SME
Streda, 25. máj, 2022 | Meniny má Urban

Alemanni: Talianska kuchyňa je vo svete vystavená nekalej konkurencii

Ženeva 15. Novembra (TASR) Každý deň na celom svete vznikajú stovky reštaurácií, ktoré vo väčšine prípadov nemajú nič spoločné s Talianskom, iba názov, ...

Ženeva 15. Novembra (TASR) Každý deň na celom svete vznikajú stovky reštaurácií, ktoré vo väčšine prípadov nemajú nič spoločné s Talianskom, iba názov, alebo vystavenú taliansku zástavu vo vnútri. Taliansky minister poľnohospodárstva Gianni Alemanni zastáva názor, že s touto praxou treba skončiť, uvádza v dnešnom čísle švajčiarsky denník Le Temps.

Podľa ministra Alemanniho je talianska gastronómia vystavená v zahraničí nekalej konkurencii a rozsiahlemu falšovaniu pokrmov, čo poškodzuje imidž Talianska. Gianni Alemanni a členovia Medzinárodného združenia talianskych reštaurácií nedávno oznámili, že vzniklo označenie Made in Italy, ktoré sa bude prideľovať reštauračným zariadeniam, rešpektujúcim určitý počet kritérií. Výber bude tvrdý, podotýka Le Temps, lebo predstavitelia uvedenej iniciatívy predpokladajú, že len 20 až 25 percent reštaurácií skutočne dostane značku Made in Italy. Na jej získanie budú musieť zariadenia rešpektovať sedem kritérií. Noviny niektoré z nich uviedli: interiér reštaurácie bude musieť mať konkrétne prvky, poukazujúce na taliansku identitu. Ide o prestieranie, obrusy a aj kútik, v ktorom majú byť vystavené talianske vína a produkty. Suroviny musia pochádzať z Talianska, alebo od miestnych dodávateľov, špecializujúcich sa na talianske produkty. V chladničkách majú byť talianske potraviny a výrobky oddelene od ostatných. Jedlá sa musia pripravovať podľa receptov, pochádzajúcich z Apeninského polostrova. Všetky kritériá budú predstavovať technickú normu, ktorú bude možné upraviť na základe legislatívy, platnej v konkrétnej krajine. Certifikáty má udeľovať kontrolná organizácia.

SkryťVypnúť reklamu

Pilotná iniciatíva sa má začať v prvom polroku 2003 v Belgicku, uvádza Le Temps.

Majiteľ reštaurácie La Fenice v Ženeve Fabio Zanzottera pokladá túto iniciatívu za zaujímavú. Podľa neho v Ženeve dobrá talianska kuchyňa nie je veľmi známa. Ľudia si ju spájajú s pizzami a cestovinami. Napriek tomu ani pizzerie neponúkajú skutočne talianske jedlá. Fabio Zanzottera pokladá niektoré požiadavky za prehnané, napríklad oddeľovanie talianskych produktov od iných.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. 6 praktických tipov - ako na sušenie potravín v sušičke
  2. Hluk v školských triedach sa dá riešiť izoláciou
  3. Ako umocniť svoju lásku k Chorvátsku? Vlastným apartmánom!
  4. Na krásnom, modrom Jadrane
  5. Leto v Rakúsku: Keď vás cisár pozve k stolu
  6. Slovenských tridsiatnikov láka zakladanie fondov
  7. Lenivá kuchárka: Zdravý obed či večeru uvaríte za pár drobných
  8. Kúpele sú liečivý celok, Thermia jeho kráľovná!
  1. Máte doma SodaStream? Vymeňte si bombičku pohodlne z gauča
  2. Slovenských tridsiatnikov láka zakladanie fondov
  3. Leto v Rakúsku: Keď vás cisár pozve k stolu
  4. Na krásnom, modrom Jadrane
  5. Bratislavský realitný trh oživí GALVANIA rezidencie
  6. Ako umocniť svoju lásku k Chorvátsku? Vlastným apartmánom!
  7. Nebezpečenstvo používania prekladačov
  8. Kúpele sú liečivý celok, Thermia jeho kráľovná!
  1. Stovky hodín výcviku. Stať sa gondolierom je zaslúžená prestíž 5 255
  2. Lenivá kuchárka: Zdravý obed či večeru uvaríte za pár drobných 4 952
  3. Leto v Rakúsku: Keď vás cisár pozve k stolu 2 570
  4. Vydavateľstvo Petit Press so štyrmi Novinárskymi cenami 2 394
  5. Do čoho sa oplatí investovať, aby ste ušetrili na energiách? 1 926
  6. 5 najčastejších chýb pri zateplení šikmej strechy: vyhnite sa im 1 707
  7. Odišlo už štvrť milióna mladých ľudí. Má Slovensko budúcnosť? 1 524
  8. Obnovené lety do Marsa Alam. Po dvoch rokoch opäť víta turistov 1 282
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Monika Kusendová: Malofatranská hrebeňovka alebo 4-dňové sólo dobrodružstvo s ruksakom po horách
  2. Daniel Schikor: Jordánsko - v hlavnom meste
  3. Iveta Bakitová: Tarragona a ešte pár cestovateľských tipov na Costa Dorada v Španielsku
  4. Aleš Tvrdý: Juhoafrická Republika a jej poklad
  5. Iveta Bakitová: Veľká Noc v Španielsku - dnes neplánovane o Salvadore Dalím
  6. Lubo Repka: Cartagena – karibská časť Kolumbie
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 37. - Arktída - Nansenova expedícia na lodi Fram (1893 - 1896)
  8. Peter Krivda Soliwarski: Túlačky XCIII - Kostol sv. Jána Krstiteľa, Pominovec
  1. Ján Valchár: Odvaha plukovníka Chodarjonoka alebo ako to nie je o odvahe 6 920
  2. Vladimír Benčík: Zvitky od Mŕtveho mora - boli napísané pred 2000 rokmi, predpovedajú apokalypsu? 6 817
  3. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť III) 5 864
  4. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť I) 4 143
  5. Monika Kusendová: Malofatranská hrebeňovka alebo 4-dňové sólo dobrodružstvo s ruksakom po horách 3 956
  6. Jana Melišová: G.Bush označil inváziu do Iraku za „neoprávnenú a brutálnu", než sa opravil, že mal na mysli ruskú inváziu na Ukrajinu 3 227
  7. Jana Melišová: Pomalý pád na Wall Street sa zrejme ešte neskončil 3 186
  8. Monika Nagyova: Výhody emočného prejedania sa 2 461
  1. Monika Nagyova: Výhody emočného prejedania sa
  2. Lívia Hlavačková: Je Ajurvéda naozaj taká prastará, ako vravia?
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 39. - Arktída - Letecká expedícia Amundsena s Ellsworthom na severný pól -1925
  4. Jiří Ščobák: Bude nový II. pilier lepší? Dožijeme sa exodu z dlhopisových fondov?
  5. Jiří Ščobák: Víte, co je Gerasimova doktrína?
  6. Jiří Ščobák: Vydrží Rusko dlhú ekonomickú vojnu? Nevyčerpajú sa spojenci?
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 38. - Arktída - Amundsenova expedícia na lodi Maud (1918 - 1925)
  8. Jiří Ščobák: Sluha národa: Recenze 1. řady seriálu s Volodymyrom Zelenskym
SkryťZatvoriť reklamu