Navštívili sme festival tradičných doma vyrábaných jogurtov. Hustý produkt z ovčieho i kravského mlieka je symbolom krajiny. Bulhari veria,že predlžuje vek.
Festival sa už končí, no Mária Kolevová na našu žiadosť ešte vytiahne jeden zavárací pohár. Otvorí ho, veľkou lyžicou naberie z hustého jogurtu a dá ochutnať. Jej jogurt z ovčieho mlieka je trochu kyslastý, napokon, v Bulharsku sa mu aj hovorí kiselo mljako. No inak chutí skvele.
Práve tento produkt ženy z dediny Lomnica, ktorá vlastní 17 oviec, získal cenu za najlepší jogurt na festivale jogurtov v meste Tran na západe Bulharska.
Malí producenti mliečnych výrobkov z okolia tu rozložili stánky a svoje výrobky ponúkajú nielen ľuďom, ale aj porote. Jogurt Márie Kolevovej je tu obľúbený. „V tejto kategórii vyhrala už tretí rok za sebou,“ hovorí miestna novinárka.
Symbol Bulharska
Jogurt môžu vyrábať v rôznych krajinách sveta, no nikde nie je takým fenoménom ako v Bulharsku. Domáci radi hovoria, že bulharský jogurt je unikátny v porovnaní s inými, má zdraviu prospešné účinky a pomáha ľuďom k dlhovekosti.
„Je to jeden z najväčších symbolov Bulharska,“ tvrdilo nedávno bulharské rádio BNR.