Do vysokotatranskej jaskyne Javorinka sa len tak nedostanete

Objavili ju pred štyridsiatimi rokmi, no stále sa v nej robí výskum. My sme jej časť prešli s jaskyniarmi.

Vyzdobená chodba (1366 n.m.)v jaskyni Javorinka.(Zdroj: IGOR MICHLÍK)

Javorinku objavili pred štyridsiatimi rokmi, no stále sa v nej robí výskum. My sme jej časť prešli s jaskyniarmi.

Bol október 1973 a Vlado Vadovský s ďalšími šiestimi jaskyniarmi prečesávali mladý les na vrchu Kolový úplaz na severnej strane Vysokých Tatier. Kedysi tam boli pastviny a domáci neraz hovorili o akejsi diere do zeme.

Po hodinách hľadania ktosi zakričal: „Tu je nejaká diera!“ Muži sa zhŕkli okolo balvanov, z ktorých vanul prúd vzduchu. Diera zahádzaná kamením bola pre chlapov sotva dosť široká.

Článok pokračuje pod video reklamou

„Vôbec to nevyzeralo, že by tam mohla byť jaskyňa,“ spomína Vlado Vadovský. „Kamarát natiahol lano a začali sme sa po ňom spúšťať. Len preto, aby sme sa presvedčili, že o nič veľké nejde. Ale išlo.“

Rastúca jaskyňa

Jaskyňu chlapi pomenovali ešte v ten deň v autobuse cestou domov. Z prvotného názvu Jaskyňa siedmich sa nakoniec stala Javorinka.

Polomom asi hodinu kráčame spolu s jaskyniarmi z oblastnej skupiny Spišská Belá k štartu našej výpravy do podzemia. Jaskyňa Javorinka je prevýšením 480 metrov druhou najhlbšou na Slovensku.

„Má 11 700 metrov,“ hovorí jaskyniar Ľubo Plučinský. Dĺžkou si Javorinka zatiaľ vyslúžila piate miesto. Výskum v nej stále prebieha.

„Rastie každý rok. Keď som pred desiatimi rokmi prišiel ja, mala asi osemtisíc metrov,“ spomína jaskyniar Michal Grivalský. Ročne skupina jaskyniarov zmapuje asi 500 metrov, nových častí prejdú o čosi viac. „Práve to ťa tam ťahá. Stále môžeš niečo nájsť,“ usmieva sa nadšene ďalší jaskyniar Igor Michlík.

4vstupdojaskyne_r7319_res.jpg

5predvstupomdojaskyne_r9798.jpg

Vstup do jaskyne vedie cez kovovú rúru.
FOTO – PETER REHÁK

Rúrou do tmy

Dnes už je vchod do jaskyne iný, než keď ho objavili jaskyniari. Do zeme vrazili v roku 1980 štvormetrovú oceľovú rúru, aby sa jaskyňa dala zavrieť a v zimnom mrazivom období tak predísť tomu, že z priepasti, cez ktorú sa do nej spúšťa, sa stane šmykľavý ľadopád.

Denné svetlo po chvíli nahradí svetlo čelovky, každý výdych sa vlhkosťou mení na hmlu, ktorá viditeľnosť ešte sťaží. Úzky priestor, svišťanie vzduchu okolo, chlad, tma a vôňa, ako keď po daždi stojíte na veľkom štrkovisku. Po provizórnom rebríku zliezame približne do osemnásťmetrového prázdna priepasti.

Navôkol sa začne rozprestierať celkom iný svet z kameňa. Balvany pripomínajú krivoľako poskladané lego a miestami vzbudzujú pocit, že s hukotom spadnú. „Jaskyňu vytvorili ponorné a priesakové vody, ktoré rozpúšťali vápence. Voda prinášala aj úlomky žuly a kremenca, ktoré vápence postupne obrusovali,“ rozpráva Michal.

Javorinka je zložitý viacúrovňový systém riečnych chodieb, priepastí s jazierkami, troch vodopádov, majestátnych dómov a úzkych komínov. Raz máte miesto na skákanie, inokedy sa musíte krčiť či plaziť.

Strážca podsvetia

Kdesi v diaľke hučí voda. Plazením sa ocitneme v takzvanom sifóne. Meno má Cerberus, po bájnom trojhlavom psovi, ktorý stráži podsvetie.

Niekoľko rokov toto úzke miesto pre jaskyniarov znamenalo obmedzenie vstupu do jaskyne len na zimné mesiace. Keď sa oteplí, vody z Kolového potoka, ktorý jaskyňou preteká, je priveľa. Odtokové hrdlo jaskyne nestačí odviesť miestami až 1200 litrov riavy za sekundu. Cerberus sa zaplaví a odreže od sveta všetko, čo je v jaskyni.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C3D43 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C3D43 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  2. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  3. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  4. Dva rekordy na druhý pokus
  5. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  6. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  7. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  8. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  9. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  10. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  1. 3 najväčšie chyby pri zateplení šikmej strechy
  2. EU v Bratislave udelila čestný titul doctor honors causa
  3. Company´s autumn in the High Tatras
  4. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  5. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  6. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  7. Dva rekordy na druhý pokus
  8. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  9. Objednali ste sa už u zubára? Preventívne ...
  10. Virtuálne sídlo v Bratislave
  1. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 17 953
  2. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s 15 516
  3. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 995
  4. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli 9 850
  5. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 763
  6. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 9 460
  7. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 615
  8. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 8 483
  9. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 6 908
  10. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 6 155