Slovensko má dve top lyžiarske strediská, Jasná Nízke Tatry a Štrbské Pleso

Liptovský Mikuláš 2. novembra (TASR) - Na Slovensku v zimnej turistickej sezóne 2003/2004, ktorá bude oficiálne otvorená 20. decembra, náročná lyžiarska ...

Liptovský Mikuláš 2. novembra (TASR) - Na Slovensku v zimnej turistickej sezóne 2003/2004, ktorá bude oficiálne otvorená 20. decembra, náročná lyžiarska verejnosť môže navštíviť jediné dve top lyžiarske strediská s piatimi hviezdičkami, Jasnú Nízke Tatry a Štrbské Pleso.

Najvyššie ohodnotenie a zlatú značku kvality obe lyžiarske areály, prevádzkovateľmi ktorých sú a.s. Jasná Nízke Tatry a 1. Tatranská, získali na základe výsledkov ukončeného projektu Kategorizácia slovenských lyžiarskych stredísk. Projekt od decembra 2002 realizovali Sitour, s. r. o., Banská Bystrica a Záujmové združenie prevádzkovateľov lanoviek a vlekov v SR Lavex so sídlom v Liptovskom Mikuláši, povedal v rozhovore pre TASR riaditeľ Lavexu Miroslav Grešo.

Do konečného zoznamu hodnotenia technického vybavenia, kvality poskytovaných služieb a bezpečnosti lyžiarskych stredísk a ich návštevníkov sa dostalo 76 stredísk. Ich prevádzkovatelia vyplnili dotazník pozostávajúci z 25 kritérií a stoviek údajov za zimnú sezónu 2002/2003. Autori projektu pritom využili skúsenosti hodnotenia alpských lyžiarskych stredísk v Rakúsku. Tvorcom pilotného modelu tohto hodnotenia bola začiatkom 90. rokov rakúska spoločnosť Sitour, ktorá založila dcérske spoločnosti v ČR, SR a v Poľsku.

Mechanizmus hodnotenia lyžiarskych centier SR zohľadňoval osobný kontakt turistu k stredisku ako jeho záujmovému priestoru. V lyžiarskej zóne teda môže turista pešky alebo na lyžiach počas dňa absolvovať akékoľvek lyžiarske trate ponúkané jedným prevádzkovateľom. Každému zo stredísk zapojených do konečnej fázy hodnotenia bol pridelený počet bodov za úroveň technického vybavenia a údržby lyžiarskych svahov ako aj kvality špeciálnych a štandardných služieb pre návštevníka. Konečný súčet bodov zodpovedal počtu udelených hviezdičiek, od 5 po 1. Spolu 9, resp. 26 stredísk získalo osvedčenie kvality a tomu zodpovedajúce 4, resp. 3 hviezdičky a 30, resp. 9 stredísk 2, resp. 1 hviezdičku.

Periodicita realizácie projektu bola stanovená na tri roky, ďalšie hodnotenie lyžiarskych stredísk sa očakáva v roku 2006.

Najčítanejšie na SME Cestovanie


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  8. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  9. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  10. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  1. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  2. Už aj seniori presadajú do SUV
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  7. Stavebný úrad neoprávnene predĺžil americkej ambasáde lehotu
  8. Grantová výzva na vykonávanie činností centier Europe Direct
  9. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  10. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 24 671
  2. Ako sme jazdili v socializme 2 621
  3. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 538
  4. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me 1 497
  5. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 097
  6. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 1 002
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 874
  8. Zo stredomorskej stravy sa nepriberá 851
  9. Túžite po práci z pláže? 7 rád, ako sa stať digitálnym nomádom 686
  10. Prísne kontroly a veľa tepla. Takto sa vyrába mlieko 676