SME
Streda, 4. august, 2021 | Meniny má Dominik, DominikaKrížovkyKrížovky

Salaše bez romantiky, ale s kvalitnými syrmi

Nie je salaš ako salaš. Ilúzia o bačovi a valachoch, o ich tradičnom odeve – širokom opasku a živote v lone prírody pod malým dreveným domcom v obklopení pastvín a oviec sa, žiaľ, rozplýva.


FOTO SME – JÁN KROŠLÁK

Ovce i pes strážiaci stádo zostávajú, odev bačov nekorešponduje s ich pôvodným odevom a napriek najväčšiemu strašiaku, ktorým je obydlie valachov - maringotky, čosi predsa ostalo naďalej úžasné: výrobky z ovčieho mlieka. Podojiť niekoľkokrát denne ovce, pracovať so surovinou a napokon vyrobiť chutný ovčí syr, žinčicu, bryndzu či korbáčiky, to je skutočne prácne. Testovali sme niekoľko salašov.

Salaš Kremnické vrchy, Turček pri Kremnici

Výborný syr, aj žinčica, vynikajúce korbáčiky. Práve tu sme pochopili mentalitu slovenského obchodovania: stojí a padá na ľuďoch. Prišli sme na návštevu prvýkrát a neverili sme vlastným očiam. Pani, ktorá sa nám venovala, nám ochotne vysvetľovala postup výroby korbáčikov. Dozvedeli sme sa, že sa vyrábajú aj v zime, ale vtedy z kravského mlieka. Vykladala o žinčici, jej odlišnostiach, o tom kedy je a kedy nie je syr vŕzgavý. Prišli sme o pár dní neskôr a obsluhovali nás narobení a otrávení valasi. Keď sú ľudia milí, mnoho nedostatkov im odpúšťate. Naopak, ak sú z akéhokoľvek dôvodu nevrlí, vyčítate im aj to, čo by ste nemuseli. Nie všetci máme na to, aby sme sa začlenili do cestovného ruchu. Možno aj preto na tomto salaši dnes už mliečne výrobky okrem samotného mlieka nepredávajú.

Salaš v Poráčskej doline na Spiši

Výborná žinčica, dokonca sladká! Bryndza, akú v obchode nekúpite. Syra sme nakúpili toľko, aby sme ho mohli ponúkať aj na druhý deň v Bratislave. Hygiena na tomto salaši bola na veľmi vysokej úrovni. A údajne sa zo surovín z týchto miest vyrába bryndza, ktorá sa exportuje aj do Ameriky. Jedli ste už bryndzu z konzervy?

Salaš pri Martine

Z rozprávania mnohých návštevníkov vieme, že bača má mobilný telefón a takto sa začlenil medzi nás, poznačených zónami elektrosmogu. Má to aj svoje výhody. Zavoláte si a dohodnete čas, kedy si môžete prísť po čerstvé výrobky.

Salaš pri Vlkolínci

Podľa pokynov valacha sme žinčicu ochutnávali z vyúdených črpákov, čo jej pridáva skutočne skvelú príchuť. Ručne vyrábané črpáky sa dávajú do udiarne. Neskôr sa poriadne vyumývajú a zostáva im tá správna gaštanovo-zemitá farba a vôňa údeného syra. Miestny valach si vedel na nás zo svojho náročného dňa vyčleniť čas a porozprával nám dokonca aj o technike kľagania syra (spôsob zrážania mlieka pomocou teľacieho žalúdka) a jeho údenia. Majster nie je nadarmo majstrom a vlkolínske údené slané syry sú jedinečné.

GABRIELA REVICKÁ

VLASTA UŠJAK

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Poznáte horúci trend interiérového dizajnu?
  2. Podnikáte? Otvorte si účet online a ušetrite
  3. Ako si zabezpečiť krytie liečby a karantény v zahraničí?
  4. Ficov priateľ a oligarcha Miroslav Výboh zmenil kurz v biznise
  5. Ak sa včas nespamätáme, vlaky z Číny získajú Maďari a Poliaci
  6. Odomknite si SME.sk na viacerých zariadeniach
  7. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor
  8. Slovensko v tieni tureckého polmesiaca
  9. Dominika Kavaschová: Netušila som, že mám v sebe toľko nehy
  10. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova
  1. Zázračné účinky Arónie na zdravie
  2. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  3. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  4. Poznáte horúci trend interiérového dizajnu?
  5. Ficov priateľ a oligarcha Miroslav Výboh zmenil kurz v biznise
  6. Dekarbonizácia má byť súčasťou moderných dodávateľských vzťahov
  7. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  8. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  9. Ak sa včas nespamätáme, vlaky z Číny získajú Maďari a Poliaci
  10. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor
  1. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021 5 770
  2. Ficov priateľ a oligarcha Miroslav Výboh zmenil kurz v biznise 5 058
  3. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova 4 740
  4. Dominika Kavaschová: Netušila som, že mám v sebe toľko nehy 4 400
  5. Jeden deň na Bratislavu nestačí 3 921
  6. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 3 668
  7. Ak sa včas nespamätáme, vlaky z Číny získajú Maďari a Poliaci 3 441
  8. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 370
  9. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor 2 856
  10. Slovensko v tieni tureckého polmesiaca 2 438
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu