SME
Piatok, 27. máj, 2022 | Meniny má Iveta

Ako chutí Košický kraj

Zapojte do cestovania všetky zmysly, iba tak bude zážitok dokonalý.

Dolný ZemplínDolný Zemplín (Zdroj: OneClick, s.r.o.)

Abov

Čo vidieť: Miklušova väznica v Košiciach

Prečo košickému katovi odťali ruku? Išlo o pracovnú nehodu alebo stredoveké napomenutie za nedostatočnú pracovnú morálku? Odpoveď sa dozviete v Miklušovej väznici v historickom centre Košíc.

Žalár vznikol na začiatku 17. storočia spojením dvoch gotických domov. Vtedajší zlodejíčkovia a lotri zrejme neboli nadšení, keďže dovtedy si vraj odpykávali trest aj vo vyhradených priestoroch nevestinca.

Väzenie poslúžilo mestu až do začiatku 20. storočia, dnes si v ňom môžeme pozrieť mužské a ženské cely s dobovými grafitmi, hladomorňu, nejakú tú mučiareň, záujemcovia si môžu vyskúšať aj repliku katovho najobľúbenejšieho nástroja – klady.

V priestoroch katovho bytu spoznáme životnú úroveň majstrovej rodiny, pozrieme si zbierku popravných mečov, výplatnú listinu kata a zaujímavé dokumenty týkajúce sa trestného a hrdelného práva.

Čo ochutnať: bravčová krv na spôsob mozočku

K zážitku sa ideálne hodí zabíjačková pochúťka, napríklad čerstvá bravčová krv na spôsob mozočku podľa receptu z Ruskova. Na veľkom množstve masti opražíme cibuľku, pridáme dobre odstátu a stuhnutú bravčovú krv. Poriadne miešame, až pokým bude krv rozdrobená a takmer čierna.

Osolíme, okoreníme, podávame s chlebom. Špecialitu môžeme zapiť pivom Mustáž košického kočovného pivovaru Padre Craft Brews, so sviežou obilninovou chuťou a citrusovou vôňou.

abov-miklusova-vaznica_r3216.jpg

Gemer

Čo vidieť: Kostolík svätej Anny v Hrušove

Vo viniciach, necelé tri kilometre od dedinky Hrušov, natrafíte na malý biely gotický kostolík, ktorý pôvodne slúžil mníšskemu rádu benediktínov.

Stavba pochádza zo štrnásteho storočia, prestavaná bola v baroku a neskôr počas socializmu, keď boli odhalené a opäť zatreté vzácne fresky a strecha pokrytá plechom. Dnes je strecha opäť šindľová, v interiéri môžeme obdivovať vzácne gotické vyobrazenia uhorských svätcov.

Kostolík je otvorený iba raz ročne, v nedeľu po sviatku sv. Anny. V iných dňoch si treba návštevu vopred dohodnúť na miestnom úrade obce Hrušov.

Čo ochutnať: gemerské banícke guľky

Postrúhame dve kilá zemiakov, zbavíme prebytočnej vody, zmiešame s hrnčekom múky, dvoma vajciami, čiernym korením, majoránom, nakrájaným údeným bravčovým mäsom a tromi pretlačenými strúčikmi cesnaku.

Vyformujeme guľky, obalíme v hladkej múke, vložíme do vriacej osolenej vody. Podávame s upraženou cibuľkou, slaninkou, prípadne kyslou kapustou alebo kyslou smotanou.

Zapíjame pivom z rožňavského pivovaru Kaltenecker. Ak vás zaujíma proces výroby horkého moku z Gemera, pivovar ponúka aj prehliadky spojené s degustáciou.

Spiš

Čo vidieť: letohrádok Dardanely v Markušovciach

Schyľovalo sa ku koncu 18. storočia a gróf Wolfgang Farkaš Mariássy sa horúčkovito chystal na návštevu Jozefa II. s celou dvorskou perepúťou.

Nestačilo pripraviť len obedové menu a kultúrny program, gróf dal rovno vystavať celý letohrádok. Návšteva panovníka sa napokon nekonala a budova zostala nedokončená, bez bočných krídel.

Centrálna časť však slúži doteraz – návštevníci v nej môžu obdivovať krásne rokokové fresky s výjavmi z gréckej mytológie, na poschodí je múzeum hudobných nástrojov.

