SME
Piatok, 13. december, 2019 | Meniny má Lucia

V najstaršej bryndziarni na svete sa dodnes vyrába

Bryndziareň vo Zvolenskej Slatine vyrába bryndzu už od 18. storočia. Po tom, čo ju v roku 1797 založila rodina Molecovcov, funguje nepretržite.

FOTO SME - JÁN KROŠLÁK

Neďaleko od rázovitého Podpoľania sa dlhé roky vyrába bryndza, ktorá svojou nezameniteľnou chuťou už roky dráždi chuťové poháriky nielen domácich fajnšmekrov. Bez nej by sa nezaobišiel ani tento rázovitý kraj. Bryndza zo Slatiny je každoročne aj oficiálnou surovinou na Majstrovstvách sveta vo varení halušiek.

Riaditeľ Bryndziarne a syrárne vo Zvolenskej Slatine Sven Harman hovorí, že na trhu sú rovnako žiadané pasterizovaná i nepasterizovaná bryndza. Bryndziareň je moderný výrobný podnik s certifikáciou Európskej komisie pre dovoz mlieka a výrobkov do krajín únie. Slováci stále dávajú prednosť nepasterizovanej bryndzi. Tá má vraj podstatne lepší vplyv na zažívanie a črevnú mikroflóru. Podľa odborníkov sa však aj v pasterizovanej bryndzi dajú niektoré zložky nahradiť živými kultúrami. Spoločnosť nedávno kúpila aj syráreň v Slovenskej Ľupči, kde by sa mala vyrábať práve nepasterizovaná bryndza. Výrobky zo Zvolenskej Slatiny sú obľúbené aj vo svete - jeden z ich ovčích syrov získal na nedávnej obľúbenej olympiáde syrov pri Innsbrucku druhé miesto. Napriek tomu je syrársky trh v Európe preplnený a našim výrobcom sa v ňom iba ťažko hľadá priestor.

Pre turistov od nás, či zo zahraničia by bolo určite zaujímavé vidieť, ako proces výroby bryndze v najstaršej bryndziarni beží. Sven Harman priznáva, že na túto alternatívu mysleli, momentálne to však neumožňujú prísne hygienické normy. Napriek tomu neodíde turista zo Zvolenskej Slatiny sklamaný. Nájde tu niekoľko gastronomických podnikov, kde pripravujú špeciality z tunajšej bryndze a pri bryndziarni je aj vlastná predajňa s typickým sortimentom bryndze a mliečnych výrobkov. (eta)

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  2. Kam na výlet so svojimi známymi
  3. First moment Turecko: Využite zľavy na špičkové hotely
  4. Vianočné trhy vďaka inovácii pomáhajú rodinám v ohrození
  5. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky
  6. Horskí záchranári sa vás vždy opýtajú túto otázku. Viete akú?
  7. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME
  8. Aj po tridsiatke stále hýria. Čo bráni mladým vyrásť?
  9. Nákup darčekov môže byť tento týždeň výhodnejší
  10. 7 tipov, ako zariadiť malú kuchyňu
  1. First moment Turecko: Využite zľavy na špičkové hotely
  2. Kam na výlet so svojimi známymi
  3. Slovenské Vianoce kedysi a dnes
  4. Chlebodarca zmenil život siedmim rodinám
  5. Vianočné trhy vďaka inovácii pomáhajú rodinám v ohrození
  6. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  7. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky
  8. Slovenská sporiteľňa pomôže svojim klientom zo zničenej bytovky
  9. Vianočné trhy na zámku Schloss Hof „na skok“ od Bratislavy
  10. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME
  1. Horskí záchranári sa vás vždy opýtajú túto otázku. Viete akú? 30 376
  2. Aj po tridsiatke stále hýria. Čo bráni mladým vyrásť? 27 227
  3. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky 21 716
  4. Ceny bytov rekordne rastú. Niektorých sa to však netýka 15 291
  5. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40% z ceny 13 429
  6. Aké proteíny sú najzdravšie? Našli sme odpoveď 9 668
  7. SME.sk dosiahlo v novembri rekordný počet predplatiteľov 9 075
  8. Vlastné auto alebo lízing? Porovnali sme ich výhodnosť 8 790
  9. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME 8 662
  10. Ťažko uveriť, že aj takto kvalitne sa dá študovať na Slovensku 8 547