov Jánošíka, ku ktorým sa priznal 9 927
  4. Matúš Lazúr: Čo bude špendlíkom ktorý spôsobí prasknutie realitnej bubliny? 7 374
  5. Janka Bittó Cigániková: Katarína Hatráková a Romana Tabák sa dnes stali symbolom pokrytectva a bezcharakternosti 5 627
  6. Ján Valchár: Mohylizácia ruských brancov. Presne podľa plánu. 3 599
  7. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia dobrá, diel tretí. 3 538
  8. Marek Strapko: Irán vs. Rusko 3 339
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926
SkryťZatvoriť reklamu