SME
Piatok, 7. október, 2022 | Meniny má Eliška

Ako správne dávať v zahraničí prepitné

Prepitné, „tringelt“, „bakšiš“ a rôzne ďalšie názvy má poplatok, ktorý obyčajne musíme priplatiť k základnej cene služieb v reštauráciách, hoteloch alebo taxíkoch. Zároveň platí známa pravda, že „iný kraj, iný mrav“, a tak nezaškodí, ak si na začiatku ...

Prepitné, „tringelt“, „bakšiš“ a rôzne ďalšie názvy má poplatok, ktorý obyčajne musíme priplatiť k základnej cene služieb v reštauráciách, hoteloch alebo taxíkoch. Zároveň platí známa pravda, že „iný kraj, iný mrav“, a tak nezaškodí, ak si na začiatku hlavnej turistickej sezóny zhrnieme najdôležitejšie poznatky v tejto oblasti z niektorých krajín.

V Taliansku

platí hosť v reštaurácii nanajvýš desať percent prepitné, pri nákupe kávy alebo iného nápoja pri bare obyčajne len podľa uváženia na tanierik alebo do prasiatka.

SkryťVypnúť reklamu

V hoteli je bežné nechať chyžnej päť eur za týždeň, v taxíku nie je zvyčajne nutný nijaký príplatok, nanajvýš drobné zaokrúhlenie smerom hore.

V Španielsku a Portugalsku

sa v reštauráciách dáva päť až desať percent. Bežná prax je taká, že čašník prinesie naspäť drobné a príslušná suma sa nechá na stole. Za nezdvorilé sa však považuje nechať na stole najmenšie mince, teda centy až päťcenty. V taxíku sa obyčajne cestovné len zaokrúhľuje do najbližšieho pol eura.

Vo Francúzsku

sa necháva 10-15 percent z ceny navyše. Často je však príplatok za obsluhu už v cene a vtedy sa prepitné nenecháva alebo len symbolické. Peniaze sa tiež nechávajú ležať na stole.

V hoteli nie je prepitné povinné, nechať niečo na nočnom stolíku sa, samozrejme, nezakazuje.

SkryťVypnúť reklamu

Taxikár dostáva obyčajne okolo desať percent.

V Rakúsku

sa v reštaurácii platí päť až desať percent, rovnako tak u holiča alebo v taxíku, v hoteli euro za batožinu, chyžnej jedno až dve eurá denne.

V Turecku

sa necháva „bakšiš“ asi desať percent, nedať vôbec nič sa považuje za nezdvorilé. V taxíku sa bežne len zaokrúhľuje na celé sumy.

Aj v Grécku

sa platí v reštauráciách asi desať percent, ale v ľudovejších nie viac ako jedno euro.

Chyžným by sa mala odmena dať v deň odchodu osobne.

Ceny taxíkov sú samy osebe dosť vysoké, takže ďalší príplatok nie je nutný.

Vo Veľkej Británii

sa platí tiež až 15 percent. Pri bare nie je „tringelt“ nutný, nosič v hoteli očakáva libru, taxikár zaokrúhlenie ceny.

V Spojených štátoch a Kanade

je v reštauračných zariadeniach príplatok vo výške 15 až 20 percent povinný, ale často býva už hneď pripočítaný k účtu.

SkryťVypnúť reklamu

Nosič dostáva jeden až dva doláre za každý kufor, chyžná rovnakú sumu denne.

Aj u holiča alebo v taxíku sa pripláca 15 percent.

V Japonsku a Číne

naopak prepitné nie je zaužívané, v čínskych turistických centrách sa však už presadzuje – k účtom v reštaurácii 10 percent, sprievodcovi jeden dolár.

V krajinách severnej Afriky

je prepitné obyčajne 10-15 percent, ceny niektorých služieb sa dopredu zabezpečia. (čtk)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kedysi boli takéto šóry na práčku PHILCO. Dnes ju môžete VYHRAŤ!
  2. Náklady na domácnosť pomôže ušetriť aj kompostér FoodCycler
  3. Slováci a peniaze: Na čo sporíme a koľko investujeme?
  4. Dizajnový krb či krbové kachle? Šetriť dokážu obe
  5. Láka na dvadsať kilometrov pláží. Varadero má aj ďalšie tromfy
  6. S Alžbetou II. odchádza aj kus osobných dejín Britov
  7. Nakúpte pre seba aj pre ľudí, ktorí potrebujú pomoc
  8. Putinovi hackeri, biznis s krytmi a špekulácie s energiami
  1. Dizajnový krb či krbové kachle? Šetriť dokážu obe
  2. Láka na dvadsať kilometrov pláží. Varadero má aj ďalšie tromfy
  3. Biometricky presné progresívne okuliarové šošovky Rodenstock
  4. S Alžbetou II. odchádza aj kus osobných dejín Britov
  5. Kedysi boli takéto šóry na práčku PHILCO. Dnes ju môžete VYHRAŤ!
  6. 8 najčastejších problémov ústnej dutiny a zubov
  7. Nakúpte pre seba aj pre ľudí, ktorí potrebujú pomoc
  8. Riešenie Atosu zachraňuje životy
  1. Hasič vyrába knedle. Denne ich uvarí tisíc a má vypredané 21 876
  2. Digitálne predplatné SME.sk so zľavou až -52% 7 809
  3. Notebook s dvomi obrazovkami. Ako dlho si naň budete zvykať? 7 338
  4. Púštne kráľovstvo: Prečo by ste mali navštíviť Jordánsko? 7 192
  5. Nakupovať viac ovocia a zeleniny sa oplatí každý deň 6 013
  6. Dôležitosť duševnej pohody 5 086
  7. Dochádzate do Bratislavy? Auto nechajte doma 3 347
  8. Putinovi hackeri, biznis s krytmi a špekulácie s energiami 2 985
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Ľudmila Magdolenová: S deťmi po Balkáne. Časť tretia- Čierna Hora- Zátoka Boka Kotorska, Kotor, Bar, čiernohorské pobrežie
  2. Veronika Michalčíková: Španielska Andalúzia (1): Arabská pevnosť, katolícka katedrála a gigantická koncentrácia skleníkov
  3. Ľuboš Vodička: Hrady české, moravské a sliezske: Bítov
  4. Aleš Tvrdý: Durban ma privítal "vo veľkom štýle"
  5. Nikoleta Čáková: Púť na koniec sveta II. (Finisterre Camino)
  6. Vladimír Benčík: Malta 1/3 – návšteva u „hadích kňazov“ s dlhými lebkami
  7. Blanka Ulaherová: Konečne opäť Bosna
  8. Martin Majzlan: Skaza a tragédia Aralského jazera
  1. Jana Melišová: Keď sa chce, tak sa dá 💗 5 558
  2. Matúš Lazúr: Koľko rôznych "dedečkov" s platmi ako minister živíme z našich daní v rôznych organizáciách napojených na štátne peniaze ? 4 950
  3. Ján Valchár: Gratulujeme, 60.000. A ruské tanky dostávajú defekty. 4 813
  4. Ján Valchár: Keď už aj propagandisti plačú... 4 238
  5. Ľuboš Vodička: Krvavá streda v Prešporku 4 059
  6. Miroslav Kocúr: Progresívny fašizmus voči kresťanom? 3 035
  7. Peter Slamenik: Dubák sem, dubák tam. 2 817
  8. Matúš Lazúr: Na retardovaných vodičov platia len retardéry. Pri zastávkach MHD najlepšie také že pri 60-tke im rovno utrhne nápravu. 2 779
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926
SkryťZatvoriť reklamu