Kozmonauti museli zmeniť svoj jedálniček

Na medzinárodnej vesmírnej stanici ISS prepukla „ruská éra“. Alebo presnejšie, ovládli ju ruské jedlá. Po katastrofe amerického raketoplánu Columbia a dočasnom zastavení všetkých letov raketoplánov totiž posádku ISS zásobuje výhradne ruská strana.

A to znamená, že nákladné lode Progress privážajú na vesmírnu stanicu len ruské potraviny. Ak bol predtým jedálniček kozmonautov „národnostne delený“, takže obsahoval dve ruské a dve americké jedlá denne, teraz dominuje na vesmírnom menu azbuka. Preč sú na nejakú dobu časy, keď americkí členovia posádky hrdo servírovali svoje špeciálne pre vesmírnu konzumáciu pripravené bifteky a ovocný punč. Miesto toho sa teraz na ISS je tradičný ruský boršč a pije čierny ruský čaj. K tomu je ešte čierny chlieb, sladký tvaroh s orieškami a rybie konzervy z Petrohradu.

Továreň v Birjuleve pri Moskve vyrába špeciálne na konzumáciu vo vesmíre celkom 80 rôznych produktov. V súčasnej dobe beží výroba na plné obrátky, veď zásobovanie troch kozmonautov na ISS padlo len na ich bedrá. Každý člen dlhodobej posádky stanice pritom spotrebuje denne 1,6 kilogramov potravín, hovorí Alexander Agurajev, ktorý riadi tunajší lekársko-biologický inštitút. Náklady na jednu dennú potravinovú dávku na obežnej dráhe sú vyčíslené na 100 dolárov - bez dopravy, prirodzene. Ročne sa musia na vesmírnu stanicu dopraviť takmer dve tony potravín.

O túto úlohu sa dosiaľ delili raketoplány a lode Progress, teraz ho však prevzala ruská kozmická agentúra Rosaviakozmos. Návrh, že by americká Národná agentúra pre letectvo a vesmír (NASA) nechala priviesť americké jedlo na kozmodrom Bajkonur, ruská strana vylúčila s poukázaním na „právne problémy“. Koniec koncov, ruskej byrokracii sa predsa podarilo vybudovať takmer perfektné bariéry na ochranu domácich produktov i pri normálnych dovozoch potravín pre bežných spotrebiteľov. Hladovať už obyvatelia ISS iste nemusia. Ani prípadné oneskorenie budúceho štartu zásobovacej lode by vo vesmíre nenarobilo problémy, veď v „komorách“ ISS sú núdzové zásoby na 30 dní. „Jediné, čo asi kozmonautom chýba, je čerstvá zelenina a ovocie,“ myslí Agurajev. Jablká, pomaranče alebo uhorky však beztak nie sú na vesmírnom jedálničku denne. Potraviny ľahko podliehajúce skaze sa do vesmíru dopravujú len v malých množstvách - desať kilogramov v americkom raketopláne alebo 25 kilogramov v ruskej nákladnej lodi. Tieto zmeny v palubnej kuchyni ISS prebudili prinajmenšom na Zemi na ruskej strane pocit národnej hrdosti. „S naším jedlom pre kozmonautov sme USA nielen dohnali, ale dokonca prekonali,“ vlastenecky hovorí na stránkach denníka Komsomolskaja Pravda vedúca závodu v Birjuleve Marina Solovová. (čtk)

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  3. Zmrzlina z McDonald’s má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Pre
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. Zmrzlina z McDonald’s má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Pre
  2. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  3. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  9. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  10. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 14 859
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 12 621
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 443
  4. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 8 060
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 982
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 6 589
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 775
  8. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 3 195
  9. Nie sme žiadni paštikári. Slováci už dovolenkujú inak 3 019
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto 2 707