Grécka kuchyňa, jedna z príjemností pobytu

Na gréckej dovolenke je polpenzia zbytočná. Je síce pravda, že hotelové švédske stoly sú bohaté, no oveľa zaujímavejšie je každý večer večerať v inej taverne. Ceny nie sú závratné, porcie sú výdatné a personál milý.



Pokiaľ stolujú viacerí, nemusí si každý objednať veľké mäsové jedlo či drahú rybu. Aj najrozmanitejšie šaláty, baklažány alebo lahodná grécka cibuľa pečená so slnečnicovými jadierkami sú veľmi výdatné a pomerne lacné pokrmy. A ľahký biely chleb, ktorý nikdy nechýba na stole, tiež zasýti. Namáčaný v olivovom oleji chutí úžasne, takže, hoci sa v Grécku jedia najmä dary mora a zelenina, práve vďaka nemu si nejeden dovolenkár musí po pár dňoch povoliť dierku na opasku. Útokom na líniu sú i orechové sladkosti namáčané v sirupe či ľadová káva so zmrzlinou. Gréci stolujú tak, že naobjednávajú množstvo pochúťok a každý ochutnáva. Nenúka sa a muži nedolievajú dámam. Platí pravidlo, čo je na stole, patrí všetkým, treba si brať, na čo má kto chuť. Večera trvá aj dve-tri hodiny, je sa pomaly, po troške, vychutnáva sa. Aperitívom je uzo voňajúce ako pelendrek. Po kocke ľadu dostane mliečnu farbu. Hoci pre turistov je atrakcia retsina, víno ochutené živicou, domáci uprednostňujú kvalitné domáce hroznové vína. V mnohých podnikoch je zvykom uctiť si maličkosťou hosťa, aby prišiel zas. Prinesú nakrájaný melón, hrianku s cesnakovým maslom, pohárik pálenky, džbán vína, deťom koláčik. Na prsty zašpinené lúpaním kreviet čašník podá priehľadnú misku, kde okrem citrónovej vody plávajú lupene ruží. Nie však na hlavných promenádach turistických centier. K originálnej gréckej kuchyni vás dovedie zaprášená cestička vedúca cez olivový háj, kúsok za mestečkom. Takmer každá sa končí v rozprávkovej záhradnej taverne.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a.
  2. Štefánka by Pulitzer
  3. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  4. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  5. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  6. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  7. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  8. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  9. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime
  10. Stotisíc ľudí rozhodlo: Nadácia banky rozdelí štvrť milióna eur
  1. Na Slovensku sa vydáva najviac učiteľských preukazov
  2. Prihlásili ste sa ako dobrovoľník na Olympiádu v Tokiu?
  3. Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a.
  4. Štefánka by Pulitzer
  5. Počuli ste už o integrovane pestovanej zelenine?
  6. Konferencia - EU support for research
  7. Slovensko má zasiahnuť robotizácia
  8. Viete, aké sú najlepšie možnosti sporenia pre mladých?
  9. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  10. Hitem jsou cyklopočítače Mio - pro zábavu i výkon
  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 24 576
  2. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny 18 369
  3. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 8 169
  4. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 6 971
  5. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť 6 660
  6. Čo sa stalo s mojimi úsporami v druhom pilieri? 5 308
  7. Štefánka by Pulitzer 5 276
  8. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 3 849
  9. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online 3 506
  10. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 3 006