SME
Piatok, 4. december, 2020 | Meniny má Barbora, BarbaraKrížovkyKrížovky

Načítavam moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Ste gurmán? Otestujte sa, ako varí Európa (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku

1 2 3 > >>

Hodnoť

10/12

cyprus a estónsko mi unikli,
švédsko som určil len podľa názvov v IKEa-i
:)
 

sa podarilo

Gratulujeme! Odpovedali ste správne na všetky otázky.
 
Hodnoť

Severská kuchyňa

o bodov
 

šak podľa názvov :)

Ja som trafil všetky tri serverské jedlá, ale len podľa názvov, resp. vylučovacou metódou (dva krát sa mi núkalo Švédsko, tak som to u jednej odpovede správne zmenil.

Inak serverská kuchyňa ako taká má u mňa 100, nie bodov, ale eur :( Pozeral som ceny v reštaurácii v Osle aj v Tromso -- nie som držgroš, ale to už by mi nechutilo. Neviem, kto a ako robí tie štatistiky, že im napríklad Švajčiarsko príde veľmi drahé. Nedávno sme boli v reštaurácii v Zurichu v centre, (vraj) švajčiarske špeciality. Tak lacné to zrovna nebolo, ale oproti Viedni stále len "zlatý" dvojnásobok :)
 

Tak, ja som

vsadila na Švédsko a bolo to Dánsko. Myslela som, že jedno bude určite zle, ale už som sa nevracala:-)
 

10/12

Ja som zamenil prave Svedsko a Dansko.
 

 

niet sa comu cudovat, hlavne ked podla sme v dansku pisu rovnako ako vo svedsku, ten vyrazny deficit ø by poplietol kazdeho :)
 

drahé?

a nedali ti zlavu? no to je čudné
 

Ja tiež

a ešte pobaltské. Najvyšší čas vybrať sa tam.
 
Hodnoť

Nachytal som sa ja Cyprus, Estonsko

netusim...tvrdenie ze Gibanica je Slovinska je nespravne. Je to Banica v Buharsku, Burek v Turecku a ti ho na Balkan asi aj priviezli. Je to "ohybane cesto" z toho "gubanica".. Strukja - tam to je trochu jenoznacnejsie ale podobnost so strudlou je "cisto nahodna"...
 

P.s. vseobecne tvrdenia o "unikatnosti"

jedal v europe su nespravne. Gulas je turecky, bryndza je od Valachov z Rumunska a nase halusky su zo zemiakov z Ameriky... Unikatny moze byt lokalny sposob pripravy ale tak ako Djuvec je Guvec - turecka keramicka misa na pripravu jedla, tak to mno maju uplne odlisne jedla...
 

 

Jop, navyše trebárs tu (Bosna) je đuveč niečo ako lečo s trochou ryže a duseným teľacím mäsom; určite to nie je zapečené. A pochybujem, že to vôbec niekde zapekajú.
 

 

Áno, vrstvy mäsa (napoly uduseného), preddusenej ryže, paradajky, papriky (ja dávam aj cibuľu na kolieska nakrájanú) sa zalejú trochou vody a dokončí sa to v rúre. Originálne má byť vraj mäso aj ryža surová, ale toto je rýchlejšie a rokmi vyskúšané. Dobrú chuť!
 

 

Nabudúce skús dať trošku menej paradajok a doplniť zelenou tekvicou alebo cuketou. Dostane to taký trošku menej lečoidný charakter, :-)
 

 

ragnar, ďakujem, vyskúšam. :)
 

 

Pozri ako sa robi bulharský gjuveč: http://www.dobrodruh.sk/recept...
 

 

PS: bryndza fakt nie je z Rumunska; odtiaľ je len slovo, ktoré v rum. znamená proste "syr". Ten spôsob konzervácie ovčieho syra, že sa pomelie, nasolí a nechá vyzrieť, vznikol pravdepodobne naozaj na strednom Slovensku (v 15. storočí).
mimochodom, namiesto zemiakov sa predtým asi používal nejaký druh repy; v niektorých severoslovenských nárečiach (časť Oravy a Liptova okolo Západných Tatier) sa zemiaky dodnes volajú "repa", čo by mohlo nejako súvisieť.
 

Valasi su z Walachie a "Baca" je

Otec v turectine... Ale ako hovorime obaja - priprava mohla vzniknut unikatne v nejakom regione. u nas by som predpokladal, ze sa pouzivala muka z prosa, jacmena alebo inych obilnin.. Bosna je typicky priklad miesania kultur a ked na jahnacinu na razni, tak Bosna je idealna :)
 

 

Ináč, to, čo sa dnes v Bosne oceňuje ako "bosnianska kuchyňa", je vecou vyslovene len väčších miest, v ktorých boli silnejšie zastúpené moslimské stredné vrstvy. Tam vznikol ten skvelý mix tureckej a stredomorskej kuchyne.
Roľníci jedli iné jedlá, oveľa jednoduchšie a o dosť podobnejšie našim vrchárskym jedlám (rôzne kaše, posúchy, biely syr, strukoviny...)
A napr. kamoška - bosnianska Srbka zo severu - má manžela z Hercegoviny. Ona bola z domu naučená na v podstate slavónsku kuchyňu z nížiny, kým on zas na horalskú "ovčiarsku" kuchyňu, ktorá pre ňu bola ťažká a mastná. A to je prosím možno 300 km od seba.
 

Poznam . mam to tam precestovane..

Cicvara alebo Kacamak - das si porciu a mas plne brucho a mozes nejest cely den :)
 

1 2 3 > >>

Najčítanejšie na SME Cestovanie