SME

Nočný život v centre sa ani po polnoci nekončí

Ešte pred niekoľkými rokmi sa život v Bratislave končil o desiatej večer. To bola aj záverečná hodina podnikov v centre mesta. Tým, čo sa chceli zabávať ďalej, ostali len dve možnosti: Malí františkáni a krčma, prezývaná Danglár (dnešné Cafe Verne). ...


Aj keď sú ulice nočného mesta prázdne, v baroch, reštauráciách a kaviarňach je živo. Ak vám vystačia peniaze, v Starom Meste sa môžete zabávať až do tretej ráno. FOTO – CTIBOR BACHRATÝ


Ešte pred niekoľkými rokmi sa život v Bratislave končil o desiatej večer. To bola aj záverečná hodina podnikov v centre mesta. Tým, čo sa chceli zabávať ďalej, ostali len dve možnosti: Malí františkáni a krčma, prezývaná Danglár (dnešné Cafe Verne). Tu ste si mohli nočnú zábavu predĺžiť do polnoci. Polnocou sa život v podnikoch skončil definitívne.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Dnes sa záverečná v podnikoch v Starom Meste pohybuje od jedenástej do tretej hodiny ráno. Vo všedný deň sú síce ulice prázdne, ale v podnikoch je živo. V malých kaviarňach na Laurinskej bolo po jedenástej už len zopár ospalých hostí, ale u Kelta a v 17‘s bare na Hviezdoslavovom námestí, u Wocha, v Irish pube a v El diablo sa zabávalo plno hostí. Prevažne skupinky štyroch až šiestich ľudí.

Pre Bratislavu boli charakteristickými podnikmi vinárne. Viaceré už zanikli. Napríklad Vináreň pod Baštou na Baštovej ulici, kde ste mohli zapadnúť vo dvojici, ale aj s väčšou spoločnosťou. Neexistuje už ani Zbrojnoš a Bulhar na Zámočníckej ulici.

Miesto vinární sa množia puby, vinotéky a koktailové bary s miešanými nápojmi. Zmenila sa aj suma, ktorú utratíte za „pohárik“. Za gin Beefeter zaplatíte v centre od 60 do 75 Sk za pivo od 24 do 90 Sk, za dve deci kokakoly od 22 do 26 Sk a za dve deci červeného vína od 38 do 48 Sk.

SkryťVypnúť reklamu

V minulosti ste na problém narazili, aj keď ste sa chceli večer v meste najesť.

„Reštaurácie boli síce otvorené do desiatej, ale kuchyne sa zatvárali okolo ôsmej hodiny,“ spomína tridsiatnik Pavol, hosť Irish pubu. „Aj výber jedál bol s pokročilým časom zúžený. Polievku ste večer napríklad nedostali nikde. Pamätám si, ako som pred šiestimi rokmi oslavoval narodeniny. Bolo deväť hodín. S priateľmi sme boli v centre mesta a nemali sme sa kde najesť. Skončili sme u McDonalda, lebo tam bolo otvorené do jedenástej.“

„Ja som s priateľmi chodil do Krymu,“ hovorí päťdesiatsedemročný Peter, hosť u Kelta.

„Z toho podniku už dnes nezostalo nič. Celkom prišiel o atmosféru. Ešte ho aj premenovali na Divú hus. Škoda. Bola to dobrá krčma. S pohodlným sedením aj pre veľké spoločnosti. A otvorený bol už od siedmej ráno. Chodil som na filozofickú fakultu a cestou do školy som si tam dal vždy aj prvú rannú kávu. V noci sme všetci krčmový život končili v Kryštál bare. Naprávali sme sa polievkou. Kapustovou alebo fazuľovou. Dnes polievku o polnoci v centre nedostanete. Iba v Malých františkánoch.“

SkryťVypnúť reklamu

Po jedenástej sa môžete najesť v reštaurácii Archa, do polnoci je otvorená pizzeria Platio v Carltone, do jednej si môžete dať pizzu v 17‘s bare, Irish pube a El diablo jedlo pripravia tiež až do polnoci. Chutná a lacná legendárna polievka z čias Kryštál baru ostane už však asi len spomienkou. Ponuku tvorí väčšinou pizza, írska či mexická kuchyňa.

JANA PARKROVÁ

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  2. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  7. Štartuje prvý ročník Fjällräven Campfire Česko a Slovensko
  8. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 92 214
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 824
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 502
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 457
  5. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 5 709
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 583
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 251
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 621
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu