SME
Piatok, 22. september, 2023 | Meniny má Móric

Ako chutí Košický kraj

Zapojte do cestovania všetky zmysly, iba tak bude zážitok dokonalý.

Dolný ZemplínDolný Zemplín (Zdroj: OneClick, s.r.o.)

Abov

Čo vidieť: Miklušova väznica v Košiciach

Prečo košickému katovi odťali ruku? Išlo o pracovnú nehodu alebo stredoveké napomenutie za nedostatočnú pracovnú morálku? Odpoveď sa dozviete v Miklušovej väznici v historickom centre Košíc.

Žalár vznikol na začiatku 17. storočia spojením dvoch gotických domov. Vtedajší zlodejíčkovia a lotri zrejme neboli nadšení, keďže dovtedy si vraj odpykávali trest aj vo vyhradených priestoroch nevestinca.

Väzenie poslúžilo mestu až do začiatku 20. storočia, dnes si v ňom môžeme pozrieť mužské a ženské cely s dobovými grafitmi, hladomorňu, nejakú tú mučiareň, záujemcovia si môžu vyskúšať aj repliku katovho najobľúbenejšieho nástroja – klady.

V priestoroch katovho bytu spoznáme životnú úroveň majstrovej rodiny, pozrieme si zbierku popravných mečov, výplatnú listinu kata a zaujímavé dokumenty týkajúce sa trestného a hrdelného práva.

Čo ochutnať: bravčová krv na spôsob mozočku

K zážitku sa ideálne hodí zabíjačková pochúťka, napríklad čerstvá bravčová krv na spôsob mozočku podľa receptu z Ruskova. Na veľkom množstve masti opražíme cibuľku, pridáme dobre odstátu a stuhnutú bravčovú krv. Poriadne miešame, až pokým bude krv rozdrobená a takmer čierna.

Osolíme, okoreníme, podávame s chlebom. Špecialitu môžeme zapiť pivom Mustáž košického kočovného pivovaru Padre Craft Brews, so sviežou obilninovou chuťou a citrusovou vôňou.

abov-miklusova-vaznica_r3216.jpg

Gemer

Čo vidieť: Kostolík svätej Anny v Hrušove

Vo viniciach, necelé tri kilometre od dedinky Hrušov, natrafíte na malý biely gotický kostolík, ktorý pôvodne slúžil mníšskemu rádu benediktínov.

Stavba pochádza zo štrnásteho storočia, prestavaná bola v baroku a neskôr počas socializmu, keď boli odhalené a opäť zatreté vzácne fresky a strecha pokrytá plechom. Dnes je strecha opäť šindľová, v interiéri môžeme obdivovať vzácne gotické vyobrazenia uhorských svätcov.

Kostolík je otvorený iba raz ročne, v nedeľu po sviatku sv. Anny. V iných dňoch si treba návštevu vopred dohodnúť na miestnom úrade obce Hrušov.

Čo ochutnať: gemerské banícke guľky

Postrúhame dve kilá zemiakov, zbavíme prebytočnej vody, zmiešame s hrnčekom múky, dvoma vajciami, čiernym korením, majoránom, nakrájaným údeným bravčovým mäsom a tromi pretlačenými strúčikmi cesnaku.

Vyformujeme guľky, obalíme v hladkej múke, vložíme do vriacej osolenej vody. Podávame s upraženou cibuľkou, slaninkou, prípadne kyslou kapustou alebo kyslou smotanou.

Zapíjame pivom z rožňavského pivovaru Kaltenecker. Ak vás zaujíma proces výroby horkého moku z Gemera, pivovar ponúka aj prehliadky spojené s degustáciou.

Spiš

Čo vidieť: letohrádok Dardanely v Markušovciach

Schyľovalo sa ku koncu 18. storočia a gróf Wolfgang Farkaš Mariássy sa horúčkovito chystal na návštevu Jozefa II. s celou dvorskou perepúťou.

Nestačilo pripraviť len obedové menu a kultúrny program, gróf dal rovno vystavať celý letohrádok. Návšteva panovníka sa napokon nekonala a budova zostala nedokončená, bez bočných krídel.

Centrálna časť však slúži doteraz – návštevníci v nej môžu obdivovať krásne rokokové fresky s výjavmi z gréckej mytológie, na poschodí je múzeum hudobných nástrojov.

Čo ochutnať: spišské pirohy

Panovník mohol ľutovať, na tradičnej pochúťke z Markušoviec by si určite pochutnal. Na zhruba 60 pirohov potrebujeme 600 gramov varených zemiakov, tretinu z nich popučíme v troche vody na zemiakovú kašu, ktorú zahustíme múkou, osolíme a opäť poriadne premiešame.

Pomúčime dosku, cesto rozvaľkáme na tenký plát. Zvyšné zemiaky popučíme a zmiešame s bryndzou, môžeme pridať pažítku alebo mladú cibuľku. Z rozvaľkaného cesta vykrajujeme kolieska, naplníme plnkou, preložíme, okraje zatlačíme vidličkou. Pirohy povaríme vo vriacej vode.

Polejeme kyslou smotanou a praženou slaninkou, prípadne cibuľkou a pažítkou. Ak chcete pochúťku zapiť miestnym mokom, vyskúšajte svetlý nefiltrovaný dvanásťstupňový ležiak Buchwald, ktoré sa varí v stredisku Porač park v Poráčskej doline.

spis-letohradok-dardanely2_r6036.jpg

Dolný Zemplín

Čo vidieť: kaštieľ v Trebišove

Bránou do tokajskej vinohradníckej oblasti je Trebišov. Dominantou mesta je barokový kaštieľ s rozľahlým parkom, ktorý patril rodu Csákyovcov a Andrássyovcov.

Keďže Andrássyovci boli veľkí milovníci vína, v kaštieli nechýba expozícia venovaná tokajskému vinohradníctvu s archívom vzácnych mokov. Ak vám nestačí len pohľad, niekoľko desiatok vín môžete ochutnať aj v miestnej vínotéke a umeleckej kaviarni, či už individuálne, alebo na degustácii s odborným výkladom.

V kaštieli sa nachádza aj vlastivedné múzeum s bohatou zbierkou ľudových odevov. Určite sa oplatí poprechádzať po priľahlom parku, v ktorom natrafíte na mauzóleum rodiny Andrássyovcov s nádhernou sochárskou výzdobou.

dolny-zemplin-kastiel-trebisov_r3232.jpg

Čo ochutnať: prekladané rezance z Veľkej Tŕne

Výber nápoja je jasný – tokajské víno. Najlepšie chutí priamo u vinára v Tokajskej oblasti, teda v dedinkách Veľká Tŕňa, Malá Tŕňa, Viničky, Čerhov, Černochov, Bara, alebo Slovenské Nové Mesto. Nápoj je to sladký a výdatný, hodí sa k nemu husacia alebo kačacia pečeň, medovníky a sladké pokrmy, napríklad prekladané rezance so slivkovým lekvárom z Veľkej Tŕne.

Cesto si pripravíme z hrubej múky, vajíčka, soli a vody. Vyvaľkáme natenko, necháme obschnúť, povykrajujeme rezance, dáme variť do osolenej vody. Podávame s lekvárom, posypané mletými vlašskými orechmi.

Podujatia, na ktorých sa dobre najete a napijete

• Koštovka jesene, Kráľovský Chlmec 19. – 21. september

• Ľubovniansky jarmok, Stará Ľubovňa 26. – 28. september

• Grand prix Štós – súťaž vo varení v kotlíkoch, kúpele Štós 27. september

• Deň otvorených tokajských pivníc, Veľká Tŕňa, Malá Tŕňa a Viničky 27. september

• Pivný festival Porač október fest, Porač PARK 28. september

• Festival vín a vinobrania Moldavy a údolia Bodvy, Moldava nad Bodvou 11. október

• Súťaž vo výrobe klobás, Moldava nad Bodvou 25. október

• Libagaliba – Husacie hody a jarmok domácich výrobkov, Veľké Trakany 26. október

Foto: Košice región, Wikimedia/Maroš Mráz/CC, OneClick, s.r.o.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Komerčné články

  1. Podpora systému je slabá, je to na jednotlivcoch
  2. Prišli na to, že odpad je cenný
  3. Ochutnajte zo Španielska viac. Spojte návštevu Madridu s Toledom
  4. Oblačno, miestami roboti. Ďalší diel pútavého sci-fi komiksu
  5. Spoločnosť EY vyhlásila 18. ročník súťaže na Slovensku
  6. Ak podceníte pri stavbe toto, pripravte sa na vyššie účty
  7. Septembrové číslo krížovkárskeho magazínu Lišiak v denníku SME
  8. Plánujete nové bývanie o pár rokov? Čas na jeho kúpu je teraz
  1. Prišli na to, že odpad je cenný
  2. Ochutnajte zo Španielska viac. Spojte návštevu Madridu s Toledom
  3. Až dve tretiny Slovenska majú mäkkú vodu. Čo na to naše cievy?
  4. Autocentrá AURES Holdings obslúžili už 3 milióny zákazníkov
  5. Príďte ochutnať ocenené destiláty
  6. Oblačno, miestami roboti. Ďalší diel pútavého sci-fi komiksu
  7. Politici dobrovoľne posielajú slovenské ženy pod nôž
  8. IT expertka: Iba mobil deťom na učenie naozaj nestačí
  1. Ľuboš Fellner opäť pozýva. Kam volá turistov teraz? 12 049
  2. Už len dnes za vás Fellner zaplatí polovicu dovolenky 11 793
  3. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 8 989
  4. Ak podceníte pri stavbe toto, pripravte sa na vyššie účty 5 579
  5. Získajte 50% zľavu na predplatné SME.sk. Tu zistíte viac 3 216
  6. Plánujete nové bývanie o pár rokov? Čas na jeho kúpu je teraz 3 114
  7. 50-tisíc dovolenkárov si kúpilo zájazd cez SME 2 637
  8. Veľké Karlovice: wellness oáza kúsok od hraníc 2 417
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Blanka Ulaherová: V Madride, tri minúty od Guerniky
  2. Matej Peluha: Podporuje svoje dieťa aby bol samovražedný atentátnik. Ako sme si sadli s Talibanom na čaj.
  3. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými kalváriami - Klin (III)
  4. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými kalváriami - Malé Zlievce
  5. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými kalváriami: Čakanovce - Galamba
  6. Andrej Šverha: Rakúske Alpy, láska na prvý pohľad
  7. Dušan Király: Saigon s deravou topánkou
  8. Martin Majzlan: Nepál – kráľovstvo bohov
  1. Ján Šeďo: Králi "F + K + G" sa postavili pred vypredanú sálu s plnými gaťami, ako lazníci. 61 686
  2. Igor Kossaczký: Matovičova akcia ukázala pravdu o slovenských médiách 38 513
  3. Ján Šeďo: Mestskí policajti to pokašľali na celej čiare. 22 250
  4. Pavel Macko: Teraz sa ukáže, ako hlboko siahajú korene zla a aká silná je Žilinkova ochrana gaunerov 12 690
  5. Michael Achberger: Kľúč k rýchlemu metabolizmu: Začnite každý deň týmito raňajkovými zvykmi 10 124
  6. Ivan Mlynár: Zo skrine biskupov Slovenska vypadol ďalší kostlivec. 7 223
  7. František Ptáček: „Sedembolestná panna Mária, oroduj za pána Fica!“ a iné prízraky Slovenské 7 140
  8. Ladislav Matejka: Ako Slovensko vyhralo Volvo (skutočný príbeh) 6 970
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 68. - Arktída - Zem Františka Jozefa
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 67. - Kto bol Juan de Fuca, ktorý dal meno prielivu, ktorý obmýva brehy kanadského ostrova Vancouver?
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 66. - Martin Frobisher, pirát alebo kapitán?
  4. Monika Nagyova: Rómske deti kradnú. Ale iba energiu.
  5. Jiří Ščobák: Na zimní plavání v neoprénu je dobré se začít připravovat už teď
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 65. - Odkiaľ pochádza názov Kanada?
  7. Jiří Ščobák: Čekání na Volodymyra Zelenského před prezidentským palácem v BA (foto)
  8. Monika Nagyova: Pedagógovia aj dnes trestajú deti za to, že odmietajú jesť to, čo im nechutí.
SkryťZatvoriť reklamu