SME
Štvrtok, 15. apríl, 2021 | Meniny má FedorKrížovkyKrížovky

Grécka kuchyňa, jedna z príjemností pobytu

Na gréckej dovolenke je polpenzia zbytočná. Je síce pravda, že hotelové švédske stoly sú bohaté, no oveľa zaujímavejšie je každý večer večerať v inej taverne. Ceny nie sú závratné, porcie sú výdatné a personál milý.



Pokiaľ stolujú viacerí, nemusí si každý objednať veľké mäsové jedlo či drahú rybu. Aj najrozmanitejšie šaláty, baklažány alebo lahodná grécka cibuľa pečená so slnečnicovými jadierkami sú veľmi výdatné a pomerne lacné pokrmy. A ľahký biely chleb, ktorý nikdy nechýba na stole, tiež zasýti. Namáčaný v olivovom oleji chutí úžasne, takže, hoci sa v Grécku jedia najmä dary mora a zelenina, práve vďaka nemu si nejeden dovolenkár musí po pár dňoch povoliť dierku na opasku. Útokom na líniu sú i orechové sladkosti namáčané v sirupe či ľadová káva so zmrzlinou. Gréci stolujú tak, že naobjednávajú množstvo pochúťok a každý ochutnáva. Nenúka sa a muži nedolievajú dámam. Platí pravidlo, čo je na stole, patrí všetkým, treba si brať, na čo má kto chuť. Večera trvá aj dve-tri hodiny, je sa pomaly, po troške, vychutnáva sa. Aperitívom je uzo voňajúce ako pelendrek. Po kocke ľadu dostane mliečnu farbu. Hoci pre turistov je atrakcia retsina, víno ochutené živicou, domáci uprednostňujú kvalitné domáce hroznové vína. V mnohých podnikoch je zvykom uctiť si maličkosťou hosťa, aby prišiel zas. Prinesú nakrájaný melón, hrianku s cesnakovým maslom, pohárik pálenky, džbán vína, deťom koláčik. Na prsty zašpinené lúpaním kreviet čašník podá priehľadnú misku, kde okrem citrónovej vody plávajú lupene ruží. Nie však na hlavných promenádach turistických centier. K originálnej gréckej kuchyni vás dovedie zaprášená cestička vedúca cez olivový háj, kúsok za mestečkom. Takmer každá sa končí v rozprávkovej záhradnej taverne.
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Telefóny čaká zásadná zmena. Z dnešných nezostane takmer nič
  2. Po celý rok ako na dovolenke. Tak sa žije v Čerešniach
  3. Kia prechádza transformáciou, vo vrecku má aj Guinnessov rekord
  4. Kedysi rádio, dnes mozog auta. Poznáte históriu infotainmentu?
  5. Korporátne dlhopisy s fixným ročným výnosom od 7 do 8 %
  6. Chceli by ste televízor alebo práčku k nákupu ako bonus?
  7. Vyskúšajte newslettre denníka SME
  8. Festival pre dušu prináša návod, ako si zachovať duševnú pohodu
  9. Slováci sú rekordéri, majú aj 20 vernostných programov súčasne
  10. Bolesti kĺbov po Corone? Zbystrite pozornosť!
  1. Chceli by ste televízor alebo práčku k nákupu ako bonus?
  2. Korporátne dlhopisy s fixným ročným výnosom od 7 do 8 %
  3. Vyskúšajte newslettre denníka SME
  4. Lesné plody - Sila zo samotného srdca prírody
  5. Festival pre dušu prináša návod, ako si zachovať duševnú pohodu
  6. Slovník investora 05: Obchodovanie na burze
  7. Slováci sú rekordéri, majú aj 20 vernostných programov súčasne
  8. Po celý rok ako na dovolenke. Tak sa žije v Čerešniach
  9. Bolesti kĺbov po Corone? Zbystrite pozornosť!
  10. Goji: bobule šťastia pomáhajú proti depresii
  1. Telefóny čaká zásadná zmena. Z dnešných nezostane takmer nič 49 946
  2. Zo žraloka rybka. Ako sa rozpadlo impérium Maria Hoffmanna? 20 345
  3. Slovákom hrozia malé dôchodky. V čom je problém? 17 350
  4. Leto na ostrove Malta: desať najkrajších miest 15 688
  5. Krvou a železom: Ako Bismarck pred 150 rokmi zjednotil Nemecko 11 944
  6. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie 9 350
  7. Pomoc z prírody pri infekcii covid-19 8 593
  8. Veľkonočné inšpirácie, rozhovor so Zuzanou Šebovou 8 434
  9. Plánujete dovolenku na leto? Toto sú najkrajšie pláže Turecka 7 918
  10. Pán Králiček: Aj keď predávate „len“ kávu, musíte inovovať 6 606
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu