SME
Štvrtok, 11. august, 2022 | Meniny má Zuzana

V najstaršej bryndziarni na svete sa dodnes vyrába

Bryndziareň vo Zvolenskej Slatine vyrába bryndzu už od 18. storočia. Po tom, čo ju v roku 1797 založila rodina Molecovcov, funguje nepretržite.

FOTO SME - JÁN KROŠLÁK

Neďaleko od rázovitého Podpoľania sa dlhé roky vyrába bryndza, ktorá svojou nezameniteľnou chuťou už roky dráždi chuťové poháriky nielen domácich fajnšmekrov. Bez nej by sa nezaobišiel ani tento rázovitý kraj. Bryndza zo Slatiny je každoročne aj oficiálnou surovinou na Majstrovstvách sveta vo varení halušiek.

Riaditeľ Bryndziarne a syrárne vo Zvolenskej Slatine Sven Harman hovorí, že na trhu sú rovnako žiadané pasterizovaná i nepasterizovaná bryndza. Bryndziareň je moderný výrobný podnik s certifikáciou Európskej komisie pre dovoz mlieka a výrobkov do krajín únie. Slováci stále dávajú prednosť nepasterizovanej bryndzi. Tá má vraj podstatne lepší vplyv na zažívanie a črevnú mikroflóru. Podľa odborníkov sa však aj v pasterizovanej bryndzi dajú niektoré zložky nahradiť živými kultúrami. Spoločnosť nedávno kúpila aj syráreň v Slovenskej Ľupči, kde by sa mala vyrábať práve nepasterizovaná bryndza. Výrobky zo Zvolenskej Slatiny sú obľúbené aj vo svete - jeden z ich ovčích syrov získal na nedávnej obľúbenej olympiáde syrov pri Innsbrucku druhé miesto. Napriek tomu je syrársky trh v Európe preplnený a našim výrobcom sa v ňom iba ťažko hľadá priestor.

Pre turistov od nás, či zo zahraničia by bolo určite zaujímavé vidieť, ako proces výroby bryndze v najstaršej bryndziarni beží. Sven Harman priznáva, že na túto alternatívu mysleli, momentálne to však neumožňujú prísne hygienické normy. Napriek tomu neodíde turista zo Zvolenskej Slatiny sklamaný. Nájde tu niekoľko gastronomických podnikov, kde pripravujú špeciality z tunajšej bryndze a pri bryndziarni je aj vlastná predajňa s typickým sortimentom bryndze a mliečnych výrobkov. (eta)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Energetici prinavrátia Pečnianskemu lesu pôvodnú biodiverzitu
  2. Kam príde, tam vypredá. Nitran vymýšľal vlastný cider dva roky
  3. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku
  4. Kupón na cestu do Thajska, USA a Vietnamu so zľavou 888 eur
  5. Prehľad a automatizácia
  6. Odomknite si články na mobile a počítači. Stačí jedno predplatné
  7. Na Oravskej priehrade s Kalim aj Spievankovom. Vidíme sa naživo
  8. Pláže Dominikánskej republiky kraľujú medzi najlepšími na svete
  1. Energetici prinavrátia Pečnianskemu lesu pôvodnú biodiverzitu
  2. Z vývoja paliva pre Formulu 1 ťažia aj bežní vodiči
  3. Trenčín potrebuje nový impulz!
  4. Shell: So znižovaním emisií to myslíme vážne
  5. Sezóna slovenského ovocia je v plnom prúde
  6. Kupón na cestu do Thajska, USA a Vietnamu so zľavou 888 eur
  7. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku
  8. Kam príde, tam vypredá. Nitran vymýšľal vlastný cider dva roky
  1. Kam príde, tam vypredá. Nitran vymýšľal vlastný cider dva roky 13 209
  2. Pláže Dominikánskej republiky kraľujú medzi najlepšími na svete 11 135
  3. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku 8 167
  4. Kupón na cestu do Thajska, USA a Vietnamu so zľavou 888 eur 7 412
  5. 100 ovocných druhov, ktoré u nás dokážeme pestovať 7 401
  6. Dráčik nepúta príbehom, ale perlami ducha 4 099
  7. Kde u nás kúpite domácke potraviny 3 900
  8. Miliónová autorka Táňa K. Vasilková: Po úspechu som netúžila 2 683
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Erika Kladna: Australský outback
  2. Blanka Ulaherová: Konečne opäť Bosna
  3. Vladimír Benčík: Malta 1/3 – návšteva u „hadích kňazov“ s dlhými lebkami
  4. Martin Majzlan: Skaza a tragédia Aralského jazera
  5. Ján Komrska: Hora Harvard, Kolorádo
  6. Aleš Tvrdý: Vlakom po Európe
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 44. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 2/3 - Skaza lode Karluk, 1913 - 1914
  8. Soňa Fröhlichová: Na švajčiarskej hore Mont Fort servírujú syrové fondue vo výške 3300 metrov nad morom
  1. Věra Tepličková: A to je koniec, vážení! Čaká nás už len zima, hlad a beznádej... Ak nezasiahne Matovič... 128 914
  2. Martin Sústrik: Korupcia v ruskej armáde 15 574
  3. Tomáš Harustiak: Kto šetrí ma za tri / Ako vyžiť z minimálnej mzdy ? / Dá sa vyžiť z minimálnej mzdy ? / Prečo Slováci nemajú peniaze / Ako vyžiť z dôchodku / 11 589
  4. Ján Šeďo: Očovčania majú do zajtra hladovku, obchod "stráži" medveď ! 10 907
  5. Post Bellum SK: Dovolenka v Juhoslávii ako príležitosť na emigráciu 8 066
  6. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu. 4 795
  7. Ingrid Tkáčiková: Poslanec Kuriak, ďakujem, že viem to, čo na Slovensku nechcem 3 333
  8. Jana Melišová: Svet sa zmenil... 3 152
  1. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu.
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 45. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 3/3 - Návrat do civilizácie, 1914
  3. Jiří Ščobák: Kde dnes môžeme ušetriť? Znížiť spotrebu a náklady?
  4. Jiří Ščobák: Proč bychom si měli zapamatovat jméno Anna Chadimová? Co nám po ní zůstalo?
  5. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Ružinovská televízia - pod kontrolou politikov
  6. Jiří Ščobák: Krásne a zaujímavé historické poistné zmluvy: Existovala aj čisto slovenská poisťovňa? A čo bola „zmluva odvážna“?
  7. Monika Nagyova: O žene, ktorá milovala rúško
  8. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Novomestská parkovacia: Firma bez kontroly, ktorá nepodnikala, iba míňala
SkryťZatvoriť reklamu