Kde sa točilo prvé plzenské pivo v Prahe

Podľa domácich to nie je typická krčma ani reštaurácia. Podľa cudzincov žijúcich v Prahe je to trendový podnik a podľa cudzincov, ktorí sem prídu, pretože im to našepkal ich knižný sprievodca, je to známa staropražská reštaurácia s výborným a lacným ...


FOTO - AUTORKA, KOLÁŽ - SME


FOTO - AUTORKA, KOLÁŽ - SME

Podľa domácich to nie je typická krčma ani reštaurácia. Podľa cudzincov žijúcich v Prahe je to trendový podnik a podľa cudzincov, ktorí sem prídu, pretože im to našepkal ich knižný sprievodca, je to známa staropražská reštaurácia s výborným a lacným pivom. Nech už je to akokoľvek, tomuto podniku sa nedá uprieť významné prvenstvo. Prvýkrát tu načapovali originál Pilsner Urquell v Prahe. Reč je o reštaurácii U Pinkasů.

U Pinkasů v zrkadle času

Prvým majiteľom reštaurácie bol Jakub Pinkas. Pôvodne krajčír, ktorý prišiel do Prahy v polovici 19. storočia z južných Čiech. Svoje remeslo však čoskoro zavesil na klinec. Dôležitú úlohu v tom zohrala svadba a túžba ochutnať nový mok. Najskôr vyženil výčap v dnešnej Perlovej ulici, aby neskôr prešiel do klasicistického domu č. 755, čiže dnešnej budovy, a v roku 1843 poprosil svojho kamaráta furmana Martina Salzmanna, aby mu z Plzne doviezol ochutnať nový ležiak (prvá várka bola v Plzni uvarená 5. októbra 1842). Dve vedrá plzenského piva chutilo Pinkasovi i jeho hosťom, a tak sa dodávky stali pravidelnejšími.

Jakub Pinkas tak onedlho otvoril krčmu U Pinkasů. Dobré meno ležiaka sa šírilo po Prahe rýchlosťou blesku, takže záujemcov o kvalitné plzenské pivo pribúdalo. Pôvodné priestory krčmy začali byť nedostačujúce. V roku 1876 teda Pinkasovci kúpili ešte susedný dom č.756. Od roku 1882-83 patrila krčma Františkovi Brabcovi a jeho rodine. Bol uznávaným hostinským a najviac sa zaslúžil o výbornú povesť tejto reštaurácie, kde sa začali podávať i tradičné české jedlá. Až do znárodnenia sa krčma volala Brabcova plzeňská restaurace U Pinkasů.

Po roku 1989 uplatnili dedičia Františka Brabca reštitučný nárok a po úpravách reštauráciu opäť otvorili. V polovici roku 2001 celý objekt odkúpila spoločnosť Adria - Neptun, ktorá chce nadviazať na slávnu históriu čapovania plzenského piva v krčme U Pinkasů, ktorú znovu otvorili minulý rok v októbri.

Pinkasovské špeciality

Dole Václavským námestím, cez Baťovu pasáž a ste pätnásť metrov od spomínanej reštaurácie. Budova U Pinkasů na Jungmannovom námestí má bohatú históriu. Postavili ju ešte v roku 1570 a dom sa dlho volal U sv. Vavřince. Preto sa jedna z miestností reštaurácie volá Vavřincova kuchyně.

Vchod do budovy tvorí pamiatkovo chránený renesančný portál s dverami zo 17. storočia. Po stlačení kľučky vojdete do haly s drevenými pomaľovanými trámami. Tu sa môžete rozhodnúť, v ktorej miestnosti si necháte plzenský zlatý mok natočiť. Nachádza sa tu päť miestností: v suteréne Pinkasův sklep (pivnica), na prízemí Dolní sněmovna (krčma) a Vavřincova kuchyně (jedáleň), na poschodí Doma a Horní sněmovna (reštaurácie). Okrem pivnice, kde si môžete pochutnať na utopencovi, naloženom v hermelíne alebo klobáse z vlastnej udiarne, sa všade podávajú tradičné i netradičné české jedlá. Menu vám ponúkne „knedlo-vepřo-zelo“, sviečkovú, pečeňové guľky v kyslej kapuste so smotanou, Brabcův guláš, držky s údeným mäsom, ale aj varené žaby a vyprážané slimáky.

Čapuje sa tmavá desiatka Velkopopovického kozla a dvanástka Plzenský prazdroj. Príjemná obsluha v dobových kostýmoch vám bude nosiť a „čiarkať“ pivo na porcelánovú misku alebo pruh papiera, pokým nepoviete dosť.

Atmosféru pivárne dokresľujú aj staré fotografie z pivovaru, maľby a plagáty. Radi sem zašli aj Ladislav Pešek, Jiří Voskovec i Jan Werich, štamgastom bol Bohumil Hrabal. Aj v súčasnosti majú U Pinkasů svojich štamgastov, ktorým čapujú do vlastných krígľov.

Moku zvanému Pilsner Urquell sú U Pinkasů verní už tri storočia. Počas takej dlhej doby sa po Prahe rozrástli krčmy, kde sa plzenské pivo čapuje. Ale U Pinkasů má aj správnu teplotu „siedmeho schodu“ a aj chutí akosi inak. ANDREA BUCHELOVÁ

Dôležité informácieDolní sňemovna, Vavřincova kuchyně: 9.00 - 23.00 h

Pinkasův sklep: 16.00 - 04.00 h

Horní sněmovna, Doma: 11.00 - 23.00 h

Fľaškové pivo sa nepodáva

Čapujú: 0,5 l za 25 Kč

0,3 l za 16 Kč

Utopenec za 35 Kč

Klobása za 35 Kč

Sviečková za 95 Kč

Knedľa, bravčová

krkovica a kapusta za 95 Kč

Brabcův guláš 47,50 Kč

Najčítanejšie na SME Cestovanie


Inzercia - Tlačové správy


  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. Už aj seniori presadajú do SUV
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  6. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  7. Bratislava gets a new public space and park
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  9. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  10. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 14 798
  2. Ako sme jazdili v socializme 2 905
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 2 570
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 2 104
  5. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 1 781
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 468
  7. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 467
  8. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 461
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 262
  10. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 1 181