Alemanni: Talianska kuchyňa je vo svete vystavená nekalej konkurencii

Ženeva 15. Novembra (TASR) Každý deň na celom svete vznikajú stovky reštaurácií, ktoré vo väčšine prípadov nemajú nič spoločné s Talianskom, iba názov, ...

Ženeva 15. Novembra (TASR) Každý deň na celom svete vznikajú stovky reštaurácií, ktoré vo väčšine prípadov nemajú nič spoločné s Talianskom, iba názov, alebo vystavenú taliansku zástavu vo vnútri. Taliansky minister poľnohospodárstva Gianni Alemanni zastáva názor, že s touto praxou treba skončiť, uvádza v dnešnom čísle švajčiarsky denník Le Temps.

Podľa ministra Alemanniho je talianska gastronómia vystavená v zahraničí nekalej konkurencii a rozsiahlemu falšovaniu pokrmov, čo poškodzuje imidž Talianska. Gianni Alemanni a členovia Medzinárodného združenia talianskych reštaurácií nedávno oznámili, že vzniklo označenie Made in Italy, ktoré sa bude prideľovať reštauračným zariadeniam, rešpektujúcim určitý počet kritérií. Výber bude tvrdý, podotýka Le Temps, lebo predstavitelia uvedenej iniciatívy predpokladajú, že len 20 až 25 percent reštaurácií skutočne dostane značku Made in Italy. Na jej získanie budú musieť zariadenia rešpektovať sedem kritérií. Noviny niektoré z nich uviedli: interiér reštaurácie bude musieť mať konkrétne prvky, poukazujúce na taliansku identitu. Ide o prestieranie, obrusy a aj kútik, v ktorom majú byť vystavené talianske vína a produkty. Suroviny musia pochádzať z Talianska, alebo od miestnych dodávateľov, špecializujúcich sa na talianske produkty. V chladničkách majú byť talianske potraviny a výrobky oddelene od ostatných. Jedlá sa musia pripravovať podľa receptov, pochádzajúcich z Apeninského polostrova. Všetky kritériá budú predstavovať technickú normu, ktorú bude možné upraviť na základe legislatívy, platnej v konkrétnej krajine. Certifikáty má udeľovať kontrolná organizácia.

Pilotná iniciatíva sa má začať v prvom polroku 2003 v Belgicku, uvádza Le Temps.

Majiteľ reštaurácie La Fenice v Ženeve Fabio Zanzottera pokladá túto iniciatívu za zaujímavú. Podľa neho v Ženeve dobrá talianska kuchyňa nie je veľmi známa. Ľudia si ju spájajú s pizzami a cestovinami. Napriek tomu ani pizzerie neponúkajú skutočne talianske jedlá. Fabio Zanzottera pokladá niektoré požiadavky za prehnané, napríklad oddeľovanie talianskych produktov od iných.

Najčítanejšie na SME Cestovanie


Inzercia - Tlačové správy


  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. Už aj seniori presadajú do SUV
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  6. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  7. Bratislava gets a new public space and park
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  9. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  10. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 6 238
  2. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 3 037
  3. Ako sme jazdili v socializme 2 752
  4. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 2 575
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 728
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 511
  7. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 272
  8. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 221
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 042
  10. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 756