Grécka kuchyňa, jedna z príjemností pobytu

Na gréckej dovolenke je polpenzia zbytočná. Je síce pravda, že hotelové švédske stoly sú bohaté, no oveľa zaujímavejšie je každý večer večerať v inej taverne. Ceny nie sú závratné, porcie sú výdatné a personál milý.



Pokiaľ stolujú viacerí, nemusí si každý objednať veľké mäsové jedlo či drahú rybu. Aj najrozmanitejšie šaláty, baklažány alebo lahodná grécka cibuľa pečená so slnečnicovými jadierkami sú veľmi výdatné a pomerne lacné pokrmy. A ľahký biely chleb, ktorý nikdy nechýba na stole, tiež zasýti. Namáčaný v olivovom oleji chutí úžasne, takže, hoci sa v Grécku jedia najmä dary mora a zelenina, práve vďaka nemu si nejeden dovolenkár musí po pár dňoch povoliť dierku na opasku. Útokom na líniu sú i orechové sladkosti namáčané v sirupe či ľadová káva so zmrzlinou. Gréci stolujú tak, že naobjednávajú množstvo pochúťok a každý ochutnáva. Nenúka sa a muži nedolievajú dámam. Platí pravidlo, čo je na stole, patrí všetkým, treba si brať, na čo má kto chuť. Večera trvá aj dve-tri hodiny, je sa pomaly, po troške, vychutnáva sa. Aperitívom je uzo voňajúce ako pelendrek. Po kocke ľadu dostane mliečnu farbu. Hoci pre turistov je atrakcia retsina, víno ochutené živicou, domáci uprednostňujú kvalitné domáce hroznové vína. V mnohých podnikoch je zvykom uctiť si maličkosťou hosťa, aby prišiel zas. Prinesú nakrájaný melón, hrianku s cesnakovým maslom, pohárik pálenky, džbán vína, deťom koláčik. Na prsty zašpinené lúpaním kreviet čašník podá priehľadnú misku, kde okrem citrónovej vody plávajú lupene ruží. Nie však na hlavných promenádach turistických centier. K originálnej gréckej kuchyni vás dovedie zaprášená cestička vedúca cez olivový háj, kúsok za mestečkom. Takmer každá sa končí v rozprávkovej záhradnej taverne.

Najčítanejšie na SME Cestovanie


Inzercia - Tlačové správy


  1. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy
  2. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  3. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  4. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  5. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  6. Kam do tepla v januári?
  7. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely
  8. Konzultácia so svetovými odborníkmi dokáže zachrániť život
  9. Divoký Island: cesta ostrovom ľadu a ohňa
  10. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru?
  1. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  2. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  3. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  4. Začiatok roka patrí dani z nehnuteľností
  5. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  6. Tipy pre atraktívne poprsie po dojčení. Plastike povedzte nie
  7. Stanovisko spoločnosti Advokátska kancelária JUDr. Radomír Bžán
  8. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy
  9. Iba dnes: Narodeninové predplatné SME.sk za 25 eur
  10. Denník SME oslavuje 25 rokov rekordným počtom predplatiteľov
  1. Iba dnes: Narodeninové predplatné SME.sk za 25 eur 12 807
  2. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 5 841
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 4 925
  4. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 4 009
  5. Kam do tepla v januári? 2 512
  6. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru? 2 413
  7. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 2 352
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 2 226
  9. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate 1 313
  10. Konzultácia so svetovými odborníkmi dokáže zachrániť život 1 089