SME
Piatok, 5. marec, 2021 | Meniny má FridrichKrížovkyKrížovky

Praha: Hviezdičku od Michelina dostala tretia reštaurácia

Prestížnu hviezdičku dostal už tretí podnik v Prahe: Field so šéfkuchárom Radkom Kašpárkom. Alcron a La Degustation Boheme Burgeoise si ju udržali. V Budapešti získal prvú hviezdičku Costes Downtown.

Reštaurácia Field uspela tradičnými českými receptami v modernom podaní.Reštaurácia Field uspela tradičnými českými receptami v modernom podaní. (Zdroj: FIELD restaurant)

Michelinovské hviezdičky sa udeľujú reštaurácii, nie jej šéfkuchárovi, aj keď práve jeho schopnosti sú pri hodnotení najdôležitejšie. Za ocenením pre Field je šéfkuchár Radek Kašpárek, známy aj z televíznych programov Kašpárku vař!  a Co bude dnes k večeři? 

Jeho špecialitou sú zmodernizované tradičné české recepty, napríklad foie gras, tučná pečienka z vykŕmenej husi s rôznymi sezónnymi prísadami.  Pred úspechom v reštauráciiField pracoval v pražských hoteloch Savoy a Aria a bol šéfkuchárom štúdia Ola Kala, kde viedol kurzy varenia.

Skryť Vypnúť reklamu

Reštaurácia FIeld funguje od roku 2014 a rýchlo sa zaradila medzi odporúčané pražské podniky na cestovateľskom webe Trip Advisor. Väčšinu jej klientely tvoria cudzinci.

Prečítajte si tiež: Sprievodca Michelin: Dánsku kraľuje Geranium, Noma je dvojka Čítajte 

V Budapešti získal prvú hviezdičku podnik Costes Downtown.  Úspešne funguje na peštianskej strane mesta,  v hoteli Prestige na ulici Ferenca Vigyázóa, neďaleko mosta Széchenyi Lánchíd a Baziliky sv. Štefana.

Špecialitou reštaurácie je zmes maďarskej a portugalskej kuchyne.

Načítavam video...

 

V Budapešti sú teraz okrem hviezdičkového nováčika Costes Downtown ďalšie štyri podniky s michelinovskou hviezdičkou: Borkonyha Winekitchen, Costes na Rádayho ulici, Onyx a Tanti.

V poľskej Varšave majú jednu hviezdičku dve reštarácie. K podniku Atelier Amaro inšpektori Michelinu priradili aj Senses. 

Prvou reštauráciou s michelinovskou hviezdičkou v bývalom východnom bloku sa v roku 1998 stala reštaurácia Allegro v pražskom hoteli Four Seasons.

Skryť Vypnúť reklamu

U Michelina bodovala aj Viedeň

Najbližšie ku Slovensku sú dvojhviezdičkové michelinovské reštaurácie v rakúskej Viedni: Silvio Nickol Gourmet Restaurant a Steirereck im Stadtpark pribudla Mraz & Sohn.

K jednohviezdičkovým Edvard, Konstantin Filippou, Tian a Walter Bauer pribudli dve nové:  Le Ciel a Opus. Podniky Dom Beisl a Vincent o hviezdičku prišli.

Michelin oceňuje aj menej exkluzívne reštaurácie v kategórii Bib Gourmand, čiže podniky s jedlom za rozumnú cenu. V najnovšom vydaní sem zaradil pražský podnik "Maso a kobliha." V Prahe do tejto kategórie patria ešte AureoleDivinisNa KopciSansho SaSaZu , talianska reštaurácia Aromi zo zoznamu vypadla.

V Budapešti k reštaurácii Laci Konyha pribudol podnik Petrus. V Poľsku zabodovala v tejto kategórii krakovská Zazie a pripojila sa k varšavským Brasserie Warszawska a Butchery and Wine.

Skryť Vypnúť reklamu

Hviezdičkami sa hrdí 68 reštaurácií

Novú Michelinovskú hviezdičku v tomto roku dostalo 68 reštaurácií. Do najvyššej trojhviezdičkovej kategórie sa po novom dostali dva podniky v Paríži, jeden v Kodani, Hamburgu a v Oslo, čím ich celkový počet stúpol na 19. Dve nové hviezdičky má 15 reštaurácií a po jednej Michelin ocenil 48 podnikov. 

Z pätnástich nových dvojhviezdičkových reštaurácií je päť v Paríži, dve v Salzburgu, dve v Londýne a po jednej vo Viedni, Bruseli, Antverpách, Berlíne, Mníchove a vo Frankfurte nad Mohanom.

Sprievodca Michelin Main Cities of Europe má už 35. vydanie a všíma si 44 miest v dvadsiatich krajinách. Podľa firmy Michelin to odzrkadľuje vitalitu a pestrosť kulinárskej scény v Európe. 

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mysli na svoju budúcnosť!
  2. Láka ťa svet? Študuj v Nitre, je ako Rím na 7 pahorkoch
  3. Ako môžete zastaviť dýchavičnosť pri covide a po jeho prekonaní?
  4. Ročný magister v data science v Prahe odštartuje tvoju kariéru!
  5. Študuj na univerzite s viac ako 60 ročnou tradíciou!
  6. Porsche sa rozrastá o nový shooting brake Taycan Cross Turismo
  7. Ostrov Saona pri Dominikánskej republike je pravý karibský raj
  8. Nové číslo Historickej revue
  9. Oplatí sa teraz kupovať byt alebo je lepšie si počkať?
  10. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele
  1. Ako môžete zastaviť dýchavičnosť pri covide a po jeho prekonaní?
  2. Last chance to get The Slovak Spectator discounted subscription
  3. Ostrov Saona pri Dominikánskej republike je pravý karibský raj
  4. Porsche sa rozrastá o nový shooting brake Taycan Cross Turismo
  5. Nové číslo Historickej revue
  6. Veolia dostala exkluzívne do správy projekt SKY PARK
  7. AS EUBA vyhlasuje protest proti novele zákona o VŠ
  8. Firmy sa spojili s učiteľmi, rozhodli sa pomôcť chudobným žiakom
  9. Počas pandémie vzrástli obavy z právnych sporov
  10. Oplatí sa teraz kupovať byt alebo je lepšie si počkať?
  1. Oplatí sa teraz kupovať byt alebo je lepšie si počkať? 18 832
  2. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 16 211
  3. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID 13 068
  4. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými? 9 335
  5. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia 9 108
  6. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou 8 237
  7. Dovolenka v Egypte: Vyskúšali sme, ako sa aktuálne cestuje 7 489
  8. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami 7 206
  9. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť 6 639
  10. 10 vecí, kvôli ktorým do banky už chodiť nemusíte 6 152
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu