Ako chutí Košický kraj

Zapojte do cestovania všetky zmysly, iba tak bude zážitok dokonalý.

Dolný Zemplín(Zdroj: OneClick, s.r.o.)

Abov

Čo vidieť: Miklušova väznica v Košiciach

Prečo košickému katovi odťali ruku? Išlo o pracovnú nehodu alebo stredoveké napomenutie za nedostatočnú pracovnú morálku? Odpoveď sa dozviete v Miklušovej väznici v historickom centre Košíc.

Žalár vznikol na začiatku 17. storočia spojením dvoch gotických domov. Vtedajší zlodejíčkovia a lotri zrejme neboli nadšení, keďže dovtedy si vraj odpykávali trest aj vo vyhradených priestoroch nevestinca.

Väzenie poslúžilo mestu až do začiatku 20. storočia, dnes si v ňom môžeme pozrieť mužské a ženské cely s dobovými grafitmi, hladomorňu, nejakú tú mučiareň, záujemcovia si môžu vyskúšať aj repliku katovho najobľúbenejšieho nástroja – klady.

V priestoroch katovho bytu spoznáme životnú úroveň majstrovej rodiny, pozrieme si zbierku popravných mečov, výplatnú listinu kata a zaujímavé dokumenty týkajúce sa trestného a hrdelného práva.

Čo ochutnať: bravčová krv na spôsob mozočku

K zážitku sa ideálne hodí zabíjačková pochúťka, napríklad čerstvá bravčová krv na spôsob mozočku podľa receptu z Ruskova. Na veľkom množstve masti opražíme cibuľku, pridáme dobre odstátu a stuhnutú bravčovú krv. Poriadne miešame, až pokým bude krv rozdrobená a takmer čierna.

Osolíme, okoreníme, podávame s chlebom. Špecialitu môžeme zapiť pivom Mustáž košického kočovného pivovaru Padre Craft Brews, so sviežou obilninovou chuťou a citrusovou vôňou.

abov-miklusova-vaznica_r3216.jpg

Gemer

Čo vidieť: Kostolík svätej Anny v Hrušove

Vo viniciach, necelé tri kilometre od dedinky Hrušov, natrafíte na malý biely gotický kostolík, ktorý pôvodne slúžil mníšskemu rádu benediktínov.

Stavba pochádza zo štrnásteho storočia, prestavaná bola v baroku a neskôr počas socializmu, keď boli odhalené a opäť zatreté vzácne fresky a strecha pokrytá plechom. Dnes je strecha opäť šindľová, v interiéri môžeme obdivovať vzácne gotické vyobrazenia uhorských svätcov.

Kostolík je otvorený iba raz ročne, v nedeľu po sviatku sv. Anny. V iných dňoch si treba návštevu vopred dohodnúť na miestnom úrade obce Hrušov.

Čo ochutnať: gemerské banícke guľky

Postrúhame dve kilá zemiakov, zbavíme prebytočnej vody, zmiešame s hrnčekom múky, dvoma vajciami, čiernym korením, majoránom, nakrájaným údeným bravčovým mäsom a tromi pretlačenými strúčikmi cesnaku.

Vyformujeme guľky, obalíme v hladkej múke, vložíme do vriacej osolenej vody. Podávame s upraženou cibuľkou, slaninkou, prípadne kyslou kapustou alebo kyslou smotanou.

Zapíjame pivom z rožňavského pivovaru Kaltenecker. Ak vás zaujíma proces výroby horkého moku z Gemera, pivovar ponúka aj prehliadky spojené s degustáciou.

Spiš

Čo vidieť: letohrádok Dardanely v Markušovciach

Schyľovalo sa ku koncu 18. storočia a gróf Wolfgang Farkaš Mariássy sa horúčkovito chystal na návštevu Jozefa II. s celou dvorskou perepúťou.

Nestačilo pripraviť len obedové menu a kultúrny program, gróf dal rovno vystavať celý letohrádok. Návšteva panovníka sa napokon nekonala a budova zostala nedokončená, bez bočných krídel.

Centrálna časť však slúži doteraz – návštevníci v nej môžu obdivovať krásne rokokové fresky s výjavmi z gréckej mytológie, na poschodí je múzeum hudobných nástrojov.

Čo ochutnať: spišské pirohy

Panovník mohol ľutovať, na tradičnej pochúťke z Markušoviec by si určite pochutnal. Na zhruba 60 pirohov potrebujeme 600 gramov varených zemiakov, tretinu z nich popučíme v troche vody na zemiakovú kašu, ktorú zahustíme múkou, osolíme a opäť poriadne premiešame.

Pomúčime dosku, cesto rozvaľkáme na tenký plát. Zvyšné zemiaky popučíme a zmiešame s bryndzou, môžeme pridať pažítku alebo mladú cibuľku. Z rozvaľkaného cesta vykrajujeme kolieska, naplníme plnkou, preložíme, okraje zatlačíme vidličkou. Pirohy povaríme vo vriacej vode.

Polejeme kyslou smotanou a praženou slaninkou, prípadne cibuľkou a pažítkou. Ak chcete pochúťku zapiť miestnym mokom, vyskúšajte svetlý nefiltrovaný dvanásťstupňový ležiak Buchwald, ktoré sa varí v stredisku Porač park v Poráčskej doline.

spis-letohradok-dardanely2_r6036.jpg

Dolný Zemplín

Čo vidieť: kaštieľ v Trebišove

Bránou do tokajskej vinohradníckej oblasti je Trebišov. Dominantou mesta je barokový kaštieľ s rozľahlým parkom, ktorý patril rodu Csákyovcov a Andrássyovcov.

Keďže Andrássyovci boli veľkí milovníci vína, v kaštieli nechýba expozícia venovaná tokajskému vinohradníctvu s archívom vzácnych mokov. Ak vám nestačí len pohľad, niekoľko desiatok vín môžete ochutnať aj v miestnej vínotéke a umeleckej kaviarni, či už individuálne, alebo na degustácii s odborným výkladom.

V kaštieli sa nachádza aj vlastivedné múzeum s bohatou zbierkou ľudových odevov. Určite sa oplatí poprechádzať po priľahlom parku, v ktorom natrafíte na mauzóleum rodiny Andrássyovcov s nádhernou sochárskou výzdobou.

dolny-zemplin-kastiel-trebisov_r3232.jpg

Čo ochutnať: prekladané rezance z Veľkej Tŕne

Výber nápoja je jasný – tokajské víno. Najlepšie chutí priamo u vinára v Tokajskej oblasti, teda v dedinkách Veľká Tŕňa, Malá Tŕňa, Viničky, Čerhov, Černochov, Bara, alebo Slovenské Nové Mesto. Nápoj je to sladký a výdatný, hodí sa k nemu husacia alebo kačacia pečeň, medovníky a sladké pokrmy, napríklad prekladané rezance so slivkovým lekvárom z Veľkej Tŕne.

Cesto si pripravíme z hrubej múky, vajíčka, soli a vody. Vyvaľkáme natenko, necháme obschnúť, povykrajujeme rezance, dáme variť do osolenej vody. Podávame s lekvárom, posypané mletými vlašskými orechmi.

Podujatia, na ktorých sa dobre najete a napijete

• Koštovka jesene, Kráľovský Chlmec 19. – 21. september

• Ľubovniansky jarmok, Stará Ľubovňa 26. – 28. september

• Grand prix Štós – súťaž vo varení v kotlíkoch, kúpele Štós 27. september

• Deň otvorených tokajských pivníc, Veľká Tŕňa, Malá Tŕňa a Viničky 27. september

• Pivný festival Porač október fest, Porač PARK 28. september

• Festival vín a vinobrania Moldavy a údolia Bodvy, Moldava nad Bodvou 11. október

• Súťaž vo výrobe klobás, Moldava nad Bodvou 25. október

• Libagaliba – Husacie hody a jarmok domácich výrobkov, Veľké Trakany 26. október

Foto: Košice región, Wikimedia/Maroš Mráz/CC, OneClick, s.r.o.

Najčítanejšie na SME Cestovanie


Inzercia - Tlačové správy


  1. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  2. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  3. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  4. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  5. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  6. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  7. I cez prázdniny testujte elektrobicykle
  8. 5 dôvodov, prečo sa prihlásiť na konferenciu ENERGOFÓRUM®
  9. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom
  10. Máte už vybranú dovolenku na júl?
  1. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  2. Funguje predaj realít aj bez maklérov?
  3. BILLA a ÚNSS skontrolovali zrak 10 380 slovenským deťom
  4. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  5. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  6. Borguľa žiada vyrúbenie dane pre americkú ambasádu
  7. Stanovisko Klubu pre BA k mimoriadnemu rokovaniu zastupiteľstva
  8. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  9. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  10. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  1. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou 9 375
  2. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky 8 483
  3. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade 3 168
  4. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku 3 082
  5. Chcete vedieť všetko o vašej krvi? Čaká vás 6000 typov vyšetrení 2 422
  6. I cez prázdniny testujte elektrobicykle 2 165
  7. Máte už vybranú dovolenku na júl? 1 657
  8. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom 1 217
  9. Zvládnete tento test o jablkách a cideroch? Otestujte sa 976
  10. Cestujte intenzívnejšie s poznávacími zájazdmi 906