Ako sa dostať do prestížneho klubu "Pepíkov"

Dovolenková sezóna práve vrcholí a mnohí ctení čitatelia sa z dovolenky práve vrátili, alebo ešte len pocestujú. Byť na dovolenke „in“ a „cool“ nie je vôbec jednoduché ...

Dovolenková sezóna práve vrcholí a mnohí ctení čitatelia sa z dovolenky práve vrátili, alebo ešte len pocestujú. Byť na dovolenke „in“ a „cool“ nie je vôbec jednoduché. Okrem toho, že vás pozorujú priateľskí, či menej priateľskí hostitelia v cudzine, vystavujete sa aj nekompromisnému pohľadu súkmeňovcov, ktorí svoje ťažko zarobené peniaze míňajú v zahraničí spoločne s vami. Čo teda urobiť, aby si vás okolie všimlo? Ako zaručene upútať pozornosť? Ako zaujať tú nádhernú opálenú blondýnu vedľa pri stole, prípadne kučeravého fešáka naproti?

Máme pre vás odpoveď: staňte sa Pepíkom!

Pepík patrí všeobecne medzi najobľúbenejších turistov, či už medzi domácimi alebo aj dovolenkármi samotnými. Obsluha hotelov, kaviarní a reštaurácií Pepíkov doslova žerie a patria medzi najobľúbenejších hostí. A na pláži? Pepíkom patrí svet!
Chcete preto aj vy patriť do prestížneho klubu Pepíkov? Náš server je váš kamarát, náš server vám poradí ako na to. Stačí sa len pokojne posadiť, vytiahnuť si fajočku alebo si naliať šípkového čaju a začítať sa do nášho návodu.

 

1. Pepíkom sa nenarodíte, ani nestanete zo dňa na deň. Chce to tvrdý tréning, v mnohom záleží na rodinnom prístupe a dispozíciách získaných rokmi tvrdej driny. Vaše šance na vstup sa obrovsky zvyšujú zásnubami, alebo priamo sňatkom so ženou s rovnakým tréningom. Deti pri vstupe do klubu nie sú žiadnou prekážkou, skôr naopak – Pepíci sú vďační za každý nový prírastok.

 

2. Pepíci nenechávajú nič na náhodu. Svoje kroky činia uvážlivo a rozvážne. Všetko je premyslené a naplánované: do dvoch rokov auto, v treťom dieťa a po šiestich dovolenka v Juhoslávii.

 

3. Keď sa po šiestich rokoch Pepík konečne vychystá na dovolenku, dodržiava niekoľko hlavných zásad. Takmer vždy je grand a vyberie si pobyt v hoteli, bohužiaľ, nevyhne sa polpenzii, prípadne raňajkám. Do kufra po rodičoch si napriek tomu zabalí:

- zavarené mäso

- niekoľko kilogramov zeleniny

- konzervy (trenčiansky párok, launchmeat, znojemský guláš a pod.)

- sáčkové polievky (dve na deň a osobu)

- ďalšie pochutiny (kečup, korenie, horčica a pod.)

- balený chlieb (na každý deň peceň)

- taniere a príbor

- dvojplatničku

 

4. Pepík nikdy nezabúda na pitný režim. Na dovolenku si vždy a bez výnimky zoberie niekoľko kartónov sifónovej vody (najlepšie zarobenej doma) a aspoň dve – tri basy piva. Čo Pepík nevypije, predá na pláži ostatným.

 

5. Pepíci majú zmysel pre dokonalé využitie priestoru. Na tisíckilometrovú trasu preto jazdia v jednom aute minimálne piati dospelí a dve deti na kolenách. Čo sa nezmestí do kufra automobilu, to si Pepík nabalí na strechu, bohatší Pepíci používajú prívesný vozík.

 

6. Po príchode na miesto Pepíci vyvolajú čo najväčší rozruch. Pri vynášaní minerálky, piva a potravín do hotelovej izby s radosťou hulákajú na celú hotelovú halu. Najvýstižnejším dialógom býva rozhovor medzi matkou, ktorá stojí na konci hotelovej haly pri otvorenom výťahu, strážiac nanosené veci a dcérou, ktorá nosí batožinu z kufra auta k výťahu: „Jolanááá, nezabudni ten varič, otec je hladný!“ – „Mamáááá, mám vziať propánbutánový, alebo elektrický?“

 

7. Tesne po nasťahovaní do izby sa Pepíci poriadne najedia. Na čisto povlečených posteliach si rozbalia domáce šnycle, ktoré nestihli pojesť po ceste, uhorky a na nočnom stolíku nakrájajú trúsiaci sa chlieb. Väčší jedáci, ktorí svoj proviant strovili po ceste rozbalia varič, natiahnu si z kúpeľne predlžovačku do izby a uvaria si prvú dovolenkovú konzervu.

 

8. S napapkaným bruškom sa Pepíci ponáhľajú na pláž. Spravidla okolo jednej hodiny popoludní si na riadne vyhliadnutom mieste rozložia staré, spraté a roztrhané osušky (ak niekto ukradne, nebude žiadna škoda...) a vrhnú do morských vĺn. Približne o štvrtej hodine popoludní sa prvý raz natrú krémom na opaľovanie. Používajú zásadne krém s najmenším ochranným faktorom, aby susedia po návrate domov videli, že rodinka bola pri mori.

 

9. V prípade, že v hotelovej reštaurácii sa začne podávať večera o siedmej hodine, Pepíci sa tesne pred siedmou zodvihnú a začnú s každodenným rituálom: nájdu si ešte krajšie voľné miesto, než na ktorom strávili deň a presunú naň svoje osušky. Deti dostanú okamžite bojovú úlohu – nájsť kamene. Nájdenými kameňmi Pepíci zaťažia svoje pekne naukladané osušky a v plavkách s uterákom okolo pása odkráčajú na večeru tak, aby boli v reštaurácii medzi prvými.

 

10. Vo dverách reštaurácie sa do červena spálení Pepíci zásadne pretláčajú dopredu – poznajú totiž heslo prírody „Silnejší vyhráva“. Zložia svoje tašky k stolu a vo vietnamkách z pláže utekajú k bufetovému stolu na šalát.

 

11. Pepíci sa zásadne pretekajú v tom, koľko kilogramov šalátu sa zmestí do priemernej šalátovej misky. Ak chcete zvíťaziť, tu je odpozeraný návod: na dno misky dávajte zásadne sypkú zeleninu (hrach, kukuricu, krájanú mrkvu, fazuľu a pod.). Do strednej časti môže ísť cvikla, lusky, či krájané plátky uhorky. Na vrch dávajte zásadne kapustu a jej podobnú zeleninu. Okrem toho, že mäkká a sypká zelenina sa dá naspodu riadne stlačiť, kapustu možno nakladať kopcom. Aj pri niekoľkých vrstvách nad úrovňou okraja misky kapusta väčšinou drží pohromade. Ak je kopa náhodou náchylná na spadnutie, dáme vám opäť radu: jednou rukou misku neste ku stolu a druhou rukou opatrne pridŕžajte okraj kopy, resp. okraj kopy si o ruku oprite.

 

12. Pri stole sú Pepíci zásadne hluční. Zvesela opisujú svoje zážitky zo dňa stráveného pri mori nevynechávajúc napríklad farbistý popis svojich telesných pochodov. Po niekoľkých dňoch sa bohatší Pepíci mimoriadne radi nakrúcajú pri jedle na kameru. Medzi najobľúbenejšie patria desaťminútové zábery na dieťa, ako bez pohnutia prežúva čevabčiči.

 

13. Pepíci bývajú večer riadne hladní. A keďže si zaplatili polpenziu so švédskymi stolmi, po vrchovatú misku šalátu sa otočia aj tri krát. Platené nápoje si zo zásady neobjednávajú, lacnejšie je predsa niekoľkokrát počas večere odbehnúť pre pohár džúsu zo samoobslužného automatu. Od čašníka si Pepíci so žoviálnym výrazom v tvári radi vypýtajú nášup polievky. Otrlejší Pepíci si s čašníkmi rozumejú až tak, že dostávajú dve hlavné porcie jedla.

 

14. Po večeri sa Pepíci v plážovom oblečení radi prechádzajú po korze. Hneď prvý večer si vyhliadnu najlacnejšie potraviny (zväčša vzdialené dvadsať minút rezkej chôdze od hotela a s minerálkou lacnejšou o tri koruny ako v potravinách pri hoteli), u delegáta cestovky sa informujú na najlacnejšiu zmenáreň a na pretras sa dostanú aj okolité hotely, ktoré skúseným okom porovnajú s tým svojím. Medzi obľúbené rituály Pepíkov patrí aj návšteva obchodu s kalkulačkou, kde si vypočítajú, koľko ušetrili tým, že si potraviny a nápoje priviezli z domu. Kým sa Pepíci riadne zoznámia s okolím, korzo prejdú aj tri razy sem a tam. Unavení chôdzou vo vietnamkách sa večer zložia spať.

 

15. Hneď ráno sa svieži Pepíci vo vietnamkách a plavkách ponáhľajú na raňajky. Pri švédskych stoloch hrajú podobnú hru ako pri večeri so šalátom – súťažia, koľko pečiva, másielok a lekvárikov sa zmestí na jeden alebo dva taniere (každý do jednej ruky). Mimoriadne obľúbenou hrou Pepíkov je stavanie pyramíd zo spotrebovaných z másielok a lekvárikov na stole. Pokiaľ je k dispozícii viac druhov raňajkových jedál, Pepíci sa pri stole otočia toľkokrát, koľkokrát je na výber. Ochutnať predsa treba všetko. Pepíci si tiež mimoriadne radi vymýšľajú ofuky na čašníka, aby dostali viackrát čaj alebo kávu.

 

16. Pepíci nenávidia upozornenia, aby vážení návštevníci nevynášali jedlo z priestorov reštaurácie. Na znak revolty si na každých raňajkách nenápadne pripravia žemličky s maslom, chlebíky s hrubou vrstvou šunky alebo salámu, ktoré úhladne zabalia do servítky s logom hotela a s bravúrou im vlastnou ich vynesú na pláž. Od ôsmej do jedenástej predsa vyhladne každému a raňajky sú zaplatené, no nie?

 

17. Pepíka na pláži nespoznáte iba podľa osušky, stačí ak si všimnete čo drží v ruke: fľašu od Santovky s čajom, alobal a v ňom zabalený šnycel alebo pivo Topvar, Plzeň, Budvar, Corgoň, či ktorékoľvek iné.

 

18. Pozor - správny Pepík si chladí sieťovku s pivom medzi kameňmi v mori.

 

19. V prípade, že sa Pepík rozhodne slniť svoju červenajúcu pokožku na hotelovom móle s kaviarňou, nenápadne si z kaviarne často vzialenej aj niekoľko metrov pritiahne jeden stolík so stoličkami. Na stolík si položí proviant, na jednu stoličku prehodí osušku, na druhú si vyloží nohy a po celý deň má o pohodlie postarané.

 

20. Pepíci sú uvedomelí, niektorí dokonca vedia aj to, že medzi jedenástou a pätnástou hodinou je slnko najsilnejšie a treba odísť z priameho slnečného žiarenia. Okolo jednej sa preto zodvihnú a v plavkách sa presunú cez hotelovú halu na izbu. Dámy na pokyn hlavy rodiny natiahnu opäť predlžovačku, zapnú varič a pustia sa do varenia obeda. Pepíci nikdy nevynechajú obľúbené francúzske sáčkové polievky a, samozrejme, nepohrdnú ani hlavným jedlom (najobľúbenejšie sme už vymenovali). V prípade, že je Pepíkov v jednom krídle hotela viac, v čase obeda je na hotelových chodbách cítiť dôverne známy pach typickej závodnej jedálne. Pri výdatnom obede a pive chladenom pod vodou v kúpeľni si Pepíci radi zanadávajú na Nemcov a na domácich, ktorí im pridelili najkrajšie izby s výhľadom na more.

 

21. O druhej sú Pepíci opäť pri svojich kameňmi zaťažených osuškách a pokračujú v slnení.

 

22. Večer čaká Pepíkov pravidelný rituál, viď bod 9.

 

23. Večer sa bordoví Pepíci buď korzujú, alebo si sadnú ku krajnému stolu niektorej z kaviarní, položia si naň prinesené slovenské alebo české fľaškové pivo a sedia pri ňom celý večer.

 

24. Menej odolní Pepíci na druhý deň pobytu navštevujú v noci miestne nemocnice s ťažkými popáleninami kože. Odolnejší Pepíci vydržia ešte jeden - dva dni, kým pohotovosť navštívia.

 

25. V prípade, že si Pepíkov náhodou všímate, na štvrtý - piaty deň pobytu si už musíte všimnúť, že na raňajky, obedy, večere, výlety, diskotéky, do divadla i do kina chodia v rovnakom spratom tričku a v rovnakých šortkách. Bohužiaľ, na to isté oblečenie sa budete musieť pozerať až do konca pobytu – Pepíkom sa totiž iné oblečenie kvôli potravinám do kufra nezmestilo.

 

26. S Pepíkmi je výborná zábava na fakultatívnych výletoch. Po štvorhodinovej ceste autobusom do veľkého a historicky bohatého mesta, kam výprava dorazí počas siesty sa Pepíkom neoplatí ani vystúpiť. Keďže je siesta a obchody sú zatvorené, obyčajne navrhnú namiesto plánovaného päťhodinového rozchodu krátku prehliadku centra z autobusu a návrat späť do hotela.

 

27. Pepíci nevynechajú jediný fish piknik, v rámci ktorého je v cene neobmedzené množstvo rýb a vína. Počas plavby k táborisku, kde sa fish piknik koná Pepíci zväčša vzrušene debatujú o tom, čo ich tam čaká. Počas samotnej hostiny sa Pepíci predháňajú v množstve zjedených rýb a vypitého vína až tak, že hostitelia začnú premýšľať nad obmedzením 10 makrel a dva litre vína na osobu. Keďže fish piknik sa koná zväčša v najväčších horúčavách a na priamom slnku, Pepíci posilnení množstvom pančovaného vína cestou späť vyspevujú pesničky zo zlatej pokladnice slovenského folklóru a zvracajú cez zábradlie do mora. Primerane vyprázdnení sa potom po zbytok cesty tešia na večeru.

 

28. Ak Pepíci nie sú na pláži, s obľubou vysedávajú v plavkách  a s fľašou piva v ruke na balkóne izby a hlasito rozoberajú problémy svojej rozvetvenej rodiny. Ak nesedia na balkóne, určite sa hromadne fotografujú v rôznych pózach pri mori a na pláži.

 

29. Väčšina hádok Pepíkov spočíva v tom, či je minerálka lacnejšia v jednom alebo v druhom obchode, alebo či je pizza lacnejšia v jednej alebo v druhej reštaurácii. Ak sa Pepíci náhodu vyberú do reštaurácie, nikdy v ich výbave nechýba kalkulačka.

 

30. Hotelový personál bezpečne spozná, či v izbe bývali Pepíci, alebo nie. Nie je v tom žiaden zázrak: v izbe sú pováľané plechovky od jedla a v kúpeľni chýbajú hotelové uteráky, osušky, mydielka a toaletný papier...

 

Veríme, že sme vás našimi silnými argumentami presvedčili a že medzi Pepíkov zapadnete tak skoro, ako to len pôjde. Na dovolenke sa správajte tak, aby si vás miestni obyvatelia a hotelový personál dostatočne dlho zapamätali a rozprávali o vás pri rôznych príležitostiach...

 

Poznámka:

Osoby a udalosti v našich príkladoch sú v prípade, že ste sa v nich spoznali, vymyslené. V prípade, že máte po prečítaní na jazyku na Slovensku obľúbené prirovnanie k našim českým bratom, zadržte – správanie je odpozerané výlučne od slovenských turistov, ktorí sa v júli 2001 rekreovali v nemenovanom chorvátskom letovisku.

 

MARIÁN PAVEL, Multimediálny magazín CDtip 9/2001

Najčítanejšie na SME Cestovanie


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  3. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  4. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  5. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  6. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  7. Rastie nám pokrivená generácia?
  8. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  9. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  10. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  1. ZVOLEN: Zvolenčania myslia na zabezpečenie svojich domovov
  2. Detské zúbky sú veda
  3. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  4. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  5. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  6. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  7. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  8. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  9. Rastie nám pokrivená generácia?
  10. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 11 352
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 5 761
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 2 907
  4. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 2 401
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 1 644
  6. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 286
  7. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 088
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 934
  9. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 859
  10. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy! 648