Ubytovatelia sú z vyhliadky zhrození

Hoteliéri a podnikatelia v cestovnom ruchu na správy o ďalších daniach hovoria: To môžeme všetci všetko zatvoriť, už sme takí spoplatnení a zdanení!

Doterajšia verzia zákona zatiaľ uvažuje s troma korunami za posteľ a deň. „Ak je u nás 56 postelí, mesačne by to dávalo päťtisíc a ročne 60-tisíc. To sa nedá utiahnuť,“ vyratúva na kalkulačke vedúca zariadenia hotela s vinárňou Starý orech v Hurbanove. „Už platíme daň z nehnuteľnosti aj daň z pozemku, v tom by už mala byť predsa obsiahnutá aj daň za lôžko, nie? My máme napríklad zisk pred zdanením 200-tisíc, čo zostane po zdanení na investovanie? Pokazí sa jeden kávovar a skončíme v strate. Pre podnikateľov je to už neúnosné. A každé jedno zariadenie potrebuje rekonštrukciu. Zase to budeme musieť preniesť na zákazníka. A výsledok? Skráti si u nás pobyt. A ak ja nezískam finančné prostriedky, nemôžem nasadiť ceny také, aby zodpovedali určitému štandardu služieb.“ Vedúca je presvedčená, že rovnakého názoru je prinajmenšom 70 percent podnikateľov v turizme. Podľa viceprimátorky mesta Vysoké Tatry Marie Perglerovej trend v čiernote ubytovávania zostane, aký bol doteraz. „Tí, čo ubytovávali načierno, tak budú ubytúvať naďalej.“

Súčasťou zákona o miestnych poplatkoch by sa mala stať aj turistická daň. Názov je síce nový, ale v podstate ide o známy, dávno zavedený kúpeľný či rekreačný poplatok. Jeho vyberanie je v súčasnosti na rozhodnutí okresných úradov, roky ho už vyberá veľká časť obcí, najmä v kúpeľných a turistických zónach. Rozdiel je však v tom, že mnohé z nich tento príjem nedávajú spätne na rozvoj cestovného ruchu, ale riešia ním všetko, čo ich momentálne najviac páli.

„Teraz sa toto rozhodnutie okresného úradu odbúra a bude to prehľadnejšie,“ hovorí Marián Bujna zo sekcie cestovného ruchu ministerstva hospodárstva, čo zákon pripomienkovala. „Tú daň vlastne zaplatí občan za svoje prenocovanie a ubytovateľ to odvedie obci. Ide o to, aby sa tieto príjmy vrátili tam, kde sa vytvorili. Uvažujeme i o tom, aby časť z turistickej dane išla aj na financovanie turistických združení, ktoré nemajú odkiaľ brať prostriedky. Zapracúvame to už do nového zákona o združeniach, ktorý by mohol začať platiť niekedy v budúcom roku.“

ZMOS práve včera dokončovalo svoje stanovisko k navrhovaným miestnym daniam. Podľa jeho podpredsedu Milana Mušku ku konkrétnostiam sa vyjadria najskôr dnes. (ru)

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  2. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  3. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  4. Dva rekordy na druhý pokus
  5. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  6. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  7. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  8. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  9. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  10. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  1. 3 najväčšie chyby pri zateplení šikmej strechy
  2. EU v Bratislave udelila čestný titul doctor honors causa
  3. Company´s autumn in the High Tatras
  4. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  5. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  6. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  7. Dva rekordy na druhý pokus
  8. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  9. Objednali ste sa už u zubára? Preventívne ...
  10. Virtuálne sídlo v Bratislave
  1. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 17 963
  2. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s 16 500
  3. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli 13 626
  4. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 995
  5. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 763
  6. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 9 460
  7. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 617
  8. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 8 491
  9. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 6 933
  10. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 6 072