SME

Salaše bez romantiky, ale s kvalitnými syrmi

Nie je salaš ako salaš. Ilúzia o bačovi a valachoch, o ich tradičnom odeve – širokom opasku a živote v lone prírody pod malým dreveným domcom v obklopení pastvín a oviec sa, žiaľ, rozplýva.


FOTO SME – JÁN KROŠLÁK


Ovce i pes strážiaci stádo zostávajú, odev bačov nekorešponduje s ich pôvodným odevom a napriek najväčšiemu strašiaku, ktorým je obydlie valachov - maringotky, čosi predsa ostalo naďalej úžasné: výrobky z ovčieho mlieka. Podojiť niekoľkokrát denne ovce, pracovať so surovinou a napokon vyrobiť chutný ovčí syr, žinčicu, bryndzu či korbáčiky, to je skutočne prácne. Testovali sme niekoľko salašov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Salaš Kremnické vrchy, Turček pri Kremnici

Výborný syr, aj žinčica, vynikajúce korbáčiky. Práve tu sme pochopili mentalitu slovenského obchodovania: stojí a padá na ľuďoch. Prišli sme na návštevu prvýkrát a neverili sme vlastným očiam. Pani, ktorá sa nám venovala, nám ochotne vysvetľovala postup výroby korbáčikov. Dozvedeli sme sa, že sa vyrábajú aj v zime, ale vtedy z kravského mlieka. Vykladala o žinčici, jej odlišnostiach, o tom kedy je a kedy nie je syr vŕzgavý. Prišli sme o pár dní neskôr a obsluhovali nás narobení a otrávení valasi. Keď sú ľudia milí, mnoho nedostatkov im odpúšťate. Naopak, ak sú z akéhokoľvek dôvodu nevrlí, vyčítate im aj to, čo by ste nemuseli. Nie všetci máme na to, aby sme sa začlenili do cestovného ruchu. Možno aj preto na tomto salaši dnes už mliečne výrobky okrem samotného mlieka nepredávajú.

SkryťVypnúť reklamu

Salaš v Poráčskej doline na Spiši

Výborná žinčica, dokonca sladká! Bryndza, akú v obchode nekúpite. Syra sme nakúpili toľko, aby sme ho mohli ponúkať aj na druhý deň v Bratislave. Hygiena na tomto salaši bola na veľmi vysokej úrovni. A údajne sa zo surovín z týchto miest vyrába bryndza, ktorá sa exportuje aj do Ameriky. Jedli ste už bryndzu z konzervy?

Salaš pri Martine

Z rozprávania mnohých návštevníkov vieme, že bača má mobilný telefón a takto sa začlenil medzi nás, poznačených zónami elektrosmogu. Má to aj svoje výhody. Zavoláte si a dohodnete čas, kedy si môžete prísť po čerstvé výrobky.

Salaš pri Vlkolínci

Podľa pokynov valacha sme žinčicu ochutnávali z vyúdených črpákov, čo jej pridáva skutočne skvelú príchuť. Ručne vyrábané črpáky sa dávajú do udiarne. Neskôr sa poriadne vyumývajú a zostáva im tá správna gaštanovo-zemitá farba a vôňa údeného syra. Miestny valach si vedel na nás zo svojho náročného dňa vyčleniť čas a porozprával nám dokonca aj o technike kľagania syra (spôsob zrážania mlieka pomocou teľacieho žalúdka) a jeho údenia. Majster nie je nadarmo majstrom a vlkolínske údené slané syry sú jedinečné.

SkryťVypnúť reklamu

GABRIELA REVICKÁ

VLASTA UŠJAK

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Komerčné články

  1. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy
  2. Zvládli by ste za volantom šmyk? Inštruktor hovorí, čo chýba dnešným vodičom
  3. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  4. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  5. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  6. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  7. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  8. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  1. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  2. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  3. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  4. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné?
  5. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  6. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  7. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  8. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 20 062
  2. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 6 085
  3. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 5 318
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 3 966
  5. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 2 858
  6. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 2 558
  7. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 2 149
  8. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 1 856
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Irena Šimuneková: Čriepky z Bojníc
  2. Pavel Baláž: V Bologni si vykrútite krky - pri pohľadoch na vysoké veže
  3. Ján Komrska: Mulhacén, Španielsko
  4. Patrik Užák: Balada o Balatóne
  5. Peter Lacina: Toskánsko za humnami: Spring '25
  6. Ladislav Kucharik: Rio 01 - Holé zadky v meste hriechu, pod rukami Krista
  7. Soňa Fröhlichová: Bazilej (Basel, Bâle) je pozoruhodné mesto, žijúce kultúrou, športom a tradíciami
  8. Soňa Fröhlichová: Bazilejský karneval trvá 72 hodín
  1. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej. 25 302
  2. Ivan Čáni: Všetci držme huby a nechajme Roberta Fica pracovať! Lebo len on JEDINÝ vie, čo je najlepšie. 15 740
  3. Viktor Pamula: Fico je nebezpečný 15 227
  4. Dušan Koniar: V roku 1989 mala ČSSR 3315 vlastných tankov 11 344
  5. Michael Achberger: Prestaňte držať diéty! Týchto 7 návykov vám predĺžia život aj zlepšia postavu 9 703
  6. Michael Achberger: Prestaňte rátať kalórie. Toto vás naučí chudnúť jednoduchšie! 8 566
  7. Janka Bittó Cigániková: Zdravotníctvo má liečiť, nie financovať cirkev 7 922
  8. Ján Valchár: Delúzia svätých Cyrila a Metoda 7 006
  1. Marian Nanias: Systém emisných povoleniek v EÚ.
  2. Roman Kebísek: Básnik Byron vraj „miloval len jednu“ – Chaworthovú
  3. Věra Tepličková: O Cintuloch a Ficoch alebo Otázky bez odpovedí
  4. Marcel Rebro: Ruský oligarcha: Keď máš všetko, len nie istotu, že sa dožiješ večere
  5. Marian Nanias: Pokus odvolať predsedníčku Európskej komisie (EK) Ursulu von der Leyen.
  6. Radko Mačuha: Pozor ! Cyril a Metod. Vstup len na povolenie.
  7. Marcel Rebro: Ako chutí ruský mier? Po obuškoch.
  8. Věra Tepličková: Na Devíne sláva bola, ušlo sa vám kúsok z vola?
SkryťZatvoriť reklamu