Ako správne dávať v zahraničí prepitné

Prepitné, „tringelt“, „bakšiš“ a rôzne ďalšie názvy má poplatok, ktorý obyčajne musíme priplatiť k základnej cene služieb v reštauráciách, hoteloch alebo taxíkoch. Zároveň platí známa pravda, že „iný kraj, iný mrav“, a tak nezaškodí, ak si na začiatku ...

Prepitné, „tringelt“, „bakšiš“ a rôzne ďalšie názvy má poplatok, ktorý obyčajne musíme priplatiť k základnej cene služieb v reštauráciách, hoteloch alebo taxíkoch. Zároveň platí známa pravda, že „iný kraj, iný mrav“, a tak nezaškodí, ak si na začiatku hlavnej turistickej sezóny zhrnieme najdôležitejšie poznatky v tejto oblasti z niektorých krajín.

V Taliansku

platí hosť v reštaurácii nanajvýš desať percent prepitné, pri nákupe kávy alebo iného nápoja pri bare obyčajne len podľa uváženia na tanierik alebo do prasiatka.

V hoteli je bežné nechať chyžnej päť eur za týždeň, v taxíku nie je zvyčajne nutný nijaký príplatok, nanajvýš drobné zaokrúhlenie smerom hore.

V Španielsku a Portugalsku

sa v reštauráciách dáva päť až desať percent. Bežná prax je taká, že čašník prinesie naspäť drobné a príslušná suma sa nechá na stole. Za nezdvorilé sa však považuje nechať na stole najmenšie mince, teda centy až päťcenty. V taxíku sa obyčajne cestovné len zaokrúhľuje do najbližšieho pol eura.

Vo Francúzsku

sa necháva 10-15 percent z ceny navyše. Často je však príplatok za obsluhu už v cene a vtedy sa prepitné nenecháva alebo len symbolické. Peniaze sa tiež nechávajú ležať na stole.

V hoteli nie je prepitné povinné, nechať niečo na nočnom stolíku sa, samozrejme, nezakazuje.

Taxikár dostáva obyčajne okolo desať percent.

V Rakúsku

sa v reštaurácii platí päť až desať percent, rovnako tak u holiča alebo v taxíku, v hoteli euro za batožinu, chyžnej jedno až dve eurá denne.

V Turecku

sa necháva „bakšiš“ asi desať percent, nedať vôbec nič sa považuje za nezdvorilé. V taxíku sa bežne len zaokrúhľuje na celé sumy.

Aj v Grécku

sa platí v reštauráciách asi desať percent, ale v ľudovejších nie viac ako jedno euro.

Chyžným by sa mala odmena dať v deň odchodu osobne.

Ceny taxíkov sú samy osebe dosť vysoké, takže ďalší príplatok nie je nutný.

Vo Veľkej Británii

sa platí tiež až 15 percent. Pri bare nie je „tringelt“ nutný, nosič v hoteli očakáva libru, taxikár zaokrúhlenie ceny.

V Spojených štátoch a Kanade

je v reštauračných zariadeniach príplatok vo výške 15 až 20 percent povinný, ale často býva už hneď pripočítaný k účtu.

Nosič dostáva jeden až dva doláre za každý kufor, chyžná rovnakú sumu denne.

Aj u holiča alebo v taxíku sa pripláca 15 percent.

V Japonsku a Číne

naopak prepitné nie je zaužívané, v čínskych turistických centrách sa však už presadzuje – k účtom v reštaurácii 10 percent, sprievodcovi jeden dolár.

V krajinách severnej Afriky

je prepitné obyčajne 10-15 percent, ceny niektorých služieb sa dopredu zabezpečia. (čtk)

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  3. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  9. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto
  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  3. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  8. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  9. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  10. OMV pozýva na pretekársky supervíkend na okruhu Slovakiaring
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 14 631
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 12 535
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 385
  4. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 8 167
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 948
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 6 620
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 805
  8. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 3 231
  9. Nie sme žiadni paštikári. Slováci už dovolenkujú inak 3 137
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto 2 732