V najstaršej bryndziarni na svete sa dodnes vyrába

Bryndziareň vo Zvolenskej Slatine vyrába bryndzu už od 18. storočia. Po tom, čo ju v roku 1797 založila rodina Molecovcov, funguje nepretržite.

FOTO SME - JÁN KROŠLÁK

Neďaleko od rázovitého Podpoľania sa dlhé roky vyrába bryndza, ktorá svojou nezameniteľnou chuťou už roky dráždi chuťové poháriky nielen domácich fajnšmekrov. Bez nej by sa nezaobišiel ani tento rázovitý kraj. Bryndza zo Slatiny je každoročne aj oficiálnou surovinou na Majstrovstvách sveta vo varení halušiek.

Riaditeľ Bryndziarne a syrárne vo Zvolenskej Slatine Sven Harman hovorí, že na trhu sú rovnako žiadané pasterizovaná i nepasterizovaná bryndza. Bryndziareň je moderný výrobný podnik s certifikáciou Európskej komisie pre dovoz mlieka a výrobkov do krajín únie. Slováci stále dávajú prednosť nepasterizovanej bryndzi. Tá má vraj podstatne lepší vplyv na zažívanie a črevnú mikroflóru. Podľa odborníkov sa však aj v pasterizovanej bryndzi dajú niektoré zložky nahradiť živými kultúrami. Spoločnosť nedávno kúpila aj syráreň v Slovenskej Ľupči, kde by sa mala vyrábať práve nepasterizovaná bryndza. Výrobky zo Zvolenskej Slatiny sú obľúbené aj vo svete - jeden z ich ovčích syrov získal na nedávnej obľúbenej olympiáde syrov pri Innsbrucku druhé miesto. Napriek tomu je syrársky trh v Európe preplnený a našim výrobcom sa v ňom iba ťažko hľadá priestor.

Pre turistov od nás, či zo zahraničia by bolo určite zaujímavé vidieť, ako proces výroby bryndze v najstaršej bryndziarni beží. Sven Harman priznáva, že na túto alternatívu mysleli, momentálne to však neumožňujú prísne hygienické normy. Napriek tomu neodíde turista zo Zvolenskej Slatiny sklamaný. Nájde tu niekoľko gastronomických podnikov, kde pripravujú špeciality z tunajšej bryndze a pri bryndziarni je aj vlastná predajňa s typickým sortimentom bryndze a mliečnych výrobkov. (eta)

Najčítanejšie na SME Cestovanie


Inzercia - Tlačové správy


  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  4. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  5. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  6. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  7. Kam do tepla v januári?
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely
  9. Konzultácia so svetovými odborníkmi dokáže zachrániť život
  10. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru?
  1. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  2. Alarica – new business project in the market of shoes
  3. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  4. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  5. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  6. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  7. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  8. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  9. Začiatok roka patrí dani z nehnuteľností
  10. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 16 830
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 8 846
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 3 644
  4. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 2 339
  5. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali 2 097
  6. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 1 966
  7. Kam do tepla v januári? 1 845
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 1 648
  9. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 1 504
  10. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru? 899