SME

V Chorvátsku si pochutnáte na týchto špecialitách

Pozrite si, ktoré tradičné jedlá v Chorvátsku patria medzi najlepšie gastronomické špeciality.

Tradičné jedlá Chorvátska.Tradičné jedlá Chorvátska. (Zdroj: flickr.com/kate kate)

Chorvátsko má okrem skvelého Jadranu a krásneho vnútrozemia aj bohatú kulinársku tradíciu. Jedlá sa líšia od regiónu k regiónu a Chorváti sú na svoju kuchyňu právom hrdí. 

Vo vnútrozemí Chorvátska prevládajú vplyvy slovanskej kuchyne, ktorá je nám blízka. Typické je varenie na masti a používanie čierneho korenia, papriky a cesnaku. V novších receptoch je viditeľný aj vplyv maďarskej a rakúskej kultúry. Jedlá sú jednoduché a založené na variáciách základných surovín ako mlieko, mliečne výrobky, obilniny, strukoviny a mäso.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Na pobreží môžete ochutnať typickú stredomorskú kuchyňu s pôvodom v gréckej a rímskej kultúre. Používa sa hlavne olivový olej a bylinky. Z nich najčastejšie rozmarín, šalvia, bobkový list, oregano, muškátový oriešok alebo kôra z citrusového ovocia. V základných surovinách prevládajú morské ryby, morské mäkkýše, cestoviny a množstvo zeleniny. Mäso je typické pre slávnostné pokrmy a prevláda jahňacie, hovädzie a hydina.

Prečítajte si tiež: Ako si vybrať na dovolenke v Chorvátsku rybu Čítajte 

Typické jedlá v Dalmácii

Pokrmy v Dalmácii sa pripravujú prevažne varením vo vode, grilovaním alebo Pod Peko, čo je špeciálne pečenie v kamennej peci. Tradičné reštaurácie, ktoré sa špecializujú na dalmátske jedlá nájdete pod názvom konoba.

Jedným z najslávnejších jedál je Dalmátsky pršut (údená šunka), ktorá sa zvyčajne podáva s olivami a syrom ako tradičné predjedlo. Z polievok je typická rybacia polievka so zelerom, petržlenom a ryžou. K tradičným jedlám patrí hlavne brudet, čo je guláš z morských plodov. Podáva sa s palentou, ktorá je u nás známa ako polenta, čiže kukuričná kaša.

SkryťVypnúť reklamu

Ku skutočným gurmánskym pochúťkam patrí Crni rizot. Toto čierne rizoto je z morských plodov, kde nesmú chýbať chobotnice a sépie, ktoré svojim „atramentom“ dodávajú typickú chuť a hlavne čiernu farbu.

Slávnostným jedlom je pašticada, čo je hovädzie mäso v omáčke, ktorá je bohatá na chute rôznych byliniek. Pri rôznych príležitostiach sa ako pohostenie podávajú aj slané sardinky, ktoré sa zvyčajne zapíjajú červeným vínom.

K tradičným dalmátskym jedlám patrí aj Soparnik, čo je pikantný koláč plnený mangoldom. Každoročne v júli sa koná Soparnik Festival v Dugi Rat. Chorvátske ministerstvo kultúry vyhlásilo Soparnik za nehmotné kultúrne dedičstvo Chorvátska.

Prečítajte si tiež: Pozrite si Chorvátsko pred sezónou na fotografiách Čítajte 

Jedlá Istrie a Kvarneru

Chorvátske oblasti na severnom pobreží Jadranu predstavujú v kulinárskom svete zmes kontinentálnej a stredomorskej kuchyne. Avšak k obľúbeným jedlám na Istrii patria hlavne domáce cestoviny. Najznámejšie sú fuži a pljukanci, podávané s rôznymi omáčkami. Pljukanci typicky dostanete so šunkovou alebo špargľovou omáčkou. Fuži sa podáva často s hľuzovkovou omáčkou.

SkryťVypnúť reklamu

Hľuzovky sú vychýrenou špecialitou na Istrii. Sú tu dva druhy, biele aj čierne a hľadajú sa za pomoci špeciálne vycvičených psov. V mnohých reštauráciách ich možno ochutnávať v rôznych kombináciách pokrmov.

Pre Kvarnerský záliv je typická vôňa šalvie a levandule. Jedlá sú založené hlavne na morských rybách a mäkkýšoch v kombinácii s rôznymi bylinkami.

K regionálnym pochúťkam patrí Paški sir z ostrova Pag. Je vyrobený z ovčieho alebo kozieho mlieka. Ten sa podáva s nemenej slávnou šunkou pršut. O šunke z Pagu sa hovorí, že je najlepšia z celého Chorvátska. Vďačí za to vetru zvanom Bóra, ktorý vanie na ostrov z vrchu Velebit.

Jedlá vo vnútrozemí Chorvátska

Kontinentálna kuchyňa Chorvátska sa v mnohom podobá na tradičnú slovenskú kuchyňu. Z polievok sú typické hovädzia a kuracia. Mäso sa varí so zeleninou a podáva s domácimi rezancami alebo knedličkami. V zime sa varia zemiakové, kapustové a strukovinové polievky, typicky ochutené paprikou a cesnakom.

SkryťVypnúť reklamu

Na rozdiel od pobrežných oblastí, mäsové jedlá tvoria základ každodenných pokrmov. Mäso z Tiblica je typickým jedlom v Medjimurci. Je to údené bravčové uložené v drevenom sude.

Zaujímavá je aj Pržolica, teda hovädzie mäso, ktoré je vyprážané a potom udusené so slaninou a nakoniec ešte zapečené so zeleninou. Tradičný pokrm, ktorý sa pripravuje varením vonku vo veľkom liatinovom kotli na otvorenom ohni je Čobanac. Ide o pokrm z duseného mäsa a po celej krajine sa pripravujú rôzne variácie tejto receptúry.

K najnovšiemu kulinárskemu dedičstvu patrí čevapčiči, ktoré je národným jedlom z Bosny a Hercegoviny. Vďaka existencii bývalej Juhoslávie sa však toto jedlo rozšírilo a zostalo v obľube Chorvátov. Pripravuje sa z mletého hovädzieho mäsa a tradične sa tvarujú špeciálnym lievikom. V obmenách receptúry je tiež kombinácia mletého hovädzieho a bravčového mäsa.

SkryťVypnúť reklamu

 

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Komerčné články

  1. Detox pre vaše auto. Prejaví sa v spotrebe aj vo výkone
  2. Poškodené čelné sklo? Vieme ako si ho dáte do poriadku aj bez spoluúčasti
  3. Z ruky do úst: Viete, koľko rodín nemá žiadnu finančnú rezervu?
  4. Dubová alej prichádza s dostupnejším bývaním na predmestí
  5. Známy šéfkuchár radí: Takto budú bezlepkové pagáče dlhšie mäkké
  6. S. Moravčík: 30-dňová záruka vianočky? Ja by som ju nejedol
  7. Zober loptu, nie mobil. Cieľom je prepojiť úspešných športovcov
  8. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  1. Doma v záhrade je najčítanejší mesačník na Slovensku
  2. Známy šéfkuchár radí: Takto budú bezlepkové pagáče dlhšie mäkké
  3. Z ruky do úst: Viete, koľko rodín nemá žiadnu finančnú rezervu?
  4. S. Moravčík: 30-dňová záruka vianočky? Ja by som ju nejedol
  5. Dubová alej prichádza s dostupnejším bývaním na predmestí
  6. Poškodené čelné sklo? Vieme ako si ho dáte do poriadku
  7. Príbeh firmy, ktorá si získala celé Slovensko
  8. Zober loptu, nie mobil. Cieľom je prepojiť úspešných športovcov
  1. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku 17 478
  2. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť 6 330
  3. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny 5 702
  4. Ženy nepatria za volant? Majiteľ autoškoly má iný názor 4 594
  5. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 4 555
  6. Plátené tašky a opakované použitie 4 182
  7. Prenájmom bytu môžete zlepšiť životy 2 019
  8. Detox pre vaše auto. Prejaví sa v spotrebe aj vo výkone 2 011
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Pavel Baláž: V Bologni si vykrútite krky - pri pohľadoch na vysoké veže
  2. Ján Komrska: Mulhacén, Španielsko
  3. Patrik Užák: Balada o Balatóne
  4. Peter Lacina: Toskánsko za humnami: Spring '25
  5. Ladislav Kucharik: Rio 01 - Holé zadky v meste hriechu, pod rukami Krista
  6. Soňa Fröhlichová: Bazilej (Basel, Bâle) je pozoruhodné mesto, žijúce kultúrou, športom a tradíciami
  7. Soňa Fröhlichová: Bazilejský karneval trvá 72 hodín
  8. Iveta Bakitová: Fínsko - 5 dní v krajine tisícich jazier v zime
  1. Janka Bittó Cigániková: Šialený zákon na ochranu kňazov schválený. Od 1. júla ich musia pustiť všade - aj na gynekologické a detské oddelenia 100 706
  2. Jozef Varga: Dvoje kruhy pod očami, bledý ako stena, aj takto dnes vyzerá Fico... 26 070
  3. Dušan Koniar: Pokojne sa vzdám trinásteho dôchodku, ak 17 039
  4. Jozef Černek: Sprevádzal som Putinovcov – keď zistili, že ich kamoši z Maďarska chcú obsadiť aj Slovensko, stíchli 12 404
  5. Ivan Čáni: Tibor Gašpar a oni – učebnicový „vzor“ morálky, čestnosti, spravodlivosti. 12 329
  6. Martin Fronk: Zabudnuté kúpele ožili: Ako dobrovoľníci premenili ruinu na lesný raj 10 711
  7. Ján Valchár: Ukrajinský darček na ruský deň detí (alebo ako spáliť ruskú flotilu zo záhradného domčeka) 7 981
  8. Elena Antalová: Pani riaditeľka STVR, to Vy? 7 179
  1. Marian Nanias: Áno, jadrové palivo nie sú fazuľky….
  2. Věra Tepličková: Kňazi pri pôrode?
  3. Radko Mačuha: Tak sme si vyštrngali deň pracovného nasadenia.
  4. Věra Tepličková: Viete, kto sú Machaláni?
  5. Radko Mačuha: Bože, asi preto, že je to vzácne?
  6. Věra Tepličková: Keď Eštok nevie, čí je, Danko chce mať pokoj na ceste za stolicou a Fico hrá vabank...
  7. Radko Mačuha: Demilitarizácia Ruska cez joystick.
  8. Radko Mačuha: Veď na východe nič nieje.
SkryťZatvoriť reklamu