SME

V Chorvátsku si pochutnáte na týchto špecialitách

Pozrite si, ktoré tradičné jedlá v Chorvátsku patria medzi najlepšie gastronomické špeciality.

Tradičné jedlá Chorvátska.Tradičné jedlá Chorvátska. (Zdroj: flickr.com/kate kate)

Chorvátsko má okrem skvelého Jadranu a krásneho vnútrozemia aj bohatú kulinársku tradíciu. Jedlá sa líšia od regiónu k regiónu a Chorváti sú na svoju kuchyňu právom hrdí. 

Vo vnútrozemí Chorvátska prevládajú vplyvy slovanskej kuchyne, ktorá je nám blízka. Typické je varenie na masti a používanie čierneho korenia, papriky a cesnaku. V novších receptoch je viditeľný aj vplyv maďarskej a rakúskej kultúry. Jedlá sú jednoduché a založené na variáciách základných surovín ako mlieko, mliečne výrobky, obilniny, strukoviny a mäso.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Na pobreží môžete ochutnať typickú stredomorskú kuchyňu s pôvodom v gréckej a rímskej kultúre. Používa sa hlavne olivový olej a bylinky. Z nich najčastejšie rozmarín, šalvia, bobkový list, oregano, muškátový oriešok alebo kôra z citrusového ovocia. V základných surovinách prevládajú morské ryby, morské mäkkýše, cestoviny a množstvo zeleniny. Mäso je typické pre slávnostné pokrmy a prevláda jahňacie, hovädzie a hydina.

Prečítajte si tiež: Ako si vybrať na dovolenke v Chorvátsku rybu Čítajte 

Typické jedlá v Dalmácii

Pokrmy v Dalmácii sa pripravujú prevažne varením vo vode, grilovaním alebo Pod Peko, čo je špeciálne pečenie v kamennej peci. Tradičné reštaurácie, ktoré sa špecializujú na dalmátske jedlá nájdete pod názvom konoba.

Jedným z najslávnejších jedál je Dalmátsky pršut (údená šunka), ktorá sa zvyčajne podáva s olivami a syrom ako tradičné predjedlo. Z polievok je typická rybacia polievka so zelerom, petržlenom a ryžou. K tradičným jedlám patrí hlavne brudet, čo je guláš z morských plodov. Podáva sa s palentou, ktorá je u nás známa ako polenta, čiže kukuričná kaša.

SkryťVypnúť reklamu

Ku skutočným gurmánskym pochúťkam patrí Crni rizot. Toto čierne rizoto je z morských plodov, kde nesmú chýbať chobotnice a sépie, ktoré svojim „atramentom“ dodávajú typickú chuť a hlavne čiernu farbu.

Slávnostným jedlom je pašticada, čo je hovädzie mäso v omáčke, ktorá je bohatá na chute rôznych byliniek. Pri rôznych príležitostiach sa ako pohostenie podávajú aj slané sardinky, ktoré sa zvyčajne zapíjajú červeným vínom.

K tradičným dalmátskym jedlám patrí aj Soparnik, čo je pikantný koláč plnený mangoldom. Každoročne v júli sa koná Soparnik Festival v Dugi Rat. Chorvátske ministerstvo kultúry vyhlásilo Soparnik za nehmotné kultúrne dedičstvo Chorvátska.

Prečítajte si tiež: Pozrite si Chorvátsko pred sezónou na fotografiách Čítajte 

Jedlá Istrie a Kvarneru

Chorvátske oblasti na severnom pobreží Jadranu predstavujú v kulinárskom svete zmes kontinentálnej a stredomorskej kuchyne. Avšak k obľúbeným jedlám na Istrii patria hlavne domáce cestoviny. Najznámejšie sú fuži a pljukanci, podávané s rôznymi omáčkami. Pljukanci typicky dostanete so šunkovou alebo špargľovou omáčkou. Fuži sa podáva často s hľuzovkovou omáčkou.

SkryťVypnúť reklamu

Hľuzovky sú vychýrenou špecialitou na Istrii. Sú tu dva druhy, biele aj čierne a hľadajú sa za pomoci špeciálne vycvičených psov. V mnohých reštauráciách ich možno ochutnávať v rôznych kombináciách pokrmov.

