Praha: Hviezdičku od Michelina dostala tretia reštaurácia

Prestížnu hviezdičku dostal už tretí podnik v Prahe: Field so šéfkuchárom Radkom Kašpárkom. Alcron a La Degustation Boheme Burgeoise si ju udržali. V Budapešti získal prvú hviezdičku Costes Downtown.

Reštaurácia Field uspela tradičnými českými receptami v modernom podaní.(Zdroj: FIELD restaurant)

Michelinovské hviezdičky sa udeľujú reštaurácii, nie jej šéfkuchárovi, aj keď práve jeho schopnosti sú pri hodnotení najdôležitejšie. Za ocenením pre Field je šéfkuchár Radek Kašpárek, známy aj z televíznych programov Kašpárku vař!  a Co bude dnes k večeři? 

Jeho špecialitou sú zmodernizované tradičné české recepty, napríklad foie gras, tučná pečienka z vykŕmenej husi s rôznymi sezónnymi prísadami. Pred úspechom v reštauráciiField pracoval v pražských hoteloch Savoy a Aria a bol šéfkuchárom štúdia Ola Kala, kde viedol kurzy varenia.

Reštaurácia FIeld funguje od roku 2014 a rýchlo sa zaradila medzi odporúčané pražské podniky na cestovateľskom webe Trip Advisor. Väčšinu jej klientely tvoria cudzinci.

Prečítajte si tiež: Prečítajte si tiež: Sprievodca Michelin: Dánsku kraľuje Geranium, Noma je dvojka

V Budapešti získal prvú hviezdičku podnik Costes Downtown.  Úspešne funguje na peštianskej strane mesta,  v hoteli Prestige na ulici Ferenca Vigyázóa, neďaleko mosta Széchenyi Lánchíd a Baziliky sv. Štefana.

Špecialitou reštaurácie je zmes maďarskej a portugalskej kuchyne.

 

V Budapešti sú teraz okrem hviezdičkového nováčika Costes Downtown ďalšie štyri podniky s michelinovskou hviezdičkou: Borkonyha Winekitchen, Costes na Rádayho ulici, Onyx a Tanti.

V poľskej Varšave majú jednu hviezdičku dve reštarácie. K podniku Atelier Amaro inšpektori Michelinu priradili aj Senses. 

Prvou reštauráciou s michelinovskou hviezdičkou v bývalom východnom bloku sa v roku 1998 stala reštaurácia Allegro v pražskom hoteli Four Seasons.

U Michelina bodovala aj Viedeň

Najbližšie ku Slovensku sú dvojhviezdičkové michelinovské reštaurácie v rakúskej Viedni: Silvio Nickol Gourmet Restaurant a Steirereck im Stadtpark pribudla Mraz & Sohn.

K jednohviezdičkovým Edvard, Konstantin Filippou, Tian a Walter Bauer pribudli dve nové:  Le Ciel a Opus. Podniky Dom Beisl a Vincent o hviezdičku prišli.

Michelin oceňuje aj menej exkluzívne reštaurácie v kategórii Bib Gourmand, čiže podniky s jedlom za rozumnú cenu. V najnovšom vydaní sem zaradil pražský podnik "Maso a kobliha." V Prahe do tejto kategórie patria ešte AureoleDivinisNa KopciSansho SaSaZu, talianska reštaurácia Aromi zo zoznamu vypadla.

V Budapešti k reštaurácii Laci Konyha pribudol podnik Petrus. V Poľsku zabodovala v tejto kategórii krakovská Zazie a pripojila sa k varšavským Brasserie Warszawska a Butchery and Wine.

Hviezdičkami sa hrdí 68 reštaurácií

Novú Michelinovskú hviezdičku v tomto roku dostalo 68 reštaurácií. Do najvyššej trojhviezdičkovej kategórie sa po novom dostali dva podniky v Paríži, jeden v Kodani, Hamburgu a v Oslo, čím ich celkový počet stúpol na 19. Dve nové hviezdičky má 15 reštaurácií a po jednej Michelin ocenil 48 podnikov. 

Z pätnástich nových dvojhviezdičkových reštaurácií je päť v Paríži, dve v Salzburgu, dve v Londýne a po jednej vo Viedni, Bruseli, Antverpách, Berlíne, Mníchove a vo Frankfurte nad Mohanom.

Sprievodca Michelin Main Cities of Europe má už 35. vydanie a všíma si 44 miest v dvadsiatich krajinách. Podľa firmy Michelin to odzrkadľuje vitalitu a pestrosť kulinárskej scény v Európe. 

Najčítanejšie na SME Cestovanie


Inzercia - Tlačové správy


  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. Už aj seniori presadajú do SUV
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  6. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  7. Bratislava gets a new public space and park
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  9. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  10. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 24 055
  2. Ako sme jazdili v socializme 3 012
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 2 464
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 983
  5. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 519
  6. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 519
  7. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 1 422
  8. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 1 381
  9. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 369
  10. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 275