Praha: Hviezdičku od Michelina dostala tretia reštaurácia

Prestížnu hviezdičku dostal už tretí podnik v Prahe: Field so šéfkuchárom Radkom Kašpárkom. Alcron a La Degustation Boheme Burgeoise si ju udržali. V Budapešti získal prvú hviezdičku Costes Downtown.

Reštaurácia Field uspela tradičnými českými receptami v modernom podaní.(Zdroj: FIELD restaurant)

Michelinovské hviezdičky sa udeľujú reštaurácii, nie jej šéfkuchárovi, aj keď práve jeho schopnosti sú pri hodnotení najdôležitejšie. Za ocenením pre Field je šéfkuchár Radek Kašpárek, známy aj z televíznych programov Kašpárku vař!  a Co bude dnes k večeři? 

Jeho špecialitou sú zmodernizované tradičné české recepty, napríklad foie gras, tučná pečienka z vykŕmenej husi s rôznymi sezónnymi prísadami. Pred úspechom v reštauráciiField pracoval v pražských hoteloch Savoy a Aria a bol šéfkuchárom štúdia Ola Kala, kde viedol kurzy varenia.

Článok pokračuje pod video reklamou

Reštaurácia FIeld funguje od roku 2014 a rýchlo sa zaradila medzi odporúčané pražské podniky na cestovateľskom webe Trip Advisor. Väčšinu jej klientely tvoria cudzinci.

Prečítajte si tiež: Sprievodca Michelin: Dánsku kraľuje Geranium, Noma je dvojka

V Budapešti získal prvú hviezdičku podnik Costes Downtown.  Úspešne funguje na peštianskej strane mesta,  v hoteli Prestige na ulici Ferenca Vigyázóa, neďaleko mosta Széchenyi Lánchíd a Baziliky sv. Štefana.

Špecialitou reštaurácie je zmes maďarskej a portugalskej kuchyne.

 

V Budapešti sú teraz okrem hviezdičkového nováčika Costes Downtown ďalšie štyri podniky s michelinovskou hviezdičkou: Borkonyha Winekitchen, Costes na Rádayho ulici, Onyx a Tanti.

V poľskej Varšave majú jednu hviezdičku dve reštarácie. K podniku Atelier Amaro inšpektori Michelinu priradili aj Senses. 

Prvou reštauráciou s michelinovskou hviezdičkou v bývalom východnom bloku sa v roku 1998 stala reštaurácia Allegro v pražskom hoteli Four Seasons.

U Michelina bodovala aj Viedeň

Najbližšie ku Slovensku sú dvojhviezdičkové michelinovské reštaurácie v rakúskej Viedni: Silvio Nickol Gourmet Restaurant a Steirereck im Stadtpark pribudla Mraz & Sohn.

K jednohviezdičkovým Edvard, Konstantin Filippou, Tian a Walter Bauer pribudli dve nové:  Le Ciel a Opus. Podniky Dom Beisl a Vincent o hviezdičku prišli.

Michelin oceňuje aj menej exkluzívne reštaurácie v kategórii Bib Gourmand, čiže podniky s jedlom za rozumnú cenu. V najnovšom vydaní sem zaradil pražský podnik "Maso a kobliha." V Prahe do tejto kategórie patria ešte AureoleDivinisNa KopciSansho SaSaZu, talianska reštaurácia Aromi zo zoznamu vypadla.

V Budapešti k reštaurácii Laci Konyha pribudol podnik Petrus. V Poľsku zabodovala v tejto kategórii krakovská Zazie a pripojila sa k varšavským Brasserie Warszawska a Butchery and Wine.

Hviezdičkami sa hrdí 68 reštaurácií

Novú Michelinovskú hviezdičku v tomto roku dostalo 68 reštaurácií. Do najvyššej trojhviezdičkovej kategórie sa po novom dostali dva podniky v Paríži, jeden v Kodani, Hamburgu a v Oslo, čím ich celkový počet stúpol na 19. Dve nové hviezdičky má 15 reštaurácií a po jednej Michelin ocenil 48 podnikov. 

Z pätnástich nových dvojhviezdičkových reštaurácií je päť v Paríži, dve v Salzburgu, dve v Londýne a po jednej vo Viedni, Bruseli, Antverpách, Berlíne, Mníchove a vo Frankfurte nad Mohanom.

Sprievodca Michelin Main Cities of Europe má už 35. vydanie a všíma si 44 miest v dvadsiatich krajinách. Podľa firmy Michelin to odzrkadľuje vitalitu a pestrosť kulinárskej scény v Európe. 

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  3. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  10. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 19 855
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 15 055
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 11 770
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 796
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 430
  6. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 5 978
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 4 596
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 604
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 2 499
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 225