SME
Utorok, 30. november, 2021 | Meniny má Ondrej, AndrejKrížovkyKrížovky

Sprievodca Michelin: Dánsku kraľuje Geranium, Noma je dvojka

Gastronomický sprievodca Michelin udelil reštaurácii Geranium v Kodani maximálne hodnotenie, tri hviezdičky. Známejšia Noma získala dve, hoci časopis Restaurant jej udelil titul svetovej jednotky už štyrikrát.

Reštaurácia Noma v Kodani.Reštaurácia Noma v Kodani. (Zdroj: TASR/AP)

BRATISLAVA. V stredu vyšlo nové vydanie škandinávskej edície najvplyvnejšieho gastronomického sprievodcu od Michelinu. Prekvapenie prinieslo udelenie najvyššieho ocenenia - troch hviezdičiek - kodanskej reštaurácií Geranium.

V roku 2007 ju založil šéfkuchár Rasmus Kofoed, ktorý už za svoje kuchárske majstrovstvo dostal v roku 2011 medzinárodné ocenenie Bocuse d’Or.

Noma až druhá

Už niekoľko rokov pritom platilo, že v dánskej špičkovej gastronómii je najlepšia Noma. Reštauráciu, ktorú v Kodani vedie šéfkuchár René Redzepi, získala od roku 2010 ocenenie najlepšia na svete štyrikrát, naposledy v roku 2014. 

Skryť Vypnúť reklamu

Toto ocenenie však získala od britského gastronomického časopisu Restaurant, ktorý ju udeľuje od roku 2002 a každý rok ju môže získať 50 podnikov na základe rozhodovania 837 odborníkov z celého sveta. Od Michelinu, ktorého hodnotenie sa napriek konzervatívnosti považuje za najprestížnejšie vo svete top gastronómie, však získala "iba" dve hviezdičky

O hviezdičku viac ako Nome  udelil Michelin práve Geraniu. Škandinávii sú len dve reštaurácie s troma hviezdičkami. Okrem  Gerania je to  Maaemo v nórskom Oslo. Na celom svete je takýchto reštaurácií teraz iba  116.

Načítavam video...

Ako hodnotí Michelin

Prvé vydanie červenej biblie gastronómie, ako sa začalo sprievodcovi postupne pre farbu obalu hovoriť, vyšlo v roku 1900. Zostavil ju výrobca pneumatík André Jules Michelin a šoférom ju ponúkal zadarmo, aby im pomohol orientovať sa v prípade poruchy auta.

Skryť Vypnúť reklamu

Okrem údajov o autoservisoch, garážach či benzínových pumpách poskytovala aj informácie o možnosti ubytovania a stravovania. Spočiatku  bola zameraná len na Francúzsko. Taliansko sa svojej verzie dočkalo v roku 1956 a napríklad prvý michelinovský sprievodca pre New York vyšiel až v roku 2005, pre San Francisco o rok neskôr. Dnes sa už hodnotia aj reštaurácie v Tokiu alebo v Hong Kongu.

Hodnotenie reštaurácií hviezdičkami sa zaviedlo v roku 1926, o päť rokov neskôr sa zjednotilo na hierarchii od jednej do troch. Hviezdičky sa udeľujú reštaurácii, nie samotnému šéfkuchárovi, hoci práve jeho schopnosti sú pri hodnotení najdôležitejšie. Aj ocenenie jedinou hviezdičkou má nevyčísliteľnú hodnotu, pretože reštaurácii pomáha presadiť sa v tvrdej konkurencii.

Skryť Vypnúť reklamu
  • 1 hviezdička - “Veľmi dobrá reštaurácia vo svojej kategórií" (Une très bonne table dans sa catégorie)
  • 2 hviezdičky - “Výborná kuchyňa, stojí za obchádzku” (Table excellente, mérite un détour)
  • 3 hviezdičky - “Výnimočná kuchyňa, stojí za špeciálnu návštevu" (Une des meilleures tables, vaut le voyage)

V michelinovskom sprievodcovi sú tiež reštaurácie bez hviezdičky, ich prostredie a atmosféra sú hodnotené stupnicou 1 až 5 príborov. Pomocou ďalších značiek (napr. minca) sa hodnotí cena menu, výhľad, či kvalita výberu vín.

Návštevy inšpektorov sú anonymné a Michelin nezverejňuje konkrétne pravidlá, ktorými sa riadia pri hodnotení. Reštaurácia sa o tom, že bola hodnotená dozvie až z najnovšieho vydania sprievodcu.

Na Slovensku sa to zatiaľ žiadnej nepodarilo a aj v Prahe, vo Viedni či v Budapešti je ich iba niekoľko.

Skryť Vypnúť reklamu
Načítavam video...

 

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zaujímavé štúdium, skvelá práca aj plat. Vieš, kam ísť
  2. Spoznajte protizápalové účinky Kypriny úzkolistej spod Tatier
  3. Výhody najväčšej obchodnej siete objavuje aj verejný sektor
  4. Pomáhajú firmám zarábať viac. Polepšili si aj živnostníci
  5. inFEEnity posilní Samuel Oriňák
  6. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  7. Chcete vedieť, kto fotí influencerky, celebrity a hviezdy?
  8. Vianočné nákupy bez stresu? Pozrite sa, či na to idete správne
  9. Študuj, čo ťa baví na Trenčianskej univerzite!
  10. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom?
  1. Tabaková mládež. Čo s ňou?
  2. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  3. Pohľad do histórie. Kedy sme sa mali lepšie ako dnes?
  4. Spoznajte protizápalové účinky Kypriny úzkolistej spod Tatier
  5. Strava ani spánok nie sú dôležité, ak pri tom dýchame zlý vzduch
  6. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  7. Magnetickej rezonancie sa nemusia obávať ani klaustrofobici
  8. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Recruitment allowance as an employment recruitment instrument
  1. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije? 29 450
  2. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť 14 982
  3. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 11 756
  4. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom? 7 143
  5. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu 5 881
  6. Rekonštruujete? Pozor na romantické predstavy o vykurovaní 3 171
  7. Karnozín – účinná látka s obrovským potenciálom 3 065
  8. Volkswagen predstavuje ďalší elektrický model 2 700
  9. Ako ušetriť náklady v sklade? Máme pre vás 9 tipov 2 009
  10. Ako predísť intímnym problémom? Vyvolať ich môže aj bežná vložka 1 801
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Blanka Ulaherová: Osem hodín v Salzburgu
  2. Martin Majzlan: Žuvanie a svieži dych na maldivský spôsob
  3. Ján Urda: Za kostolmi
  4. Miroslav Galovič: Stověžatá Praha trocha jinak aneb sedm pražských zastavení. Dnes páté, Olšanské hřbitovy (Memento Mori)
  5. Ida Tittelová: Bella Venezia
  6. Soňa Fröhlichová: Švajčiarsky Pilatus (2132 m) – tajomná Dračia hora, opradená legendami a ako bonus slovenský personál
  7. Irena Šimuneková: Túlačky okolo Štrbských plies
  8. Pavel Dvořák: Instantná polievka ako SYMBOL LUXUSU?
  1. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 10 693
  2. Monika Nagyova: Poďte bližšie, staré dievky nehryzú. 8 420
  3. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 7 727
  4. Ján Marton: Prezidentka žije v krajine, ktorej nerozumie a ja nerozumiem jej. 5 259
  5. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 4 919
  6. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529? 4 745
  7. Lucia Nicholsonová: Otvorený list ministrovi Krajniakovi 4 399
  8. Tereza Krajčová: Anglický denník: 18. Najväčší strašiak návratu zo zahraničia? Slovenská mentalita 4 172
  1. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  3. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  4. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  5. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  6. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  7. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  8. Katarína Pázmányová: Zabúdate? Možno by ste mali navštíviť odborníka
Skryť Zatvoriť reklamu