Pre Kvarnerský záliv je typická vôňa šalvie a levandule. Jedlá sú založené hlavne na morských rybách a mäkkýšoch v kombinácii s rôznymi bylinkami.

K regionálnym pochúťkam patrí Paški sir z ostrova Pag. Je vyrobený z ovčieho alebo kozieho mlieka. Ten sa podáva s nemenej slávnou šunkou pršut. O šunke z Pagu sa hovorí, že je najlepšia z celého Chorvátska. Vďačí za to vetru zvanom Bóra, ktorý vanie na ostrov z vrchu Velebit.

Jedlá vo vnútrozemí Chorvátska

Kontinentálna kuchyňa Chorvátska sa v mnohom podobá na tradičnú slovenskú kuchyňu. Z polievok sú typické hovädzia a kuracia. Mäso sa varí so zeleninou a podáva s domácimi rezancami alebo knedličkami. V zime sa varia zemiakové, kapustové a strukovinové polievky, typicky ochutené paprikou a cesnakom.

SkryťVypnúť reklamu

Na rozdiel od pobrežných oblastí, mäsové jedlá tvoria základ každodenných pokrmov. Mäso z Tiblica je typickým jedlom v Medjimurci. Je to údené bravčové uložené v drevenom sude.

Zaujímavá je aj Pržolica, teda hovädzie mäso, ktoré je vyprážané a potom udusené so slaninou a nakoniec ešte zapečené so zeleninou. Tradičný pokrm, ktorý sa pripravuje varením vonku vo veľkom liatinovom kotli na otvorenom ohni je Čobanac. Ide o pokrm z duseného mäsa a po celej krajine sa pripravujú rôzne variácie tejto receptúry.

K najnovšiemu kulinárskemu dedičstvu patrí čevapčiči, ktoré je národným jedlom z Bosny a Hercegoviny. Vďaka existencii bývalej Juhoslávie sa však toto jedlo rozšírilo a zostalo v obľube Chorvátov. Pripravuje sa z mletého hovädzieho mäsa a tradične sa tvarujú špeciálnym lievikom. V obmenách receptúry je tiež kombinácia mletého hovädzieho a bravčového mäsa.

SkryťVypnúť reklamu

 

Destinácie

Marakéš, Maroko

Maroko má v sebe mnoho svetov. Čím viac ich spoznáte, tým väčšmi láka vrátiť sa.


a 1 ďalší
Súvisiace témy: Chorvátsko
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Komerčné články

  1. Rozhovor: Slováci mohli žiť v Pacifiku. Štefánik im kúpil ostrov
  2. Špeciálna krížovkárska príloha v denníkoch SME a Korzár
  3. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom
  4. Viacgeneračné rodiny: Slovenský recept na hádky?
  5. Kaufland má 25 rokov a otvára 25. K Park: To bude oslava!
  6. Osem destinácií, kam na last minute dovolenku v septembri
  7. Jedinečná príležitosť získať kariérny náskok od Jerònimo Martins
  8. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  1. Rozhovor: Slováci mohli žiť v Pacifiku. Štefánik im kúpil ostrov
  2. eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van: Šetrite náklady s elektromobilom
  3. Špeciálna krížovkárska príloha v denníkoch SME a Korzár
  4. Viacgeneračné rodiny: Slovenský recept na hádky?
  5. Slovenskí učitelia vyvinuli aplikáciu, ktorá šetrí hodiny práce
  6. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom
  7. Osem destinácií, kam na last minute dovolenku v septembri
  8. Hudba, smiech a festival plný vody: Liptov čaká rozlúčka s letom
  1. Rozhovor: Slováci mohli žiť v Pacifiku. Štefánik im kúpil ostrov 15 950
  2. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom 7 281
  3. Slovenskí učitelia vyvinuli aplikáciu, ktorá šetrí hodiny práce 5 985
  4. Osem destinácií, kam na last minute dovolenku v septembri 4 238
  5. Viacgeneračné rodiny: Slovenský recept na hádky? 3 904
  6. Kaufland má 25 rokov a otvára 25. K Park: To bude oslava! 2 257
  7. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 1 535
  8. Špeciálna krížovkárska príloha v denníkoch SME a Korzár 1 148
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu