SME
Piatok, 4. december, 2020 | Meniny má Barbora, BarbaraKrížovkyKrížovky

Načítavam moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Ako v zahraničí spoznáte dobrú reštauráciu? (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku


Hodnoť

info pre tú nedorobenú "žurnalistku"

Neviem odkiaľ ste to prekladali, ale ak ste niekedy chodili na strednú školu, tak ste sa možno učili ako sa prepisuje azbuka. Ako máme čítať tento zhluk písmen "Rasschitajtye, nas pozhalujsta."? Foneticky ? Anglicky ? Rumunsky? Francúzsky ň? Východniarsky ?
Asi zrozumiteľnejšie a správne by to malo byť : Rasčitájte nas pažálsta!
prečo tam nie je angliština ? a "rechnung" sa píše v nemčine Rechnung - lebo je to podstatné meno.
Súdruhovia, prečo ????
 

ako

spoznať dobrý článok v novinách? Nie je produktom google prekladača z angličtiny.
 
Hodnoť

 

Citajte hodnotenia v Google mapach a mate to z polovice vyhrane. Druha polovica je pozriet sa na restauraciu a ked je tam casnik v saku alebo to vyzera velmi luxusne, tak jedlo bude vo vela pripadoch kusok masa nevalnej chuti poliateho nejakou gebuzinou v strede taniera.
Ked je cena inzerovana velkymi pismenami a je velmi mala, tak jedlo obycajne za vela nestoji. Ked cena nikde
nie je uvedena tak podobne. Treba uvazovat aj miesto - v zapadnej Europe nikto neuvari jedlo z kvalitnych surovin pod 15 eur, na Slovensku uz 15 eur uz spada do kategorie prilis luxusnej restauracie.
 
Hodnoť

durák

ty z úma sašol? že "Rasschitajtye, nas pozhalujsta"... No smejem sa hlasno. Takto trápne by to ani najväčšia US-odborníčka na Rusko nepovedala, a tá dokomolila, čo sa dalo, ak ju náhodou podpichli, aby povedala niečo pa rúski.
 
Hodnoť

Pridám dobrú radu z Francúzska,...

...ktoré je chýrne svojou vynikajúcou kuchyňou a neslýchanou pestrosťou regionálnych špecialít.
Ak chcete ušetriť a súčasne sa aj do sýtosti najesť, využite ponuku denného menu. Ale pozor! Denné menu za prijateľné ceny sa v reštauráciách podáva len od 11:00 do 14:00 hod. Po 14:00 hod. sa mnohé reštaurácie na pár hodín zatvárajú, aby mohli byť podvečer opäť otvorené takmer do polnoci (v turistickej sezóne).
Denné menu sa dá "vyskladať" z rôznych predkrmov a jedál, samozrejme aj vín. Je dobré a aj žiadúce a hlavne taktné objednať si k jedlu aj fľašku vína, pretože francúzske vína sú lahodné, kvalitné a tvoria neodmysliteľnú súčasť obedov alebo večerí. Netreba zabúdať ani na to, že v rámci denného menu sa podávajú aj sýte zákusky alebo zmrzlinové poháre.
Ešte jedna zaujímavosť z mnohých: Ak ste fajčiar(i) a rozhodli ste sa pre obed na terase alebo pri stolíkoch priamo na ulici, asi zistíte, že na stoloch nie sú popolníky. Nehľadajte ich a ani si ich nepýtajte. Cigaretu zahaste zašliapnutím na zemi. Ako sme sa dozvedeli vo viacerých reštauráciách, popolníky sa na stoly nedávajú preto, aby sa v prípade nejakých pouličných šarvátiek alebo bitiek nedali použiť ako zbraň.
Samozrejmou povinnosťou personálu reštaurácií je denné niekoľkonásobné upratovanie terás alebo priestorov - chodníkov pred reštauráciami.
 

Tuto

radu by som si dal "patentovat".
 
Hodnoť

Ak chcem v zahranici

jest povodnu a vynikajucu stravu domacich, chodim do malych restauraci v okoli potravinovych trhovisk.
Tam totiz varia domaci pre domacich. Povodne jedla, ludske ceny. V tychto restauraciach som este polotovary ani "gebuziny" nejedol.
 
Hodnoť

V zapadnej Europe a USA ma Yelp

este nesklamal. Velmi rychlo sa da vytriedit restauracia so zlou obsluhou / jedalnickom. Po niekolkych skusenostiach hladame vacsinou lokalne "hole in the wall" restauracie bokom od hlavnych turistickych tras a musim povedat ze sme este neboli sklamani,vynikajuce domace jedlo s rozumnymi porciami a obsluhou za dobre ceny. Rada o tom ze sa treba sustredit na miesta ktore su plne je trosku dvojsecna - niekedy to je ozaj znamka toho ze na to jedlo ludia radi pockaju ale niekedy je to len hype typu "tu obedoval prezident"/"tu vecerial Hemigway" takze treba pozorovat aj mnozstvo fotoaparatov a frekvenciu selfies :)
 


Najčítanejšie na SME Cestovanie