SME
Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

V najstaršej bryndziarni na svete sa dodnes vyrába

Bryndziareň vo Zvolenskej Slatine vyrába bryndzu už od 18. storočia. Po tom, čo ju v roku 1797 založila rodina Molecovcov, funguje nepretržite.

FOTO SME - JÁN KROŠLÁK

Neďaleko od rázovitého Podpoľania sa dlhé roky vyrába bryndza, ktorá svojou nezameniteľnou chuťou už roky dráždi chuťové poháriky nielen domácich fajnšmekrov. Bez nej by sa nezaobišiel ani tento rázovitý kraj. Bryndza zo Slatiny je každoročne aj oficiálnou surovinou na Majstrovstvách sveta vo varení halušiek.

Riaditeľ Bryndziarne a syrárne vo Zvolenskej Slatine Sven Harman hovorí, že na trhu sú rovnako žiadané pasterizovaná i nepasterizovaná bryndza. Bryndziareň je moderný výrobný podnik s certifikáciou Európskej komisie pre dovoz mlieka a výrobkov do krajín únie. Slováci stále dávajú prednosť nepasterizovanej bryndzi. Tá má vraj podstatne lepší vplyv na zažívanie a črevnú mikroflóru. Podľa odborníkov sa však aj v pasterizovanej bryndzi dajú niektoré zložky nahradiť živými kultúrami. Spoločnosť nedávno kúpila aj syráreň v Slovenskej Ľupči, kde by sa mala vyrábať práve nepasterizovaná bryndza. Výrobky zo Zvolenskej Slatiny sú obľúbené aj vo svete - jeden z ich ovčích syrov získal na nedávnej obľúbenej olympiáde syrov pri Innsbrucku druhé miesto. Napriek tomu je syrársky trh v Európe preplnený a našim výrobcom sa v ňom iba ťažko hľadá priestor.

Pre turistov od nás, či zo zahraničia by bolo určite zaujímavé vidieť, ako proces výroby bryndze v najstaršej bryndziarni beží. Sven Harman priznáva, že na túto alternatívu mysleli, momentálne to však neumožňujú prísne hygienické normy. Napriek tomu neodíde turista zo Zvolenskej Slatiny sklamaný. Nájde tu niekoľko gastronomických podnikov, kde pripravujú špeciality z tunajšej bryndze a pri bryndziarni je aj vlastná predajňa s typickým sortimentom bryndze a mliečnych výrobkov. (eta)

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  2. Päť chýb pri zateplení strechy
  3. Vitajte v postapokalyptickom svete
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  6. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  2. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  3. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  4. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  5. Úprava osobného motorového vozidla
  6. Important information for Brazilians living in Slovakia
  7. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  8. Vitajte v postapokalyptickom svete
  9. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  10. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 23 337
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 102
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 14 900
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 570
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 852
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 807
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 512
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 415
  9. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 201
  10. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 9 184
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu