SME
Pondelok, 25. január, 2021 | Meniny má GejzaKrížovkyKrížovky

Kde sa točilo prvé plzenské pivo v Prahe

Podľa domácich to nie je typická krčma ani reštaurácia. Podľa cudzincov žijúcich v Prahe je to trendový podnik a podľa cudzincov, ktorí sem prídu, pretože im to našepkal ich knižný sprievodca, je to známa staropražská reštaurácia s výborným a lacným ...


FOTO - AUTORKA, KOLÁŽ - SME


FOTO - AUTORKA, KOLÁŽ - SME

Podľa domácich to nie je typická krčma ani reštaurácia. Podľa cudzincov žijúcich v Prahe je to trendový podnik a podľa cudzincov, ktorí sem prídu, pretože im to našepkal ich knižný sprievodca, je to známa staropražská reštaurácia s výborným a lacným pivom. Nech už je to akokoľvek, tomuto podniku sa nedá uprieť významné prvenstvo. Prvýkrát tu načapovali originál Pilsner Urquell v Prahe. Reč je o reštaurácii U Pinkasů.

U Pinkasů v zrkadle času

Prvým majiteľom reštaurácie bol Jakub Pinkas. Pôvodne krajčír, ktorý prišiel do Prahy v polovici 19. storočia z južných Čiech. Svoje remeslo však čoskoro zavesil na klinec. Dôležitú úlohu v tom zohrala svadba a túžba ochutnať nový mok. Najskôr vyženil výčap v dnešnej Perlovej ulici, aby neskôr prešiel do klasicistického domu č. 755, čiže dnešnej budovy, a v roku 1843 poprosil svojho kamaráta furmana Martina Salzmanna, aby mu z Plzne doviezol ochutnať nový ležiak (prvá várka bola v Plzni uvarená 5. októbra 1842). Dve vedrá plzenského piva chutilo Pinkasovi i jeho hosťom, a tak sa dodávky stali pravidelnejšími.

Jakub Pinkas tak onedlho otvoril krčmu U Pinkasů. Dobré meno ležiaka sa šírilo po Prahe rýchlosťou blesku, takže záujemcov o kvalitné plzenské pivo pribúdalo. Pôvodné priestory krčmy začali byť nedostačujúce. V roku 1876 teda Pinkasovci kúpili ešte susedný dom č.756. Od roku 1882-83 patrila krčma Františkovi Brabcovi a jeho rodine. Bol uznávaným hostinským a najviac sa zaslúžil o výbornú povesť tejto reštaurácie, kde sa začali podávať i tradičné české jedlá. Až do znárodnenia sa krčma volala Brabcova plzeňská restaurace U Pinkasů.

Po roku 1989 uplatnili dedičia Františka Brabca reštitučný nárok a po úpravách reštauráciu opäť otvorili. V polovici roku 2001 celý objekt odkúpila spoločnosť Adria - Neptun, ktorá chce nadviazať na slávnu históriu čapovania plzenského piva v krčme U Pinkasů, ktorú znovu otvorili minulý rok v októbri.

Pinkasovské špeciality

Dole Václavským námestím, cez Baťovu pasáž a ste pätnásť metrov od spomínanej reštaurácie. Budova U Pinkasů na Jungmannovom námestí má bohatú históriu. Postavili ju ešte v roku 1570 a dom sa dlho volal U sv. Vavřince. Preto sa jedna z miestností reštaurácie volá Vavřincova kuchyně.

Vchod do budovy tvorí pamiatkovo chránený renesančný portál s dverami zo 17. storočia. Po stlačení kľučky vojdete do haly s drevenými pomaľovanými trámami. Tu sa môžete rozhodnúť, v ktorej miestnosti si necháte plzenský zlatý mok natočiť. Nachádza sa tu päť miestností: v suteréne Pinkasův sklep (pivnica), na prízemí Dolní sněmovna (krčma) a Vavřincova kuchyně (jedáleň), na poschodí Doma a Horní sněmovna (reštaurácie). Okrem pivnice, kde si môžete pochutnať na utopencovi, naloženom v hermelíne alebo klobáse z vlastnej udiarne, sa všade podávajú tradičné i netradičné české jedlá. Menu vám ponúkne „knedlo-vepřo-zelo“, sviečkovú, pečeňové guľky v kyslej kapuste so smotanou, Brabcův guláš, držky s údeným mäsom, ale aj varené žaby a vyprážané slimáky.

Čapuje sa tmavá desiatka Velkopopovického kozla a dvanástka Plzenský prazdroj. Príjemná obsluha v dobových kostýmoch vám bude nosiť a „čiarkať“ pivo na porcelánovú misku alebo pruh papiera, pokým nepoviete dosť.

Atmosféru pivárne dokresľujú aj staré fotografie z pivovaru, maľby a plagáty. Radi sem zašli aj Ladislav Pešek, Jiří Voskovec i Jan Werich, štamgastom bol Bohumil Hrabal. Aj v súčasnosti majú U Pinkasů svojich štamgastov, ktorým čapujú do vlastných krígľov.

Moku zvanému Pilsner Urquell sú U Pinkasů verní už tri storočia. Počas takej dlhej doby sa po Prahe rozrástli krčmy, kde sa plzenské pivo čapuje. Ale U Pinkasů má aj správnu teplotu „siedmeho schodu“ a aj chutí akosi inak. ANDREA BUCHELOVÁ

Dôležité informácieDolní sňemovna, Vavřincova kuchyně: 9.00 - 23.00 h

Pinkasův sklep: 16.00 - 04.00 h

Horní sněmovna, Doma: 11.00 - 23.00 h

Fľaškové pivo sa nepodáva

Čapujú: 0,5 l za 25 Kč

0,3 l za 16 Kč

Utopenec za 35 Kč

Klobása za 35 Kč

Sviečková za 95 Kč

Knedľa, bravčová

krkovica a kapusta za 95 Kč

Brabcův guláš 47,50 Kč

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  8. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  1. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  2. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  3. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  4. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  5. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  6. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  7. Hygge ako životný štýl
  8. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 41 928
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 40 223
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 13 960
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 450
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 002
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 948
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 384
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 264
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 121
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 000
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu