SME
Streda, 23. jún, 2021 | Meniny má SidóniaKrížovkyKrížovky

Nočný život v centre sa ani po polnoci nekončí

Ešte pred niekoľkými rokmi sa život v Bratislave končil o desiatej večer. To bola aj záverečná hodina podnikov v centre mesta. Tým, čo sa chceli zabávať ďalej, ostali len dve možnosti: Malí františkáni a krčma, prezývaná Danglár (dnešné Cafe Verne). ...


Aj keď sú ulice nočného mesta prázdne, v baroch, reštauráciách a kaviarňach je živo. Ak vám vystačia peniaze, v Starom Meste sa môžete zabávať až do tretej ráno. FOTO – CTIBOR BACHRATÝ

Ešte pred niekoľkými rokmi sa život v Bratislave končil o desiatej večer. To bola aj záverečná hodina podnikov v centre mesta. Tým, čo sa chceli zabávať ďalej, ostali len dve možnosti: Malí františkáni a krčma, prezývaná Danglár (dnešné Cafe Verne). Tu ste si mohli nočnú zábavu predĺžiť do polnoci. Polnocou sa život v podnikoch skončil definitívne.

Dnes sa záverečná v podnikoch v Starom Meste pohybuje od jedenástej do tretej hodiny ráno. Vo všedný deň sú síce ulice prázdne, ale v podnikoch je živo. V malých kaviarňach na Laurinskej bolo po jedenástej už len zopár ospalých hostí, ale u Kelta a v 17‘s bare na Hviezdoslavovom námestí, u Wocha, v Irish pube a v El diablo sa zabávalo plno hostí. Prevažne skupinky štyroch až šiestich ľudí.

Pre Bratislavu boli charakteristickými podnikmi vinárne. Viaceré už zanikli. Napríklad Vináreň pod Baštou na Baštovej ulici, kde ste mohli zapadnúť vo dvojici, ale aj s väčšou spoločnosťou. Neexistuje už ani Zbrojnoš a Bulhar na Zámočníckej ulici.

Miesto vinární sa množia puby, vinotéky a koktailové bary s miešanými nápojmi. Zmenila sa aj suma, ktorú utratíte za „pohárik“. Za gin Beefeter zaplatíte v centre od 60 do 75 Sk za pivo od 24 do 90 Sk, za dve deci kokakoly od 22 do 26 Sk a za dve deci červeného vína od 38 do 48 Sk.

V minulosti ste na problém narazili, aj keď ste sa chceli večer v meste najesť.

„Reštaurácie boli síce otvorené do desiatej, ale kuchyne sa zatvárali okolo ôsmej hodiny,“ spomína tridsiatnik Pavol, hosť Irish pubu. „Aj výber jedál bol s pokročilým časom zúžený. Polievku ste večer napríklad nedostali nikde. Pamätám si, ako som pred šiestimi rokmi oslavoval narodeniny. Bolo deväť hodín. S priateľmi sme boli v centre mesta a nemali sme sa kde najesť. Skončili sme u McDonalda, lebo tam bolo otvorené do jedenástej.“

„Ja som s priateľmi chodil do Krymu,“ hovorí päťdesiatsedemročný Peter, hosť u Kelta.

„Z toho podniku už dnes nezostalo nič. Celkom prišiel o atmosféru. Ešte ho aj premenovali na Divú hus. Škoda. Bola to dobrá krčma. S pohodlným sedením aj pre veľké spoločnosti. A otvorený bol už od siedmej ráno. Chodil som na filozofickú fakultu a cestou do školy som si tam dal vždy aj prvú rannú kávu. V noci sme všetci krčmový život končili v Kryštál bare. Naprávali sme sa polievkou. Kapustovou alebo fazuľovou. Dnes polievku o polnoci v centre nedostanete. Iba v Malých františkánoch.“

Po jedenástej sa môžete najesť v reštaurácii Archa, do polnoci je otvorená pizzeria Platio v Carltone, do jednej si môžete dať pizzu v 17‘s bare, Irish pube a El diablo jedlo pripravia tiež až do polnoci. Chutná a lacná legendárna polievka z čias Kryštál baru ostane už však asi len spomienkou. Ponuku tvorí väčšinou pizza, írska či mexická kuchyňa.

JANA PARKROVÁ

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. V centre Bratislavy vznikajú apartmány určené na predaj
  2. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  3. Od 1. septembra je predprimárne vzdelávanie povinné
  4. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  5. Nemecko-slovenská spoločnosť ETL/GR je už v desiatke najlepších
  6. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  7. Kam patria rolky z toaletného papiera? Dávať dole etikety zo sklenených nádob?
  8. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  9. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  10. Viete, prečo by nás mala zaujímať ochrana biodiverzity?
  1. Čo by som urobil inak, keby som znovu staval dom?
  2. Prvé mesiace 2021 vzrástol počet susedských sporov
  3. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  4. Václav Vydra: Ako nedostať pokutu v úseku kde je meraná rýchlosť
  5. Holenie je umenie. A vy môžete byť jeho majstrom
  6. Od 1. septembra je predprimárne vzdelávanie povinné
  7. Nemecko-slovenská spoločnosť ETL/GR je už v desiatke najlepších
  8. Viete, prečo by nás mala zaujímať ochrana biodiverzity?
  9. Stiahnite si stovky e-kníh
  10. Recyklovať PET fľaše a plechovky môžu už aj obyvatelia Krupiny
  1. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 10 462
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 8 625
  3. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 7 156
  4. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 6 687
  5. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 4 571
  6. Stiahnite si stovky e-kníh 3 484
  7. Crème de la crème po slovensky 3 253
  8. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 3 090
  9. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 3 009
  10. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto 2 915
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu