SME
Sobota, 31. júl, 2021 | Meniny má IgnácKrížovkyKrížovky
TIP NA VÝLET

Ochtinská jaskyňa oslávila päťdesiatku

Začiatkom decembra 2004 uplynulo päťdesiat rokov od objavenia svetoznámej Ochtinskej aragonitovej jaskyne. Jaskyňu náhodne objavili 7. decembra 1954 pracovníci Východoslovenského rudného prieskumu v Jelšave pri razení geologickej prieskumnej ...

Tip na výletZačiatkom decembra 2004 uplynulo päťdesiat rokov od objavenia svetoznámej Ochtinskej aragonitovej jaskyne. Jaskyňu náhodne objavili 7. decembra 1954 pracovníci Východoslovenského rudného prieskumu v Jelšave pri razení geologickej prieskumnej štôlne Kapusta.

Jedinečnosť Ochtinskej aragonitovej jaskyne spočíva v jej čarovnej dekorácii. Aragonit sa tvorí v uzavretých podzemných dutinách so stabilnou mikroklímou z vodných roztokov s vysokým obsahom iónov magnézia, železa a mangánu. Najčastejšie sa vyskytuje v miestach veľmi pomaly presakujúcej vody a nad vlhkými sedimentmi, ktoré pomaly uvoľňujú vlhkosť. V jaskyni sa vyskytujú tri generácie aragonitu. Najstaršie sú mliečne zakalené obličkovité útvary a ich korodované zvyšky (ich vek sa odhaduje na 121- až 138-tisíc rokov) s čiastočne rekryštalizovaným aragonitom, ktorý sa miestami premenil na kalcit.

Skryť Vypnúť reklamu

Najviac zastúpená je druhá generácia aragonitu, ktorý sa vyskytuje v podobe niekoľko decimetrov dlhých ihlíc a zakrivených až špirálovitých heliktitov (ich vek sa odhaduje na 14-tisíc rokov). Tieto vytvárajú trsovité alebo kríčkovité útvary (vrátane tzv. železného kvetu), ktoré sú pre návštevníkov najatraktívnejšie. Aragonit druhej generácie ešte vždy dorastá, čím si udržiava bielu farbu a čistý vzhľad.

Najmladšia generácia aragonitu, ktorý sa v súčasnosti tvorí na sedimentoch a železitých okroch, vytvára drobné vejáriky (veľké 2 až 4 mm, miestami aj väčšie), ojedinelo aj miniatúrne špirálovité útvary. Súčasnou tvorbou aragonitu sa regeneruje značná časť aragonitovej výplne jaskyne. Čo sa týka stabilnej mikroklímy - teplota vzduchu v jaskyni je 7,6 až 8,4 °C, relatívna vlhkosť 95 až 99 pecent. K stabilizácii mikroklímy výrazne prispievajú železité okry, pretože sú schopné vodnú paru uvoľňovať i pohlcovať.

Skryť Vypnúť reklamu

Po skončení geologického prieskumu na Hrádku sa začalo uvažovať o sprístupnení jaskyne širokej verejnosti. Práce sa začali v roku 1966 razením vstupnej štôlne dlhej 145 metrov. V roku 1972 jaskyňu otvorili pre verejnosť a vyhlásili za chránený prírodný výtvor. Dĺžka sprístupnenej časti je 230 m.

V decembri 1995 jaskyňu v rámci nominačného projektu Jaskyne Slovenského a Aggtelekského krasu zaradili do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Od roku 1996 je národnou prírodnou pamiatkou.

V podzemných priestoroch treba v prvom rade zachovať pôvodné mikroklimatické podmienky. Nadmerný počet návštevníkov môže narušiť prírodné podmienky tvorby aragonitu alebo spôsobiť kondenzáciu vodných pár nasýtených oxidom uhličitým, ktorý vydychujú návštevníci, čo by viedlo k chemickej deštrukcii aragonitu. Preto sa počet návštevníkov na jednotlivé vstupy obmedzuje. V posledných rokoch si jaskyňu ročne prezrie okolo 35-tisíc návštevníkov, najviac v letných mesiacoch.

Skryť Vypnúť reklamu

Výraznejšie zvýšenie počtu návštevníkov v letnej turistickej sezóne by spôsobilo problémy s jej ochranou, avšak v jarných a jesenných mesiacoch môže do jaskyne zavítať aj viac turistov ako doteraz. Ochtinskú aragonitovú jaskyňu môžu ohroziť aj zásahy na zemskom povrchu.

Na svete je známych niekoľko jaskýň s väčším množstvom aragonitovej výplne (najmä Bohemia na Novom Zélande a Emine Bojir Chasar na Kryme) i väčšou dĺžkou. Keďže však nie sú prístupné, podľa mnohých odborníkov je Ochtinská jaskyňa najkrajšou sprístupnenou aragonitovou jaskyňou na svete a patrí medzi niekoľko hlavných lokalít výskytu jaskynného aragonitu.

Jaskyňa je otvorená od 1. apríla do 31. októbra.

(Úryvok z časopisu Krásy Slovenska č. 1-2/2005 - rubrika JASKYNIARSTVO)

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  2. Motorkárska výstroj v lete: ako jazdiť aj v horúčavách?
  3. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021
  4. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
  5. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  6. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  7. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  8. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  9. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  10. Lenivý brunch s Muchom
  1. Motorkárska výstroj v lete: ako jazdiť aj v horúčavách?
  2. Košická štvrť je súčasťou odpadového experimentu.
  3. Kúpa vozidla cez inzerát či od malého predajcu je rizikovejšia
  4. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021
  5. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
  6. Nepodceňujte rozmiestnenie zásuviek a vypínačov
  7. Hrotka: Sporiteľne ťahajú za kratší koniec. Musíme reagovať
  8. Slováci čoraz viac nakupujú pivo vo vratných fľašiach
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 5 182
  2. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 4 758
  3. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 3 949
  4. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021 3 474
  5. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 446
  6. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 338
  7. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 3 258
  8. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 3 167
  9. Jeden deň na Bratislavu nestačí 3 039
  10. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké? 2 963
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu