- od spoznávania pamätihodností, spôsobu života v prímorských mestách i vidieckych usadlostiach, ktoré spomínajú vo svojich dielach už Herodotos aj Plínius, po vychutnávanie chýrečnej gréckej kuchyne.
Z hlavného mesta Zakynthos vedie mnoho ciest a cestičiek do všetkých kútov ostrova, prekrásnych dolín, dedinských usadlostí, bohatých záhrad s vôňou a atmosférou vidieku, ktorý si zachováva svoju prirodzenosť aj vďaka tomu, že je ďaleko od prúdu masového turizmu. V dedinkách ako Ambelokipi, Lithakia alebo smerom na západ v Agalás sa môžete pokochať malebnými kostolíkmi alebo sa osviežiť ľadovou kávou v skytej kaviarničke. Dedinku Macherado preslávil bohato zdobený kostolík Aghia Maura, ale možno ešte viac ikona, ktorá sa považuje za zázračnú.
Ďalšia cesta vedie smerom na juh, kde vo vzdialenosti 5 km je Kalamaki a cesta končí v Laganas so zdanlivo nekonečnou piesočnatou plážou a dokonalým zázemím. Pre aktívnych dovolenkárov sa nájde nespočetne veľa reštaurácií, barov, obchodov a hlavne široký výber morských športov.
Oproti tejto skutočne "živej" dedinke prevláda na roztrúsených ostrovčekoch Marathonisi, Peluzo a Aghids Sostis pravý opak - rajský pokoj nedotknutej zelenej prírody.
Na najjužnejšom cípe ostrova je Keri - typická stredomorská dedina. Aj táto oblasť ostrova sa spomína v dielach Herodotosa a Plínia. Vybudovaná je v idylickom zelenom prostredí na vyvýšenom mieste a pýši sa známym kostolíkom Panny Márie Keriótissi. Z pobrežia dedinky je prekrásny výhľad. Jedinečný je západ slnka a pohľad na raritu Zakynthosu - svetelnú vežu, ktorú by sme mohli nazvať neúnavnou, lebo nonstop svieti, aby upozorňovala okolo plávajúce lode.
Do živočíšnej morskej ríše Zakynthosu patria obrie korytnačky Caretta - Caretta aj tulene. Tie možno vidieť iba na otvorenom mori, hlavne pri Modrej jaskyni. Šťastie majú na ne milovníci potápania, aj turisti, ktorí sa chcú pokochať scenériou Modrej jaskyne, kam ich prepravia malé člny. Pre rybárov, vlastne pre ich siete, sú tulene postrachom, lebo ich trhajú a preto ich rybári nemilosrdne zabíjajú. Rybári vychádzajú na more za tmy o tretej-štvrtej nad ránom a vracajú sa čerstvými darmi mora, na ktorých si pochutnávajú hostia v reštauráciách a tavernách. Rybári na pobreží, roľníci a chovatelia zvierat vo vyšších polohách - aj to sú kontrasty ostrova. Nekonečné olivovníkové háje, pri ktorých vidno stáda kôz, polia so zeleninou - to je základ gréckej kuchyne. Z kozieho mlieka je vynikajúci syr, ktorý nesmie chýbať na stole a dávajú ho do šalátov. Rovnako ako cibuľu, ale červenú - tá pri krájaní neštípe.
Vyjsť si na večeru počas dovolenky v Grécku je jedným z najväčších potešení a na svoje si príde každý návštevník, sú reštaurácie od špičkovej úrovne až po jednoduché grécke taverny, od čínskych, indických reštaurácií až po jednotky rýchleho občerstvenia. Počas pobytu v Grécku musíte vyskúšať grécku kuchyňu, inak sa dopustíte neodpustiteľnej chyby. Jedenie je jedným z najväčších potešení Grékov. Pri jedle nejde len o to naplniť si žalúdok, ale predovšetkým vychutnať v pohode príjemné chvíle oddychu. Vo väčšine oblastí je zvykom jesť neskoršie. Pri tradičnom gréckom štýle stolovania sa jedlo objednáva a nosí na stôl pre všetkých. Každý si naberá z toho, čo mu chutí. Stolovanie trvá dlho a považuje sa za spoločenskú udalosť. Grécka kuchyňa používa čerstvé a zdravé suroviny pripravované s olivovým olejom. Podľa Grékov olivový olej predlžuje život a pôsobí veľmi pozitívne na rast a zdravie vlasov. Ak si však olejový olej neželáte, stačí povedať "chóris ládi" (bez oleja). Gréci nemajú radi horúce jedlo a zohrievanie tanierov je priam neslýchané. Jedálne lístky sú zaujímavé samy osebe. Sú umiestnené vonku, pred tavernami na "áčkach" a ceny sú písané ceruzkou. Aktuálny je jedálny lístok nájdete pri pulte v taverne. Grilovanie na drevenom uhlí je najčastejší spôsob prípravy bravčového, teľacieho, hovädzieho, jahňacieho aj kuracieho mäsa, posypaného voňavými bylinkami. Vybrať si môžete z najrozličnejších zeleninových šalátov aj jedál a to v ktorejkoľvek dennej i nočnej hodine. Priblížime vám kvôli orientácii niektoré z nich.
Z predjedál sú to zelené a čierne olivy, syr feta z kozieho a ovčieho mlieka, dolmades - hroznové listy, plnené ryžou a mletým mäsom, tzatziki - lahodná nátierka obsahujúca jogurt, nastrúhané uhorky, olej a cesnak, taramosalata - ružovo sfarbené pyré z chleba, rybích ikier a citrónovej šťavy, keftedes - chutné malé mäsové krokety (guľôčky), saganaki - syr pečený v cestíčku a podávaný teplý a poliaty čerstvou citrónovou šťavou, choriatiki - známy grécky šalát z čerstvej zeleniny - paradajky, paprika, uhorka, olivy, cibuľa, často s bohatou dávkou olivového oleja a plátkom syrom feta posypaným oreganom.
Z hlavných jedál vám bude chutiť moussaka - zapečené vrstvy mletého mäsa, baklažánu, v bešamelovej omáčke, pasticio - zapečené makaróny a mleté mäso s bešamelovou omáčkou, stifado - hovädzie alebo zajačie mäso varené s celými cibuľami v paradajkovej omáčke (obľúbené zimné jedlo Grékov), souvlakia - malé kocky mäsa s oreganom a olivovým olejom, grilované na ihle, briam - miešaná zelenina v paradajkovej omáčke, fassolia - zelená fazuľa v paradajkovej omáčke (obe pre vegetariánov), kolokitha tiganita - malé pečené cukety.
Grécka kuchyňa vás bude inšpirovať k zeleninovým jedlám aj po návrate z dovolenky. A stráviť ju na Zakynthose rodinne aj s malými deťmi nie je problémom - pláž Argasi má dobrý spád a prirovnávajú ju k Bibione v Taliansku