V Chorvátsku si pochutnáte na týchto špecialitách

Pozrite si, ktoré tradičné jedlá v Chorvátsku patria medzi najlepšie gastronomické špeciality.

Tradičné jedlá Chorvátska.(Zdroj: flickr.com/kate kate)

Chorvátsko má okrem skvelého Jadranu a krásneho vnútrozemia aj bohatú kulinársku tradíciu. Jedlá sa líšia od regiónu k regiónu a Chorváti sú na svoju kuchyňu právom hrdí. 

Vo vnútrozemí Chorvátska prevládajú vplyvy slovanskej kuchyne, ktorá je nám blízka. Typické je varenie na masti a používanie čierneho korenia, papriky a cesnaku. V novších receptoch je viditeľný aj vplyv maďarskej a rakúskej kultúry. Jedlá sú jednoduché a založené na variáciách základných surovín ako mlieko, mliečne výrobky, obilniny, strukoviny a mäso.

Na pobreží môžete ochutnať typickú stredomorskú kuchyňu s pôvodom v gréckej a rímskej kultúre. Používa sa hlavne olivový olej a bylinky. Z nich najčastejšie rozmarín, šalvia, bobkový list, oregano, muškátový oriešok alebo kôra z citrusového ovocia. V základných surovinách prevládajú morské ryby, morské mäkkýše, cestoviny a množstvo zeleniny. Mäso je typické pre slávnostné pokrmy a prevláda jahňacie, hovädzie a hydina.

Prečítajte si tiež: Prečítajte si tiež: Ako si vybrať na dovolenke v Chorvátsku rybu

Typické jedlá v Dalmácii

Pokrmy v Dalmácii sa pripravujú prevažne varením vo vode, grilovaním alebo Pod Peko, čo je špeciálne pečenie v kamennej peci. Tradičné reštaurácie, ktoré sa špecializujú na dalmátske jedlá nájdete pod názvom konoba.

Jedným z najslávnejších jedál je Dalmátsky pršut (údená šunka), ktorá sa zvyčajne podáva s olivami a syrom ako tradičné predjedlo. Z polievok je typická rybacia polievka so zelerom, petržlenom a ryžou. K tradičným jedlám patrí hlavne brudet, čo je guláš z morských plodov. Podáva sa s palentou, ktorá je u nás známa ako polenta, čiže kukuričná kaša.

Ku skutočným gurmánskym pochúťkam patrí Crni rizot. Toto čierne rizoto je z morských plodov, kde nesmú chýbať chobotnice a sépie, ktoré svojim „atramentom“ dodávajú typickú chuť a hlavne čiernu farbu.

Slávnostným jedlom je pašticada, čo je hovädzie mäso v omáčke, ktorá je bohatá na chute rôznych byliniek. Pri rôznych príležitostiach sa ako pohostenie podávajú aj slané sardinky, ktoré sa zvyčajne zapíjajú červeným vínom.

K tradičným dalmátskym jedlám patrí aj Soparnik, čo je pikantný koláč plnený mangoldom. Každoročne v júli sa koná Soparnik Festival v Dugi Rat. Chorvátske ministerstvo kultúry vyhlásilo Soparnik za nehmotné kultúrne dedičstvo Chorvátska.

Prečítajte si tiež: Prečítajte si tiež: Pozrite si Chorvátsko pred sezónou na fotografiách

Jedlá Istrie a Kvarneru

Chorvátske oblasti na severnom pobreží Jadranu predstavujú v kulinárskom svete zmes kontinentálnej a stredomorskej kuchyne. Avšak k obľúbeným jedlám na Istrii patria hlavne domáce cestoviny. Najznámejšie sú fuži a pljukanci, podávané s rôznymi omáčkami. Pljukanci typicky dostanete so šunkovou alebo špargľovou omáčkou. Fuži sa podáva často s hľuzovkovou omáčkou.

Hľuzovky sú vychýrenou špecialitou na Istrii. Sú tu dva druhy, biele aj čierne a hľadajú sa za pomoci špeciálne vycvičených psov. V mnohých reštauráciách ich možno ochutnávať v rôznych kombináciách pokrmov.

Pre Kvarnerský záliv je typická vôňa šalvie a levandule. Jedlá sú založené hlavne na morských rybách a mäkkýšoch v kombinácii s rôznymi bylinkami.

K regionálnym pochúťkam patrí Paški sir z ostrova Pag. Je vyrobený z ovčieho alebo kozieho mlieka. Ten sa podáva s nemenej slávnou šunkou pršut. O šunke z Pagu sa hovorí, že je najlepšia z celého Chorvátska. Vďačí za to vetru zvanom Bóra, ktorý vanie na ostrov z vrchu Velebit.

Jedlá vo vnútrozemí Chorvátska

Kontinentálna kuchyňa Chorvátska sa v mnohom podobá na tradičnú slovenskú kuchyňu. Z polievok sú typické hovädzia a kuracia. Mäso sa varí so zeleninou a podáva s domácimi rezancami alebo knedličkami. V zime sa varia zemiakové, kapustové a strukovinové polievky, typicky ochutené paprikou a cesnakom.

Na rozdiel od pobrežných oblastí, mäsové jedlá tvoria základ každodenných pokrmov. Mäso z Tiblica je typickým jedlom v Medjimurci. Je to údené bravčové uložené v drevenom sude.

Zaujímavá je aj Pržolica, teda hovädzie mäso, ktoré je vyprážané a potom udusené so slaninou a nakoniec ešte zapečené so zeleninou. Tradičný pokrm, ktorý sa pripravuje varením vonku vo veľkom liatinovom kotli na otvorenom ohni je Čobanac. Ide o pokrm z duseného mäsa a po celej krajine sa pripravujú rôzne variácie tejto receptúry.

K najnovšiemu kulinárskemu dedičstvu patrí čevapčiči, ktoré je národným jedlom z Bosny a Hercegoviny. Vďaka existencii bývalej Juhoslávie sa však toto jedlo rozšírilo a zostalo v obľube Chorvátov. Pripravuje sa z mletého hovädzieho mäsa a tradične sa tvarujú špeciálnym lievikom. V obmenách receptúry je tiež kombinácia mletého hovädzieho a bravčového mäsa.

 

Najčítanejšie na SME Cestovanie


Inzercia - Tlačové správy


  1. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Poslanec Borguľa žiada o uvoľnenie parkoviska pre rezidentov
  2. OMV sa postará o pitný režim, bude rozdávať vodu
  3. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  4. Leto nekončí!
  5. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  7. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  8. Už aj seniori presadajú do SUV
  9. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  10. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 5 382
  2. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 2 954
  3. Ako sme jazdili v socializme 2 198
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 720
  5. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 282
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 062
  7. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 021
  8. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 1 000
  9. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte 908
  10. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 624