Prepitné, „tringelt“, „bakšiš“ a rôzne ďalšie názvy má poplatok, ktorý obyčajne musíme priplatiť k základnej cene služieb v reštauráciách, hoteloch alebo taxíkoch. Zároveň platí známa pravda, že „iný kraj, iný mrav“, a tak nezaškodí, ak si na začiatku ...
Písmo:A-|A+ Diskusia nie je otvorená
Prepitné, „tringelt“, „bakšiš“ a rôzne ďalšie názvy má poplatok, ktorý obyčajne musíme priplatiť k základnej cene služieb v reštauráciách, hoteloch alebo taxíkoch. Zároveň platí známa pravda, že „iný kraj, iný mrav“, a tak nezaškodí, ak si na začiatku hlavnej turistickej sezóny zhrnieme najdôležitejšie poznatky v tejto oblasti z niektorých krajín.
platí hosť v reštaurácii nanajvýš desať percent prepitné, pri nákupe kávy alebo iného nápoja pri bare obyčajne len podľa uváženia na tanierik alebo do prasiatka.
sa v reštauráciách dáva päť až desať percent. Bežná prax je taká, že čašník prinesie naspäť drobné a príslušná suma sa nechá na stole. Za nezdvorilé sa však považuje nechať na stole najmenšie mince, teda centy až päťcenty. V taxíku sa obyčajne cestovné len zaokrúhľuje do najbližšieho pol eura.
Vo Francúzsku
sa necháva 10-15 percent z ceny navyše. Často je však príplatok za obsluhu už v cene a vtedy sa prepitné nenecháva alebo len symbolické. Peniaze sa tiež nechávajú ležať na stole.
V hoteli nie je prepitné povinné, nechať niečo na nočnom stolíku sa, samozrejme, nezakazuje.