SME
Štvrtok, 30. jún, 2022 | Meniny má Melánia

Nočný život v centre sa ani po polnoci nekončí

Ešte pred niekoľkými rokmi sa život v Bratislave končil o desiatej večer. To bola aj záverečná hodina podnikov v centre mesta. Tým, čo sa chceli zabávať ďalej, ostali len dve možnosti: Malí františkáni a krčma, prezývaná Danglár (dnešné Cafe Verne). ...


Aj keď sú ulice nočného mesta prázdne, v baroch, reštauráciách a kaviarňach je živo. Ak vám vystačia peniaze, v Starom Meste sa môžete zabávať až do tretej ráno. FOTO – CTIBOR BACHRATÝ

Ešte pred niekoľkými rokmi sa život v Bratislave končil o desiatej večer. To bola aj záverečná hodina podnikov v centre mesta. Tým, čo sa chceli zabávať ďalej, ostali len dve možnosti: Malí františkáni a krčma, prezývaná Danglár (dnešné Cafe Verne). Tu ste si mohli nočnú zábavu predĺžiť do polnoci. Polnocou sa život v podnikoch skončil definitívne.

Dnes sa záverečná v podnikoch v Starom Meste pohybuje od jedenástej do tretej hodiny ráno. Vo všedný deň sú síce ulice prázdne, ale v podnikoch je živo. V malých kaviarňach na Laurinskej bolo po jedenástej už len zopár ospalých hostí, ale u Kelta a v 17‘s bare na Hviezdoslavovom námestí, u Wocha, v Irish pube a v El diablo sa zabávalo plno hostí. Prevažne skupinky štyroch až šiestich ľudí.

Pre Bratislavu boli charakteristickými podnikmi vinárne. Viaceré už zanikli. Napríklad Vináreň pod Baštou na Baštovej ulici, kde ste mohli zapadnúť vo dvojici, ale aj s väčšou spoločnosťou. Neexistuje už ani Zbrojnoš a Bulhar na Zámočníckej ulici.

Miesto vinární sa množia puby, vinotéky a koktailové bary s miešanými nápojmi. Zmenila sa aj suma, ktorú utratíte za „pohárik“. Za gin Beefeter zaplatíte v centre od 60 do 75 Sk za pivo od 24 do 90 Sk, za dve deci kokakoly od 22 do 26 Sk a za dve deci červeného vína od 38 do 48 Sk.

V minulosti ste na problém narazili, aj keď ste sa chceli večer v meste najesť.

„Reštaurácie boli síce otvorené do desiatej, ale kuchyne sa zatvárali okolo ôsmej hodiny,“ spomína tridsiatnik Pavol, hosť Irish pubu. „Aj výber jedál bol s pokročilým časom zúžený. Polievku ste večer napríklad nedostali nikde. Pamätám si, ako som pred šiestimi rokmi oslavoval narodeniny. Bolo deväť hodín. S priateľmi sme boli v centre mesta a nemali sme sa kde najesť. Skončili sme u McDonalda, lebo tam bolo otvorené do jedenástej.“

„Ja som s priateľmi chodil do Krymu,“ hovorí päťdesiatsedemročný Peter, hosť u Kelta.

„Z toho podniku už dnes nezostalo nič. Celkom prišiel o atmosféru. Ešte ho aj premenovali na Divú hus. Škoda. Bola to dobrá krčma. S pohodlným sedením aj pre veľké spoločnosti. A otvorený bol už od siedmej ráno. Chodil som na filozofickú fakultu a cestou do školy som si tam dal vždy aj prvú rannú kávu. V noci sme všetci krčmový život končili v Kryštál bare. Naprávali sme sa polievkou. Kapustovou alebo fazuľovou. Dnes polievku o polnoci v centre nedostanete. Iba v Malých františkánoch.“

Po jedenástej sa môžete najesť v reštaurácii Archa, do polnoci je otvorená pizzeria Platio v Carltone, do jednej si môžete dať pizzu v 17‘s bare, Irish pube a El diablo jedlo pripravia tiež až do polnoci. Chutná a lacná legendárna polievka z čias Kryštál baru ostane už však asi len spomienkou. Ponuku tvorí väčšinou pizza, írska či mexická kuchyňa.

JANA PARKROVÁ

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Škrty robia aj ľudia s vyššími príjmami. Kto obmedzuje čo?
  2. V slovenskom Atose sa pracuje skvelo. Potvrdil to aj prieskum
  3. Program ENTER vychováva novú digitálnu generáciu Slovenska
  4. Na čo nezabudnúť, ak plánujete na leto malé i väčšie výlety
  5. V zateplenom dome je o päť stupňov menej. Ušetríte stovky eur
  6. Vychádza nový časopis pre šikovné ruky a útulný domov
  7. Mladá nádej Slovenska. Pracoval aj pre americkú armádu
  8. Špičková starostlivosť aj pre detských pacientov
  1. ŠKODA rozširuje infraštruktúru nabíjačiek
  2. Program ENTER vychováva novú digitálnu generáciu Slovenska
  3. Mladá nádej Slovenska. Pracoval aj pre americkú armádu
  4. V zateplenom dome je o päť stupňov menej. Ušetríte stovky eur
  5. Vychádza nový časopis pre šikovné ruky a útulný domov
  6. Stredoškoláci z Trnavy vyražajú na Shell Eco-marathon
  7. Ďalší ekologický krok BILLA
  8. Vysoké Tatry: Úrazovosť v horách narastá
  1. Slovenské oplátky ocenil aj svet. Receptúru pozná jeden človek 12 364
  2. Leto v Čechách a na Morave: Tipy na výlety v susednej krajine 9 218
  3. Djerba: odlišná príchuť dovolenky v Tunisku 8 380
  4. Štyri veci, vďaka ktorým lepšie zvládnete infláciu 7 314
  5. Čítajte odomknuté články na mobile, počítači a aj v tablete 3 781
  6. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME 3 171
  7. Mladá nádej Slovenska. Pracoval aj pre americkú armádu 2 996
  8. Analytik Horňák: Niektorí výrobcovia budú musieť znížiť ceny 2 767
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Irena Šimuneková: Na návšteve u susedov - Strážnice a okolie časť 1.
  2. Robert Drál: Mt. Kilimanjaro - BASE Camp
  3. Lubo Repka: Cartagena – karibská časť Kolumbie
  4. Natália Šepitková: V Dánsku sa nešibe ani neoblieva. Aké majú veľkonočné zvyky?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 37. - Arktída - Nansenova expedícia na lodi Fram (1893 - 1896)
  6. Daniel Schikor: Jordánsko - v hlavnom meste
  7. Iveta Bakitová: Tarragona a ešte pár cestovateľských tipov na Costa Dorada v Španielsku
  8. Monika Kusendová: Malofatranská hrebeňovka alebo 4-dňové sólo dobrodružstvo s ruksakom po horách
  1. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť IVa) 8 676
  2. Soňa Bulbeck: Ako šklbú turistov inde... 7 874
  3. Vanda Tuchyňová: Svedectvo bývalého krajského predsedu OĽANO v Žiline 7 430
  4. Jozef Černek: Turecko, letecky s dvomi deťmi, časť prvá - cesta tam 4 085
  5. Tomáš Jacko: Keď upratovačka zarába viac než univerzitný profesor 3 722
  6. Miroslav Lukáč: Kto je ešte dnes rusofil, potrebuje odbornú pomoc. 3 242
  7. Andrej Kiska: Pomôžme Cigánom dostať sa tam, kam tak mnohí chcú. 3 089
  8. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku) 2 959
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 42. - Arktída - Príbeh havárie vzducholode Italia podľa priameho účastníka Běhounka
  2. Lívia Hlavačková: Týždenne zjete jednu kreditku v podobe mikroplastov
  3. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku)
  4. Jiří Ščobák: Bude Ukrajina po vojne prosperovať? A my s ňou?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 41. - Arktída - Roald Amundsen, Umberto Nobile a Expedícia Norge - 1926
  6. Jiří Ščobák: Skepsia okolo kryptomien: Ktoré kryptomeny naozaj nie sú pre začiatočníkov?
  7. Monika Nagyova: Nebyť matkou je úžasné
  8. Jiří Ščobák: Mentální cvičení: Určení rizikových bodů a možných tras ruského postupu na Ukrajině
SkryťZatvoriť reklamu