
FOTO - AUTORKA
Dovolenkové destinácie v Chorvátsku patria do základnej ponuky väčšiny cestovných kancelárií. Takmer každé mesto, na ktoré si našinec spomenie, pripomína dovolenku na pobreží priezračného Jadranu. Istria a Umag, Poreč, Rovinj či Medulin, Crikevnica, Zadar, Dubrovník, Split… A to bolo len pobrežie. Malebné chorvátske ostrovy sú ďalšou možnosťou, kde môžeme stráviť dovolenku. K tým najpôvabnejším patrí Hvar.
Po približne hodinovej plavbe trajektom zo Splitu sa dostanete na ostrov Hvar, ktorý si už dávno vyslúžil pomenovanie perla Chorvátska. V roku 1997 sa v rebríčku časopisu Traveler dokonca zaradil medzi desať najkrajších ostrovov sveta. Rovnako ako ostrov sa nazýva aj hlavné a azda najmalebnejšie mesto na ostrove Hvar.
Hvar svojou príjemnou až romantickou atmosférou láka ročne tisícky turistov. Na svoje si tu prídu aj tí najrozmaznanejší. O tom, že turizmus tu má skutočne silnú tradíciu, svedčí aj skutočnosť, že prvé turistické združenie tu vzniklo už v roku 1868.
Turistické centrum ostrova ponúka svojim návštevníkom všetko, čo k dovolenke patrí. Desiatky útulných malých hotelov rôznych kategórií až po all inclusive, pláže, jachty, kaviarničky, vinárne, obchodíky.
Určite neoľutujú ani tí návštevníci mesta, ktorí si vylihovanie na pláži spestria prechádzkami po okolí. Vhodným cieľom je napríklad stredoveký hrad na kopci, ku ktorému vedú úzke a strmé uličky lemované kamennými domami s charakteristickou architektúrou. Okrem zaujímavej muzeálnej expozície v zrekonštruovaných priestoroch pevnosti sa naskytne príležitosť pokochať sa krásnym výhľadom. Z tejto výšky je mesto ako na dlani. Navyše je to jedno z mála miest, odkiaľ je výhľad naozaj na „šíre more“. Chorvátsko je totiž známe ako krajina tisícich ostrovov, čo však sklame turistov, ktorí sa radi pokochajú pohľadom na ničím nerušený modrý horizont.
Nad mestom, ktoré sa vďaka svojej polohe môže pochváliť najväčším počtom slnečných dní, vanie príjemná vôňa levandule z fialových plání. Tá je spolu s kvalitným vínom najznámejším vývozným artiklom. Na bielom víne Pošip a červenom Babiči si pochutí aj najväčší labužník.
Skvelá je aj domáca kuchyňa, ktorá je prirodzene plná najmä morských produktov. Skôr, než sa pustíte do jedla, ochutnajte ako aperitív typickú pálenku travaricu. Mäso, ale hlavne ryby a morské špeciality sa pripravujú zväčša na rošte. Nesmie, samozrejme, chýbať bohatá zeleninová príloha, o ktorú v týchto končinách nie je núdza. Ako dezert sa podáva skvelá zmrzlina alebo vaječný puding rožata.
ANDREA HARMANOVÁ