SME
Štvrtok, 21. január, 2021 | Meniny má VincentKrížovkyKrížovky

Alemanni: Talianska kuchyňa je vo svete vystavená nekalej konkurencii

Ženeva 15. Novembra (TASR) Každý deň na celom svete vznikajú stovky reštaurácií, ktoré vo väčšine prípadov nemajú nič spoločné s Talianskom, iba názov, ...

Ženeva 15. Novembra (TASR) Každý deň na celom svete vznikajú stovky reštaurácií, ktoré vo väčšine prípadov nemajú nič spoločné s Talianskom, iba názov, alebo vystavenú taliansku zástavu vo vnútri. Taliansky minister poľnohospodárstva Gianni Alemanni zastáva názor, že s touto praxou treba skončiť, uvádza v dnešnom čísle švajčiarsky denník Le Temps.

Podľa ministra Alemanniho je talianska gastronómia vystavená v zahraničí nekalej konkurencii a rozsiahlemu falšovaniu pokrmov, čo poškodzuje imidž Talianska. Gianni Alemanni a členovia Medzinárodného združenia talianskych reštaurácií nedávno oznámili, že vzniklo označenie Made in Italy, ktoré sa bude prideľovať reštauračným zariadeniam, rešpektujúcim určitý počet kritérií. Výber bude tvrdý, podotýka Le Temps, lebo predstavitelia uvedenej iniciatívy predpokladajú, že len 20 až 25 percent reštaurácií skutočne dostane značku Made in Italy. Na jej získanie budú musieť zariadenia rešpektovať sedem kritérií. Noviny niektoré z nich uviedli: interiér reštaurácie bude musieť mať konkrétne prvky, poukazujúce na taliansku identitu. Ide o prestieranie, obrusy a aj kútik, v ktorom majú byť vystavené talianske vína a produkty. Suroviny musia pochádzať z Talianska, alebo od miestnych dodávateľov, špecializujúcich sa na talianske produkty. V chladničkách majú byť talianske potraviny a výrobky oddelene od ostatných. Jedlá sa musia pripravovať podľa receptov, pochádzajúcich z Apeninského polostrova. Všetky kritériá budú predstavovať technickú normu, ktorú bude možné upraviť na základe legislatívy, platnej v konkrétnej krajine. Certifikáty má udeľovať kontrolná organizácia.

Skryť Vypnúť reklamu

Pilotná iniciatíva sa má začať v prvom polroku 2003 v Belgicku, uvádza Le Temps.

Majiteľ reštaurácie La Fenice v Ženeve Fabio Zanzottera pokladá túto iniciatívu za zaujímavú. Podľa neho v Ženeve dobrá talianska kuchyňa nie je veľmi známa. Ľudia si ju spájajú s pizzami a cestovinami. Napriek tomu ani pizzerie neponúkajú skutočne talianske jedlá. Fabio Zanzottera pokladá niektoré požiadavky za prehnané, napríklad oddeľovanie talianskych produktov od iných.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  3. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  4. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  5. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  7. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  8. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  1. Hygge ako životný štýl
  2. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  5. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  6. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  7. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  8. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  9. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  10. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 32 849
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 31 436
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 13 538
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 10 225
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 884
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 603
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 142
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 844
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 544
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 725
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu