Salaše bez romantiky, ale s kvalitnými syrmi

Nie je salaš ako salaš. Ilúzia o bačovi a valachoch, o ich tradičnom odeve – širokom opasku a živote v lone prírody pod malým dreveným domcom v obklopení pastvín a oviec sa, žiaľ, rozplýva.


FOTO SME – JÁN KROŠLÁK

Ovce i pes strážiaci stádo zostávajú, odev bačov nekorešponduje s ich pôvodným odevom a napriek najväčšiemu strašiaku, ktorým je obydlie valachov - maringotky, čosi predsa ostalo naďalej úžasné: výrobky z ovčieho mlieka. Podojiť niekoľkokrát denne ovce, pracovať so surovinou a napokon vyrobiť chutný ovčí syr, žinčicu, bryndzu či korbáčiky, to je skutočne prácne. Testovali sme niekoľko salašov.

Salaš Kremnické vrchy, Turček pri Kremnici

Výborný syr, aj žinčica, vynikajúce korbáčiky. Práve tu sme pochopili mentalitu slovenského obchodovania: stojí a padá na ľuďoch. Prišli sme na návštevu prvýkrát a neverili sme vlastným očiam. Pani, ktorá sa nám venovala, nám ochotne vysvetľovala postup výroby korbáčikov. Dozvedeli sme sa, že sa vyrábajú aj v zime, ale vtedy z kravského mlieka. Vykladala o žinčici, jej odlišnostiach, o tom kedy je a kedy nie je syr vŕzgavý. Prišli sme o pár dní neskôr a obsluhovali nás narobení a otrávení valasi. Keď sú ľudia milí, mnoho nedostatkov im odpúšťate. Naopak, ak sú z akéhokoľvek dôvodu nevrlí, vyčítate im aj to, čo by ste nemuseli. Nie všetci máme na to, aby sme sa začlenili do cestovného ruchu. Možno aj preto na tomto salaši dnes už mliečne výrobky okrem samotného mlieka nepredávajú.

Salaš v Poráčskej doline na Spiši

Výborná žinčica, dokonca sladká! Bryndza, akú v obchode nekúpite. Syra sme nakúpili toľko, aby sme ho mohli ponúkať aj na druhý deň v Bratislave. Hygiena na tomto salaši bola na veľmi vysokej úrovni. A údajne sa zo surovín z týchto miest vyrába bryndza, ktorá sa exportuje aj do Ameriky. Jedli ste už bryndzu z konzervy?

Salaš pri Martine

Z rozprávania mnohých návštevníkov vieme, že bača má mobilný telefón a takto sa začlenil medzi nás, poznačených zónami elektrosmogu. Má to aj svoje výhody. Zavoláte si a dohodnete čas, kedy si môžete prísť po čerstvé výrobky.

Salaš pri Vlkolínci

Podľa pokynov valacha sme žinčicu ochutnávali z vyúdených črpákov, čo jej pridáva skutočne skvelú príchuť. Ručne vyrábané črpáky sa dávajú do udiarne. Neskôr sa poriadne vyumývajú a zostáva im tá správna gaštanovo-zemitá farba a vôňa údeného syra. Miestny valach si vedel na nás zo svojho náročného dňa vyčleniť čas a porozprával nám dokonca aj o technike kľagania syra (spôsob zrážania mlieka pomocou teľacieho žalúdka) a jeho údenia. Majster nie je nadarmo majstrom a vlkolínske údené slané syry sú jedinečné.

GABRIELA REVICKÁ

VLASTA UŠJAK

Najčítanejšie na SME Cestovanie


Inzercia - Tlačové správy


  1. Naše mobilné bankovníctvo si prišli vyskúšať novinári z Rakúska
  2. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou
  3. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  4. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  5. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť
  6. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  7. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom
  8. Top First moment dovolenky na leto 2018
  9. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová
  10. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté
  1. Týchto 8 kritérií by mal kvalitný kolagén spĺňať
  2. Beam Suntory zaznamenal silný rast predaja po zmene distribútora
  3. Zamestnanci a študenti EU v BA darovali radosť a vyčarili úsmev
  4. Rekonštrukcia v zime? Prečo nie?
  5. Naše mobilné bankovníctvo si prišli vyskúšať novinári z Rakúska
  6. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou
  7. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  8. Bezplatné rozšírenie do prehliadača
  9. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť.
  10. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  1. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém 4 339
  2. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou 3 958
  3. Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní 3 436
  4. Reportáž: Jaternice a klobásy pred jedením netreba šúpať 3 189
  5. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám 2 565
  6. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom 2 533
  7. Top First moment dovolenky na leto 2018 2 383
  8. Naše mobilné bankovníctvo si prišli vyskúšať novinári z Rakúska 2 070
  9. Venujte na Vianoce darček plný informácií! 1 778
  10. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté 1 765