SME
Piatok, 19. august, 2022 | Meniny má Lýdia

Tulene lákajú turistov, ale trhajú siete rybárov

Grécky ostrov Zakynthos je plný kontrastov, takže dovolenkári si popri naberaní bronzu a zdravia z morskej vody majú z čoho vybrať

- od spoznávania pamätihodností, spôsobu života v prímorských mestách i vidieckych usadlostiach, ktoré spomínajú vo svojich dielach už Herodotos aj Plínius, po vychutnávanie chýrečnej gréckej kuchyne.


Z hlavného mesta Zakynthos vedie mnoho ciest a cestičiek do všetkých kútov ostrova, prekrásnych dolín, dedinských usadlostí, bohatých záhrad s vôňou a atmosférou vidieku, ktorý si zachováva svoju prirodzenosť aj vďaka tomu, že je ďaleko od prúdu masového turizmu. V dedinkách ako Ambelokipi, Lithakia alebo smerom na západ v Agalás sa môžete pokochať malebnými kostolíkmi alebo sa osviežiť ľadovou kávou v skytej kaviarničke. Dedinku Macherado preslávil bohato zdobený kostolík Aghia Maura, ale možno ešte viac ikona, ktorá sa považuje za zázračnú.

SkryťVypnúť reklamu


Ďalšia cesta vedie smerom na juh, kde vo vzdialenosti 5 km je Kalamaki a cesta končí v Laganas so zdanlivo nekonečnou piesočnatou plážou a dokonalým zázemím. Pre aktívnych dovolenkárov sa nájde nespočetne veľa reštaurácií, barov, obchodov a hlavne široký výber morských športov.

Oproti tejto skutočne "živej" dedinke prevláda na roztrúsených ostrovčekoch Marathonisi, Peluzo a Aghids Sostis pravý opak - rajský pokoj nedotknutej zelenej prírody.

Na najjužnejšom cípe ostrova je Keri - typická stredomorská dedina. Aj táto oblasť ostrova sa spomína v dielach Herodotosa a Plínia. Vybudovaná je v idylickom zelenom prostredí na vyvýšenom mieste a pýši sa známym kostolíkom Panny Márie Keriótissi. Z pobrežia dedinky je prekrásny výhľad. Jedinečný je západ slnka a pohľad na raritu Zakynthosu - svetelnú vežu, ktorú by sme mohli nazvať neúnavnou, lebo nonstop svieti, aby upozorňovala okolo plávajúce lode.

SkryťVypnúť reklamu


Do živočíšnej morskej ríše Zakynthosu patria obrie korytnačky Caretta - Caretta aj tulene. Tie možno vidieť iba na otvorenom mori, hlavne pri Modrej jaskyni. Šťastie majú na ne milovníci potápania, aj turisti, ktorí sa chcú pokochať scenériou Modrej jaskyne, kam ich prepravia malé člny. Pre rybárov, vlastne pre ich siete, sú tulene postrachom, lebo ich trhajú a preto ich rybári nemilosrdne zabíjajú. Rybári vychádzajú na more za tmy o tretej-štvrtej nad ránom a vracajú sa čerstvými darmi mora, na ktorých si pochutnávajú hostia v reštauráciách a tavernách. Rybári na pobreží, roľníci a chovatelia zvierat vo vyšších polohách - aj to sú kontrasty ostrova. Nekonečné olivovníkové háje, pri ktorých vidno stáda kôz, polia so zeleninou - to je základ gréckej kuchyne. Z kozieho mlieka je vynikajúci syr, ktorý nesmie chýbať na stole a dávajú ho do šalátov. Rovnako ako cibuľu, ale červenú - tá pri krájaní neštípe.

SkryťVypnúť reklamu

Vyjsť si na večeru počas dovolenky v Grécku je jedným z najväčších potešení a na svoje si príde každý návštevník, sú reštaurácie od špičkovej úrovne až po jednoduché grécke taverny, od čínskych, indických reštaurácií až po jednotky rýchleho občerstvenia. Počas pobytu v Grécku musíte vyskúšať grécku kuchyňu, inak sa dopustíte neodpustiteľnej chyby. Jedenie je jedným z najväčších potešení Grékov. Pri jedle nejde len o to naplniť si žalúdok, ale predovšetkým vychutnať v pohode príjemné chvíle oddychu. Vo väčšine oblastí je zvykom jesť neskoršie. Pri tradičnom gréckom štýle stolovania sa jedlo objednáva a nosí na stôl pre všetkých. Každý si naberá z toho, čo mu chutí. Stolovanie trvá dlho a považuje sa za spoločenskú udalosť. Grécka kuchyňa používa čerstvé a zdravé suroviny pripravované s olivovým olejom. Podľa Grékov olivový olej predlžuje život a pôsobí veľmi pozitívne na rast a zdravie vlasov. Ak si však olejový olej neželáte, stačí povedať "chóris ládi" (bez oleja). Gréci nemajú radi horúce jedlo a zohrievanie tanierov je priam neslýchané. Jedálne lístky sú zaujímavé samy osebe. Sú umiestnené vonku, pred tavernami na "áčkach" a ceny sú písané ceruzkou. Aktuálny je jedálny lístok nájdete pri pulte v taverne. Grilovanie na drevenom uhlí je najčastejší spôsob prípravy bravčového, teľacieho, hovädzieho, jahňacieho aj kuracieho mäsa, posypaného voňavými bylinkami. Vybrať si môžete z najrozličnejších zeleninových šalátov aj jedál a to v ktorejkoľvek dennej i nočnej hodine. Priblížime vám kvôli orientácii niektoré z nich.

SkryťVypnúť reklamu

Z predjedál sú to zelené a čierne olivy, syr feta z kozieho a ovčieho mlieka, dolmades - hroznové listy, plnené ryžou a mletým mäsom, tzatziki - lahodná nátierka obsahujúca jogurt, nastrúhané uhorky, olej a cesnak, taramosalata - ružovo sfarbené pyré z chleba, rybích ikier a citrónovej šťavy, keftedes - chutné malé mäsové krokety (guľôčky), saganaki - syr pečený v cestíčku a podávaný teplý a poliaty čerstvou citrónovou šťavou, choriatiki - známy grécky šalát z čerstvej zeleniny - paradajky, paprika, uhorka, olivy, cibuľa, často s bohatou dávkou olivového oleja a plátkom syrom feta posypaným oreganom.
Z hlavných jedál vám bude chutiť moussaka - zapečené vrstvy mletého mäsa, baklažánu, v bešamelovej omáčke, pasticio - zapečené makaróny a mleté mäso s bešamelovou omáčkou, stifado - hovädzie alebo zajačie mäso varené s celými cibuľami v paradajkovej omáčke (obľúbené zimné jedlo Grékov), souvlakia - malé kocky mäsa s oreganom a olivovým olejom, grilované na ihle, briam - miešaná zelenina v paradajkovej omáčke, fassolia - zelená fazuľa v paradajkovej omáčke (obe pre vegetariánov), kolokitha tiganita - malé pečené cukety.

SkryťVypnúť reklamu

Grécka kuchyňa vás bude inšpirovať k zeleninovým jedlám aj po návrate z dovolenky. A stráviť ju na Zakynthose rodinne aj s malými deťmi nie je problémom - pláž Argasi má dobrý spád a prirovnávajú ju k Bibione v Taliansku

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Pixel Federation nikdy nezarobil ako cez pandémiu
  2. Veterány sú symbolom Kuby. Hemingway ich vlastnil sedem
  3. Hyundai štartuje na Slovensku unikátny Hyundai Plogging Run
  4. Mobilná bezpečnosť sa stále podceňuje. Všetko však máte v rukách
  5. Auto bez čakania? VW T-Cross môžete mať hneď a aj so zľavou
  6. Radi si veci vyrábate sami? Tento nový časopis je pre vás
  7. Zdravotná poisťovňa zostala prekvapená. Zaplatila už 30 mil. eur
  8. Domčeky trulli mali byť dočasným bývaním v snahe neplatiť dane
  1. Majstrovstvá Slovenska v hode telefónom sa uskutočnia v sobotu
  2. Veterány sú symbolom Kuby. Hemingway ich vlastnil sedem
  3. Hyundai štartuje na Slovensku unikátny Hyundai Plogging Run
  4. Shell myslí na slovenské komunity
  5. Mobilná bezpečnosť sa stále podceňuje. Všetko však máte v rukách
  6. Čakáte bábätko? Union má preň nachystané veľké množstvo výhod
  7. Agrokomplex 2022
  8. 365.bank si naďalej upevňuje svoju pozíciu plnoformátovej banky
  1. Zdravotná poisťovňa zostala prekvapená. Zaplatila už 30 mil. eur 39 176
  2. Domčeky trulli mali byť dočasným bývaním v snahe neplatiť dane 16 612
  3. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku 11 110
  4. Pixel Federation nikdy nezarobil ako cez pandémiu 7 014
  5. Radi si veci vyrábate sami? Tento nový časopis je pre vás 4 946
  6. Nie som superman, ale viem, že Prešov má na to byť supermestom. 4 235
  7. Hyundai štartuje na Slovensku unikátny Hyundai Plogging Run 3 424
  8. Kam príde, tam vypredá. Nitran vymýšľal vlastný cider dva roky 3 152
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Erika Kladna: Australský outback
  2. Vladimír Benčík: Malta 1/3 – návšteva u „hadích kňazov“ s dlhými lebkami
  3. Blanka Ulaherová: Konečne opäť Bosna
  4. Martin Majzlan: Skaza a tragédia Aralského jazera
  5. Aleš Tvrdý: Vlakom po Európe
  6. Ján Komrska: Hora Harvard, Kolorádo
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 44. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 2/3 - Skaza lode Karluk, 1913 - 1914
  8. Monika Kusendová: Bežky-pešky po Chorvátsku: Od Cresu, cez Krk, Rab až do Národného parku Velebit
  1. Jozef Drahovský: Priechod na druhý svet je v Bratislave 9 887
  2. Peter Gregor: Cena slobody sa vždy počíta iba v stratených ľudských životoch. 7 300
  3. Milan Pilip: Čaká nás rozvrat spoločnosti ak nezasiahneme proti konšpirátorom 6 880
  4. Tereza Krajčová: Severné Poľsko: Očarujúci Gdansk, piesočné pláže Sopotu a moderná Gdyňa 4 455
  5. Pavel Macko: Máme ľutovať podnikateľa Hambálka alebo vojnové obete jeho kumpánov? 4 190
  6. Ján Valchár: Ubjegáj, zájčik, ubjegáj! 3 985
  7. Roman Kebísek: Jánošík prepadával ľudí na cestách vyše roka. Od jesene 1711 do zimy 1712/3 3 984
  8. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (12. - 18.8.1922) 3 445
  1. Jiří Ščobák: Fungujú sankcie proti Rusku? Nečaká krach aj nás?
  2. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu.
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 45. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 3/3 - Návrat do civilizácie, 1914
  4. Jiří Ščobák: Kde dnes môžeme ušetriť? Znížiť spotrebu a náklady?
  5. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Ružinovská televízia - pod kontrolou politikov
  6. Jiří Ščobák: Proč bychom si měli zapamatovat jméno Anna Chadimová? Co nám po ní zůstalo?
  7. Jiří Ščobák: Krásne a zaujímavé historické poistné zmluvy: Existovala aj čisto slovenská poisťovňa? A čo bola „zmluva odvážna“?
  8. Monika Nagyova: O žene, ktorá milovala rúško
SkryťZatvoriť reklamu