Sprievodca Michelin: Dánsku kraľuje Geranium, Noma je dvojka

Gastronomický sprievodca Michelin udelil reštaurácii Geranium v Kodani maximálne hodnotenie, tri hviezdičky. Známejšia Noma získala dve, hoci časopis Restaurant jej udelil titul svetovej jednotky už štyrikrát.

Reštaurácia Noma v Kodani.(Zdroj: TASR/AP)

BRATISLAVA. V stredu vyšlo nové vydanie škandinávskej edície najvplyvnejšieho gastronomického sprievodcu od Michelinu. Prekvapenie prinieslo udelenie najvyššieho ocenenia - troch hviezdičiek - kodanskej reštaurácií Geranium.

V roku 2007 ju založil šéfkuchár Rasmus Kofoed, ktorý už za svoje kuchárske majstrovstvo dostal v roku 2011 medzinárodné ocenenie Bocuse d’Or.

Článok pokračuje pod video reklamou

Noma až druhá

Už niekoľko rokov pritom platilo, že v dánskej špičkovej gastronómii je najlepšia Noma. Reštauráciu, ktorú v Kodani vedie šéfkuchár René Redzepi, získala od roku 2010 ocenenie najlepšia na svete štyrikrát, naposledy v roku 2014. 

Toto ocenenie však získala od britského gastronomického časopisu Restaurant, ktorý ju udeľuje od roku 2002 a každý rok ju môže získať 50 podnikov na základe rozhodovania 837 odborníkov z celého sveta. Od Michelinu, ktorého hodnotenie sa napriek konzervatívnosti považuje za najprestížnejšie vo svete top gastronómie, však získala "iba" dve hviezdičky

O hviezdičku viac ako Nome  udelil Michelin práve Geraniu. Škandinávii sú len dve reštaurácie s troma hviezdičkami. Okrem  Gerania je to  Maaemo v nórskom Oslo. Na celom svete je takýchto reštaurácií teraz iba  116.

Ako hodnotí Michelin

Prvé vydanie červenej biblie gastronómie, ako sa začalo sprievodcovi postupne pre farbu obalu hovoriť, vyšlo v roku 1900. Zostavil ju výrobca pneumatík André Jules Michelin a šoférom ju ponúkal zadarmo, aby im pomohol orientovať sa v prípade poruchy auta.

Okrem údajov o autoservisoch, garážach či benzínových pumpách poskytovala aj informácie o možnosti ubytovania a stravovania. Spočiatku  bola zameraná len na Francúzsko. Taliansko sa svojej verzie dočkalo v roku 1956 a napríklad prvý michelinovský sprievodca pre New York vyšiel až v roku 2005, pre San Francisco o rok neskôr. Dnes sa už hodnotia aj reštaurácie v Tokiu alebo v Hong Kongu.

Hodnotenie reštaurácií hviezdičkami sa zaviedlo v roku 1926, o päť rokov neskôr sa zjednotilo na hierarchii od jednej do troch. Hviezdičky sa udeľujú reštaurácii, nie samotnému šéfkuchárovi, hoci práve jeho schopnosti sú pri hodnotení najdôležitejšie. Aj ocenenie jedinou hviezdičkou má nevyčísliteľnú hodnotu, pretože reštaurácii pomáha presadiť sa v tvrdej konkurencii.

  • 1 hviezdička - “Veľmi dobrá reštaurácia vo svojej kategórií" (Une très bonne table dans sa catégorie)
  • 2 hviezdičky - “Výborná kuchyňa, stojí za obchádzku” (Table excellente, mérite un détour)
  • 3 hviezdičky - “Výnimočná kuchyňa, stojí za špeciálnu návštevu" (Une des meilleures tables, vaut le voyage)

V michelinovskom sprievodcovi sú tiež reštaurácie bez hviezdičky, ich prostredie a atmosféra sú hodnotené stupnicou 1 až 5 príborov. Pomocou ďalších značiek (napr. minca) sa hodnotí cena menu, výhľad, či kvalita výberu vín.

Návštevy inšpektorov sú anonymné a Michelin nezverejňuje konkrétne pravidlá, ktorými sa riadia pri hodnotení. Reštaurácia sa o tom, že bola hodnotená dozvie až z najnovšieho vydania sprievodcu.

Na Slovensku sa to zatiaľ žiadnej nepodarilo a aj v Prahe, vo Viedni či v Budapešti je ich iba niekoľko.

 

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  3. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  10. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 19 879
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 15 067
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 11 810
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 804
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 430
  6. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 5 972
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 4 592
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 602
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 2 494
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 224