SME
Piatok, 24. september, 2021 | Meniny má Ľuboš, ĽuborKrížovkyKrížovky

Ako správne dávať v zahraničí prepitné

Prepitné, „tringelt“, „bakšiš“ a rôzne ďalšie názvy má poplatok, ktorý obyčajne musíme priplatiť k základnej cene služieb v reštauráciách, hoteloch alebo taxíkoch. Zároveň platí známa pravda, že „iný kraj, iný mrav“, a tak nezaškodí, ak si na začiatku ...

Prepitné, „tringelt“, „bakšiš“ a rôzne ďalšie názvy má poplatok, ktorý obyčajne musíme priplatiť k základnej cene služieb v reštauráciách, hoteloch alebo taxíkoch. Zároveň platí známa pravda, že „iný kraj, iný mrav“, a tak nezaškodí, ak si na začiatku hlavnej turistickej sezóny zhrnieme najdôležitejšie poznatky v tejto oblasti z niektorých krajín.

V Taliansku

platí hosť v reštaurácii nanajvýš desať percent prepitné, pri nákupe kávy alebo iného nápoja pri bare obyčajne len podľa uváženia na tanierik alebo do prasiatka.

Skryť Vypnúť reklamu

V hoteli je bežné nechať chyžnej päť eur za týždeň, v taxíku nie je zvyčajne nutný nijaký príplatok, nanajvýš drobné zaokrúhlenie smerom hore.

V Španielsku a Portugalsku

sa v reštauráciách dáva päť až desať percent. Bežná prax je taká, že čašník prinesie naspäť drobné a príslušná suma sa nechá na stole. Za nezdvorilé sa však považuje nechať na stole najmenšie mince, teda centy až päťcenty. V taxíku sa obyčajne cestovné len zaokrúhľuje do najbližšieho pol eura.

Vo Francúzsku

sa necháva 10-15 percent z ceny navyše. Často je však príplatok za obsluhu už v cene a vtedy sa prepitné nenecháva alebo len symbolické. Peniaze sa tiež nechávajú ležať na stole.

V hoteli nie je prepitné povinné, nechať niečo na nočnom stolíku sa, samozrejme, nezakazuje.

Skryť Vypnúť reklamu

Taxikár dostáva obyčajne okolo desať percent.

V Rakúsku

sa v reštaurácii platí päť až desať percent, rovnako tak u holiča alebo v taxíku, v hoteli euro za batožinu, chyžnej jedno až dve eurá denne.

V Turecku

sa necháva „bakšiš“ asi desať percent, nedať vôbec nič sa považuje za nezdvorilé. V taxíku sa bežne len zaokrúhľuje na celé sumy.

Aj v Grécku

sa platí v reštauráciách asi desať percent, ale v ľudovejších nie viac ako jedno euro.

Chyžným by sa mala odmena dať v deň odchodu osobne.

Ceny taxíkov sú samy osebe dosť vysoké, takže ďalší príplatok nie je nutný.

Vo Veľkej Británii

sa platí tiež až 15 percent. Pri bare nie je „tringelt“ nutný, nosič v hoteli očakáva libru, taxikár zaokrúhlenie ceny.

V Spojených štátoch a Kanade

je v reštauračných zariadeniach príplatok vo výške 15 až 20 percent povinný, ale často býva už hneď pripočítaný k účtu.

Skryť Vypnúť reklamu

Nosič dostáva jeden až dva doláre za každý kufor, chyžná rovnakú sumu denne.

Aj u holiča alebo v taxíku sa pripláca 15 percent.

V Japonsku a Číne

naopak prepitné nie je zaužívané, v čínskych turistických centrách sa však už presadzuje – k účtom v reštaurácii 10 percent, sprievodcovi jeden dolár.

V krajinách severnej Afriky

je prepitné obyčajne 10-15 percent, ceny niektorých služieb sa dopredu zabezpečia. (čtk)

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Môžu byť kancelárie pripravené na budúcnosť?
  2. Potrebujeme poďakovať vzorom. Preto rozbiehame novú biznis cenu
  3. „Prezlečte“ svoj domov! V móde je šetrenie peňazí aj prírody
  4. Varujú pred púštnymi búrkami v Dubaji
  5. Schátrali tam kúpele, palác aj železnica. Ako kedysi vyzeralo Trnavské mýto?
  6. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov
  7. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať?
  8. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem
  9. Znalec slovenského brandy
  10. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho
  1. Tesco announces net-zero target of 2035 for its operations
  2. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  3. Lekárska prehliadka pre cudzincov je v Nitre, aj bez objednania
  4. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  5. Rozšírená realita a ovládanie na diaľku
  6. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať?
  7. Trnavské mýto: Od centrálneho trhoviska ku kongresovej sále
  8. „Prezlečte“ svoj domov! V móde je šetrenie peňazí aj prírody
  9. Spravte si zásoby zdravia
  10. Stropný zdvihák zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 7 999
  2. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 4 983
  3. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi 4 760
  4. Slovenský orloj – svetová atrakcia 4 000
  5. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov 3 785
  6. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 584
  7. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 364
  8. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im? 3 144
  9. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 062
  10. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád 2 590
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Lubo Repka: Zakladajúce štáty USA – Massachusetts
  2. Pavel Dvořák: Ako ma zmenilo desať rokov v Číne
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 16. - Kto objavil Antarktídu - Bransfield, Bellingshausen alebo Palmer?
  4. Alžbeta Szomolaiová: Zo Stratenej na Havraniu skalu
  5. Martin Majzlan: Kirgizsko - Z konského sedla až po pláže Issyk-Kul
  6. Blanka Ulaherová: Sobota v údolí Wachau - od Richarda Levie srdce až po šnicľu v žemli
  7. Vladimír Benčík: Hanoj – s blížiacimi sa sviatkami lunárneho Nového roku je čoraz veselší a exotickejší
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 14. - Desať zaujímavostí o Antarktíde 2/3
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 26 262
  2. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič. 14 679
  3. Dušan Koniar: Ostávajú možno dva mesiace 6 807
  4. Martin Dorčák: DPH podľa Remišovej 5 915
  5. Radovan Kulín: Kováčik má šťastie, že nevyrábal mastičky z konope 5 364
  6. Stanislav Martinčko: Zatýkanie za spevu pápežskej hymny !! 5 162
  7. Lucie Meisnerová: Svadba v polovici života 4 349
  8. Marek Mačuha: Boris Kollár preráža dno 3 794
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  4. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  5. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  6. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  7. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  8. Pavol Koprda: Očkovacia lotéria: Čo môže priniesť a kde sú jej úskalia? Pohľad cez dáta, teóriu hier a hazardné hry
Skryť Zatvoriť reklamu