SME
Utorok, 18. január, 2022 | Meniny má BohdanaKrížovkyKrížovky

Slováci sa v hoteloch sťažujú radi a veľa

Keď odchádza z hotela zahraničný hosť dáva najavo svoju spokojnosť. Slovák sa sťažuje, zhodli sa na spoločnom stretnutí slovenskí hotelieri. Ako vyzerá jeden deň hotela?

(Zdroj: JÁN KROŠLÁK - SME)

Keď odchádza z hotela zahraničný hosť, chváli služby a dáva najavo svoju spokojnosť. Slovák sa sťažuje. Na tom sa na spoločnom stretnutí zhodli slovenskí hotelieri. Ako vnímajú svojich hostí zamestnanci hotelov?

Život v hoteli sa najlepšie pozoruje z pohodlného kresla lobby baru. Ten náš sa nachádza medzi recepciou, reštauráciou a vstupom do wellnessu. Musí okolo neho prejsť každý.

Otvára sa o ôsmej ráno, zatvára o jedenástej v noci, aj to len ak si hostia prestanú objednávať. Po odchode čašníka ostávame sedieť a sledujeme dianie.

Ubytovali sme sa v hoteli Kaskády, ktorého riaditeľka Katarína Malová získala v máji ocenenie Hotelier roka 2015. Kaskády figurujú na portáli TripAdvisor medzi desiatimi slovenskými hotelmi vybranými ako Traveller´s Choice 2015.

Hotel utícha okolo polnoci. Neplatí to v prípade kongresov, vtedy sa zábava nekončí skôr ako o tretej nadránom.

„Sú to ľudia, ktorí sa poznajú, pracujú spolu a konečne sa stretli mimo pracoviska. Snažia sa užiť si to,“ hovorí recepčný Marek Matejčík. Kongresoví hostia, zväčša z farmaceutického prostredia, sú zbehlí, podobné akcie absolvujú viackrát za rok a vedia sa v hotelovom prostredí pohybovať.

Dnes ráno jedna kongresová skupina ukončila pobyt, víkend je preto menej obsadený, približne sedemdesiat, prevažne wellnessových hostí sa uložilo spať ešte pred polnocou.

casnik-dusan-petras-hotel-kaskady_r8811_res.jpg
Čašník je súčasne psychológom a bútľavou vŕbou. Hostia sa Dušanovi Petrášovi (na snímke) zdôverujú so súkromným životom, rodinnými tragédiami, neverou alebo zdravotnými problémami. FOTO: JÁN KROŠLÁK - SME

Nočné nájazdy do kuchyne

Okolo jednej v noci sa rozhostí úplné ticho, je tma, svieti len vstupná hala a recepcia. Šuchnutie papiera sa nesie priestorom ako rušivý hrmot.

„Na nočnej sú vždy dvaja recepční, je tu aj ochranka, napriek tomu sa človek cíti trochu zvláštne a osamelo,“ hovorí Petra. Niekoľko rokov pracovala na prednej recepcii, teraz víta hostí pri vstupe do wellnessu. Študovala taliančinu, tlmočila pre zahraničné firmy. Väčšina zamestnancov recepcie sú ľudia z iných odborov, prípadne čerství absolventi vysokých škôl.

Počas nočnej služby vždy príde kritická hodina, keď vás premáha spánok.

„Som starší ročník, u mňa je to okolo druhej,“ hovorí Petra. Dvadsaťtriročný Marek Matejčík máva krízu medzi pol štvrtou a pol piatou ráno.

V noci prichádzajú hostia na recepciu najčastejšie po lieky, občas je niekomu nevoľno, rodičia malých detí sa trápia s horúčkami a chodia si pýtať teplomer. Ubytovať a odubytovať sa uprostred noci zvyknú obchodní cestujúci.

„Horšie je, ak príde niekto o tretej ráno, že je hladný,“ hovorí Marek Matejčík. „Nedávno ma traja páni presviedčali, aby som im išiel zobrať niečo do kuchyne, dokonca navrhovali, nech im uvarím. Nechceli mi veriť, že to nie je možné, že recepciu nemôžem opustiť. Boli nástojčiví, svoju úlohu zohral asi aj alkohol.“

Na nočnú recepciu pravidelne zablúdia hostia, ktorí sa potrebujú porozprávať. Najmä obchodníci, čo cestujú sami. Vtedy sa recepčný mení na psychológa, samozrejme, ak nie je po ruke čašník. Ten je totiž dušou hotela a bútľavou vŕbou so psychoterapeutickými účinkami.

Na bare sa dozviete všetko

Filmové scény, keď si opitý nešťastník vylieva srdce pred barmanom, sú podľa Dušana Petráša z lobby baru bežnou realitou.

„Nestáva sa to každý deň, ľudia predsa len nechcú byť videní v slabých chvíľkach, ale zažil som to veľakrát,“ hovorí. „Zo začiatku je to ťažké, neviete, ako reagovať, ale po rokoch praxe sa to naučíte. No na mnohé situácie nikdy nebudete vedieť zareagovať správne.“

Hostia sa mu neraz zdôverujú so životnými tragédiami ako úmrtie v rodine, choroba alebo nevera a rozpad vzťahu.

„Pri dobrom alkohole a atmosfére k vám nadobudnú dôveru a začnú rozprávať. Najprv o pracovných veciach, potom o súkromí. Majitelia veľkých firiem mi hovoria, ako sa dostali k podnikaniu, známi športovci, televízne osobnosti a speváci mi neraz vyrozprávajú celú svoju kariéru,“ hovorí s tým, že pri politikoch si treba dávať pozor na neutralitu, iný názor vedia zobrať osobne.

Za barom sa dozviete úplne všetko, my sme sa však nedozvedeli nič, Dušan Petráš neprezradil ani jedno meno či historku. Profesionál.

Hoteloví hostia podľa neho najviac ocenia, ak sa zamestnanci nemenia. „Vrátia sa po dlhšom čase a prvé, na čo reagujú, sú známe tváre. Potešia sa, keď zistia, že ten a ten tu ešte robí,“ hovorí barman. Aj nočný rozhovor je potom iný, súkromnejší.

Nový, zväčša mladý čašník sa snaží rýchlo prijať objednávku a čím skôr odísť od stola, nerozvíja rozhovor, nenavodzuje atmosféru.

„Nemá istotu a dostatok vedomostí, preto sa tomu vyhýba,“ vysvetľuje Dušan Petráš. On osobne považuje komunikáciu so zákazníkom za najzaujímavejšiu časť svojej práce. Nikdy neviete, kto si sadne k baru a ktorým smerom sa rozhovor uberie. Odraziť sa dá od ponuky, každý destilát skrýva v sebe krásny príbeh.

exterier_hotel-kaskady_res.jpg
Hotel Kaskády v Sliači. FOTO: HOTEL KASKÁDY

V teplákoch na koňak za tritisíc

Umenie je v tom ponúknuť aj komplikovanému hosťovi, ktorý má pocit, že všetko vie, zaujímavé informácie bez toho, aby sa urazil.

„Mať peniaze a piť whisky ešte neznamená, že sa vo whiskách vyznáte,“ hovorí barman. „Aj tí, ktorí sa tvária ako skúsení odborníci, sa čudujú, keď im ponúknem japonskú whisky. Pýtajú sa, či je vyrobená z ryže. Pritom japonské whisky patria vo svete medzi absolútnu špičku.“

Bar má v ponuke 56 druhov whisky, podľa Petráša mnohí konzumenti, dokonca ani niektorí barmani, nepoznajú jej základné rozdelenie na single malt a blend. Prvá je vyrobená zo stopercentného sladového jačmeňa a vypálená v jednej pálenici, druhá vzniká miešaním niekoľkých druhov whisky, aj z iných obilnín a z viacerých páleníc.

Dočítajte tento článok
s predplatným SME.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. 5 neznámych vecí, ktoré umožňujú platobné karty
  2. Mecom ide na zelenú
  3. V roku 2021 kúpili Slováci kryptomeny za viac ako 25 000 000 €
  4. Marrákeš je červená perla Maroka
  5. Akcie, fondy, kryptomeny. Do čoho treba tento rok investovať
  6. F&F Slovensko je najdôveryhodnejšou odevnou značkou na trhu
  7. Predplatné SME.sk len za 29 eur
  8. Ochutnajte všetky slovenské chute a farby. Tu ich majú najviac
  9. Očarujúca Srí Lanka: Malý ostrov plný prekvapení
  10. Vieme, kde získate najlepšie semienka zeleniny
  1. Mecom ide na zelenú
  2. V roku 2021 kúpili Slováci kryptomeny za viac ako 25 000 000 €
  3. Marrákeš je červená perla Maroka
  4. Mám za sebou jeden z najťažších rokov svojho života
  5. Viac ako 30 000 € z Vianočnej lotérie BILLA poputuje na pomoc
  6. Projekt nórskych grantov „Decent work – dôstojná práca“
  7. Akcie, fondy, kryptomeny. Do čoho treba tento rok investovať
  8. PODCAST: Nárok pacienta na invalidný dôchodok a ŤZP
  9. F&F Slovensko je najdôveryhodnejšou odevnou značkou na trhu
  10. Skleróza multiplex u detí: Kedy navštíviť lekára?
  1. Chyby, ktoré robíte pri platbe kartou a ani ste o nich nevedeli 5 416
  2. Marrákeš je červená perla Maroka 4 256
  3. Predplatné SME.sk len za 29 eur 3 565
  4. Akcie, fondy, kryptomeny. Do čoho treba tento rok investovať 3 225
  5. Cukrovkári a covid-19 2 735
  6. Mám za sebou jeden z najťažších rokov svojho života 2 507
  7. Vieme, kde získate najlepšie semienka zeleniny 2 286
  8. F&F Slovensko je najdôveryhodnejšou odevnou značkou na trhu 1 428
  9. Očarujúca Srí Lanka: Malý ostrov plný prekvapení 1 211
  10. V roku 2021 kúpili Slováci kryptomeny za viac ako 25 000 000 € 879
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Vladimír Benčík: Arménsko - navštívime 7-tisíc rokov staré rytiny na Uchtasare, už ich neuvidíte
  2. Michal Kassaj: Okolo Neusiedler See na Favoritoch
  3. Martin Majzlan: Kok Boru – Najtvrdší kolektívny šport na svete
  4. Tereza Krajčová: Holandsko: Krajina kakaa a všadeprítomných bicyklov (Amsterdam – Zaanse Schans – Den Haag – Rotterdam)
  5. Pavel Dvořák: Wuhan by ste mali chcieť navštíviť
  6. Martin Majzlan: Altyn Arashan - Horúce pramene v nebesiach
  7. Aleš Tvrdý: Cestovné poistenie počas pandémie
  8. Tereza Krajčová: Paríž: Mesto dychberúcej architektúry a nestarnúceho umenia
  1. INEKO: Nové školské rebríčky s viacerými posunmi – na prvých miestach bratislavské GJH, SPŠ elektrotechnická v Prešove a po novom aj ZŠ Staničná, Košice 23 245
  2. Pavol Koprda: Milan Mazurek straší vedľajšími účinkami vakcín. Čo naozaj hovoria dáta? 10 079
  3. Ondrej Prostredník: Pán biskup Haľko, ospravedlňte sa prosím. 5 637
  4. Martin Borguľa: Obranná zmluva s USA? Za mňa – NIE! 3 884
  5. Tereza Krajčová: Anglický denník: 20. Veci sa balia, náhrady hľadajú a srdce ticho puká 3 791
  6. Inštitút strategických politík: Rokovania s Ruskom môžu rozhodnúť nielen o osude Ukrajiny ale aj celej východnej Európy 2 724
  7. Martin Pilnik: Takto vyzerá budúcnosť v predpisovaní liekov 2 558
  8. Vanda Tuchyňová: Primátor chce ukázať rešpekt a silu, Žilinu však obracia smerom k Jánovi Slotovi ! 2 449
  1. Pavol Koprda: Milan Mazurek straší vedľajšími účinkami vakcín. Čo naozaj hovoria dáta?
  2. Lucia Šicková: S týmito 4 krokmi sme zaviedli kultúru feedbacku v našej firme
  3. Matúš Sarvaš: Prokurátor: Pri čítaní listov na rozlúčku je nemožné neprecítiť slová obete
  4. Valentína Sedileková: Podcast, ktorý vám odhalí svet ľudí s poruchami príjmu potravy
  5. Katarína Pázmányová: Je spoločná manželská posteľ pilierom dobrého manželstva?
  6. Milota Sidorová: Muži sa boja napadnutia, ženy znásilnenia. Bezpečnosť v meste sa týka všetkých
  7. Pavol Koprda: Erik Kaliňák používa rovnaké metódy ako Blaha. Verili by ste jemu alebo vedcom? (rozbor videa)
  8. Pavol Koprda: Šach-mat pre Pfizer? Hoaxer Blaha čítal iba nadpis, štúdiu financoval Pfizer
Skryť Zatvoriť reklamu