Praha: Hviezdičku od Michelina dostala tretia reštaurácia

Prestížnu hviezdičku dostal už tretí podnik v Prahe: Field so šéfkuchárom Radkom Kašpárkom. Alcron a La Degustation Boheme Burgeoise si ju udržali. V Budapešti získal prvú hviezdičku Costes Downtown.

Reštaurácia Field uspela tradičnými českými receptami v modernom podaní.Reštaurácia Field uspela tradičnými českými receptami v modernom podaní.(Zdroj: FIELD restaurant)

Michelinovské hviezdičky sa udeľujú reštaurácii, nie jej šéfkuchárovi, aj keď práve jeho schopnosti sú pri hodnotení najdôležitejšie. Za ocenením pre Field je šéfkuchár Radek Kašpárek, známy aj z televíznych programov Kašpárku vař!  a Co bude dnes k večeři? 

Jeho špecialitou sú zmodernizované tradičné české recepty, napríklad foie gras, tučná pečienka z vykŕmenej husi s rôznymi sezónnymi prísadami. Pred úspechom v reštauráciiField pracoval v pražských hoteloch Savoy a Aria a bol šéfkuchárom štúdia Ola Kala, kde viedol kurzy varenia.

Reštaurácia FIeld funguje od roku 2014 a rýchlo sa zaradila medzi odporúčané pražské podniky na cestovateľskom webe Trip Advisor. Väčšinu jej klientely tvoria cudzinci.

Prečítajte si tiež: Sprievodca Michelin: Dánsku kraľuje Geranium, Noma je dvojka

V Budapešti získal prvú hviezdičku podnik Costes Downtown.  Úspešne funguje na peštianskej strane mesta,  v hoteli Prestige na ulici Ferenca Vigyázóa, neďaleko mosta Széchenyi Lánchíd a Baziliky sv. Štefana.

Špecialitou reštaurácie je zmes maďarskej a portugalskej kuchyne.

Načítavám video...

 

V Budapešti sú teraz okrem hviezdičkového nováčika Costes Downtown ďalšie štyri podniky s michelinovskou hviezdičkou: Borkonyha Winekitchen, Costes na Rádayho ulici, Onyx a Tanti.

V poľskej Varšave majú jednu hviezdičku dve reštarácie. K podniku Atelier Amaro inšpektori Michelinu priradili aj Senses. 

Prvou reštauráciou s michelinovskou hviezdičkou v bývalom východnom bloku sa v roku 1998 stala reštaurácia Allegro v pražskom hoteli Four Seasons.

U Michelina bodovala aj Viedeň

Najbližšie ku Slovensku sú dvojhviezdičkové michelinovské reštaurácie v rakúskej Viedni: Silvio Nickol Gourmet Restaurant a Steirereck im Stadtpark pribudla Mraz & Sohn.

K jednohviezdičkovým Edvard, Konstantin Filippou, Tian a Walter Bauer pribudli dve nové:  Le Ciel a Opus. Podniky Dom Beisl a Vincent o hviezdičku prišli.

Michelin oceňuje aj menej exkluzívne reštaurácie v kategórii Bib Gourmand, čiže podniky s jedlom za rozumnú cenu. V najnovšom vydaní sem zaradil pražský podnik "Maso a kobliha." V Prahe do tejto kategórie patria ešte AureoleDivinisNa KopciSansho SaSaZu, talianska reštaurácia Aromi zo zoznamu vypadla.

V Budapešti k reštaurácii Laci Konyha pribudol podnik Petrus. V Poľsku zabodovala v tejto kategórii krakovská Zazie a pripojila sa k varšavským Brasserie Warszawska a Butchery and Wine.

Hviezdičkami sa hrdí 68 reštaurácií

Novú Michelinovskú hviezdičku v tomto roku dostalo 68 reštaurácií. Do najvyššej trojhviezdičkovej kategórie sa po novom dostali dva podniky v Paríži, jeden v Kodani, Hamburgu a v Oslo, čím ich celkový počet stúpol na 19. Dve nové hviezdičky má 15 reštaurácií a po jednej Michelin ocenil 48 podnikov. 

Z pätnástich nových dvojhviezdičkových reštaurácií je päť v Paríži, dve v Salzburgu, dve v Londýne a po jednej vo Viedni, Bruseli, Antverpách, Berlíne, Mníchove a vo Frankfurte nad Mohanom.

Sprievodca Michelin Main Cities of Europe má už 35. vydanie a všíma si 44 miest v dvadsiatich krajinách. Podľa firmy Michelin to odzrkadľuje vitalitu a pestrosť kulinárskej scény v Európe. 

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  2. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  3. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  4. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  5. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime
  6. Stotisíc ľudí rozhodlo: Nadácia banky rozdelí štvrť milióna eur
  7. Slovensko má historicky najvyšší počet ľudí bankujúcich online
  8. ZSE ako jediné prináša Virtuálnu batériu pre fotovoltiku
  9. First moment: Španielske pobrežie patrí medzi najpredávanejšie
  10. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma
  1. Podnikanie a významné ukazovatele v roku 2019
  2. Smartfóny Samsung Galaxy S priniesli množstvo inovácií
  3. eKasa prichádza na Slovensko
  4. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  5. 4 úkony, ktoré treba absolvovať po založení s.r.o.
  6. Konferencia - EU support for research
  7. A dynamic year in the industrial and logistics sector
  8. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici
  9. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  10. Zápis do Registra partnerov vo verejnom sektore
  1. Na dôchodok si možno sporíte zle. Šesť zásad správneho šetrenia 19 094
  2. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 12 769
  3. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 10 134
  4. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 8 360
  5. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 5 362
  6. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici 4 935
  7. First moment: Španielske pobrežie patrí medzi najpredávanejšie 4 619
  8. Esin Group: Líder Iniciatívy poľnohospodárov vydiera 4 189
  9. Zbrojársky líder z Považia pomáha ľuďom 4 039
  10. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online 4 014