MH čakajú organizačné zmeny, pripravuje sa nový kompetenčný zákon

Bratislava 14. novembra (TASR) - Prechod kompetencií Ministerstva hospodárstva (MH) SR od riadiacej činnosti smerom k tvorbe stratégií a koncepcií je ...

Bratislava 14. novembra (TASR) - Prechod kompetencií Ministerstva hospodárstva (MH) SR od riadiacej činnosti smerom k tvorbe stratégií a koncepcií je prvoradou úlohou, ktorú si kladie súčasný minister hospodárstva a privatizácie Robert Nemcsics.

"Hlavná úloha bude zdynamizovať myslenie aparátu ministerstva, aby sa preladilo od riadiaceho prístupu k mysleniu strategickému a koncepčnému, lebo to je hlavná úloha MH SR," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii s tým, že hospodársku politiku chce tvoriť v spolupráci s ostatnými rezortmi a prepájať na ne jednotlivé odvetvové stratégie. Pri tvorbe hospodárskej politiky chce tiež spolupracovať s rôznymi profesijnými zväzmi a združeniami.

V súvislosti so zmenou spôsobu činnosti ministerstva sa pripravuje nový kompetenčný zákon MH SR. Ako R. Nemcsics spresnil, diskutovaný komplex potravinárstva zostane pod rezortom pôdohospodárstva. Po dohode s ministrom zahraničných vecí zostanú na MH SR kompetencie ohľadom obchodných zastúpení SR v zahraničí. Otvorená je ešte otázka okolo presunu cestovného ruchu na rezort regionálneho rozvoja; R. Nemcsics sa však prikláňa k ponechaniu tohto odvetvia na MH, pretože ide o koncepčnú problematiku.

Samotné ministerstvo očakáva zmena organizačnej štruktúry, keď sa súčasných 10 sekcií transformuje na 5 a zníži sa aj počet odborov. Šiestou sekciou bude sekcia privatizácie, ktorá vznikne po zlúčení týchto rezortov. V tejto súvislosti nový minister požaduje aj zmenu názvu ministerstva na "hospodárstva a privatizácie". Podľa štátnej tajomníčky MH Evy Šimkovej sa vytvorí sekcia stratégií, zlúčia sekcie energetiky a priemyslu do sekcie výrobných odvetví, tretia organizačná zložka by sa mala venovať obchodu, ďalšia spomínanému cestovnému ruchu a ochrane spotrebiteľa a posledná integrácii.

Ako ďalej R. Nemcsics doplnil, dôjde k zmrazeniu počtu zamestnancov úradu na súčasnom stave 377 pracovníkov. Tabuľkový počet pritom hovorí o 421 pracovníkoch plus 45 miest na základe zmlúv s EÚ. "V rámci týchto 377 ľudí vytvoríme vnútornou organizačnou zmenou priestor na to, aby sme obsadili aj tých 45 miest," uviedol R. Nemcsics. Týmto dôjde podľa neho k úspore asi 100 zamestnancov. K súčasnému stavu po zlúčení ministerstva privatizácie pribudne v prvej etape ďalších 78 zamestnancov MSPNM, z ktorých by malo do konca prvej polovice volebného obdobia zostať asi polovica. Dovtedy by sa mala vyriešiť aj otázka prechodu kompetencií reštitúcií a správy majetku na ministerstvo hospodárstva.

* tan zll

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  2. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  3. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  9. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  10. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 19 612
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 14 930
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 11 223
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 734
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 418
  6. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 6 073
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 4 671
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 638
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 2 534
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 239