Čo ochutnať: spišské pirohy

Panovník mohol ľutovať, na tradičnej pochúťke z Markušoviec by si určite pochutnal. Na zhruba 60 pirohov potrebujeme 600 gramov varených zemiakov, tretinu z nich popučíme v troche vody na zemiakovú kašu, ktorú zahustíme múkou, osolíme a opäť poriadne premiešame.

Pomúčime dosku, cesto rozvaľkáme na tenký plát. Zvyšné zemiaky popučíme a zmiešame s bryndzou, môžeme pridať pažítku alebo mladú cibuľku. Z rozvaľkaného cesta vykrajujeme kolieska, naplníme plnkou, preložíme, okraje zatlačíme vidličkou. Pirohy povaríme vo vriacej vode.

Polejeme kyslou smotanou a praženou slaninkou, prípadne cibuľkou a pažítkou. Ak chcete pochúťku zapiť miestnym mokom, vyskúšajte svetlý nefiltrovaný dvanásťstupňový ležiak Buchwald, ktoré sa varí v stredisku Porač park v Poráčskej doline.

spis-letohradok-dardanely2_r6036.jpg

Dolný Zemplín

Čo vidieť: kaštieľ v Trebišove

Bránou do tokajskej vinohradníckej oblasti je Trebišov. Dominantou mesta je barokový kaštieľ s rozľahlým parkom, ktorý patril rodu Csákyovcov a Andrássyovcov.

Keďže Andrássyovci boli veľkí milovníci vína, v kaštieli nechýba expozícia venovaná tokajskému vinohradníctvu s archívom vzácnych mokov. Ak vám nestačí len pohľad, niekoľko desiatok vín môžete ochutnať aj v miestnej vínotéke a umeleckej kaviarni, či už individuálne, alebo na degustácii s odborným výkladom.

V kaštieli sa nachádza aj vlastivedné múzeum s bohatou zbierkou ľudových odevov. Určite sa oplatí poprechádzať po priľahlom parku, v ktorom natrafíte na mauzóleum rodiny Andrássyovcov s nádhernou sochárskou výzdobou.

dolny-zemplin-kastiel-trebisov_r3232.jpg

Čo ochutnať: prekladané rezance z Veľkej Tŕne

Výber nápoja je jasný – tokajské víno. Najlepšie chutí priamo u vinára v Tokajskej oblasti, teda v dedinkách Veľká Tŕňa, Malá Tŕňa, Viničky, Čerhov, Černochov, Bara, alebo Slovenské Nové Mesto. Nápoj je to sladký a výdatný, hodí sa k nemu husacia alebo kačacia pečeň, medovníky a sladké pokrmy, napríklad prekladané rezance so slivkovým lekvárom z Veľkej Tŕne.

Cesto si pripravíme z hrubej múky, vajíčka, soli a vody. Vyvaľkáme natenko, necháme obschnúť, povykrajujeme rezance, dáme variť do osolenej vody. Podávame s lekvárom, posypané mletými vlašskými orechmi.

Podujatia, na ktorých sa dobre najete a napijete

• Koštovka jesene, Kráľovský Chlmec 19. – 21. september

• Ľubovniansky jarmok, Stará Ľubovňa 26. – 28. september

• Grand prix Štós – súťaž vo varení v kotlíkoch, kúpele Štós 27. september

• Deň otvorených tokajských pivníc, Veľká Tŕňa, Malá Tŕňa a Viničky 27. september

• Pivný festival Porač október fest, Porač PARK 28. september

• Festival vín a vinobrania Moldavy a údolia Bodvy, Moldava nad Bodvou 11. október

• Súťaž vo výrobe klobás, Moldava nad Bodvou 25. október

• Libagaliba – Husacie hody a jarmok domácich výrobkov, Veľké Trakany 26. október

Foto: Košice región, Wikimedia/Maroš Mráz/CC, OneClick, s.r.o.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kali, Tina, Yael i Spievankovo vandrujú po slovenských vodách
  2. Top jedenásť pláží na Baleárskych ostrovoch: ktorú si vyberiete?
  3. Odliv mozgov pokračuje. Ako dostať mladých domov?
  4. Slovenských tridsiatnikov láka zakladanie fondov
  5. Bratislavský realitný trh oživí GALVANIA rezidencie
  6. Leto v Rakúsku: Keď vás cisár pozve k stolu
  7. Kúpele sú liečivý celok, Thermia jeho kráľovná!
  8. Lenivá kuchárka: Zdravý obed či večeru uvaríte za pár drobných
  1. Darček na Deň detí? Repasovaný telefón môže byť skvelou voľbou
  2. Zdravé zateplenie za jeden deň: čo neviete o fúkanej izolácii
  3. Wüstenrot minulý rok úspešne naštartoval nový obchodný model
  4. Dve zľavy na jedného: Toto predĺženie v PLANEO je vaša šanca!
  5. Top jedenásť pláží na Baleárskych ostrovoch: ktorú si vyberiete?
  6. Kali, Tina, Yael i Spievankovo vandrujú po slovenských vodách
  7. Pozor na úrazy na trampolíne, najčastejšie sú poranenia končatín
  8. Prvé slovenské diela vo forme NFT sprístupňuje 365.bank
  1. Lenivá kuchárka: Zdravý obed či večeru uvaríte za pár drobných 13 652
  2. Leto v Rakúsku: Keď vás cisár pozve k stolu 6 092
  3. Odliv mozgov pokračuje. Ako dostať mladých domov? 5 368
  4. Stovky hodín výcviku. Stať sa gondolierom je zaslúžená prestíž 3 657
  5. Top jedenásť pláží na Baleárskych ostrovoch: ktorú si vyberiete? 3 048
  6. Ako umocniť svoju lásku k Chorvátsku? Vlastným apartmánom! 1 998
  7. Vydavateľstvo Petit Press so štyrmi Novinárskymi cenami 1 638
  8. Zodpovedné nakupovanie chráni biodiverzitu pre budúce generácie 1 301
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Iveta Bakitová: Tarragona a ešte pár cestovateľských tipov na Costa Dorada v Španielsku
  2. Monika Kusendová: Malofatranská hrebeňovka alebo 4-dňové sólo dobrodružstvo s ruksakom po horách
  3. Daniel Schikor: Jordánsko - v hlavnom meste
  4. Iveta Bakitová: Veľká Noc v Španielsku - dnes neplánovane o Salvadore Dalím
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 37. - Arktída - Nansenova expedícia na lodi Fram (1893 - 1896)
  6. Aleš Tvrdý: Juhoafrická Republika a jej poklad
  7. Lubo Repka: Cartagena – karibská časť Kolumbie
  8. Natália Šepitková: V Dánsku sa nešibe ani neoblieva. Aké majú veľkonočné zvyky?
  1. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť III) 9 263
  2. Ján Valchár: Odvaha plukovníka Chodarjonoka alebo ako to nie je o odvahe 5 522
  3. Monika Kusendová: Malofatranská hrebeňovka alebo 4-dňové sólo dobrodružstvo s ruksakom po horách 4 747
  4. Monika Nagyova: Výhody emočného prejedania sa 4 069
  5. Ján Valchár: Bitka pri Cušime, Admirál Kuznecov alebo dve frašky ruskej flotily 2 965
  6. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť I) 2 943
  7. Jana Melišová: G.Bush označil inváziu do Iraku za „neoprávnenú a brutálnu", než sa opravil, že mal na mysli ruskú inváziu na Ukrajinu 2 887
  8. Slovenské národné stredisko pre ľudské práva: Kam až zájdu návrhy na obmedzovanie prístupu k interrupciám? 2 880
  1. Monika Nagyova: Výhody emočného prejedania sa
  2. Lívia Hlavačková: Je Ajurvéda naozaj taká prastará, ako vravia?
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 39. - Arktída - Letecká expedícia Amundsena s Ellsworthom na severný pól -1925
  4. Jiří Ščobák: Bude nový II. pilier lepší? Dožijeme sa exodu z dlhopisových fondov?
  5. Jiří Ščobák: Víte, co je Gerasimova doktrína?
  6. Jiří Ščobák: Vydrží Rusko dlhú ekonomickú vojnu? Nevyčerpajú sa spojenci?
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 38. - Arktída - Amundsenova expedícia na lodi Maud (1918 - 1925)
  8. Jiří Ščobák: Mohu zemřít, ale nebudu žít jako otrok
SkryťZatvoriť reklamu