Praha: Hviezdičku od Michelina dostala tretia reštaurácia

Prestížnu hviezdičku dostal už tretí podnik v Prahe: Field so šéfkuchárom Radkom Kašpárkom. Alcron a La Degustation Boheme Burgeoise si ju udržali. V Budapešti získal prvú hviezdičku Costes Downtown.

Reštaurácia Field uspela tradičnými českými receptami v modernom podaní.(Zdroj: FIELD restaurant)

Michelinovské hviezdičky sa udeľujú reštaurácii, nie jej šéfkuchárovi, aj keď práve jeho schopnosti sú pri hodnotení najdôležitejšie. Za ocenením pre Field je šéfkuchár Radek Kašpárek, známy aj z televíznych programov Kašpárku vař!  a Co bude dnes k večeři? 

Jeho špecialitou sú zmodernizované tradičné české recepty, napríklad foie gras, tučná pečienka z vykŕmenej husi s rôznymi sezónnymi prísadami. Pred úspechom v reštauráciiField pracoval v pražských hoteloch Savoy a Aria a bol šéfkuchárom štúdia Ola Kala, kde viedol kurzy varenia.

Reštaurácia FIeld funguje od roku 2014 a rýchlo sa zaradila medzi odporúčané pražské podniky na cestovateľskom webe Trip Advisor. Väčšinu jej klientely tvoria cudzinci.

Prečítajte si tiež: Sprievodca Michelin: Dánsku kraľuje Geranium, Noma je dvojka

V Budapešti získal prvú hviezdičku podnik Costes Downtown.  Úspešne funguje na peštianskej strane mesta,  v hoteli Prestige na ulici Ferenca Vigyázóa, neďaleko mosta Széchenyi Lánchíd a Baziliky sv. Štefana.

Špecialitou reštaurácie je zmes maďarskej a portugalskej kuchyne.

Načítavám video...

 

V Budapešti sú teraz okrem hviezdičkového nováčika Costes Downtown ďalšie štyri podniky s michelinovskou hviezdičkou: Borkonyha Winekitchen, Costes na Rádayho ulici, Onyx a Tanti.

V poľskej Varšave majú jednu hviezdičku dve reštarácie. K podniku Atelier Amaro inšpektori Michelinu priradili aj Senses. 

Prvou reštauráciou s michelinovskou hviezdičkou v bývalom východnom bloku sa v roku 1998 stala reštaurácia Allegro v pražskom hoteli Four Seasons.

U Michelina bodovala aj Viedeň

Najbližšie ku Slovensku sú dvojhviezdičkové michelinovské reštaurácie v rakúskej Viedni: Silvio Nickol Gourmet Restaurant a Steirereck im Stadtpark pribudla Mraz & Sohn.

K jednohviezdičkovým Edvard, Konstantin Filippou, Tian a Walter Bauer pribudli dve nové:  Le Ciel a Opus. Podniky Dom Beisl a Vincent o hviezdičku prišli.

Michelin oceňuje aj menej exkluzívne reštaurácie v kategórii Bib Gourmand, čiže podniky s jedlom za rozumnú cenu. V najnovšom vydaní sem zaradil pražský podnik "Maso a kobliha." V Prahe do tejto kategórie patria ešte AureoleDivinisNa KopciSansho SaSaZu, talianska reštaurácia Aromi zo zoznamu vypadla.

V Budapešti k reštaurácii Laci Konyha pribudol podnik Petrus. V Poľsku zabodovala v tejto kategórii krakovská Zazie a pripojila sa k varšavským Brasserie Warszawska a Butchery and Wine.

Hviezdičkami sa hrdí 68 reštaurácií

Novú Michelinovskú hviezdičku v tomto roku dostalo 68 reštaurácií. Do najvyššej trojhviezdičkovej kategórie sa po novom dostali dva podniky v Paríži, jeden v Kodani, Hamburgu a v Oslo, čím ich celkový počet stúpol na 19. Dve nové hviezdičky má 15 reštaurácií a po jednej Michelin ocenil 48 podnikov. 

Z pätnástich nových dvojhviezdičkových reštaurácií je päť v Paríži, dve v Salzburgu, dve v Londýne a po jednej vo Viedni, Bruseli, Antverpách, Berlíne, Mníchove a vo Frankfurte nad Mohanom.

Sprievodca Michelin Main Cities of Europe má už 35. vydanie a všíma si 44 miest v dvadsiatich krajinách. Podľa firmy Michelin to odzrkadľuje vitalitu a pestrosť kulinárskej scény v Európe. 

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. 4 konkrétne tipy, ako získať peniaze na rozvoj podnikania
  2. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte!
  3. Cena elektriny rastie, čo to znamená pre firmy?
  4. Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka!
  5. Spoločenská zodpovednosť je súčasťou podnikania
  6. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch
  7. Ľudia si už neuvedomujú, že ich svet nekončí na vlastnom prahu
  8. Psychológ varuje rodičov: Nesnažte sa byť dokonalými
  9. EY Podnikateľ roka: hľadáme slovenské príbehy!
  10. Televízor s 8K rozlíšením je realitou. Kúpiť či čakať?
  1. Vyberáme správny názov firmy
  2. Cena elektriny rastie, čo to znamená pre firmy?
  3. 4 konkrétne tipy, ako získať peniaze na rozvoj podnikania
  4. Manažment a svet v pohybe, výzvy, príležitosti a hrozby
  5. Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka!
  6. 4 mýty o minerálnej vlne, ktorým by ste nemali veriť
  7. Stavebná fakulta STU na dňoch kariérneho poradenstva
  8. XXIII. Seminár I. Poliačka – Rozvoj cestnej infraštruktúry
  9. Spoločenská zodpovednosť je súčasťou podnikania
  10. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch
  1. Dvaja Slováci dokázali zázrak. Ich listy chcú po celom svete 34 812
  2. Kde robia v Bratislave najlepšiu kávu? Vybrali sme 6 kaviarní 26 614
  3. Platíte si poistenie domova zbytočne? 21 421
  4. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte! 13 771
  5. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch 10 735
  6. Psychológ varuje rodičov: Nesnažte sa byť dokonalými 4 963
  7. Televízor s 8K rozlíšením je realitou. Kúpiť či čakať? 4 930
  8. Volkswagen T-Cross má z každého niečo 3 744
  9. Ľudia si už neuvedomujú, že ich svet nekončí na vlastnom prahu 3 163
  10. Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka! 3 083