BANSKÁ BYSTRICA 22. júla (SITA) – Reštaurácie, motoresty a ďalšie jednotky spoločného stravovania väčšinou požiadavky na vybavenie a úroveň toaliet spĺňajú, problém však je so zabezpečením prívodu tečúcej teplej vody v predsieni hygienického zariadenia. Ako dnes informovala riaditeľka banskobystrického inšpektorátu Slovenskej obchodnej inšpekcie Božena Debnárová, túto požiadavku nespĺňalo až takmer 35 percent kontrolovaných zariadení. „V pizzerii v Lučenici dokonca mali od Regionálneho úradu verejného zdravotníctva súhlas na prevádzkovanie aj bez tečúcej teplej vody. Rozhodnutie úradu verejného zdravotníctva tak bolo v rozpore s vyhláškou ministerstva,“ uviedla Debnárová.
Kontrolóri Slovenskej obchodnej inšpekcie sa v Banskobystrickom kraji zamerali na kontrolu hygienických zariadení v reštauráciách, motorestoch a ďalších jednotkách spoločného stravovania na tranzitných trasách a v strediskách cestovného ruchu v Banskobystrickom kraji. V máji a júni prekontrolovali 139 takých zariadení. Podľa Debnárovej sa na prevádzkarne na tranzitných trasách a v strediskách cestovného ruchu inšpektorát zameral v súvislosti s očakávaným nárastom turizmu po vstupe Slovenska do Európskej únie.