Slováci sa v hoteloch sťažujú radi a veľa

Keď odchádza z hotela zahraničný hosť dáva najavo svoju spokojnosť. Slovák sa sťažuje, zhodli sa na spoločnom stretnutí slovenskí hotelieri. Ako vyzerá jeden deň hotela?

(Zdroj: JÁN KROŠLÁK - SME)

Keď odchádza z hotela zahraničný hosť, chváli služby a dáva najavo svoju spokojnosť. Slovák sa sťažuje. Na tom sa na spoločnom stretnutí zhodli slovenskí hotelieri. Ako vnímajú svojich hostí zamestnanci hotelov?

Život v hoteli sa najlepšie pozoruje z pohodlného kresla lobby baru. Ten náš sa nachádza medzi recepciou, reštauráciou a vstupom do wellnessu. Musí okolo neho prejsť každý.

Otvára sa o ôsmej ráno, zatvára o jedenástej v noci, aj to len ak si hostia prestanú objednávať. Po odchode čašníka ostávame sedieť a sledujeme dianie.

Ubytovali sme sa v hoteli Kaskády, ktorého riaditeľka Katarína Malová získala v máji ocenenie Hotelier roka 2015. Kaskády figurujú na portáli TripAdvisor medzi desiatimi slovenskými hotelmi vybranými ako Traveller´s Choice 2015.

Hotel utícha okolo polnoci. Neplatí to v prípade kongresov, vtedy sa zábava nekončí skôr ako o tretej nadránom.

„Sú to ľudia, ktorí sa poznajú, pracujú spolu a konečne sa stretli mimo pracoviska. Snažia sa užiť si to,“ hovorí recepčný Marek Matejčík. Kongresoví hostia, zväčša z farmaceutického prostredia, sú zbehlí, podobné akcie absolvujú viackrát za rok a vedia sa v hotelovom prostredí pohybovať.

Dnes ráno jedna kongresová skupina ukončila pobyt, víkend je preto menej obsadený, približne sedemdesiat, prevažne wellnessových hostí sa uložilo spať ešte pred polnocou.

casnik-dusan-petras-hotel-kaskady_r8811_res.jpg
Čašník je súčasne psychológom a bútľavou vŕbou. Hostia sa Dušanovi Petrášovi (na snímke) zdôverujú so súkromným životom, rodinnými tragédiami, neverou alebo zdravotnými problémami. FOTO: JÁN KROŠLÁK - SME

Nočné nájazdy do kuchyne

Okolo jednej v noci sa rozhostí úplné ticho, je tma, svieti len vstupná hala a recepcia. Šuchnutie papiera sa nesie priestorom ako rušivý hrmot.

„Na nočnej sú vždy dvaja recepční, je tu aj ochranka, napriek tomu sa človek cíti trochu zvláštne a osamelo,“ hovorí Petra. Niekoľko rokov pracovala na prednej recepcii, teraz víta hostí pri vstupe do wellnessu. Študovala taliančinu, tlmočila pre zahraničné firmy. Väčšina zamestnancov recepcie sú ľudia z iných odborov, prípadne čerství absolventi vysokých škôl.

Počas nočnej služby vždy príde kritická hodina, keď vás premáha spánok.

„Som starší ročník, u mňa je to okolo druhej,“ hovorí Petra. Dvadsaťtriročný Marek Matejčík máva krízu medzi pol štvrtou a pol piatou ráno.

V noci prichádzajú hostia na recepciu najčastejšie po lieky, občas je niekomu nevoľno, rodičia malých detí sa trápia s horúčkami a chodia si pýtať teplomer. Ubytovať a odubytovať sa uprostred noci zvyknú obchodní cestujúci.

„Horšie je, ak príde niekto o tretej ráno, že je hladný,“ hovorí Marek Matejčík. „Nedávno ma traja páni presviedčali, aby som im išiel zobrať niečo do kuchyne, dokonca navrhovali, nech im uvarím. Nechceli mi veriť, že to nie je možné, že recepciu nemôžem opustiť. Boli nástojčiví, svoju úlohu zohral asi aj alkohol.“

Na nočnú recepciu pravidelne zablúdia hostia, ktorí sa potrebujú porozprávať. Najmä obchodníci, čo cestujú sami. Vtedy sa recepčný mení na psychológa, samozrejme, ak nie je po ruke čašník. Ten je totiž dušou hotela a bútľavou vŕbou so psychoterapeutickými účinkami.

Na bare sa dozviete všetko

Filmové scény, keď si opitý nešťastník vylieva srdce pred barmanom, sú podľa Dušana Petráša z lobby baru bežnou realitou.

„Nestáva sa to každý deň, ľudia predsa len nechcú byť videní v slabých chvíľkach, ale zažil som to veľakrát,“ hovorí. „Zo začiatku je to ťažké, neviete, ako reagovať, ale po rokoch praxe sa to naučíte. No na mnohé situácie nikdy nebudete vedieť zareagovať správne.“

Hostia sa mu neraz zdôverujú so životnými tragédiami ako úmrtie v rodine, choroba alebo nevera a rozpad vzťahu.

„Pri dobrom alkohole a atmosfére k vám nadobudnú dôveru a začnú rozprávať. Najprv o pracovných veciach, potom o súkromí. Majitelia veľkých firiem mi hovoria, ako sa dostali k podnikaniu, známi športovci, televízne osobnosti a speváci mi neraz vyrozprávajú celú svoju kariéru,“ hovorí s tým, že pri politikoch si treba dávať pozor na neutralitu, iný názor vedia zobrať osobne.

Za barom sa dozviete úplne všetko, my sme sa však nedozvedeli nič, Dušan Petráš neprezradil ani jedno meno či historku. Profesionál.

Hoteloví hostia podľa neho najviac ocenia, ak sa zamestnanci nemenia. „Vrátia sa po dlhšom čase a prvé, na čo reagujú, sú známe tváre. Potešia sa, keď zistia, že ten a ten tu ešte robí,“ hovorí barman. Aj nočný rozhovor je potom iný, súkromnejší.

Nový, zväčša mladý čašník sa snaží rýchlo prijať objednávku a čím skôr odísť od stola, nerozvíja rozhovor, nenavodzuje atmosféru.

„Nemá istotu a dostatok vedomostí, preto sa tomu vyhýba,“ vysvetľuje Dušan Petráš. On osobne považuje komunikáciu so zákazníkom za najzaujímavejšiu časť svojej práce. Nikdy neviete, kto si sadne k baru a ktorým smerom sa rozhovor uberie. Odraziť sa dá od ponuky, každý destilát skrýva v sebe krásny príbeh.

exterier_hotel-kaskady_res.jpg
Hotel Kaskády v Sliači. FOTO: HOTEL KASKÁDY

V teplákoch na koňak za tritisíc

Umenie je v tom ponúknuť aj komplikovanému hosťovi, ktorý má pocit, že všetko vie, zaujímavé informácie bez toho, aby sa urazil.

„Mať peniaze a piť whisky ešte neznamená, že sa vo whiskách vyznáte,“ hovorí barman. „Aj tí, ktorí sa tvária ako skúsení odborníci, sa čudujú, keď im ponúknem japonskú whisky. Pýtajú sa, či je vyrobená z ryže. Pritom japonské whisky patria vo svete medzi absolútnu špičku.“

Bar má v ponuke 56 druhov whisky, podľa Petráša mnohí konzumenti, dokonca ani niektorí barmani, nepoznajú jej základné rozdelenie na single malt a blend. Prvá je vyrobená zo stopercentného sladového jačmeňa a vypálená v jednej pálenici, druhá vzniká miešaním niekoľkých druhov whisky, aj z iných obilnín a z viacerých páleníc.

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C3R9W na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C3R9W na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie na SME Cestovanie


Inzercia - Tlačové správy


  1. Naše mobilné bankovníctvo si prišli vyskúšať novinári z Rakúska
  2. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou
  3. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  4. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  5. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť
  6. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  7. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom
  8. Top First moment dovolenky na leto 2018
  9. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová
  10. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté
  1. Majstrovstvá Stavebnej fakulty STU v Bratislave v plávaní 2017
  2. Týchto 8 kritérií by mal kvalitný kolagén spĺňať
  3. Beam Suntory zaznamenal silný rast predaja po zmene distribútora
  4. Zamestnanci a študenti EU v BA darovali radosť a vyčarili úsmev
  5. Rekonštrukcia v zime? Prečo nie?
  6. Naše mobilné bankovníctvo si prišli vyskúšať novinári z Rakúska
  7. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou
  8. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  9. Bezplatné rozšírenie do prehliadača
  10. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť.
  1. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém 4 668
  2. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou 4 631
  3. Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní 3 159
  4. Reportáž: Jaternice a klobásy pred jedením netreba šúpať 2 904
  5. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom 2 459
  6. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám 2 436
  7. Naše mobilné bankovníctvo si prišli vyskúšať novinári z Rakúska 2 411
  8. Top First moment dovolenky na leto 2018 2 362
  9. Venujte na Vianoce darček plný informácií! 1 890
  10. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté 1 712