Agroturizmus je toskánsky fenomén, ale živiť sa ním nie je jednoduché. Ceny vína aj olivového oleja klesajú, najväčším výdavkom sú mzdy pre robotníkov na farmách.

Pred starobylou Villou Salvadonica na úpätí hôr v oblasti Chianti s nádherným výhľadom na vinice a olivové háje učí čiperná Maria osem ľudí pripravovať toskánske špeciality.
Všetci ju pozorne sledujú, keď obratne krája ingrediencie a vysvetľuje, akú dôležitú chuť dodávajú jedlu. Nechýba kopec zeleniny, šafran a olivový olej, vyrobený priamo v Toskánsku.
„Maria je brilantná kuchárka z reštaurácie La Tenda Rossa, a je to naša najlepšia učiteľka varenia. Reštaurácia, kde pracuje, má jednu michelinovskú hviezdu a má v kraji už niekoľko rokov skvelú reputáciu.
Maria vie veľmi dobre vychádzať s ľuďmi a hovorí plynule troma jazykmi,“ chváli si ju Francesca Baccetti, ktorá si potrpí na profesionalitu a kvalitu.
Sesterský biznis
Lekcia sa začína o desiatej v záhrade a Maria najprv vysvetlí, že dnes pripravia ručne robené cestoviny picci s artičokovým ragú.
Každý niečo pripraví a na konci si všetci sadnú na panoramatickú terasu, aby spoločne zjedli, čo navarili. Jedlo vyrobené na okolitých toskánskych farmách zapíjajú Chianti z miestnych viníc.
„Robíme to dvakrát týždenne a má to veľký úspech. Ľudia milujú variť a vychutnávať si kvalitné miestne špeciality s týmto výhľadom,“ ukazuje nám Francesca. Šarmantná štyridsiatnička vlastní Villu Salvadonica spolu so svojou sestrou.