V najstaršej bryndziarni na svete sa dodnes vyrába

Bryndziareň vo Zvolenskej Slatine vyrába bryndzu už od 18. storočia. Po tom, čo ju v roku 1797 založila rodina Molecovcov, funguje nepretržite.

FOTO SME - JÁN KROŠLÁK

Neďaleko od rázovitého Podpoľania sa dlhé roky vyrába bryndza, ktorá svojou nezameniteľnou chuťou už roky dráždi chuťové poháriky nielen domácich fajnšmekrov. Bez nej by sa nezaobišiel ani tento rázovitý kraj. Bryndza zo Slatiny je každoročne aj oficiálnou surovinou na Majstrovstvách sveta vo varení halušiek.

Riaditeľ Bryndziarne a syrárne vo Zvolenskej Slatine Sven Harman hovorí, že na trhu sú rovnako žiadané pasterizovaná i nepasterizovaná bryndza. Bryndziareň je moderný výrobný podnik s certifikáciou Európskej komisie pre dovoz mlieka a výrobkov do krajín únie. Slováci stále dávajú prednosť nepasterizovanej bryndzi. Tá má vraj podstatne lepší vplyv na zažívanie a črevnú mikroflóru. Podľa odborníkov sa však aj v pasterizovanej bryndzi dajú niektoré zložky nahradiť živými kultúrami. Spoločnosť nedávno kúpila aj syráreň v Slovenskej Ľupči, kde by sa mala vyrábať práve nepasterizovaná bryndza. Výrobky zo Zvolenskej Slatiny sú obľúbené aj vo svete - jeden z ich ovčích syrov získal na nedávnej obľúbenej olympiáde syrov pri Innsbrucku druhé miesto. Napriek tomu je syrársky trh v Európe preplnený a našim výrobcom sa v ňom iba ťažko hľadá priestor.

Pre turistov od nás, či zo zahraničia by bolo určite zaujímavé vidieť, ako proces výroby bryndze v najstaršej bryndziarni beží. Sven Harman priznáva, že na túto alternatívu mysleli, momentálne to však neumožňujú prísne hygienické normy. Napriek tomu neodíde turista zo Zvolenskej Slatiny sklamaný. Nájde tu niekoľko gastronomických podnikov, kde pripravujú špeciality z tunajšej bryndze a pri bryndziarni je aj vlastná predajňa s typickým sortimentom bryndze a mliečnych výrobkov. (eta)

Najčítanejšie na SME Cestovanie


Inzercia - Tlačové správy


  1. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  2. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  3. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  2. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  3. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  4. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  5. Stavebný úrad neoprávnene predĺžil americkej ambasáde lehotu
  6. Grantová výzva na vykonávanie činností centier Europe Direct
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  8. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  9. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  10. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 21 331
  2. Ako sme jazdili v socializme 2 213
  3. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 279
  4. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me 1 149
  5. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 887
  6. Zo stredomorskej stravy sa nepriberá 846
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 745
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 738
  9. Túžite po práci z pláže? 7 rád, ako sa stať digitálnym nomádom 679
  10. Prísne kontroly a veľa tepla. Takto sa vyrába mlieko 671