SME
Utorok, 27. október, 2020 | Meniny má SabínaKrížovkyKrížovky

V Chorvátsku si pochutnáte na týchto špecialitách

Pozrite si, ktoré tradičné jedlá v Chorvátsku patria medzi najlepšie gastronomické špeciality.

Tradičné jedlá Chorvátska.Tradičné jedlá Chorvátska. (Zdroj: flickr.com/kate kate)

Chorvátsko má okrem skvelého Jadranu a krásneho vnútrozemia aj bohatú kulinársku tradíciu. Jedlá sa líšia od regiónu k regiónu a Chorváti sú na svoju kuchyňu právom hrdí. 

Vo vnútrozemí Chorvátska prevládajú vplyvy slovanskej kuchyne, ktorá je nám blízka. Typické je varenie na masti a používanie čierneho korenia, papriky a cesnaku. V novších receptoch je viditeľný aj vplyv maďarskej a rakúskej kultúry. Jedlá sú jednoduché a založené na variáciách základných surovín ako mlieko, mliečne výrobky, obilniny, strukoviny a mäso.

Skryť Vypnúť reklamu

Na pobreží môžete ochutnať typickú stredomorskú kuchyňu s pôvodom v gréckej a rímskej kultúre. Používa sa hlavne olivový olej a bylinky. Z nich najčastejšie rozmarín, šalvia, bobkový list, oregano, muškátový oriešok alebo kôra z citrusového ovocia. V základných surovinách prevládajú morské ryby, morské mäkkýše, cestoviny a množstvo zeleniny. Mäso je typické pre slávnostné pokrmy a prevláda jahňacie, hovädzie a hydina.

Prečítajte si tiež: Ako si vybrať na dovolenke v Chorvátsku rybu Čítajte 

Typické jedlá v Dalmácii

Pokrmy v Dalmácii sa pripravujú prevažne varením vo vode, grilovaním alebo Pod Peko, čo je špeciálne pečenie v kamennej peci. Tradičné reštaurácie, ktoré sa špecializujú na dalmátske jedlá nájdete pod názvom konoba.

Jedným z najslávnejších jedál je Dalmátsky pršut (údená šunka), ktorá sa zvyčajne podáva s olivami a syrom ako tradičné predjedlo. Z polievok je typická rybacia polievka so zelerom, petržlenom a ryžou. K tradičným jedlám patrí hlavne brudet, čo je guláš z morských plodov. Podáva sa s palentou, ktorá je u nás známa ako polenta, čiže kukuričná kaša.

Skryť Vypnúť reklamu

Ku skutočným gurmánskym pochúťkam patrí Crni rizot. Toto čierne rizoto je z morských plodov, kde nesmú chýbať chobotnice a sépie, ktoré svojim „atramentom“ dodávajú typickú chuť a hlavne čiernu farbu.

Slávnostným jedlom je pašticada, čo je hovädzie mäso v omáčke, ktorá je bohatá na chute rôznych byliniek. Pri rôznych príležitostiach sa ako pohostenie podávajú aj slané sardinky, ktoré sa zvyčajne zapíjajú červeným vínom.

K tradičným dalmátskym jedlám patrí aj Soparnik, čo je pikantný koláč plnený mangoldom. Každoročne v júli sa koná Soparnik Festival v Dugi Rat. Chorvátske ministerstvo kultúry vyhlásilo Soparnik za nehmotné kultúrne dedičstvo Chorvátska.

Prečítajte si tiež: Pozrite si Chorvátsko pred sezónou na fotografiách Čítajte 

Jedlá Istrie a Kvarneru

Chorvátske oblasti na severnom pobreží Jadranu predstavujú v kulinárskom svete zmes kontinentálnej a stredomorskej kuchyne. Avšak k obľúbeným jedlám na Istrii patria hlavne domáce cestoviny. Najznámejšie sú fuži a pljukanci, podávané s rôznymi omáčkami. Pljukanci typicky dostanete so šunkovou alebo špargľovou omáčkou. Fuži sa podáva často s hľuzovkovou omáčkou.

Skryť Vypnúť reklamu

Hľuzovky sú vychýrenou špecialitou na Istrii. Sú tu dva druhy, biele aj čierne a hľadajú sa za pomoci špeciálne vycvičených psov. V mnohých reštauráciách ich možno ochutnávať v rôznych kombináciách pokrmov.

Pre Kvarnerský záliv je typická vôňa šalvie a levandule. Jedlá sú založené hlavne na morských rybách a mäkkýšoch v kombinácii s rôznymi bylinkami.

K regionálnym pochúťkam patrí Paški sir z ostrova Pag. Je vyrobený z ovčieho alebo kozieho mlieka. Ten sa podáva s nemenej slávnou šunkou pršut. O šunke z Pagu sa hovorí, že je najlepšia z celého Chorvátska. Vďačí za to vetru zvanom Bóra, ktorý vanie na ostrov z vrchu Velebit.

Jedlá vo vnútrozemí Chorvátska

Kontinentálna kuchyňa Chorvátska sa v mnohom podobá na tradičnú slovenskú kuchyňu. Z polievok sú typické hovädzia a kuracia. Mäso sa varí so zeleninou a podáva s domácimi rezancami alebo knedličkami. V zime sa varia zemiakové, kapustové a strukovinové polievky, typicky ochutené paprikou a cesnakom.

Skryť Vypnúť reklamu

Na rozdiel od pobrežných oblastí, mäsové jedlá tvoria základ každodenných pokrmov. Mäso z Tiblica je typickým jedlom v Medjimurci. Je to údené bravčové uložené v drevenom sude.

Zaujímavá je aj Pržolica, teda hovädzie mäso, ktoré je vyprážané a potom udusené so slaninou a nakoniec ešte zapečené so zeleninou. Tradičný pokrm, ktorý sa pripravuje varením vonku vo veľkom liatinovom kotli na otvorenom ohni je Čobanac. Ide o pokrm z duseného mäsa a po celej krajine sa pripravujú rôzne variácie tejto receptúry.

K najnovšiemu kulinárskemu dedičstvu patrí čevapčiči, ktoré je národným jedlom z Bosny a Hercegoviny. Vďaka existencii bývalej Juhoslávie sa však toto jedlo rozšírilo a zostalo v obľube Chorvátov. Pripravuje sa z mletého hovädzieho mäsa a tradične sa tvarujú špeciálnym lievikom. V obmenách receptúry je tiež kombinácia mletého hovädzieho a bravčového mäsa.

Skryť Vypnúť reklamu

 

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  3. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  4. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  5. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  6. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  7. Pomáhajte čítaním
  8. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  9. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  10. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  1. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  2. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  3. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  4. Pomáhajte čítaním
  5. Duálnu prax v dm nahradilo počas pandémie online vzdelávanie
  6. Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  8. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  9. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  10. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 28 091
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 22 224
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 243
  4. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 12 753
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 686
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 861
  7. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 853
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 005
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 797
  10. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 10 208
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu